آنچه در پی می آید خلاصه ای از زندگینامه آیت الله سید مجتبی موسوی لاری است:
«سیدمجتبی موسوی لاری» در سال 1314 شمسی در شهر لار و در آغوش خاندان علم و دیانت وجهاد به دنیا آمد. وی فرزند «آیتالله سیدعلی اصغر آیتاللهی لاری» و نوه «آیتالله العظمی سید عبدالحسین موسوی نجفی لاری» رهبر قیام بزرگ جنوب علیه استعمار انگلستان بود.
آیت الله سید عبدالحسین لاری کسی بود که در مبارزه با یهودیان مسلح، مبلغان مسیحی انگلیس و دولت مزدور قاجار، ابهت استعمار خارجی و استبداد داخلی را در هم شکست، حکومت اسلامی مستقل را در لارستان و جنوب ایران برپا نموده و احکام الهی را در آن به مورد اجرا گذاشت. آموزش نیروهای نظامی، احداث کارخانه اسلحه سازی، چاپ تمبر، مقابله با نظامیان روس و انگلیس، تحریم خوراک و پوشاک خارجی و بازداشتن مردم از غربگرایی و غربزدگی از جمله دستاوردهای آیت الله عبدالحسین لاری در قیام جنوب بود.
تحصیلات
وی تحصیلات ابتدایی و مقدمات علوم اسلامی را در لار فرا گرفت. سپس در سال 1332 و در آغاز جوانی، برای تحصیلات عالی اسلامی راهی قم گشت و از محضر بزرگان و علمای حوزه علمیه قم حوزه استفاده ها کرد.
مجله مکتب اسلام
او از سال 1341 با نوشتن یک سلسله مقالات اخلاقی ـ اسلامی با مجله دینی و علمی "درسهایی از مکتب اسلام" قلم زدن را آغاز کرد. مجموعه این مقالات بعدها به صورت کتابی تحت عنوان "مشکلات اخلاقی و روانی" چاپ و منتشر شد؛ کتابی که تاکنون به 10 زبان ترجمه شده و متن فارسی آن نیز برای چهاردهمین بار تجدید چاپ گردیده است.
وی به تهیه و تنظیم مقالات اخلاق اسلامی در مجله مکتب اسلام ادامه داد و در سال 1353 مجموعه آن مقالات با تجدیدنظر و اضافات بهصورت کتابی تحت عنوان "رسالت اخلاق در تکامل انسان" انتشار یافت؛ که شش بار در ایران تجدید چاپ شده است.
آغاز نشر اسلام در جهان
آیت الله موسوی لاری در سال 1357 به دعوت یکی از سازمانهای اسلامی آمریکا سفری به آن دیار کرد و با صاحبنظران در زمینه ضرورت نشر مسائل اعتقادی اسلام به زبانهای خارجی به مشاوره و گفتوگو پرداخت. وی سپس به انگلستان و فرانسه رفت و پس از بازگشت به نوشتن یک سلسله مقالات درباره ایدئولوژی اسلامی در مجله سروش پرداخت؛ این مجموعه مقالات که اصول عقاید اسلامی را در بر میگرفت، تحت عنوان مبانی اعتقادات در اسلام در چند جلد کتاب که شامل توحید، عدل، نبوت، امامت و معاد بود انتشار یافت.
برخی کتابهای آیت الله موسوی لاری
ــ بررسی مشکلات اخلاقی و روانی
ــ اسلام و سیمای تمدن غرب
ــ رسالت اخلاق در تکامل انسان
ــ مبانی اعتقادات در اسلام ـ جلد اول: توحید و عدل
ــ مبانی اعتقادات در اسلام ـ جلد دوم: نبوت
ــ مبانی اعتقادات در اسلام ـ جلد سوم: امامت
ــ مبانی اعتقادات در اسلام ـ جلد چهارم: معاد
ــ نگرشى کوتاه بر عملکرد 22 ساله
تأسیس «مرکز نشر معارف اسلامی در جهان»
مرحوم آیتالله موسویلاری در قم دفتری به نام «دفتر گسترش فرهنگ اسلامی خارج از کشور» تأسیس کرد که بعداً بهعنوان «مرکز نشر معارف اسلامی در جهان» تغییر نام یافت.
این مرکز به نشر آثار اسلامی بهخصوص آثار ترجمه شده ایشان پرداخت؛ اقدامی با هدف گسترش تعالیم اسلامی و مفاهیم قرآنی در اقصی نقاط دنیا.
کتب منتشر شده از سوی این مرکز تبلیغاتی برای درخواست کنندگان مشتاق و تشنگان حقایق اسلامی اعم از افراد و یا هزاران مؤسسه و مدرسه و گروهها و جمعیتهای اسلامی از سراسر جهان بهصورت اهدایی ارسال میشود که ثمرات و نتایج خدمات اسلامی و فرهنگی این مرکز در روشن ساختن اذهان انبوه عظیمی از مردم جهان نسبت به حقایق نورانی اسلام و جذب افراد بسیاری از غیرمسلمانان به سوی اسلام ضمن هزاران نامه دریافتی از ملیتهای مختلف مردم انعکاس یافته و میلیونها نفر را تغذیه فکری و معنوی کرده است.
کتابهای آیت الله موسوی لاری تاکنون به زبانهای انگلیسی، عربی، روسی، فرانسه، اردو، اسپانیولی، ژاپنی، بلغاری، رومانیایی، چینی و بنگالی، آلمانی، آلبانیایی، سواحیلی، پرتغالی، هندی، مالایو، تایلندی و سینهالی ترجمه شده است.
همچنین این مرکز اقدام به چاپ قرآن کریم با ترجمه انگلیسی، فرانسه، اسپانیولی و روسی کرد که به متقاضیان از کشورهای مختلف اهدا میشود.
بسیاری از افرادی که در غرب، به دین اسلام یا مذهب تشیع گرویده اند تحت تإثیر کتابها و تبلیغات ایشان بوده است.
امور اجتماعی و سیاسی
این دانشمند سترگ تنها به تألیف و تحقیق نپرداخت؛ بلکه در سال 1343 دفتر خیریهای در شهر لارستان تأسیس کرد و برای تبلیغات اسلامی و آشنا ساختن نوجوانان روستایی به مبانی اسلام و کمک به قشر مستمند خدماتی از سوی دفتر آغاز شد.
ایشان همچنین پس از پیروزی انقلاب اسلامی به عنوان نماینده امام خمینی(ره) در لارستان منصوب شد و فعالیت کرد.
تجلیل در داخل و خارج
در مهرماه سال 1389 همایشی در تجلیل از این دانشمند بزرگ به همت نهادهای دینی و تبلیغی جمهوری اسلامی ایران ـ از جمله مجمع جهانی اهل بیت(ع) ـ برگزار شد.
همچنین در سال 1372 شمسی بهلحاظ تأثیری که نشر کتب روسی ایشان در جمهوری آذربایجان به جای گذاشت، "آکادمی علوم جمهوری آذربایجان" در باکو دکترای افتخاری به ایشان اهداء کرد و به همین مناسبت مراسمی در دانشگاه باکو برگزار کرد.
وفات
آیتالله سید مجتبی موسوی لاری سرانجام پس از گذراندن یک دوره طولانی بیماری بامداد روز شنبه 19 اسفندماه 1391 در 77 سالگی در مولد خود ـ لار ـ به دیدار حق شتافت.
روحش شاد و نامش جاودان.
62303/
نظر شما