۰ نفر
۲۹ فروردین ۱۳۹۲ - ۲۰:۰۰

محمود عزیزی

خدا بیامرزد جلال آل احمد را که از معدود روشنفکرانی ایرانی بود که رفت میان مردم و واقعیت جامعه ایرانی را با همه اجزایش-خوب و بد- دید.

جامعه ایران در فصل انتخابات گسل هایی عجیبی پیدا می کند و فاصله ها بین طبقات عادی مردم و نخبگان زیاد می شود و بعد موضوعاتی مثل رای درجه یک و دو، کیفیت رای، اینکه اصلا دموکراسی چیز خوبی هست یا نه پیش می آید و برخی این وسط راست راست در چشمانت نگاه می کنند و می گویند که رای یک شهری به اندازه فلان تعداد روستایی ارزش دارد و الخ.
انتخابات، زمان شعار است و هیجان، و هر کس هم تلاش می کند وعده ای بدهد تا خلق الله را متقاعد کند که بله، او قرار است سامانی به این شرایط بدهد و البته در این وعده دادن ها اشکالی نیست.
اگر رئیس جمهور در سفر استانی اش به سمنان به رقبا انتقاد های تند و تیز کرد که« به شما چه مربوط که چه کسی بیاید و چه کسی نیاید.» این حرف از پس اطمینانی می آید که مربوط به سال 84 و نحوه انتخاب شدن خود آقای احمدی نژاد است.
اگر قبل تر از آن در حاشیه یک جلسه دولت به سخنان نماینده ولی فقیه در سپاه واکنش نشان داد وگفت کسی نمی تواند برای مردم تعیین کند که چه کسی انتخاب شود، این تلقی به چگونگی به قدرت رسیدن او ربط دارد.
اینکه در شرایطی که کسی که روی احمدی نژاد حساب نمی کرد، او با «گفتمانی متفاوت» توانست رای مردم را به دست بیاورد.امروز هم مطمئن است که بین مردم پایگاه دارد و برای همین است که قرار گرفتن اسفندیار خان رحیم مشایی در هر سفر و حضر در کنار احمدی نژاد در سال 92 و پرچم دادن در دست او، همه همه یعنی اینکه احمدی نژاد حداقل روی 4 سال دیگر حضور در دولت حساب باز کرده است.
به تهران و کلان شهرهای بزرگ نگاه نکنید که خیلی ها منتقد رئیس جمهور هستند، در خیلی از مراکز استانها، هنوز که هنوز است مردم از رئیس جمهور راضی هستند. مسکن مهر و خانه دار شدن خیلی ها با این شیوه، توزیع سهام عدالت،سفر های استانی و حضور چهره به چهره در میان مردم و... همه و همه فاکتورهایی است که هنوز برای خیلی از مردم ما جذاب است.
حالا 2ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری همه انهایی که مدعی اند وارد کورس شده اند.نگاهی به نامزد های حاضر درعرصه انتخابات بکنید. همه آنها چهره هایی هستند که در سالهای گذشته سابقه ای دارند و موافقان و مخالفینی.معدل سنی این نامزد ها هم حدود 50 سال است.
با فرض عدم حضور هاشمی رفسنجانی و خاتمی که حضورشان آرایش عرصه انتخابات را متفاوت می کند، اگر قرار بر حضور همین حدود 20 کاندیدای مشهور و غیر مشهور باشد،در میان اصولگرایان باید شانس جبهه پایداری را برای موفقیت در انتخابات بالا دانست.
کامران باقری لنکرانی به عنوان نامزد نهایی جبهه پایداری انتخاب شده و ظاهرا این انتخاب مقبول آیت الله مصباح یزدی هم بوده است.اگر اخباری که درباره ورود سعید جلیلی مذاکره کننده ارشد ایران به عرصه انتخابات ریاست جمهوری گفته می شود هم درست باشد، باز هم جبهه پایداری یک برگ برنده است.
باقری لنکرانی کمی دیر وارد عرصه انتخابات شده و از رقبا اصولگرایش در تدارک کار انتخابات عقب است، این در ظاهر است ولی آنها که مختصات فضای انتخابات ایران را می شناسند، اتفاقا این شیوه را مناسب می دانند. سال 84 هم احمدی نژاد حتی تا دو هفته به موعد انتخابات چهره ای نبود که شانسی برای رئیس جمهور شدن داشته باشد، اما چه شد؟
آنها که انتخابات 84 را تحلیل نکردند، امروز هم همان اشتباه را ادامه می دهند و نامزدهایی را وارد عرصه می کنند که شعارهایی خوبی می دهند،طرفدارانی دارند، از امکانات مالی بهره مند هستند و الخ اما چرا در نظر سنجی ها جایگاهشان ارتقا نمی یابد.
اینکه چرا باید جبهه پایداری را -چه با لنکرانی و چه با حضور جلیلی-می توان شانس قوی برای موفقیت در انتخابات دانست به چند دلیل باز می گردد:
1: مروراظهارات لنکرانی در جمع دانشجویان مشهدی و دفاع او از انحلال سازمان مدیریت- در حالی که تقریبا همه نامزدها از ضرورت احیاء دوباره آن سخن می گویند- یعنی اینکه او می خواهد متفاوت باشد و این فاکتور امری مهم در انتخاب شدن روسای جمهوری ایران در 16 سال اخیر است.
2:جوان بودن و خوشنامی لنکرانی و سابقه خوبی که مردم از دوران وزارت او در وزارت بهداشت دارند- نظر کارشناسان حوزه بهداشت درباره دوران کاری اش را فاکتور می گیریم- هم مزید بر علت است تا او بتواند با همه گروه های اجتماعی ارتباط خوبی برقرار کند. او با 47 سال سن جوانترین کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری است.
3:لنکرانی در همان سخنرانی مشهد هم حاضر به انتقاد تند از دولت نشد چرا که در اصول با رئیس جمهور همراه است و منش سیاسی او را قبول دارد. بنابراین خیلی ها به چهره ای که منش رئیس جمهور فعلی را ادامه دهد، علاقمند هستند.
4:اینکه لنکرانی اعلام می کند اهل ائتلاف با دیگر اصولگرایان نیست، مشابه رفتاری است که رئیس جمهور در سال 84 با شورای هماهنگی نیروهای انقلاب داشت و دعوت این جمع را نپذیرفت و در نهایت هم مستقل وارد عرصه انتخابات شد و موفق بیرون آمد.
5:تائید پزشک جوان توسط آیت الله مصباح هم مشابه چیزی است که سال 84 آیت الله درباره رئیس جمهور انجام داد. آیت الله مصباح با شبکه اجتماعی جمع های حزب اللهی توانست در دور اول انتخابات سال 84 ، احمدی نژاد را در کنار هاشمی به مرحله دوم بفرستد تا آنجا، متفاوت بودنش و رقابتش با هاشمی، او را پیروز انتخابات کند.اگر نگوییم شبکه اجتماعی این طیف قوی شده، به جرات می توان گفت بعد از 8 سال حضور در برخی از مناصب، حتما شبکه اجتماعی آنان از عمق بیشتری برخودار است. ضمن اینکه جبهه پایداری- چه قبول کنیم و چه نکنیم- طیف جوان حزب الهی را به خود همراه کرده است و این همان سرمایه اجتماعی است که دیگر نامزد های اصولگرا حتی اگر آن را داشته باشند، به اندازه این طیف ندارند.
6:اگرفرض کنیم که رئیس جمهور قصد گرفتن تائید صلاحیت مشایی را دارد و در این کار موفق نمی شود، او و هم طیفیانش حداقل این شانس را دارند که از کسی حمایت کنند که به دیدگاه های دولت نزدیک است و قطعا رئیس جمهور از انتخاب چهره ای مثل لنکرانی بیش از دیگر اصولگرایانی که امروز منتقدانش شده اند حمایت می کند.
/27212

 

 


 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 287268

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 16
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • jelve IR ۲۰:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۹
    32 26
    با این توصیف اقای لنکرانی رییس جمهور شد!!!!!!!!!!!!
  • عباس IR ۲۰:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۹
    17 60
    من هم با نظرات نگارنده این یادداشت موافقم. به نظر من هم جبهه پایداری از شانس زیادی برخوردار است. حداقل این است که یکی از قطب های اصلی انتخابات خواهد بود. البته من شانس سعید جلیلی را برای انتخاب بیشتر می دانم به دلیل این که مردم احساس می کنند باید کسی را انتخاب کنند که به لحاظ تجربه روابط بین الملل و کارامدی در مسائل جهانی، دارای مهارت بیشتر باشد و البته که جلیلی از این بابت می تواند بهتر عمل کند. این نکته می تواند در انتخاب گزینه نهایی جبهه پایداری تاثیری بسزا داشته باشد. از یادداشت آقای عزیزی سپاس گزارم. استفاده کردم.
    • بدون نام IR ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۱/۳۰
      26 9
      یعنی فکر می کنید کسی که مذاکرات هسته ای رو هم نتونسته به نتیجه برسونه و وضعیت تحریم ها قبل و بعد از این همه دور مذاکره فرقی نداره از نظر مردم داری تجربه بین المللی به حساب میاد؟
  • آرش IR ۲۱:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۹
    25 60
    تحلیل کاملا درستی است. فردی در انتخابات آتی پیروز می شود که مردمی تر از سایرین باشد.
    • بدون نام IR ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۱/۳۰
      12 25
      کسی در انتخاب پیروز می شود که افشاگری بیشتری کند ، مردم هنوز تشنه افشاگری اند
  • بدون نام IR ۲۱:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۹
    93 23
    را ی نمیاره اصلا و ابدا مردم از جبهه پایداری و افراطی گریشون بیزار هستن خبر آنلاین سانسور نکن
  • مهدی IR ۲۲:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۹
    57 13
    تحلیل خیلی جالبی بود از اونجایی که شاید اشتباه ترین تحلیلی بود که چند وقت اخیر خونده بودم به نظرم کل استدلال های نویسنده از بیخ و بن غلط بودند اتفاقا به آقای عزیزی باید یادآور بشم که این انتخابات کاملا با 1384 متفاوت هست و اونهایی که فکر می کنند این انتخابات هم از منطق 1384 پیروی می کنه مثل مجلس نهم بدجوری شکست می خورند تجارب انتخابات برگزار شده در جمهوری اسلامی نشون می ده البته که منطق های مشترکی در هر انتخابات وجود داشته و اما معمولا هرکدوم بسته به اقتضای زمانی خودش فضای خاصی داشته از جمله قواعد مشترک 1376، 1384 و احتمالا این انتخابات گزینش نامزدی است که خواهان تغییر وضع موجود است و نه حفظ آن که اتفاقا پایداری در برزخ حفظ و تغییر وضع موجود باقی مانده به اضافه نامزد بسیار ضعیفش
  • بدون نام IR ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۱/۳۰
    23 23
    ای کاش بزرگانی مثل مصباح برای مردم کاندیدا معرفی نمی کردند . چون بعد از مدتی مردم نسبت به ایشان بد بین می شوند آقای مصباح در اوایل دولت احمدی نژاد اینقدر تقدیر کرد . حالا که وضعیت مردم از لحاظ اقتصادی به هم ریخته ایشان را به کلی مقصر می دانند .
  • بدون نام IR ۱۷:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۱/۳۰
    22 11
    از خبرآنلاین بعید بود از پایداری تعریف کنه
  • بدون نام IR ۱۷:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۱/۳۰
    5 14
    با افشاگری موافقم
  • بدون نام IR ۱۷:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۱/۳۰
    18 26
    اتفاقا یکی از درست ترین تحلیل هایی بود که دیدم. کمکم داره از خبرآنلاین خوشم می آید
  • بدون نام IR ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۱/۳۱
    10 11
    اگه همه چیز به این سادگی بود که خیلی خوب بود در این که خیلی از کاندیداها هیچ شانسی ندارند یا کلا فسیل شدند هیچ بحثی نیست اما گزینه هایی مثل ولایتی - قالیباف - روحانی و عارف هم در صورت تمایل اصلاح طلبان را نباید دست کم گرفت البته توان لنکرانی برای انجام کارهای پوپو لیستی خیلی بالاست که مردم ایران هم بسیار به این موضوع علاقمندند . البته انتقاد به احمدی نژاد در شهرهای کوچک هم حتی هست و تجربه ثابت کرده یه جور شعار دو بار جواب نمیده
  • س IR ۱۹:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۱/۳۱
    9 11
    واقعيت جامعه است كه امثال لنكراني محبوبيت در مردم دارند، علتش را واقعا نمي دانم
  • بدون نام IR ۰۹:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۱
    5 11
    حرف درستي است
  • مدافع عدالت EU ۰۲:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۳
    2 10
    آقای لنکرانی برخاسته از یک گفتمان بسیار قوی وکارآمد است علامه مصباح وشاگردانش که 30 سال است در راستای اسلامی کردن علوم انسانی تلاش میکنند از مهرماه سال پیش در پی تدوین برنامه ای مدون برای رییس جمهور آینده بودن حتی اگر نامزد به نظر آنان اصلح رای نیاورد من آنقدر ها از شخصیت آقای لنکرانی خبر ندارم اما به تقوا و هوشمندی علامه مصباح غبطه میخورم
  • ضیاء IR ۲۳:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۳
    0 12
    نقد جالب و موشکافانه ای بود که از این بابت از آقای عزیزی تشکر میکنم اما این مساله را فراموش نکنیم که جبهه ی پایداری یک بار تمام قد در پشت رئیس جمهوری قرار گرفت که حالا وی را منحرف میدانند و این کار را برای لنکرانی جوان که خود زمانی در کابینه ی رئیس جمهور بوده و در حال حاضر موضع شفافی در مقابل عملکرد رئیس جمهور نگرفته سخت میکند. و البته طبق نظرسنجی ها مردم تمایل به یک چهره ی میانه رو، معتدل و بین المللی دارند که بعید میدانم آقای لنکرانی بتوانند چنین چهره ای را از خودشان نشان بدهند. و اما سوابق انتخاباتی در سالهای 76، 84 و حتی 88 گویای این است که هیچگاه عملکرد مردم در انتخابات ایران قابل پیش بینی نبوده و نیست.