نسرین وزیری: مرتضی حیدری مجری این مناظره در ابتدای این نشست سوگند خورد که «بینی و بین الله هیچ کس جز من، رئیس سازمان صداوسیما و دو تن از معاونان وی، کس دیگری در جریان سوالات مناظره نبوده و نیست». اما پس از آنکه با اعتراض صریح محمدرضا عارف، محسن رضایی و حسن روحانی مواجه شد، اذعان داشت که این سوالات مصوب ستاد تبلیغات با حضور نمایندگانی از وزارت کشور و شورای نگهبان است.
سوالات تستی و نمایش تصاویری برای برآوردخوانی نامزدها، وجهی متفاوت از مناظرههای ادوار گذشته بود. سوالات چندگزینهای بیشترین انتقادات را برانگیخت و نامزدهایی همچون سعید جلیلی و غلامعلی حدادعادل اگرچه علنا اعتراض نکردند، اما اغلب سوالات را غلط خوانده و به آن پاسخ ندادند.
اعتراضات از استودیو مناظره به بیرون از آن نیز کشیده شد. چه آنکه ساعاتی پس از پایان مناظره محمدرضا عارف با بیان اینکه امیدوارم رسانه ملی در این شیوه مناظرات خود تجدید نظر کند، به خبرآنلاین گفت: انتظار من این بود که بقیه نیز به این شیوه اعتراض کنند اما آنها به سوالات پاسخ دادند. {اینجا} محسن رضایی نیز با انتشار مطلبی در سایت شخصی خود اذعان کرد که اگر شیوه مناظره اصلاح نشود در آن شرکت نمی کنم. به گفته وی صداوسیما در طراحی مناظره های امسال از ترس حوادث سال 88 از سوی دیگر بام افتاده است!
حسن روحانی دیگر نامزدی بود که در نشست خبری امروز خود با اعتراض به اینکه این مناظره وسیله تمسخر در رسانههای بیگانه شد، اظهار داشت: امیدوارم از این ساعت به بعد رسانه میلی به رسانه ملی تبدیل شود. {اینجا} غرضی هم که در حین برگزاری مناظره، اعتراضی به آن نداشت، امروز هم در گفت و گو با خبرآنلاین گفت که شیوه ساز نیست و صداوسیما باید پاسخگوی شیوه برگزاری مناظره باشد. {اینجا}
محمدباقر قالیباف و علی اکبر ولایتی شخصا در این باره اظهار نظر نکردند اما نمایندگانشان پیام اعتراض خود را رساندند. شاهین محمدصادقی رییس ستاد ولایتی گفت که «مناظره دیروز با سطح انتخابات ریاست جمهوری تناسبی نداشت» . پرویز اسماعیلی سخنگوی ستاد قالیباف هم که معتقد بود ساختار برگزاری مناظره نیازمند تحول است؛ گفت: تابع تصمیم کمیسیون تبلیغات هستیم. {اینجا}
غلامعلی حدادعادل هم که به برخی سوالات پاسخ نداده و آنها را غلط میخواند، نیز از همین موضع وارد بحث شد. وی با بیان اینکه نامزدها باید اشکالات مناظره را به مسئولان صداوسیما گوشزد کنند تا طی جلسات مشترکی این مشکلات برطرف شود؛ از رقبایش خواست تا از مناظرهها قهر نکنند.
تشبیه مناظره دیروز به «مسابقه از کی بپرسم» از سوی رئیس مرکز پژوهشها {اینجا} و دور از شان خواندن آن از سوی رئیس کمیسیون شوراها، نیز گویای نگاه منتقدانه برخی نمایندگان مجلس به نخستین مناظره نامزدهای ریاست جمهور یازدهم بود. مجموعه این انتقادها و درخواست های مطرح شده برای بازنگری در نحوه برگزاری مناظره نامزدها را اینجا بخوانید.
دامنه اعتراضات به نحوه مناظره دیروز به چهره های آکادمیک و اساتید علم ارتباطات نیز رسید. چه آنکه میرفخرایی خواستار استفاده از تجربه کشورهای دیگر برای مناظره های ریاست جمهوری شد {اینجا} و محمدمهدی فرقانی تاکید کرد: پرسیدن سوالات تستی در شان کاندیداهای ریاست جمهوری نیست.
اگرچه کارگردان مناظره روز گذشته، از آن دفاع کرده است {اینجا}؛ اما موج اعتراضات هم سازمان و صداوسیما را به تکاپو برای بررسی مجدد آن واداشت و هم دادستانی در صدد بررسی آن برآمد. چه آنکه رمضان شجاعی از بررسی اعتراض کاندیداها به مناظره در کمیسیون نظارت بر صدا و سیما خبر داد و ناصر سراج نماینده دادستان کل نیز گفت: پس از بررسی، در مورد ادامه روند مناظرهها تصمیمگیری میشود. {اینجا} احمد توکلی هم برای ادامه مناظره های انتخاباتی پیشنهاد داده است که نامزدها دو به دو، طرف مناظره خودشان را انتخاب کنند. {اینجا}
اکنون رسانه ملی در معرض آزمون بزرگی است که نتیجه آن سه روز دیگر در دومین مناظره انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری یازدهم مشخص خواهد شد که پاسخی در خور به انتقادها داده میشود یا نه؟
/2929
نظر شما