خبرگزاری رویترز در گزارشی از واشنگتن به قلم مت اسپتالنیک اعلام کرد در حالی که درگذشت هوگو چاوز رئیس جمهوری ضد آمریکایی ونزوئلا امیدها را برای بهبود مناسبات میان واشنگتن و کاراکاس در آمریکا افزایش داده است ، دولت باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا با ارزیابی جنبه های مختلف چگونگی ذوب شدن یخ های مناسبات با احتیاط واکنش نشان داد.
اوباما بلافاصله پس از انتشار خبر درگذشت رئیس جمهوری ونزوئلا ، به برقراری مناسبات سازنده در دوران پس از چاوز ابراز تمایل کرد.
اما به گفته تحلیلگران ، پیشرفت محسوس به سختی حاصل خواهد شد.
یک مقام بلند پایه آمریکا گفت : « مایل نیستیم مناسبات مقابله ای با ونزوئلا داشته باشیم. باید منتظر تحولات بمانیم. اکنون دوران پویایی و تغییر است. »
این مقام افزود باید دید آیا انتخابات عادلانه و آزادی برای انتخاب جانشین چاوز برگزار می شود یا خیر.
آمریکا چاوز و متحدانش را به نقض انتخابات متهم کرده است.
چاوز و متحدانش ضد آمریکایی اش از جمله کوبا و ایران با اظهارات ضد آمریکایی خود ، آمریکا را به چالش کشیده اند.
مایک راجرز نماینده جمهوریخواه میشیگان و رئیس کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان آمریکا گفت : « هوگو چاوز عامل بی ثباتی در آمریکای لاتین و مانعی برای پیشرفت در منطقه بود. »
وی افزود : « امیدوارم مرگ وی ، فرصتی برای گشایش فصل جدیدی در مناسبات آمریکا و ونزوئلا فراهم کند. »
بیل نلسون سناتور دموکرات فلوریدا گفت : « امیدوارم روند انتقال قدرت در ونزوئلا به صورت دموکراتیک و هدفمند صورت بگیرد. »
اوباما این دوران را ، دوره چالش برانگیزی برای ونزوئلا خواند و اعلام کرد آمریکا همچنان به سیاست هایی که مبتنی بر اصول دموکراتیک ، حاکمیت قانون و رعایت حقوق بشر باشد پایبند است.
چاوز که مانند فیدل کاسترو رهبر کوبا نقش یکی از منتقدترین سیاست های کاخ سفید را در آمریکای لاتین ایفا می کرد واشنگتن را به دنبال کردن سیاست های امپریالیستی در منطقه متهم و از ثروت نفت این کشور برای حمایت و پشتیبانی از متحدان چپگرا استفاده می کرد.
مقامات آمریکا مدعی هستند حاکمیت چاوز ، آزادی های دموکراتیک را در ونزوئلا از بین برد.
با وجود تنش های بین واشنگتن و کاراکاس ، ونزوئلا همچنان یکی از تامین کنندگان اصلی نفت برای آمریکاست.
چاوز پس از روی کار آمدن اوباما در انتخابات سال دو هزار و نه میلادی و پایان دوره ریاست جمهوری جرج دبلیو بوش ، از تلاش برای بهتر شدن مناسبات با کاخ سفید صحبت به میان آورده بود اما به سرعت تغییر موضع داد و اعلام کرد اوباما با پایبندی به سیاست های بوش ، دنیا را مایوس کرد.
سفارت آمریکا در کاراکاس از سال دو هزار و ده میلادی زمانی که چاوز سفیر انتخابی آمریکا را رد کرد ، بدون سفیر باقی مانده است.
همین امر موجب شد آمریکا استوارنامه سفیر ونزوئلا را باطل کند.
با همه اینها تحلیلگران معتقدند تغییراتی در آینده حاصل خواهد شد اما نه به این زودی.
52261
نظر شما