خبرگزاری مهر گزارش داد:
محققان شورای عالی علوم زمین "جایوم آلمرا" در بارسلونا در تحقیقات خود نشان دادند که دریای مدیترانه در 3.5 میلیون سال قبل تنها یک حوضچه خشک بوده و یک طغیان بزرگ در اقیانوس اطلس، موجب پر آب شدن این دریا شده است.
این طغیان بزرگ که "زانکلانو" نامیده شده، باعث شده که تنها در مدت 24 ماه این حوضچه خشک پر از آب شود و به این ترتیب دریای مدیترانه ایجاد شود. شبیهسازیها نشان داده است در دورههای اوج طغیان آب، سطح دریا حتی در مدت 10 روز نیز افزایش مییافته است.
در حدود 6.5 میلیون سال قبلریال دریای مدیترانه به سبب یک سری فعالیتهای تکتونیکی در پوسته زمین از اقیانوس اطلس جدا شد و پس مدت کوتاهی تقریبا تمام آب آن بخار شد؛ اما پس از شروع موج دوم زمین لرزهای منطقه، مجددا راه آب اقیانوس به این دریا باز و این حوضچه دوباره پر از آب شد.
تا به امروز ماهیت و تکامل این طغیان مشخص نبود و اعتقاد بر این بود که برای پر آب شدن دوباره این دریا دهها سال زمان نیاز بوده و از مسیرهای مختلفی آب وارد دریا شده است.
براساس گزارش نیچر، اکنون محققان اسپانیایی با کمک اطلاعات مربوط به طغیان آب و حرکات زمین لرزهای توانستند مدلی رایانهای را از گسترش آب تهیه کرده و وسعت و گستردگی کانالی را که توسط اقیانوس اطلس ایجاد شده است، ارزیابی کنند.
این دانشمندان در این خصوص اظهار داشتند: «در آغاز تنها یک جریان کوچک آب میان دریا و اقیانوس ایجاد شد. این جریان کوچک به مدت هزار سال مسیر اتصال را به آرامی تعریض میکرد، تا اینکه آب با چنان شدتی به حوضچه مدیترانه رسید که ابعاد ستون آن به صدها متر و سرعت آن به 100 کیلومتر بر ساعت میرسید».
این محاسبات نشان میدهد که تنها در مدت دو سال، 90 درصد از این دریا پر از آب شد و 10 درصد باقی مانده در دوره هزار سال بعد از آن به این دریا سرازیر گشت.
نظر شما