به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در این مراسم که شامگاه سه شنبه 11 تیر در موزه موسیقی برگزار شد. چهره های هنری و ادبی از جمله شهرام ناظری، محمود دولت آبادی، حسین علیزاده، علیرضا قربانی و ... در باره هنر و شخصیت فرهاد فخرالدینی سخن گفتند.
در ابتدای این مراسم، علی مرادخانی، مدیر موزه موسیقی با اشاره به این که کتاب «شرح بی نهایت» شامل خاطرات استاد فخرالدینی و همسر فقیدش (آزرم) است، گفت: «از این که توانسته ایم میزبان چنین جمع فرهنگی و هنری باشیم برای ما افتخاری است و امیدواریم این قدم که با راه اندازی بخشهای جدید موزه موسیقی ایران برداشته شده، پرشتابتر و گسترده تر دنبال شود.».
این مراسم در فضای باز موزه موسیقی با حضور چهره های فرهنگی و هنری برگزار شد
این مدیر با سابقه فرهنگی ادامه داد: «امیدوارم کتاب دوم استاد فخرالدینی نیز با عنوان تحلیل ردیف موسیقی دستگاهی ایران نیز در همین مکان رونمایی شود و پیشاپیش این قول را از ایشان در این ارتباط میگیریم.».
الگوی زندگی شاگردان
در ادامه مراسم، علی هاشمی از پیشکسوتان موسیقی ایران در سخنانی گفت: «حدود 22 سال قبل روزی عبدالوهاب شهیدی به من تلفن زد و بدون مقدمه قطعه» یاد یار مهربان اثر استاد فخرالدینی را برایم خواند و تاکید کرد چنین آهنگی را طی این سالهای اخیر نشنیده و امیدی به تکرار چنین اثری ندارد. وقتی شهیدی چنین جمله ای در مورد کسی میگوید نباید به سادگی از کنار آن گذشت.».
او در ادامه سخنان خود به ذکر خاطراتی از همسر فقید فرهاد فخر الدینی (آزرم) پرداخت و افزود: «ایشان در موفقیت استاد فخرالدینی نقش مهمی داشت و آن قدر فهیم بود که همیشه لوازم آرامش ایشان را فراهم میکرد.».
حسین علیزاده دیگر سخنران این مراسم بود که با اشاره به آشنایی 50 سالهاش با استاد فخرالدینی گفت: «از اولین باری که اوایل دهه 40 خورشیدی ایشان را سر کلاس هنرستان موسیقی دیدم و استاد به ما تئوری موسیقی درس دادند تا به امروز استاد فخرالدینی الگوی بزرگی برای من بوده است.».
حسین علیزاده بر نقش پر رنگ استاد فخرالدینی در حوزه های متنوع موسیقی ایرانی تاکید کرد
او افزود: «بعد از انقلاب استاد فخرالدینی مسئولیت مرکز موسیقی را به عهده گرفت که متاسفانه بیشتر از همکاران موسیقی دان خودمان دل خونی پیدا کرد.».
این آهنگساز و نوازنده تاکید کرد: «فخرالدینی در هر حوزه ای از موسیقی بی همتا و بی نظیر محسوب میشود. تعداد شاگردان استاد فخرالدینی شاید از تعداد موزیسینهای ایرانی داخل و خارج از کشور هم بیشتر باشد. ایشان نوازنده، آهنگساز، پژوهشگر، مدرس موسیقی بوده و نقش مهمی نیز در موسیقی کشورمان داشته است.».
صدیق تعریف که در جایگاه خواننده با فرهاد فخرالدینی همکاری داشته است به عنوان دیگر سخنران این برنامه پشت تریبون قرار گرفت و گفت: «بنده افتخار این را داشتهام که با استاد فخرالدینی دو قطعه را اجرا کردهام؛ یکی اثری از عبدالقادر مراغه ای با عنوان» کل صبحاً است و دیگری قطعه ای که برای سریال ابن سینا کار کردهایم. اقرار میکنم همین دو کار کوتاه برای شاگردی چون من افتخار بزرگی محسوب میشود.».
کتابی فراتر از یک زندگی نامه
در ادامه محمد سریر نیز درباره فرهاد فخرالدینی گفت: «فرهاد فخرالدینی 5 دهه به طور مستمر در حوزه موسیقی فعالیت داشته و با تمام بزرگان موسیقی معاصر کشورمان کار کرده است. از این رو این اثر فراتر از یک زندگی نامه محسوب میشود.».
رییس هیئت مدیره خانه موسیقی افزود: «تاریخ موسیقی ما نیاز به چنین نوشتههایی دارد چرا که ما همواره در زمینه تاریخ نگاری موسیقی با کمبود مواجه بودهایم. روح الله خالقی نیز کتابی که با عنوان تاریخ موسیقی ایران نوشته و با همین یادداشتهای روزانه آغاز کرده است. اثر فخرالدینی نیز در این حوزه یکی از آثار معتبر محسوب میشود چرا که هم اشراف به موضوع داشته و هم از نزدیک با بزرگان و اتفاقات مهم موسیقی دوران خودش در ارتباط بوده است.».
در بخش بعدی این مراسم، محمد موسوی نیز پشت تریبون قرار گرفت و ضمن ادای احترام به فرهاد فخرالدینی به اجرای تکنوازی نی در فضای شوشتری پرداخت و قطعه «خسرو و شیرین بختیاری» را نواخت.
بعد از آن، علی رضا قربانی که به عنوان خواننده با ارکستر ملی به رهبری فرهاد فخرالدینی همکاری داشته است، گفت: «استاد فخرالدینی طی 11 سالی که ارکستر ملی را اداره میکرد با چنگ و دندان تمام فعالیتهای این ارکستر را به دوش کشید که قابل تقدیر و قدردانی است. تعداد قابل توجهی از قطعات ارکستر ملی را نیز من در خدمت ایشان بودم که قطعا جزو خاطرات درخشان من محسوب میشود.».
شهرام ناظری این مراسم را به دلیل گرد هم آمدن اهالی موسیقی بسیار با شکوه دانست
شهرام ناظری دیگر موسیقی دانی بود که در این مراسم پشت تریبون رفت و گفت : «به میمنت وجود استاد فخرالدینی امشب در مجلسی هستیم که من به شخصه حدود 30 سال است با آن غریبهام. ما همواره آرزومند چنین جمعی بودهایم و امیدوارم که برگزاری چنین برنامههایی ادامه داشته باشد.».
شهرام ناظری تاکید کرد: «استاد فخرالدینی 50 سال فعالیت هنری داشته و طی این سالها موسیقی ارجمند ایرانی را به دوش کشیده و به نوعی استاد همه ما محسوب میشود.».
محمود دولت آبادی نیز دیگر سخنران این برنامه بود که در سخنان کوتاهی گفت: «قدردانی و پاس داشتن بزرگان سنت زیبایی در فرهنگ ما محسوب میشود که امیدوارم همچنان ادامه داشته باشد. من نیز به نوبه خودم از شما حاضران سپاسگزارم که از فرهاد فخرالدینی سپاسگزاری میکنید.».
همسری فداکار
کیوان ساکت هم که برای اجرای تک نوازی تار پشت تریبون قرار گرفته بود، پیش از اجرایش گفت: «استاد فخرالدینی از نسلی هستند که بسیاری از آن بزرگان دیگر در میان ما نیستند. امیدوارم روزگار طولانی فخرالینی در کنار ما باشد. ایشان از نسل کساییها، شهنازها، خرمها، تجویدیها و بسیاری از بزرگان موسیقی ما هستند.».
در ادامه مراسم نوبت به فرهاد فخرالدینی رسید تا در باره شکل گیری خاطرات خود سخن بگوید. اما او در باره این محفل هنری گفت: «سخنان بیان شده در این مراسم آنقدر صمیمانه بود که من نمیدانم در مقابل این همه صفا و صمیمی چه بگویم. خوشحال هستم که در میان این همه انسان خوب هستم و این خوبان به من محبت دارند.».
او ادامه داد: «من سعی کردم صمیمانه در این کتاب بنویسم و ان شاءالله اگر کاستی در آن وجود دارد بر من ببخشید. من اسم این کتاب را از این شعر حافظ که میگوید» این شرح بی نهایت کز زلف یار گفت گرفتهام و در هر صورت امیدوارم توانسته باشم حق مطلب را ادا کنم.».
رونمایی کتاب خاطرات فرهاد فخرالدینی در جمع موسیقی دانان
این آهنگساز و رهبر ارکستر با اشاره به فداکاریهای همسر فقیدش افزود: «من با همسری زندگی کردم که تاثیر گذار بود اما در سایه من ماند و با فداکاری باعث شد تا من در آرامش فعالیت کنم. با اینکه خاطراتش را برخی مواقع برای من خوانده بود اما وقت همه این خاطرات را یکجا خواندم بسیار تحت تاثیر قرار گرفتم. قرار بود او سرگذشت من را بنویسد اما در نهایت قسمت این شد که من سرگذشت او را بنویسم. او نوشتن خاطراتش را از 13 سالگی شروع کرده بود و به زبان ساده روایت میکرد.».
در پایان این مراسم، کتاب «شرح بی نهایت» با حضور چهره های فرهنگی و هنری رونمایی شد.
57245
نظر شما