نتیجه بازی با پول ملی/احمدی نژاد سرانه نقدینگی را 6 برابر کرد

یکی از اشتباهات محمود احمدی نژاد بازی با ارزش پول ملی بود.

علی پاکزاد: برای واژگون کردن اساس یک مملکت، هیچ وسیله‌ای ظریف‌تر و مطمئن‌تر از کاهش ارزش پول رایج نیست. تنزل ارزش پول رایج، تمام نیروهای پنهان اقتصادی را در راستای نابودی به کار می‌گیرد و این عمل را به گونه‌ای انجام می‌دهد که حتی یک نفر از میلیون‌ها نفر نیز متوجه آن نمی‌شود. (جان مینارد کینز)

این عبارت آنچنان معروف است که نیازی نیست برای یافتن آن چندان در میان کتابهای اقتصادی بگردید، متاسفانه باید گفت یکی از بزرگترین اشتباه هایی که محمود احمدی نژاد طی دوران ریاست جمهوری اش مرتکب شد، حرکت در همین مسیر بود.

 

عملکرد روسای بانک مرکزی در چاپ اسکناس

روایت آمارها از رشد سریع نقدینگی حرف تازه ای ندارد، تازه ترین حجم نقدینگی اعلام شده از سوی محمود بهمنی رئیس کل بانک مرکزی در پایان سال 91 حجم نقدینگی را 460 هزار میلیارد تومان اعلام می کند.

نگاهی به انتشار اسکناس در دوران محمود احمدی نژاد نشان میدهد که حجم اسکناس و مسکوک منتشره توسط بانک مرکزی از 4.8 هزار میلیارد تومان در سال 83 به 33.8 هزار میلیاردتومان رسیده است یعنی 570 درصد رشد در چاپ اسکناس در دوران فعالیت محمود احمدی نژاد البته بدون لحاظ آمارهای سال 91 که هنوز از سوی بانک مرکزی منتشر نشده اند.

در حالی که در سالهای 77 تا 83 کل انتشار و مسکوک منتشر شده 2.8 هزار میلیارد تومان بوده است، یعنی در زمینه انتشار اسکناس در دوران محمود احمدی نژاد با یک جهش 900 درصدی مواجه هستیم آنهم در شرایطی که رشد اقتصادی در سالهای 76 تا 83 معادل 4.9 درصد بوده در حالیکه رشد اقتصادی طی سالهای 84 تا 91 معادل 3.6 درصد بوده است.

انتشار اسکناس بی پشتوانه تنها دلیل رشد نقدینگی در کشور نبوده است، بزرگترین خطای احمدی نژاد در بازی با پول ملی رواج تجارت پول به جای حمایت از تولید بوده است.

رشد تجارت پول در افزایش حجم شبهه پول در مقایسه با پول در سرجمع نقدینگی قابل شناسایی است، تغییرات اجزای نقدینگی نشان میدهد که طی سالهای 84 تا پاییز سال 91 نسبت پول به شبهه پول از 53 درصد به 29 درصد رسیده است، این نشان می دهد که حجم خلق نقدینگی توسط سیستم مالی کشور اعم از بانکها،موسسات مالی، صندوقهای قرض الحسنه و شرکتهای لیزینگ و دیگر مجموعه های واسطه گری پول به شدت افزایش پیدا کرده است وهمین مسئله به آنچه به عنوان تجارت پول می شناسیم دامن زده است.

برای دیدن جدول در ابعاد بزرگتر بر روی ان کلیک کنید

روند تغییرات اجزای نقدینگی

 

در حال حاضر تعداد شعب بانکها در برخی از مناطق از تعداد واحدهای صنفی خرده فروشی بیشتر شده و این به خوبی گویای سود بالای دلالی پول است، آیا واقعا محمود احمدی نژاد که با شعار روبی شدن سیستم بانکی به صندلی ریاست جمهوری تکیه زده می تواند مدعی شود که در طول دوران فعالیت اش رباخواری را کاهش داده است؟

در نهایت آنچه در آینه آمار دیده می شود چیزی نیست به غیر از بازی با ارزش پول ملی، چیزی که مبنای اقتصادی کشور را به چالشی جدی کشیده است و تبعات اجتماعی آن مانند گسترش فساد در دستگاههای دولتی تا رشد شکاف طبقاتی کاملا قابل لمس است.

سرانه نقدینگی در کشور در دوران فعالیت محمود احمدی نژاد از یک میلیون تومان در سال 84 به 6 میلیون تومان در سال 91 رسیده است، این شش برابر شدن حجم نقدینگی (در بهترین حالت) با نصف شدن قدرت خرید ریال همراه شده است و همین قدرت نصفه و نیمه باقی مانده نیز به مدد درآمدهای کلان نفتی و سرریز واردات ارزان چینی باقی مانده است که در صورت اندکی خلل در درآمدهای نفت به شدت بیشتری سقوط خواهد کرد، این همان پرتگاهی است که کینز به آن اشاره می کند و امروز تمامی مردم آنرا لمس کرده اند.

سرانه نقدینگی در ایران

31222

 

 

کد خبر 302219

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 22
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۶
    واسه همین چیزا صداو سیما ازش به شدت قدردانی کرد!!!!!!!!!!!!!11
    • بی نام A1 ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۶
      69 2
      به عمل کار برآید، به سخنرانی نیست...
    • بی نام A1 ۱۳:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۶
      5 39
      همه این آمار ها به رشد اقتصادی ختم میشه که متوسط رشد اقتصادی هردو 4% بوده....اما حجم کارهای زیر بنایی که انجام شد نصبت به دولت خاتمی ..... خودتون قضاوت کنید
    • بی نام A1 ۰۴:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
      7 17
      خودكفايي در توليد بنزين يكي از مهمترين اقدامات دولت احمدي نژاد بود اگر روند مصرف بنزين همچون سالهاي گذشته ادامه مي يافت تا سال 90 مصرف بنزين به 135 ميليون ليتر در روز مي رسيد و نيازمند به حجم عظيم واردات بنزين بوديم در حالي كه هم اكنون با احداث پالايشگاههاي توليد بنزين در شازند كرمان و ستاره بندر عباس نه تنها آسيب پذيري ما در حوزه بنزين به عنوان يك كالاي استراتژيك به شدت كاهش يافته است بلكه صادرات بنزين نيز ميسر شده است . بنزين بعنوان كالاي استراتژيك پاشنه آشيل ايران در تحريم ها بود و غرب با توجه به اين موضوع مطمئن بود كه ايران در مقابل تحريم بنزين دوام نمي آورد اما با تلاشهاي دولت اين مسئله تبديل به نقطه قوت براي دولت جديد شد.
  • بی نام JO ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۶
    فکر نمی کنم تحلیلتون درست باشه ،خود آقای احمدی نژاد میگه الان ما در بهشت هستیم و وضعیت اقتصادی بی نظیری داریم!
  • بی نام IR ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۶
    106 4
    اونوقت به دولت خاتمي ميگن دولت توسعه سياسي! خوب شد احمدي نژاد اومد تا مشخص بشه خاتمي چقدر خدمت اقتصادي كرد.
    • ماریه A1 ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۶
      92 4
      من حالا ارزش دوران خاتمی رو متوجه شدم
  • بی نام A1 ۱۱:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۶
    93 2
    آقا وقتی نقد اقتصادی بلد نیستید، همینه دیگه! بابا ایشون 6 برابر کرده نقدینگی رو. دیگه چیکار کنه؟ به اندازه تمام دولت های قبلی از حضرت آدم تا الان، نقدینگی رو بالا برده دولت ایشون. بالا رفته. پایین که نیومده. پس بزن اون دست قشنگه رو!
    • بی نام A1 ۰۴:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
      2 16
      بسياري از اقدامات مفيد دولت در سالهاي اخير و بخصوص در جريان انتخابات مغفول ماند، بسياري از زيربناها براي دولت جديد آماده شده است. مي توان در اين مورد به اقدامات زير اشاره نمود: 1- بيش از دو برابر شدن ظرفيت توليد فولاد در سال 91 نسبت به سال 84 و قرار گرفتن در رتبه هفدهم دنيا در توليد فولاد 2- افزايش چشمگير توليد مس و قرار گرفتن جزو ده كشور برتر دنيا در توليد مس 3- افزايش توليد كاشي و سراميك و قرار گرفتن جزو 5 كشور اول دنيا در توليد كاشي و سراميك 4- افزايش توليد پتروشيمي از 15.8 ميليون تن در سال 84 به 42.7 ميليون تن در سال 90 5- افزايش ميزان بزرگراهها و آزادراههاي احداث شده در دولت هاي نهم و دهم به بيش از 3 برابر دولت قبل از خود
  • علی A1 ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۶
    65 2
    خسته نباشید به اعضای دولت بهاررررر....
  • بی نام A1 ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۶
    60 4
    تا ما باشیم که کشور رابه دست بی تجربه ها نسپاریم
  • مهدی A1 ۱۲:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۶
    8 27
    صرف بالا بودن ارزش پول ملی خوب نیست میشه همون بیکاری و تعطیلی کارخانه ها و ارایه کالای چینی بجای تولید توسط کارخانه ها و ... نومنه اینکه چین هم با پایین نگه داشتن ارزش پول ملی در حال تسخیر دنیاست این سیاست اشتباه خیلی وقتهاست که در کشور ادامه داشته بجای تولید بدنبال کاهش تورم از طریق افزایش واردات با ارز به قیمت غیر واقعی و پایین.
    • بی نام A1 ۱۳:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۶
      24 0
      پس با این حساب کشورای با پایینترین ارزش پول ملی (جدولشو چند وقت پیش خبرآنلاین زده بود) باید از نظر تولید و صادرات و نداشتن بیکاری و غیره بهترین باشن!!!!!!!!!!!!!!!
    • بی نام IR ۱۳:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۶
      27 2
      نرخ ارز بايد واقعي باشه اما نه اينكه 8 سال ثابت باشه ولي در عرض چند ماه پول توي جيب مردم نصف بشه و از اون طرف عده ي ثروت باد آورده بدست بيارن
    • میلاد A1 ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
      3 10
      دوست عزیز یکی از مشکلات اقتصادی که توسط دولتهای قبلی به ما تحمیل می شد ، ایجاد قانون مطلق و حکم برای تعین نرخ ارز بود..یعنی اینکه بدون توجه به ظرفیت اقتصادی مملکت مثلا می گفتند دلار 1226 تومان....در حالی که با محاسبات اقتصادی قیمت اصلی ارز 2000 تومان بود...خب این یک مشکل اساسی بوجود می آورد و اون اینکه کالای واردات ارزان خریده میشدولی موقع صادرات ارزش ریالی مناسبی دریافت نمی شد..به عنوان مثال برای صادر کردن آلو کیلوئی یک دلار فروخته میشد و این دلار معادل 1226 تومان بود ولی مواد اولیه از جمله کود و آب به ریال حساب می شد. حالا فکر کن اگر ارز در نرخ واقعی خود بود و 2000 تومان بود برای صادر کننده بهتر بود. چین هم از این روش استفاده میکنه. هزینه کارگر به واحد پول خودشون و درآمد به دلار....
  • هیچ IR ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۶
    31 3
    خدا به خیر کند. ان شاالله که خودشون هم متوجه اشتباهشون شن و از شرمندگی و احساس تقصیر در برابر مردم، دیگه هیچ وقت هیچ پستی رو قبول نکنند.
  • بی نام A1 ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۶
    50 2
    سال اول و دوم دولت احمدی نژاد معلوم بود به اینجا میرسیم وقتی به هرکی یه نامه نوشت 100 هزار تومان میداد اینروزها رو می شد پیش بینی کرد دیگه خیلی دیر شده برا تحلیل این چیزها
  • محمد IR ۱۴:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۶
    1 22
    آقا من یک سوال دارم مگه روسای جمهور قبل ارز رو همین سه چهاربرابر (در بهترین حالت نکردن ) . تازه جالب تر رشد نقدینگی توهمون دولت هاست . انصافا افزایش حقوق هم تو این دولت زیاد بود. من بدون قصد و نیت سیاسی بدون درنظر گرفتن دو سال آخر اکثر سیاست های دولت رو درست می دونم . مثلا سیم کارت همین چند وقت پیش توی خبر آنلاین بحث شد. برخی گفتن خوب ارزونی مال پیشرفت تکنولوژی هست ولی به عنوان کارشناس می گم اون نسل از تکتولوژی موبایل مال 30سال پیش بود که سر احمدی نژاد تازه گسترش پیدا کرد. واردات ماشین هم خیلی از قبل بهتر شد .صنایع مهم واستراتژیک گسترده توسعه پیدا کرد . فقط دو سال آخر ومسله تحریم ها خیلی کار رو خراب کرد والا قبلش خوب بود.
  • بی نام IR ۱۴:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۶
    20 2
    تجارت پول همان رباخواری است جامعه اسلامی بایدحساس ترازاین باشدکه هست چون ربااساس جامعه رانابودمیکند
    • حسین A1 ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
      12 1
      دقیقا ... تبلیغات تلویزیون و در و دیوار شهر شده موسسات مالی و بانکها. هیچ جای دنیا اینجوری نیست
  • مهدی A1 ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
    2 16
    اقای بی نام سعی کن قبل از اظهار نظر، تمام جمله را کامل بخوانی . نوشته ام که صرف بالا بودن ارزش پول ملی خوب نیست نگفتم که پایین بودنش خیلی خوبه ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! لازم نیست درباره هر چیزی که دانشی نداری اظهار نظر کنی ، سکوت هم بعضی وقتها خوبه !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • بی نام A1 ۲۱:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
    7 0
    متاسفانه هیچ کس اشاره نمیکنه که قدرت خرید مردم مهم هست نه چیز دیگه دلار بشه یک میلیارد خوب بشه اصلا مهم نیست مهم اینه که ما قدرت خرید خوبی داشته باشیم این دولت اگر واقعا کار درستی میخواست بکنه و به فکر مردم بود پارسال که صحبت افزایش سه برابری دستمزدها بود باید قبول میکرد و دستمزد ها را عوض پول تو جیبی دادن به مردم به اسم یارانه افزایش میداد باور کنید خیلی بیشتر به نفع مردم بود

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین