۰ نفر
۸ تیر ۱۳۹۲ - ۱۳:۲۶
شکست اخوان المسلمین؟

بزرگترین حزب اسلامی در قرن اخیر حزب اخوان المسلمین است که در انقلاب اخیر مصر فرصت رسیدن به قدرت را به دست آورد.

اکنون پس از گذشت یک سال از انتخاب اولین رئیس جمهور اخوانی، تجربه تلخ شکست این تنوریسین بزرگ رقم می خورد. آیا اخوان المسلمین بر این شکست غلبه خواهد کرد؟
از همان روز نخست که تحولات انقلابی در جهان عرب، موسوم به بهار عربی آغاز شد، این حدس زده می شد که اخوان المسلمین برای تحقق تئوری هایی که هشتاد سال روی آن تاکید کرده، در بوته آزمایش سختی قرار گرفته است. براستی اگر این شکست تحقق یابد، چه اتفاقی برای تفکر جاری در جهان عرب خواهد افتاد؟
اکنون نزدیک ده سال است که سیاست امریکا بر این مدار است که اجازه دهد انقلاب های داخلی کشورها به سامان برسد و دخالتی در آنها نداشته باشد. یکی از روشن ترین مصادیق آن مصر است که به عنوان بزرگترین کشور عربی اجازه یافت تا نوکر سی ساله امریکا را به آسانی از قدرت بر کنار کند، در حالی که امریکدا دفاعی از مبارک نکرد.
باید پرسید این موضع امریکا چه نتایجی برای او داشت و چرا به آسانی آن را پذیرفت؟
اولا موضع آرام امریکا، نوعی طرفداری این دولت را از جنبشهای مردمی و عدم مقابله با خواست مردم را که در مجموع خواسته غرب برای گسترش دمکراسی است نشان داده و در انظار عموم این اتهام را که امریکا مدافع مستبدان است از او دور می کند.  این مسأله در صحنه بین الملل بسیار مهم است. بنابرین اگر فردای این روز حتی در عربستان هم شورشی برپا شود، شورشی که دولت عربستان از عهده خاموش کردن آن بر نیاید، امریکا دفاعی از پادشاهی سعودی نخواهد کرد. طبیعی است که اگر مردم ادعایی علیه حکومت نداشته باشند، همراهی امریکا با آن دولت ها شائبه دفاع از دولت های استبدادی را دست کم در صورت ظاهر نخواهد داشت. بنابرین امریکا می کوشد ولو در ظاهر شده در انظار عمومی این سرمایه را حفظ کند به خصوص برای توده هایی که از پشت ماجراها خبر ندارند.
وجه دیگر ماجرا، آشفتگی‌هایی است که در این کشورها پدید آمده و امریکایی ها و به طور کلی غربی ها، فرصت دارند تا از وضعیت پدید آمده نهایت سوء استفاده سیاسی و اقتصادی را داشته باشند. در کشوری که سروسامانی دارد، حتی زیر سلطه یک دولت استبدادی، چنین نیست که دول خارجی بتوانند از هر سوراخی در آن نفوذ کنند بلکه مجبورند با خواسته های سران این دولت کنار بیایند. نمونه آن عربستان فعلی است. در شرایط امروز، وجود دولت عربستان برای امریکا منهای همه مزایا، این ضرر بسیار بزرگ را داشته و دارد که دولت یاد شده، مستقیم و غیر مستقیم حامی بسیاری از دشمنان امریکا و در رأس آنها القاعده است، زیرا پولهای عربستان و به تبع آن قطر است که این جریان ها را تقویت می کند، چنان که تلاش سیاسی آنهاست که سبب زانو زدن امریکا برابر طالبان در قطر شده است. همان طور که در عراق و افغانستان رشته های امریکا را پنبه می کنند. این در حالی است که آشفتگی های سیاسی و اقتصادی شرایط را می تواند به نفع امریکا تغییر دهد.
سوم آن که انقلابات عربی به هیچ روی آن خطری که پیش بینی می شد، ندارد. یعنی نه ضد اسرائیلی شد و نه حتی ضد امریکایی و نه مدافع یک کشور انقلابی مانند ایران. کشور ضعیفی مانند مصر که سالانه میلیاردها دلار کمک خارجی می گیرد چطور می تواند ضد امریکا یا اسرائیل باشد، حتی اگر اخوان المسلمین سر کار باشد! این انقلابات که در بسیاری از موارد شیرازه اقتصادی کشورهای یاد شده را هم از هم پاشید، نشان داد که کشورهای مزبور مشکلشان فقط استبداد نیست، بلکه ساختار کهنه اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی آنها و فقیر بودنشان به عنوان مهم ترین معضل است. از نظر امریکایی ها اگر این مردم پس از سی چهل سال یک بار باید اجازه یابند تا انقلاب کنند و بفهمند که با صرف انقلاب به هیچ چیزی دست نخواهند یافت در آن صورت نوعی بازگشت به شرایط پیشین را ایجاد خواهند کرد.تجربه نشان داده است که پس از این انقلابات، مشابه انقلابات دهه شصت میلادی، یک جریان سیاسی با حمایت غرب یا روسیه غالب شده و برای چند دهه خیال همه را راحت خواهد کرده و مردم نیز هوس انقلاب در نسل خود نکرده اند.
اما مهم ترین نکته به خصوص در قضایای مصر، شکست جریان های انقلابی هویت داری مانند اخوان المسلمین است. در مصر امروز شاهدیم که اخوان المسلمین با یک سابقه هشتاد ساله تا به امروز نتوانسته است بر اوضاع غالب آید و زمینه نوعی تحول در بستر دمکراسی را برای پیشرفت مملکت فراهم کند. به علاوه تمام شعارهای آن علیه اسرائیل و امریکا نیز به بوته فراموشی سپرده شده است. در سال گذشته تقریبا تمام تصمیمات مهم اخوان با عقب نشینی های مکرر در معرض تردید قرار گرفته و این روزها آتش انقلاب و شورش چنان بالا گرفته است که جناب مرسی حتی در کاخ خود نیز امنیت ندارد. اکنون قضاوت آن خواهد بود که وقتی اخوان المسلمین با این سابقه نتوانسته است یک حکومت مذهبی را به صورت فراگیر، معقول و مردم خواه حاکم کند، دیگر چه اطمینانی به جریانات نوظهوری است که در سایر کشورها مدعی رهبری انقلابات عربی هستند؟

کد خبر 301102

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 10
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • امین A1 ۱۶:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
    40 5
    همین اخوان مسلمین مصر و مرسی ما بی نیاز ازهر دشمنی میکنه
    • پیمان IR ۲۱:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۱
      2 6
      این بی انصافیست اونها هرچقدر هم که فرض کنیم سلفی و یا اصلاً وهابی الاصل باشند، باز مسلمانند و میشه بر سر مشترکاتی باهاشون حرف زد . ضمن اینکه رابطه مردم و دولت هم در آنجاها مهم است. مصر کشوری با تمدن علمی درخشان است. این تمدن اگر در فکر مردم جاری نباشد، در قلبشان که جاریست. نمیشود گفت اینها همگی دشمن ما هستند. و اگر چنین باشد، دولت مصر مجبور به تمکین مردم خواهد بود بالاخره و اما، آمریکا کشوریست که اصل مشترک با او نداریم. چرا که هویت او در نیستی ما و هویت ما در نیستی او شکل گرفته ! او در هر رفتاری غرض دور یا نزدیکش نابودی ماست. همچنانکه ماهم اینگونه هستیم. مگر اینکه آمریکا تغییر هویت دهد ! یا ما تغییر هویت دهیم بنظرم شایسته است دوستان دقیقتر اندیشه و تحلیل کنند. تاریخ را در نظر بگیرند
  • ع IR ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    38 3
    در زمان پيروزي انقلاب مصر ، بعضي ها در ايران آنرا الكويي از انقلاب سال 57 ايران ميدانستند.
  • محمدهادی A1 ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    6 9
    "اکنون نزدیک ده سال است که سیاست امریکا بر این مدار است که اجازه دهد انقلاب های داخلی کشورها به سامان برسد و دخالتی در آنها نداشته باشد." درست نیست. آمریکا با سکوت کامل خود راه را برای سرکوب انقلاب بحرین به دست نیروهای خارجی عربستان هموار کرد. واضح است که آمریکا نمی تواند بپذیرد که به خاطر یک انقلاب مردمی، پایگاه نظامی به شدت راهبردی نیروی دریایی آمریکا در بحرین از دست برود. دقت کنید که آمریکا نتوانست نظر عراقی ها را برای حضور پرتعداد و مستمر در خاک آن کشور به دست آورد و ناچار به ترک خاک عراق شد. این نظر نوآم چامسکی است که حتی اوباما که شعار پایان جنگ عراق را داد، وقتی نتوانست قراردادی را برای ادامه حضور نظامیان خود با دولت عراق منعقد کند، دستور به ترک عراق داد.
  • بی نام US ۱۶:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    8 7
    ادعای شما در مورد عربستان درست نیست آمریکا با ال سعود قرارداد امنیتی داره که ۵۰% نفت عربستان رو میبره در عوضش حکومت ال سعود رو از نظر امنیتی حفظ می‌کنه.
  • مصطفي بحريني A1 ۱۸:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    28 4
    سلام تحليل بسيار خوبي بود. ممنون از صراحت گفتارتان.حال بايد همه كساني كه مداعي شده بودن كه اين انقلاب ها ادامه انقلاب ايران است ،جواب بدهند.
  • بی نام A1 ۲۳:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    7 3
    کاش دکتر جعفریان نظر مبسوطی هم در رابطه با بحرین بدهند از طرفی در شبکه های اجتماعی خصوصا فیس بوک خلاء ایشان کاملا محسوس است
  • بززگر IR ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۰
    6 0
    درهرحال منافع امریکابسیاربیشتر از تهدیدهایش درعربستان است واز طرف دیگر فعلا القاعده والنصره وعربستان وقطروترکیه فقط برای منافع امریکامیجنگند
  • بی نام A1 ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۰
    0 0
    دوام نیافتن حکومت اخوان مسلمین در این است که در جهان امروز بی آبرویی وهزینه کشتار معترضان و قلع و قمع مخالفان از سی سال قبل خیلی بیشتر است و شبکه های اجتماعی در صورت عدم فیلترینگ ابزار انتقال قدرت اعتراض در میان مردم هستند...
  • محسن IR ۲۱:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۰
    1 3
    تحلیل زیبایی بود، اما لزوماً هر تحلیل زیبایی درست نیست ! تحلیل ایشان صرفاً بر مبنای سیاست و اقتصاد بود ! در حالیکه شاید لازم باشد کمی هم در تحلیلمان از انسان شناسی هم سخن بگیم در همین ایران خودمون، تقریباً در مشروطه نیروی مذهبی که اکثراً علمای شاخص دینی مردم بودند، شکست خوردند! اما این شکست از حافظه ی تاریخی مردم پاک نشد، و سبب تربیت مردم شد . تا پس از 40 سال دیگر با عبرت گرفتن از شکست ها، پیروزی نصیبشان شد انسان شناسی که عرض کردم همینه، مردم در مصر شاید دوباره احساس "عزت طلبی" شان اوج گرفته، این درک و احساس به این راحتی ها خاموش نمیشه و میتونه به نسل بعدی هم نتقل بشه مردم مصر شاید روحیه مبارزه با دشمن اسلام درشان تقویت شده باشه، این روحیه از دل مردم به راحتی پاک نمیشه

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین