مریم صدرالادبایی-زهرا تالانی:شورای شهر سوم آخرین روزهای خود را سپری می کند و قرار اهمزمان با انتخابات ریاست جمهوری،انتخابات شورای شهرچهارم هم برگزار شود.این انتخابات از چندین جهت با دوره های قبل متفاوت است.هم اینکه همزمان با انتخابات ریاست جمهوری برگزار می شود و هم اینکه گروههای زیادی برای آن ثبت نام کرده اند تا بتوانند در 31 صندلی شورای شهر جای بگیرند.درباره شورای شهر این دوره و ویژگیهای آن میزگردی را با حضور پروریز سروری رئیس ستاد خدمتگزاران آبادانی و پیشرفت،محمد ودود حیدری معاون اجتماعی تشکل خدمتگزاران آبادانی و پیشرفت و احمد صادقی دبیر ستاد مرکزی آن برگزار کردیم که مشروح آن را می خوانید:
همانطور که می دانید طبق قانون،شورای شهر باید یک نهاد اجتماعی باشد و به مدیریت شهری بپردازد اما بیشتر نگاه به این شورا سیاسی است.به نظر شما شورای شهر مکانی برای فعالیتهای سیاسی است یا اینکه افرادی که نگاه و فعالیت اجتماعی دارند باید به آن وارد شوند؟
سروری:شورای شهر یک مجموعه فنی و تخصصی است که رویکرد اجتماعی و فرهنگی دارد،از طرفی اداره شهر هم باید اجتماعی باشد،بنابراین نگاه سیاسی به آن اشتباه است.به نظرمن نباید با نگاه سیاسی وارد شورا شد،البته در دو دوره قبل افراد سیاسی در شورا بودند اما تعامل خوبی میان آنها بود و کمتر فضا را با نگاه سیاسی اداره کردند. در واقع شورای شهر درطول 10 سال گذشته کمتر سیاسی بود . این مهم است که نگاه سیاسی را برای خارج شورای شهر بگذارند و در آنجا بیشتر نگاه اجتماعی برای مدیریت شهر داشته باشند چون ورود تفکر سیاسی به شورای شهر می تواند مانند سم مهلک شهر را نابود کند.ما در مجلس فراکسیونهای تخصصی و سیاسی داشتیم چون طبیعت کار مجلس سیاسی است و حتی گلدانها هم در آنجا سیاسی هستند اما شورای شهر اینگونه نیست و نباید نگاه سیاسی غلبه داشته باشد.یکی از نگرانیهای ما هم همین است که در این دوره با افزایش افراد فراکسیونهایی تشکیل شود که به جای اینکه فنی و تخصصی باشند سیاسی و جناحی عمل کنند. این ماند یک طوفان سهمگینی است که مدیریت شهری را نابود می کند.از این جهت تلاش می کنیم که رویکرد سیاسی در مدار و مدیریت شورای شهر نباشد. حرف ما این نیست که سیاسیون نباید در شورای شهر شرکت کنند چرا که شخصیتهای سیاسی صاحب ظرفیتها و کارآمدی در مدیریت شهری هستند که میتواند برای شهر مؤثر باشد اما نباید نگاه سیاسی در عرصه مدیریت شهری داشته باشند.ما در مجموعه خدمتگزاران آبادانی و پیشرفت تلاش داریم یک تیم هماهنگ با یک نگاه اجتماعی و فرهنگی در شورای شهر تشکیل شود که چشم انداز خوبی برای آبادانی شهر داشته باشد.
یعنی به نظر شما افراد سیاسی حتی اگر در شورای شهر حضور می یابند باید بتوانند منافع جناحی خودشان را به خاطر منافع شهری کنار بگذارند؟
سروری:اساسا نباید با نگاه جناحی وارد شهر شد تا مجبور باشند که آن را تقلیل دهند چون احزاب باید درون گروههای خودشان به دنبال مطالبات و منافعشان باشند.شورای شهر جای چانه زنی و چالشهای سیاسی نیست. در عرصههای اجتماعی احساس میشود کاستی و ضعفهایی وجود دارد که این کاستیها مثل بهمن در حال شکل گرفتن است که ظهور و بروز آن میتواند خسارت زیادی برای شهر داشته باشد.متاسفانه خلأ پیگیری مسائل اجتماعی هر روز بارزتر میشود. برای پیگیری حقوق مختلف مردم در قالب مسائل اجتماعی نیازمند مجموعهای هستیم که بتوانیم مطالبات را از مسئولان پیگیری کنیم. در برخی از عرصهها دچار آفت سیاستزدگی شدهایم، در عرصه اقتصاد و فرهنگ به نوعی دچار این آفتزدگی شدهایم و به دنبال این هستیم که اجازه ندهیم در عرصه اجتماعی دچار این آفتزدگی شویم.هر عرصهای که دچار سیاستزدگی شود به نوعی بستری برای فرافکنی و فرار مسئولان از پاسخگویی ایجاد میکند. امروز برخی مسئولان برای عدم پاسخگویی نسبت به ضعفهایی که در حوزه عملکردشان دارند با کشاندن مسائل مختلف و جناحی و سیاسی کردن موضوعات فضا را از نقد و پاسخگویی خارج میکنند و مشکلات روی هم تلنبار میشود.
عرصه اجتماعی امروز بیسامان است حقوق مردم تضییع میشود متأسفانه زمینه خوبی برای پاسخگویی از طرف مسئولان ایجاد نشده است.ناهنجاریهای اجتماعی، زنان بدسرپرست و بیسرپرست، حملونقل، آلودگی هوا از دیگر مشکلات شهروندان است.مسئولان با توجه به اینکه در فرایند سیاسی خود را مسئول میبینند نتیجه این میشود که موضوعات اجتماعی معلق بماند. به عنوان مثال آلودگی هوا چند هفته مردم را آزار میدهد و چون مطالبه جدی مسئولان نیست چند جلسه برگزار میکنند و بعد موضوع را به سال آینده موکول میکنند. اگر مجموعههای دلسوز انقلاب این عرصه را به دست نگیرند و عناصر نامحرم و به نوعی معاند نظام وارد این عرصه شوند مشکلاتی برای مردم ایجاد میکنند. این عرصه رها شده است و مجموعه خدمتگذاران آبادانی و پیشرفت با این فلسفه شکل گرفته که در چارچوب نظام و مبتنی بر تقویت نظام اقدام کرده و مطالبات اجتماعی را پاسخگو باشند. این مجموعه فعلاً در ایستگاه انتخابات توقف کرده و ظرفیتسازی برای شورا میکنیم؛ البته صرفاً مصرف این مجموعه انتخاباتی نیست.
حیدری:یک خلا بزرگی که در کشور وجود دارد این است که احزاب سیاسی مطالبات خودشان را در مجموعه مسائل اجتماعی و مدیریت شهری جستجو می کنند و نهادی نداریم که مطالبات اجتماعی را طلب کند. در حالیکه در بسیاری از کشورها نهادهایی برای این موضوع وجود دارد. با تشکل سیاسی نمی توان به دنبال منافع و حق بود وما هم به جهت پر کردن این خلا آمدیم.ما شورای شهر را اجتماعی می دانیم هرچند که جنس آن انتخاباتی و سیاسی است.
صادقی:گفتمان اصولگرایی در مجموعه انقلاب اسلامی شکل می گیرد و محوریت آن خدمت به مردم و منافع مردم است.در هر مقطعی هر کاری که انجام می شود براساس مقتضیات همان زمان نگاه می شود.نباید منافع حزبی را بر خواسته مردم اصول دانست ودر شورای شهر هم بیشتر منافع مردم و مدیریت شهری مهم است.به نظر ما مناسبات سیاسی درجاهایی که از منافع مردم فاصله می گیرد مذموم و ناپسند است.
امسال افراد مختلفی از گروههای سیاسی،فرهنگی و ورزشی ثبت نام کردند.شما تصور می کنید چرا در این دوره اینگونه شد؟آیا این افراد شورای شهر را سکویی برای ورود به سیاست می دانند؟
سرور ی:شهر مجموعه ای از نیازهای مردم است،این نیازها باید نمایندگی شود. ما معتقدیم همه گروهها باید در شورای شهر نماینده داشته باشند تا نیازهای اصلی شناسایی و مدیریت شود.اما بعضی دستهای پنهان به دنبال این هستند که با ایجاد مطالبات بدون پاسخ یک شورای فاقد کارایی را در شورای شهر به وجود آورند.الان یک تلاشی انجام شده تا گروهی اگر در گذشته نتوانستند به فعالیتهای خود برسند در شورای شهر و مدیریت شهری این سیاستها را دنبال کنند برای همین افرادی را به صورت غیر متعارف وارد شورای شهرمی کنند تا آن را تضییع کنند.وجود هنرمندان و صنوف و ورزشکاران نیاز است اما بدون اینکه از حد تعادل خارج شود و شورای شهر را از اهداف خود دور کند.
حیدری:حضور اقشار مختلف نه تنها تهدید نیست یک فرصت است چون می توانند مطالبات آن گروه را پیگیری کند.اما مشکل زمانی است که برخی گروههای سیاسی از حضور این افراد سواستفاده کنند.با وجود اینکه در شورا همه اقشار باشند اما بحث سیاست گذاری و توان مدیریت شهری آن هم برای کلان شهری مانند تهران مهم است و باید افراد توانمند و با تجربه باشند.به صرف هنرمند یا ورزشکار بودن نمی توان در شورای شهر بود چون ممکن است کارایی را نداشته باشند ومردم باید توانمندی افراد را هم در نظر بگیرند.
شما در لیست خودتان از این افراد دارید؟
سروری:ما تلاش می کنیم از تمام گروههای تخصصی ،عمرانی،فرهنگی به صورت متعادل داشته باشیم،یعنی پازلی که اجزا همدیگر را تکمیل کند.
صادقی:ما برای مدیریت شهری 25 موضوع در نظر گرفتیم،افرا دی که در لیست ما هستند نماینده این تخصصها هستند.لیست ما از متخصصان شهر است و در زمینه های مختلف باید تخصص موضوع را داشته باشند چون علاوه بر علم تجربه هم مهم است.اما رشد سرطان گونه این افراد می تواند کشنده باشد و باید توازنی در شورای شهر داشت.
بعضی ها می گویند که امسال رد صلاحیت ها به نسبت سال های گذشته بیشتر به چشم می آید شما تصور می کنید دلیل این اتفاق چه بوده است ؟
سروری: اتفاقا نسبت به دورهای قبل ما کاهش رد صلاحیتهارا داریم.از حدود دو هزارنفری که ثبت نام کردند حدود 200 نفر رد صلاحیت شدند که با توجه به کمیت ثبت نام حدود 12 درصد می شوند،به نظرم این طبیعی است چون ممکن است به هرحال داوطلبان مشکلاتی داشته باشند. ما سعی کردیم مشکل افرادی که خارج از قاعده و بدون دلیل رد صلاحیت شده اند را حل کنیم.فکر نمی کنم در کل کشور هم شاهد رد صلاحیت گشترده در شوراها باشیم.من خبر دارم که در هیات نظارت بسیاری از مشکلات حل شده است،اما این یک روند قانونی دارد .من در دوره قبل عضو هیات نظارت بودم ، کاملا این روند قانونی بود و بدون در نظر گرفتن سوابق این کار انجام نمی شود.
حیدری:ما نقشی در تعیین صلاحیتها نداریم اما به هرحال در انتخابات شورای شهر باید نقش مردم را در نظر گرفت.به نظر ما این رد صلاحیتها خیلی متفاوت از دوره قبل نیست و همگن است و اتفاق خاصی نیفتاده است.اما برخی این موضوع را بزرگنمایی می کنند و در رسانه ها آن را بزرگ مطرح می کنند.
همانطور که می دانید در این دوره درگیری دولت و شهرداری از مهمترین مشکلات شهری بود و البته مردم بیشترین ضرر را کردند.به نظر شما نباید میان شورای شهر و دولت بعدی هماهنگی باشد؟
سروری:به نظر من کارنامه ای که در دوره قبلی مدیریت شهری رقم خود درخشان است،اما یک تاسفی وجود دارد که اگر ناهماهنگی ها نبود این کارنامه درخشان تر بود.زمانیکه اصولگرایان کار را تحویل گرفتند سالی 6.5 کیلومتر ریل مترو در تهران زده می شد و این به بیش از 15 کیلومتر در سال رسید. فضای شهری بسیار خوب رشد کرد اما اینها در شرایطی بود که شهرداری و دولت در تقابل کسالت باری بودند و ناهماهنگی میان آنها زیاد بود. سیاست کلی ما این است که به دنبال تعامل و هماهنگی شهرداری و دولت باشیم در عین اینکه شهرداری استقلال خود را حفظ کند.یعنی تعامل نباید باعث وابستگی شود چون آن هم خسارت فراوانی دارد.فضای میان شهرداری و دولت باید به گونه ای باشد که به مردم خدمت شود و مدیریت شهری اداره شود. ما زنجیرهای از تعامل بین شورا، شهرداری و دولت ایجاد میکنیم، اتاق فکر ایجاد کرده و از کانالهای مختلف موضوعات را پیگیری میکنیم؛ فلسفه وجود خدمتگذاران مبتنی بر پیگیری حقوق مردم است.تعامل دولت و شهرداری میتواند معضلات مردم را برطرف کند و این تعاملات نباید به تقابل تبدیل شود چرا که ذائقه مردم را تلخ میکند.اگر بتوانیم آهنگ غیرسیاسی در عرصه مدیریت شهری را پیش ببریم، میتوانیم برای ارائه خدمات تعامل کنیم و یک شورای غیرسیاسی رقم بزنیم.باید یک شورا با نگاه خدمتمدار داشته باشیم و نباید مواضع سیاسی و مطالبات جناحی را در شورا پیگیری کنیم.شورا و شهرداری نباید دولتی شوند البته نباید ضددولتی هم شوند. در دوره آینده تلاش میکنیم دولت و شهرداری در تعامل حداکثری باشند و شاهد همافزایی دولت و شهرداری خواهیم بود و آنها را آشتی خواهیم داد.
حیدری:ما تعامل با دولت داریم اما حول محور خدمت به مردم.شهرداری باید جدا از دولت باشد و مستقل از دولت بودن شهرداری در قانون دیده شده است .هدف دادن خدمت به مردم است که باید به بهترین شیوه انجام شود.
شما عملکرد شورای شهر سوم را با توجه به اینکه عمر شش ساله داشت چطور ارزیابی می کنید؟
سروری: چند ویژگی در شورای شهر بود که باعث کارآمدی آن شد ،یکی مدیریت هوشمند آن بود که توانست در عین تفاوتهای سیاسی که در بین اعضای شورای شهر بود با نگاه خدمت محور باعث از بین بردن ظرفیتها نشود و این سلایق مختلف در حلقه خدمت به مردم قرار گیرد.با وجود اختلاف میان شورای شهر و دولت،اما به علت نگاهی که مبتنی بر ارائه خدمت به مردم بود تلاش شد از رسانه ای و جنجالی شدن فضا جلوگیری شود.
همچنین ظریفتهای مدیریت شهری افزایش یافت ونگاه تخصص محور شورای شهر برای مدیران شهری راهگشا بود تا بتوانند کارشان را انجام دهند.اقداماتی که در زمینه حمل و نقل عمومی انجام شد کار بزرگی بود. چون بعد از سهمیه بندی سوخت و محدودیت ها برای رانندگی نیازمند به حمل ونقل عمومی بودیم که که در حد قابل قبولی این کارها انجام شد.در ترمیم شبکه اتوبوسرانی در تهران ، افزایش سرانه فضای شهر و ورزش شاهد تحول بودیم.البته با وضعیت مطلوب فاصله داریم وبرای افزایش خدمات رفاهی و اجتماعی محله محوری باید تلاش شود،یعنی برای مدیریت شهری باید به سمت محله محوری حرکت کرد.سیاست قبلی این بود که مردم را به مراکز تفریحی ببرند اما امروز تلاش می شود که مراکز تفریحی و رفاهی را به مردم نزدیک کنند که درست است.
حیدری:شورای یاری محلات تصمیم خوبی بود که نقطه قوتی است و باید این موضوع را گسترش داد چون با مشارکت خود مردم کارهای محله را می توان انجام داد.
صادقی:انتخاب شهردار مهمترین تصمیم شورا نیست اما تاثیرگذارترین تصمیم است چون مجرای عملیاتی کردن تصمیمات شورای شهر به شهرداری باز می گردد.از اینکه در این مرحله وارد انتخاب شهردار شویم اجتناب می کنیم چون نمی توانیم به انسجام برسیم،اما شهردار باید کسی باشد که در جریان خدمت گزاری به مردم باشد،چون مردم ولینعمت هستند. مردم از تنشهای سیاسی خسته شدند و شورای شهر محل رسیدگی به مردم است.آرامش دوره قبل شورای شهر رقبت مردم به شرکت در انتخابات را بیشتر کرد،چون در شهر آرا م وپرنشاط می توان به مردم خدمت کرد و تداوم این آرامش از سیاستهای اصلی ما است.
شورای شهر این دوره 31 نفره است شما این افزایش تعداد اعضای شورای شهر را چطور ارزیابی می کنید؟
سروری:این موضوع بستگی به بافت شورای شهر دارد اگر نگاه سیاسی بر آن حاکم باشد افزایش خطر آفرین است چون توان خدمت به مردم را می گیرد.اما اگر مانند گذشته نگاه تخصصی و خدمت محور باشد کمک بزرگی برای اداره شهر است. از نظر ما حضور تخصصهای متفاوت و پاسخگویی به مطالبات مردم اصل است.الان این 31 نفر ظرفیت بیشتری دارند وکمیسیونهای شورای شهر پربارتر خواهند بود،بنابراین هم فرصت است و هم تهدید.از اینکه به مردم خدمت کنند فرصت است اما اگر جناحی شود می تواند تهدید باشد.قبلا 15 نفر بودند یعنی برای 22 منطقه هم یک نماینده نبود و این افزایش الان می تواند خوب باشد. مجلس نهاد سیاسی است اما شورا نباید سیاسی باشد و فراکسیونهای آن باید کاملاً تخصصی با موضوعات شهری باشد، اگر فراکسیونهای سیاسی تشکیل شود این تهدید است.
حیدری:ما شورای شهر زا یک پارلمان شهری می دانیم.شورا باید به شکلی باشد که در حوزه های مختلف شهری بتواند متخصص و تصمیم گیر داشته باشد. 15 نفر برای جمعیت 12 میلیونی تهران رقم خوبی نبود،الان 31 نفر نزدیکتر به رقم پارلمان شهری است.اما هرقدر تعداد بیشتر باشد به خاطر تفاوت سلایق تصمیم گیری سخت تر می شود.به نظر من خیلی مشکل نیست چون نفش کمیسیونهای تخصصی هم جدی تر می شود.شورای 31 نفره منافع بیشتری نسبت به قبل دارد.
صادقی:همانطور که گفتم ما حدود 25 موضوع شهری به جز زیرشاخه ها داریم،شورای 15 نفره نمی توانست به آنها رسیدگی کند.الان کمیسیونها باید تخصصی تر باشند.فرصت حضور افراد متخصص بیشتراست اما تصمیم گیری سخت می شود.
از نظر شما شهردار ایده آل چه خصوصیتی دارد؟
سروری:ما الان برا انتخاب شهردار برنامه نداریم چون همانطور که گفتم باعث اختلاف و تکثر در نیروها می شو.مهمترین اقدام شورای شهر انتخاب شهردار است حتما شهردار مورد نظر ما کسی است که در تراز نظام و مردم باشد و به جلو گام بردارد.فرد توانمند و با تجربه باشد و به مردم و خدمت رسانی به مردم اعتقاد داشته باشد.البته جوانی جزو شروط اصلی نیست و توانمندی برای ما مهم است. شورای شهر و شهرداری بیشترین سطح ارتباط با مردم را دارند و بیشترین سطح تماس مردم و نظام در شهرداری است و مردم نیازمند حمایت مستمر و گسترده هستند و باید نظارت مستمری بر شهرداریها شود تا مشکلی برای مردم ایجاد نشود.
حیدری:الان نمی توان ورود مصداقی داشت اما مولفه های ما شهر دار پرنشاط و خدمت به مردم است. ارائه خدمت به مردم را اولویت بداند و مدل کوچکی از شهید باکری باشد که در مدت کوتاه خدمت ،تلاش زیادی برای خدمت رسانی به مردم کرد.
45232
نظر شما