محمد هیراد حاتمی:
نوروز که فرا می رسد طبق روال هر ساله بسیاری از شهروندان راهی سفر می شوند. اگرچه تعطیلات نوروزی بهانه ای به دست تعداد قابل توجهی از خانواده ها می دهد تا راهی سفر شوند اما همچنان بیشترین تعداد سفر های نوروزی به برخی شهر های خاص خلاصه می شود. یک محاسبه ساده نشان می دهد تعداد سفر هایی که به شمال کشور ، اصفهان، شیراز و مشهد مقدس انجام می شود تقریبا حجم زیادی از سفر های نوروزی را به خود اختصاص می دهد. موضوعی که «محمدطه عبدخدايي» مشاور رئيس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ايران در امور گردشگري هم بر آن تاکید دارد. او اعتقاد دارد ایران مکان های بسیار زیبا و توریستی دارد که متاسفانه همچنان برای بسیاری از شهروندان ناشناخته باقی مانده است. موضوعی که اگر به مرحله اکتشاف برسد حتی می تواند صنعت گردشگری را در ایران متحول کند و صاحبان آژانس و تور های مسافری را از دوران رکود وارد فصلی کند که رونق در آن موج می زند. گردشگران داخلی در کنار گردشگران خارجی به مثابه دو لبه قیچی می مانند که می توانند هماهنگ با همدیگر سهم عمده ای در رونق اقتصادی داشته باشند. نکته ای که سال هاست ندای آن سر داده شده اما همچنان جدی گرفته نشده است تا فعالان این صنعت همچنان بر نارضایتی خود تاکید داشته باشند. بحث با «محمدطه عبدخدايي» مشاور رئيس اتاق ايران در امور گردشگري را نیز درست از همین نقطه آغاز کردیم که فعالان عرصه گردشگری سال 1391 را چطور سپری کردند. گفت و گویی که در ادامه متن کامل آن را خواهید خواند:
بسیار زیاد شنیده ایم که رونق گردشگری می تواند نقش پر رنگی را در اقتصاد کشور ها ایفا کند. حتی می تواند جایگزین بخشی از درآمد های نفتی هم شود اما همچنان از سوی فعالان عرصه گردشگری می شنویم که سختی هایی پیش روی فعالیت آنها وجود دارد. سال 1391 را از این منظر چگونه بررسی می کنید؟ آیا فعالان عرصه گردشگری سال خوبی را پشت سر گذاشتند؟
در رابطه با بحث گردشگری در سالی که سپری شد باید گفت که سال سختی بر مراکز گزدشگری گذشت. افرادی که صاحبان آژانس های مسافرتی ، هتل ها و صاحبان این حرفه و صنف بودند سال سختی را در حوزه اقتصاد پشت سر گذاشتند . البته ما امیدوارم سال 1392 سال پر برکت و پر نعمتی در تمامی عرصه ها به خصوص گردشگری باشد.
علت آن چیست؟ آیا صرفا به واسطه فشار هایی که غرب وارد کرده می توان استدلال کرد که صنعت گردشگری ما سال سختی را سپری کرد؟
این را باید بگویم که ما باید از فرصت ها استفاده کنیم. درست است که تحریم ها فشار هایی وارد کرده است اما باید به چشم فرصت به آن نگاه کنیم و استفاده کنیم. قطعا ورود توریست و گردشگرانی که وارد ایران می شوند هم برای افرادی که صاحبان این صنف هستنند نفع دارد و هم می تواند نقش مهمی در اقتصاد کشور داشته باشد.
نیاز به تبلیغات داریم؟
امیدواریم دولت بتواند در این جهت تلاش کند تا شمار گردشگران خارجی افزایش پیدا کند. امکانات، تمهیدات و زیر ساخت های خوبی برای صنف گردشگری به وجود بیاورد و در مقابل تبلیغات خارجی به شیوه ای عمل کند که تبلیغاتی که علیه ما می شود خنثی شود. بر این اساس گردشگران خارجی به ایران بیایند و استفاده کنند. جهت گردشگری را در جهت علاقه مندان به خودمان مدیریت کنیم. قطعا این کار می تواند بسیار زیاد مفید باشد.
یعنی شیوه تبلیغات ما به گونه ای باشد که گردشگران کشور هایی که سنخیت بیشتری با ما دارند را مجاب کند تا به ایران بیایند؟
ببینید به هر حال ما یک میلیارد و 400 میلیون مسلمان در جهان داریم. این رقم نا چیز نیست و نمی توان به سادگی از کنار آن گذشت. یا اینکه تعداد زیادی از مردمان کشور های آمریکای لاتین علاقه مند هستند به ایران بیایند. حتی مردم کشور های مختلف جهان نسبت به ایران علاقه دارند و دوست دارند به آن سفر کنند. باید از این ظرفیت ها نهایت استفاده را برد. سوابق تاریخی ایران سوابق بزرگی است و نباید از آن غفلت کرد. جاذبه های ایران جاذبه های ارزشمندی است. تمامی این ها می تواند عواملی برای جذب گردشگر باشد. منتها این یک تبلیغات وسیع می خواهد .
که این موضوع هم عملا به دولت بر می گردد؟
بله. این دست دولت است و دولت باید واقعا در این جهت همت کند. بتواند در بعضی رسانه ها که می تواند برای ما تبلیغ کند تبلغ شود و مردم به ایران بیایند. یا به طور مثال موضوع زیارتی را تقویت کنیم. تعداد زیاد تری زائر می توانند به ایران بیایند. تعداد زیادی از مسلمانان برای بازدید از جاذبه های ایران می توانند بیایند. حوزه خلیج فارس و جنوب آسیا هم می توانند به ایران سفر کنند. در مجموع کشور های علاقه مند می توانند بیایند و اوقات خوشی را در ایران سپری کنند. فرصت خوبی است. الان با این تغییر قیمت دلار قاعدتا ارزان تمام می شود و از سویی هم برای صاحبان صنف گردشگری دارای استفاده است.
شما تا الان هر آنچه گفتید به نوعی به گردشگران خارجی ارتباط پیدا کرد. موضوع گردشگری در حوزه داخل چه وضعیتی دارد؟
اتفاقا دومین موضوعی که می خواستم به آن اشاره کنم و باید بسیار دقت به آن توجه داشته باشیم تا از فرصت ها استفاده کنیم تقویت توریسم داخلی است. من بارها در مصاحبه های قبلی گفتم که تا گردشگری داخلی مان رونق نگیرد و جا نیفتد، گردشگر خارجی نخواهیم داشت. به عبارت دیگر گردشگری خارجی مان مطلوب نخواهد بود. ما الان فرصت خوبی داریم که بتوانیم توریسم داخلی را تقویت کنیم و راه بیاندازیم و مردم را به ایرانگردی تشویق کنیم. متاسفانه فقط مردم به دو سه نقطه توجه می کنند. شمال ایران، اصفهان، شیراز و شهر های زیارتی مانند مشهد مقدس تنها مقاصد گردشگران داخلی است که مورد توجه بیشتری قرار دارد در صورتیکه جا های بسیار دیدنی در جنوب کشور وجود دارد. مساله دیگر که می خواهم بگویم این است که تعطیلات ما، تعطیلات نامیزانی است.
نامیزان از چه جهت؟
ایام نوروز مدارس تعطیل هستند و به دنبال آن خانواده ها هم فراغت بیشتری برای سفر دارند. همین موضوع در رابطه با تابستان هم وجود دارد. به هر حال سه ماه تابستان مدارس تعطیل هستند و خیلی از خانواده ها این فصل را برای سفر انتخاب می کنند. این در حالی است که اصلا برای زمستان تعطیلات فصلی در نظر گرفته نشده است. این در حالی است که زمستان زمان بسیار مناسبی برای برخی سفر ها است. زمستان یکی از وقت های خوبی است که می توانیم تعطیلی خوبی داشته باشیم تا تقویت گردشگر جنوب کشور مان باشد. از سویی دیگر فشار مصرفی که در رابطه با برق و گار دز مناطق سردسیر شکل می گیرد را می توانیم کم کنیم. یعنی اگر ما 15 روز تعطیلی زمستانی داشته باشیم می توانیم از فشار انرژی به مناطق سردسیر کم کنیم و در مقابل مناطق گرمسیر که در فصل سرد قابل گردش هستند رونق بگیرند. از هر دو موضوع سود دارد. جاذبه خوبی هم برای سفر وجود دارد. . این ها برنامه ریزی می خواهد. تمهید می خواد. من از دولت محترم می خواهم روی این موارد کار کند. البته هماهنگ با بخش خصوصی این اتفاق باید بیفتد. به هر حال بخش خصوصی و بخش دولتی دو بال هستند. یعنی این دو بال جدای از هم نمی توانند حرکت کنند. این موضوع به خصوص در موضوع گردشگری قابل توجه است. بخش خصوصی جنبه اجرایی داشته باشد و بخش دولتی حمایت، هدایت را بر عهده بگیرد. حمایت بخش دولتی واقعا می تواند تقویت بخش خصوصی باشد.
3939
نظر شما