به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در دومین مناظره انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری یازدهم، ششمین قرعه به نام سیدمحمد غرضی افتاد تا به بیان دیدگاههای خود در بخشهای فرهنگی و اجتماعی بپردازد.
غرضی با بیان اینکه فرهنگ انعکاس زندگی مردم در دستاوردهای خودشان است، گفت: فرهنگ تزریقی و تحمیلی نیست و نمیتوان فرهنگ را توسط سیستمهای دیگر تحت تاثیر قرار داد. ملت ایران در طول تاریخ خودش، فرهنگ خودش را ساخته و تمام زندگی خودش را تامین کرده است. ابن خلدون میگوید وقتی مهاجمی به کشوری میآید، اولین کسانی که با فرهنگ مهاجم، میسازند کسانی هستند که دارای امتیازات زیاد هستند.
وی افزود: در کشور ما اخیرا اتفاقی که افتاد این بود که روسیه و انگلیس بر کشور حاکم شدند و صاحبان امتیاز در کشور ما به سمت فرهنگ روسی و غربی رفتند. ولی مردم در جایگاه خودشان ماندند. فرهنگ اکتسابی است. اینکه تصور شود میشود فرهنگ را با دولتها تغییر داد، اینکه فکر شود فرهنگ میتواند دستاویز قدرت سیاسی قرار گیرد، یا اینکه تصور شود فرهنگ مفعول جریانات سیاسی است، تفکراتی اشتباه است.
غرضی گفت: مردم توانایی آن را دارند که در مقابل مهاجم بایستند. مردم با فرهنگ خودشان زندگی میکنند. وقتی فقر حاکم می شود، مردم آسیب می بینند. ولی از فرهنگ خودشان دور نمی شوند. هنر نتیجه کشوری است که توانایی تشکیل حکومت مناسب خودش را دارد. نه هنر و نه فرهنگ تزریقی نیستند و محصول زندگی مردم آن جامعه هستند.
در ادامه 7 کاندیدای ریاست جمهوری اظهارات محمد غرضی را نقد کردند که در ادامه می آید:
محمدرضا عارف: نکته خاصی ندارم.
سعید جلیلی: در بحث فرهنگ که آقای غرضی فرمودند، من میگویم اگر توجه دقیق به موانع فرهنگی نداشته باشیم، دچار خطاهایی میشویم. آقای روحانی در اظهارات خود به موضوعی اشاره کردند که بحث خوبی بود. در سال 80 مقام رهبری بحث جنبش نرم افزاری و کرسیهای آزاد اندیشی را اعلام کردند. اگر می گوییم فضای امنتیی وجود دارد، پس چرا در آن 4 سالی که دولت اصلاحات بود کاری انجام نشد؟
علی اکبر ولایتی: صحبت خاصی ندارم.
غلامعلی حدادعادل: آقای غرضی اشاره کردند که فرهنگ به مردم تعلق دارد و دولتها نباید فرهنگ را تزریق کنند. این حرف درستی است. من هم تاکید دارم مردم سرچشمه فرهنگ هستند و اگر حکومتی برخواسته از مردم نباشد، موفق نخواهد بود. نظیر آنچه قبل انقلاب بود. قبل انقلاب مردم معتقدات اسلامی داشتتند، اما حکومت، فرهنگی مخالف با مردم داشت. مردم فرهنگ خودشان را حفظ کردند. مردم این چراغ فرهنگ را ولو در پستوی خانه حفظ کردند و اعتقادات خودشان را حفظ کردند. انقلاب اسلامی اتفاق افتاد این بود که این فرهنگهای محفوظ مانده در خانه ها را به جامعه آورد و دولتی براساس آن فرهنگ مردمی پدید آمد.
حسن روحانی: {در پاسخ به اظهارات سعید جلیلی} مقایسه فضای دانشگاههای امسال و این روز، با فضای سال 82 کجا؟ آن وقت کجا انقدر استاد بازنشسته شد و یا افراد اخراج شدند؟ چه فضای سختی را برای مردم بوجود آوردند؟ فضا این دو سال کاملا متفاوت بود. مدارک تمام اقدامی که دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در سال 82 و 83 داشته، وجود دارد که برای رفاه حال دانشجویان بوده و مدارکش موجود است. ما جلسه مفصلی با قوه قضایه داشتیم و گفتیم تمام دانشجویانی که پرونده برایشان درست شده، باید از بین برود و استدلال کردیم که چه اشکالاتی برای آنها بوجود میآید. ما قوه قضاییه را قانع کردیم که این پروندهها را کنار بگذارد. کرسی های آزاد اندیشی که رهبری فرمودند را وظیفه داریم با فضای لازم در دانشگاهها بودجود بیاوریم.
محمدباقر قالیباف: صحبتی ندارم.
محسن رضایی: انتظار داشتیم آقای غرضی در ارتباط با هنر و ورزش ومسائل اجتماعی هم صحبت می کردند. موضوع ما تنها فرهنگ نیست.
محمدغرضی در ادامه این بخش در پاسخ به نقد دیگر کاندیداها گفت: هر دولتی که بخواهد فرهنگ خود را بر جامعه تحمیل کند، اعم از اینکه نرم افزار یا سخت افزاری باشد، محکوم به شکست است. فراماسونرها در دوره مشروطه این کار را کردند و شکست خورند، رضاخان با آن همه امکانات کشف حجاب کرد و شکست خورد، محمدرضا شاه آمد فرهنگ خودش را تزریق کند، شکست خورد. لذا دولتها باید تابع جامعه باشند.
وی ادامه داد: دولتها باید تابع فرهنگ عامه باشند. عموم مردم هستند که زندگی را می سازند و زندگی تحت تاثیر اوامر حکومتی قرار نمی گیرد. باید در این سه مقوله رسانه، ورزش و سینما تمام صاحبان این مراکز را موظف کنیم که در سیستم خودشان یک NGO مناسب تشکیل دهند که تعامل با دولت داشته باشند و روابطشان را با مردم مشخص کنند.
غرضی با بیان انیکه نمی توان کشور را بخشی اداره کرد، افزود: هنر وقتی موفق می شود که بتواند ارتقا فرهنگی ایجاد کند. اگر قرار باشد هنر زیر سلطه فرهنگ بماند به هیچ جا نمی رسد. هیچ دولتی از مشروطه تا امروز توان استقامات در برابر فرهنگ مردم را نداشته است. اگر تحمیل کرده یا خواسته یک گرورهی را بر گروه دیگر تحمیل کند، محکوم به شکست شده است. دولت رفته اما فرهنگ مردم ثابت مانده است. تهاجم فرهنگی از بین رفته است، اما فرهنگ عامه تثبیت شد.
/29220
نظر شما