۰ نفر
۴ فروردین ۱۳۹۲ - ۲۱:۰۹

سید عبدالجواد موسوی

خدا رحمت کند هوشنگ کاووسی را. او پیشتر ازآنکه به واسطه فیلم ها و دانسته هایش شناخته شود به دلیل مخالفت جنجال برانگیزش با فیلم "قیصر" مشهور است و البته به دلیل برساختن واژه "فیلمفارسی".

 

اگر کسی همت  کند و جنجال هایی را که بر سر آن فیلم در گرفته بود تدوین کند بدون شک خواندنی خواهد بود و برای شناخت جامعه روشنفکری ایران مفید و کارآمد. جالب این که هنوز هم کمابیش مخالفان و موافقان مسعود کیمیایی از همان منظر دهه چهلی ها  سخن می گویند. کانهو فضای نقد در ایران هنوز هم  توسط  کاووسی و دوایی اداره می شود. که البته اینگونه نیست.

 

کیمیایی در "قیصر" موضعی گرفت که انگاری همه ما باید تکلیفمان را با او مشخص کنیم. اگر تکلیف ما با قیصر مشخص شود یعنی با خیلی چیزها تکلیفمان روشن است. دعوای دهه چهلی ها  فقط  بر سر یک فیلم نبود. کسی که در مقابل قیصر موضع می گرفت در حقیقت به دیگران اعلام می کرد  چه نوع حکومتی را می پسندد، از قیافه چه کسی خوشش می آید، دوست دارد سر به تن چه کسانی نباشد، دوستانش چه کسانی هستند، چه کسانی را دشمن می داند و ...الخ.

 

نمی خواهم در گرماگرم فوت خدا بیامرز کاووسی بین مدافعان و مخالفان "قیصر" ارزشگذاری کنم اما این قدر می توانم گفت که مخالفان قیصر اغلب حافظان وضع موجود بودند و موافقان برهم زنندگان وضع موجود. البته این بدان معنا نیست که همه مردم ایران یا طرفدار پرویز دوایی بودند یا دوستدار آقای کاووسی، بدون شک غالب کسانی که فیلم را دیده بودند فارغ از هیاهوی  منتقدین و سینمایی نویس ها کار خود را می کردند و بار خود را می بردند  اما اکثر قریب به اتفاقشان چیزی را که باید می فهمیدند فهمیدند و تکلیفشان را با خودشان مشخص کردند. قیصر سخن زمانه بود، سخنی که آقای کاووسی هم آن را شنید و صادقانه در مقابل آن موضع گرفت. آقای کاووسی از جایی می آمد که باید هم آن موضع تند وغریب را در قبال قیصر اتخاذ می کرد. او نماینده صادق طبقه ای بود که تعرض به وضع موجود را با هیچ توجیهی نمی پذیرفت. به هرحال هرچه  بود با خودش رودربایستی نداشت. بیچاره کسانی که هنوز نمی دانند در برابر "قیصر" چه موضعی باید داشته باشند.

5757

کد خبر 283755

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • منصور IR ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۱/۰۵
    17 3
    دوستانی که نقد کاووسی را بر قیصر در همان سالها خوانده باشند حتی یک ایراد کوچک هم نمیتوانند از آن بگیرند. عنوان نقد این بود : " از داچ سیتی تا بازارچه نایب گربه" ... به کیمیائی میگوید قیصر ساز. مثلا میگوید : بابائی را میکشند (فرمان) و او را روی پشت بام می اندازند. چاقو از پشت به او خورده اما قاتل چاقو را کنار او می اندازد تا همگان تصور کنند بینوا خودکشی کرده است چون قیصرساز اینچنین میخواهد!.. قیصر برادران آب منگل را یک به یک از پا در می آورد اما خبری از پلیس نیست. اصلا پلیسی در فیلم نیست. فقط یکبار برای ذکر فاتحه به قبرستان آمده اند چون قیصرساز اینچنین می خواهد ... آقای گلستان (ابراهیم گلستان) بگویم خدا چکارت کند که به من گفتی برو سینما فیلم قیصر را ببین. وقت مرا ضایع کردی با دیدن این فولکلور
    • بدون نام A1 ۱۸:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۱/۰۵
      5 1
      يك نقد دهه چهلي. محشر بود.
  • هادی IR ۱۴:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۱/۰۵
    4 2
    من هم در این مورد با منصور موافقم
  • بدون نام IR ۱۵:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۱/۰۶
    5 3
    قيصر هر چي باشه قيصره هنوز گاهي بعضي از سكانس هاشو ميبينم حال ميكنم
  • بدون نام US ۱۵:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۰
    3 2
    واقعا خدا رحمتش كند وحقيقت را گفت ومتاسفانه حالا هم باز فيلمفارسي ساخته ميشود وبا تبليغ زياد ومردمي كه ذائقه شون ميرفت كه رشد كند ولي بازهم با اين فيلمها درجا ميزند خداوند كار گردانهاي خوب وفرهيخته ما را مثل حاتمي كيا ومير كريمي وكمال تبريزي وهمايون اسعديان ووووو را حفظ كند
  • سعید IR ۰۸:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۶
    0 0
    من نمی دانم که آقای موسوی چرا می خواهد درباره هر چیزی نظر بدهد! مشخص است که نقد کاووسی را بر قیصر نخوانده است و فقط تعریفش را شنیده است!

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین