حسین متقی

بر پایه آموزه‌های مکتب اهل بیت علیهم السلام،حقوق انسان، یکی از اساسی‌ترین اصول انسانی و اسلامی شمرده شده است؛ چنانکه مولی الموحّدین امیرالمؤمنین علی علیه السلام در نهج البلاغه (نامه 53) خطاب به مالک اشتر به او به عنوان فرماندار مصر درباره برخورد با مردم چنین توصیه می‌کند:<و أشعر قلبک الرحمة للرعیة و المحبة لهم و اللطف بهم و لا تکونن علیهم سبُعاً ضاریاً تغتنم أکلهم،فإنّهم صنفان،إمّا أخ لک فی الدین أو نظیر لک فی الخلق>،یعنی<مهربانی با مردم را شعار قلبت قرار بده و آنها را دوست بدار و نسبت به آنها مهربان باش؛ مبادا نسبت به آنها مثل حیوان درنده باشی که خوردن آنها را غنیمت بشماری، زیرا مردم دو دسته اند:دسته‌ای برادر دینی تواند و دسته‌ای دیگر همنوع تو در آفرینش>.

بر پایه این گفتار، امام علیه السلام،مالک را به عنوان یک حاکم در حکومت اسلامی موظف می‌کند که همه مردم را از هر دین و مذهبی که باشند به یک دید نگاه کند و همه را دوست بدارد و به همه عشق بورزد؛چون مردم یا همدین او هستند و یا هم نوع او. شیح اجل سعدی شیرازی، چه خوش گفته است:

چـو عضوی به درد آورد روزگار             دگـــر عضوهــا را نماند قرار

تو کــــز محنت دیگران بی غمی            نشاید کـــه نامت نهند آدمــی

شاید برای برخی در داخل کشور، این عبارات اندکی غیرقابل پذیرش و مستبعد باشد، امّا نباید از نظر دور داشت که بر اساس دستور امیر مؤمنان علیه السلام، نمی‌توانحتی یک لحظه هم نسبت به وضعیت انسان‌ها با هر مذهب در جهان امروز، بی‌تفاوت بود. وظیفه اخلاقی و انسانی هر مسلمانی است که به کمک همنوع خود بشتابد و به هر طریق که بتواند، باری ولو اندک از دوش وی بردارد.

در این ایام در کنار خوشی‌هایعده‌ای اندک، به جهتِ مشکلاتِ اقتصادی شدید در اتحادیه اروپا، که نوعاً ناشی از سیاست‌های ظالمانه و استثماری جمعی از کشورهای اروپایی ثروتمند می‌باشد، جمعی از همنوعان و احیاناً همکیشان ما، دراینکشورها، از جمله یونان، پرتغال، اسپانیا، ایتالیا و فرانسه بی‌خانمان شده‌ و درنهایت فقر و فلاکت زندگی می‌کنند.از آغاز بحران اقتصادی در اروپا، جوانان، زنان و مهاجران (نوعاً مسلمان) بیش از سایر اقشار جامعه، از بی‌خانمانی صدمه دیده‌اند. پرتغال، اسپانیا، یونان،ایتالیا و فرانسه به دلیل افزایش بیکاری، بیشترین افزایش را در شمار بی‌سرپناهان تجربه کرده‌اند.

برای نمونه آمارهای ارایه شده از سوی مؤسسه آماری و مطالعات اقتصادی فرانسه نشان می‌دهد که از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۲ میلادی با افزوده شدن ۵۰ درصدی بی‌سرپناهان در فرانسه (قطب اقتصادی اروپا و مهد حقوق بشر)،در این سال به ۱۴۱ هزار نفر رسیده است که ۳۰ هزار نفر از آنان را کودکان تشکیل می‌دهند. براین اساس، دو پنجم بی‌خانمانها در فرانسه را نیز زنان تشکیل می‌دهند. گرانی شدید مسکن برای اجاره در فرانسه و نبود برنامه‌ایاز سوی دولت برای اسکان بی‌خانمان‌ها و افراد کم درآمد باعث شده است تا حدود سه میلیون نفر از جمعیت این کشور از نظر اسکان با مشکل شدید مواجه باشند. متأسفانه به جهتِ سقوط شدید انسانیت در اروپا،با اینکه در فرانسهدو میلیون و چهارصد هزار خانه خالی وجود دارد؛ امّا در عین حال بسیاری از مردم به علت نداشتن خانه در خیابان‌ها زندگی می کنند.وضع مسکن در فرانسه آنچنان وخیم است که بسیاری از بی‌خانمان‌ها در چادرهایی در جنگل‌های حومه شهرها یا در مراکز اسکان موقت افراد بی‌خانمان زندگی می‌کنند و صدها نفر از بی‌سرپناهان جان خود را از دست دادند. چنانکه شمار قربانیان فقیر بی‌خانمان از ماه نوامبر سال 2012 تا مه سال جاری در این کشور را 302 نفر اعلام شده است. بسیاری از قربانیان فقر بین 20 تا 50 سال سن داشته‌اند.

بهبود نیافتن اوضاع مالی در یونان و اعمال سخت‌ترین ریاضت‌های اقتصادی در این کشور نیز بر زندگی شهروندان تأثیر منفی برجای گذاشته است. آمارهای رسمی نشان می‌دهد بالغ بر 10 هزار بی‌خانمان در شهر آتن زندگی می کنند که اکثر آنان ملیتی یونانی و باقی مهاجران دیگر کشورها هستند.شمار خانه‌های توقیف شده در اسپانیا به علت ناتوانی صاحبان آنها از پرداخت اقساط تسهیلات بانکی، به ارقام بی‌سابقه رسیده است. چنانکه 75 هزار و ششصد خانواده اسپانیایی در سال 2012 به این علت مجبور به ترک خانه‌های خود شدند. این آمارها 16.7 درصد بیشتر از سال 2011 است. از سال 2008 تاکنون بانک‌های اسپانیایی 252 هزار خانواده را به علت پرداخت نکردن اقساط تسهیلات بانکی، از خانه‌هایشان بیرون کرده‌اند. 

اینک در آستانه شهادت مولی‌الموحدین امیرالمؤمنین علی علیه السلام، در هفته سوم ماه مبارک، چقدر خوب است، هموطنان مسلمان ما،با اینکه به جهت تحریم‌های ظالمانه و نابحقِ خود همین کشورهای مدّعی حقوق بشر، در مضیقه بوده و خود با مشکلاتِ اقتصادی متعددی مواجهند،در یک حرکت نمادین، به مولای مظلومان امیرمؤمنان علیه السلام اقتدا کرده و <سومین جمعه ماه مبارک> هر سال را به نام <روزحمایت از بی‌خانمان‌ها>، نام‌گذاری نمایند. امید می‌رود ضمن اینکه بانک ملی شماره حسابی برای این منظور افتتاح و اعلام می‌نماید، به جاست انجمنی نیز با عنوان <انجمن بین المللی حمایت از بی‌خانمان‌ها>با شرکتِ جمعی از انسان‌های آزاده و مسلمان، تشکیل داده و به ثبت برسانند، همچنین انتظار می‌رود شورای فرهنگ عمومی نیز با درج این روز در تقویم رسمی کشوردر جا انداختن این مسأله انسانی و خداپسندانه سهیم باشند. ان شاء الله مردم خدای جوی ایران اسلامی با اهدایِ کمک‌های مالی و نقدی خویش در جمعه سوم ماه مبارک در اماکنی مانند نمازهای جمعه در سراسر کشور، هر چند اندک، قدمی در رفع آلام همنوعان خود در سطح بین المللی، بخصوص مردم نیازمند و فقیر اتحادیه اروپا، بردارند و قطعاً این امر، ضمن اینکه تألیفِ قلوبی برای غیر مسلمانان با امّت مسلمان علوی در پی خواهد داشت، آنان را به اسلام و مکتب اهل بیت علیهم السلام نیز رهنمون خواهد ساخت ان شاء الله.این اقدام الهی همچنینمی‌تواند مایهشرمندگی و شرمساری دولت‌های مدّعی مسلمانی درحوزه خلیج فارسباشد که با کمک‌های چندین میلیارد دلاری مبتنی بر درآمدهای بادآورده نفتی خویش،برای کشتار برادران مسلمانان در سوریه، عراق و لبنان و تشدید اختلافات بین مذاهب اسلامی هزینه می‌کنند، کمک‌هایی که تنها درصد اندکی از آن کمک‌های غیر انسانی،بدون تردید می‌توانچهار شهرک برای اسکان بی‌خانمان‌ها در اطرافِ شهرهای پاریس، لیسبون، آتن و مادریدساخت و رنج‌ها و آلام صدها هزار بی‌خانمان بخصوص در اتحادیه اروپارا خاتمه بخشید؛ فاعتبروا یا اولی الابصار.1717

 

کد خبر 303265

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۲
    2 0
    شايد بتوان نام اين روز را روز " كمك به فقرا" ناميد. با تشكر