آذر جزایری: یک روز قبل از برگزاری هجدهمین نمایشگاه بین المللی نفت در تهران، رئیس هیات مدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت از بی توجهی بدنه میانی نفت به دستورات وزیر این وزارتخانه گفت و هشدار داد که اگر این وزارتخانه فکری به حال شرایط فعلی تعامل میان نفت و سازندگان نکند سازندگان تامین نیاز داخل را فراموش خواهند کرد و صادرات را هدف اصلی قرار می دهند. در این بین امروز وزیرنفت در حاشیه هجدهمین نمایشگاه نفت با حضور در جمع سازندگان به بدنه میانی نفت اولتیماتوم داد.
رستم قاسمی تاکید کرد با رعایت سه پارامتر قیمت ، کیفیت و زمان مناسب تحویل کالا در داخل، کسی حق سفارش کالای خارجی ندارد. این کار،خلاف است. تصرف در اموال کشور و بیت المال است و به شدت با آن برخورد می کنیم
در این نشست، اعضای هیات مدیره انجمن «استصنا»، با ارائه دیدگاه ها و انتقادات خود در خصوص نحوه عملکرد شرکت ها و سازمان های کارفرمایی ، خواستار حمایت بیشتر و عملی ونیز پرهیز از شعار گرایی در مقابل عمل گرایی شدند.
«رضا پدیدار» ، رییس هیات مدیره انجمن «استصنا»، در ابتدای این نشست ، خواستار حمایت از قطعه سازان و سازندگان تجهیزات فنی و مهندسی برای به کارگیری توان داخلی در فاز های پارس جنوبی شد و توضیح داد : «هم اینک از توان داخلی، کمتر استفاده می شود، این در حالی است که توان سازندگان داخلی خیلی بیش از اینها بوده و کارفرمایان می توانند سفارش های خود را به صورت یک پکیج کامل ارائه کنند.»
رستم قاسمی ،وزیر نفت نیز در پاسخ به اظهارات رییس هیات مدیره انجمن، گفت : «باید به سمتی برویم تا بخش عمده نیازهای صنعت نفت را از تولیدکنندگان داخلی تامین کنیم و فقط آن چیزی را از خارج وارد کنیم که توان تولید آن را نداریم ،البته در میان مدت، این کالاها و قطعات باید داخلی شود تا نیازهای کشور را از داخل تامین کنیم، بنابراین، همه موظف و مکلف هستند تا با این نگاه، با صنعتگران و تولید کنندگان داخلی همکاری کنند.»
درادامه، «سیامک صمیمی دهکردی»،نایب رییس انجمن استصنا،ضمن تایید سخنان وزیر مبنی بر، حمایت های صورت گرفته از سوی وزارت نفت برای واگذاری برخی از پروژه ها به داخلی ها، به کاهش استفاده از ظرفیت توان داخلی بعد از واگذاری پروژه ها به پیمانکاران اشاره کرد وگفت:« با پیگیری های مکرر مشخص شد که برای سرعت پیشبرد کارها و به سرانجام رساندن هرچه سریعتر پروژه ها، از سازندگان داخلی استفاده نمی شود. »
وزیر پاسخ داد :«این که می گویند نسبت به سال قبل کاهش پیدا کرده است، کامل بی انصافی است. آمار و ارقام، در دست ماست و اصلا این گونه نیست. بسیاری از کالاها به طور 100 درصد از کالاهای تولید داخل تامین می شود،به عنوان مثال، در گذشته تمام کابل ها از خارج از کشور وارد می شد؛ ولی در حال حاضر تمام نیاز از داخل تامین می شود و کابلی از خارج وارد نمی شود، مگر اینکه مورد خاص یا استثنا باشد .»
وزیر نفت تصریح کرد :« حتی در حال حاضر، برای تامین تجهیزات برقی پالایشگاه ها ازتولید داخل استفاده می کنیم، به طوریکه در سال گذشته، تمام کالاهای سفارشی از خارج ، مجددا به داخلی ها سفارش داده شد ،آمار و اطلاعات دقیق در این زمینه موجود است وچنین ادعایی در حد حرف نیست.»
وی افزود :«در حال حاضر، اکثر سفارش ها به تولید کنندگان داخلی سپرده شده است و این، طبق یک سیاست، صورت می گیرد. به طوری که برخی شرکت ها ظرفیت شان نسبت به سال های گذشته افزایش چشمگیری پیدا کرده است. به عنوان مثال، ماشین سازی اراک، هیچگاه در تاریخ فعالیت خود یک چنین ظرفیتی نداشته است. »
وزیر نفت، با اشاره به اینکه اگر ما سفارش به خارج داده ایم، این تحریم ها برای چیست، یاد آور شد :«اگر ما به خارجی ها سفارش داده ایم، چرا دوباره باید همان سفارش ها را به داخلی ها بدهیم.»
قاسمی خاطرنشان کرد : «ما به عنوان وزارت نفت نمی توانیم قطعه قطعه سفارش دهیم. وزارت نفت باید از کارهای خرد پرهیز کند و بخش حاکمیتی خودش را مدیریت کند.ما باید کارها را به صورت کلی واگذار کنیم .مگر وزارت نفت می تواند هزاران پروژه را به صورت ریز ریز واگذار کند؟»
وی افزود : «از نظر زمان ،قیمت و خیلی مسایل دیگر، این کارها میسر نیست .بنابراین سیاست ما این است که پروژه های بزرگ را به پیمانکاران به صورت epc واگذار کنیم .»
به گفته وزیر، این تنها راه است و در گام بعدی امور دیگر نیز باید واگذار شود، تا بدنه وزارت نفت سبک شود.
وزیر نفت با اشاره به رعایت سه مقوله کیفیت ،زمان و قیمت از سوی تولیدکنندگان داخلی، تاکید کرد :«این سه شاخص مهم را باید در صنعت کشور ایجاد کنیم، تا این سه شاخص، در بدنه صنعت کشور وارد نشود، توان رقابت با کالاهای خارجی را نخواهیم داشت.»
وی گفت : «من اعلام کردم کسی به بهانه کیفیت، حق سفارش به خارج را ندارد ،اما صنعتگران باید به مقوله زمان توجه کنند. درست است که داخلی سازی برای ما مهم است، ولی میادین مشترک مهم تر است. نمی توانیم به این بهانه اجازه دهیم تا اجرای پروژه ای سالها طول بکشد.»
وی افزود :«از نظر قیمت هم محصولات داخل باید قابل رقابت باشد، اگر تولید کنندگان داخلی درصد کمی بالا تراز کالای خارجی، قیمت بدهند، قابل قبول است، ولی در سال گذشته بعضی از شرکت های داخلی حتی قیمت پایین تر داده اند و برخی قیمت ها منطقی بوده ،اما مواردی هم داشتیم که خیلی غیر منطقی است ،یعنی کالای داخلی بیش از 40 تا 50 درصد از قیمت همان کالای خارجی گران تر است .این شرکت ها باید قیمت خود را واقعی کنند .»
قاسمی، اعضای انجمن استصنا را به برنامه ریزی وهمکاری در رعایت این سه فاکتور فراخواند وگفت:« ما هم این همت را در صنعت نفت ایجاد کرده ایم و به شدت پیگیر هستیم؛ اگر کسی هم تخلف کند و گزارشی از انجمن داشته باشیم، به طور قطع با آن برخورد می کنیم .»
وی تصریح کرد :«اگر کالایی در داخل با شاخصهای خوب ساخته شود ،اما یک پیمانکار، آن کالا را از خارج وارد کند ،آن پیمانکار را از لیست حذف می کنیم .چرا که همه موظف هستند از این صنعت حمایت کنند و ما گزارش تخلفات را از انجمن می خواهیم .»
وزیر نفت به همکاری انجمن و وزارت نفت، در تدوین منشور وتوافقات صورت گرفته اشاره کرد وگفت:«باید در صنعت نفت، از تولید داخل استفاده بیشتری شود و دراین صنعت، کسی حق ندارد، کالایی را که درداخل کشور ساخته می شود، از بیرون کشور تهیه کند.»
وی در ادامه افزود :«یکی از این توافقات، استفاده از توان و ظرفیت داخلی است و استفاده از تولیدات داخل است .کسی حق ندارد، کالایی که در داخل تولید می شود را از خارج سفارش بدهد ، این خلاف و تصرف در اموال کشور و بیت المال است و به این شدت با آن برخورد می کنیم .»
39221
نظر شما