۰ نفر
۲۴ تیر ۱۳۹۲ - ۰۵:۱۷

تهران امروز نوشت:

کودک آزاری به موضوعی شایع در صفحات حوادث روزنامه‌ها تبدیل شده است. کودکانی که به دلیل کم‌توجهی از حقوق اولیه زندگی محروم می‌شوند. به‌رغم اعلام شماره تماس 123 اورژانس اجتماعی برای گزارش مواردی از قبیل کودک آزاری،‌خلأ قانونی که در این زمینه وجود دارد باعث شده تا دست مسئولان برای اعمال قانون بسته باشد. بر اساس قانون بعد از اعلام هر گونه اذیت و آزار در خانه و کودک آزاری امکان ورود به خانه بدون اذن ولی خانه وجود ندارد.مشکل اساسی در برخورد با کودک آزاری‌هایی که در کشورمان وجود دارد خلأ قانونی است.

براساس قانون امکان ورود به خانه برای مسئولان سازمان بهزیستی در زمان کودک آزاری وجود ندارد و این نقص قانونی باعث شده تا اتفاقات زیادی درخصوص اذیت و آزار کودکان پشت دیوار خانه‌ها اتفاق بیفتد و هیچ مرجع قانونی نتواند بلافاصله بعد از اطلاع‌رسانی وارد حریم خانه شده و نسبت به نجات یا مداوای کودک آسیب دیده وارد عمل شود.

طی هفته گذشته دومین کودک آزاری در کشورمان رسانه‌ای شده، تعداد کودک آزاری‌هایی که رسانه‌ای شده است خیلی کمتر از آن چیزی است که هیچ‌گاه خبر آنها به بیرون از دیوارهای خانه درز پیدا نمی‌کند. کودک شش ساله بوشهری که توسط پدر و مادر معتادش با شعله سیگار سوخته و یکی از چشم‌های خود را نیز از دست داده است.

سلطانیه زنجان دومین شهری است که خبر مربوط به کودک آزاری در آن باعث خشم و انزجار خانواده‌ها شد، خبری که اگر چه در روز 18 اردیبهشت امسال به اطلاع سامانه 123 رسید اما بنا به صلاحدید مسئولان بهزیستی روز گذشته و بعد از گذشت بیش از دو ماه از این واقعه،‌رسانه‌ای شد.

به گفته سلمان حسینی، معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی استان زنجان بعد از اطلاع سازمان بهزیستی از کودک آزاری ماموران سامانه 123 بلافاصله به محل اعزام شدند و به‌رغم اینکه کودک آزاری برای آنها محرز شده بود، اما به این دلیل که اجازه تحویل گرفتن کودک را نداشتند مجاز به مداخله نبودند و روز بعد با گرفتن حکم قضایی و همراهی نیروی انتظامی دختر 4 ساله که مورد کودک آزاری قرار گرفته بود را به همراه برادر سه ماهه‌‌اش تحویل گرفتند که دختر بچه به علت شدت جراحات وارده به بیمارستان منتقل شد.

به گفته وی دختر 4 ساله در زمان مراجعه ماموران اورژانس اجتماعی در حال مرگ بوده، لگن کودک داغ شده،‌موهایش کنده و آثار اصابت جسم سخت، خراشیدگی و کبودی در بدن وی مشاهده شده است. اما به‌رغم اینکه در این حادثه پدر خانواده از موضوع مطلع بوده هیچ اقدامی جهت عدم جلوگیری از کودک آزاری انجام نداده و دادگاه وی را به پرداخت 30 میلیون تومان دیه محکوم کرده که در صورت پرداخت نشدن این مقدار دیه پدر خانواده به زندان منتقل می‌شود.

این درحالی است که نامادری و پدر خانواده هیچ اقدامی برای برگرداندن این کودک به خانه انجام نداده‌اند و فقط پیگیر معافیت از پرداخت دیه هستند.

نقص قانونی مهم‌ترین معضلی است که در موارد کودک آزاری در کشورمان مشاهده می‌شود. موضوعی که باید در صحن مجلس و توسط نمایندگان بررسی شود تا شاهد چنین فجایعی در کشور نباشیم. به گفته کارشناسان در مقابل هر یک مورد کودک آزاری که در کشور اتفاق می‌افتد و مسئولان از آن آگاهی پیدا می‌کنند، حداقل 20 مورد دیگر کودک آزاری پنهان می‌ماند این در حالی است که بیش از 90 درصد کودک آزاری‌ها در خانه اتفاق می‌افتد.

بر اساس آمار پدران با 48.5 درصد، بالاترین و پس از آن مادران با 23.8 درصد در ردیف بعدی عوامل کودک آزاری جسمانی در خانواده‌های کودک آزار قرار دارند و 85 درصد کودک آزاری‌ها توسط والدین اتفاق می‌افتد. کودک آزاری‌ها شامل آزارهای مادی و عاطفی در اکثر مواقع مخفی می‌ماند اما آزارهای جسمی معمولا توسط والدین یا ناپدری و نامادری صورت می‌گیرد که در برخی موارد گرفتار موادمخدر هستند.

مصطفی اقلیما، آسیب‌شناس اجتماعی با اشاره به این نکته که افزایش کودک آزاری در چند سال گذشته به دلایل متعددی اتفاق افتاده است، می‌گوید: دلیل افزایش کودک آزاری در چند سال گذشته به دلایل مختلفی از جمله فقر و بیکاری بوده است چراکه جامعه‌ای که در آن زندگی می‌کنیم جامعه‌ای است که از نظر اقتصادی مشکلات زیادی دارد و از فردی که هنوز نمی‌تواند امکانات اولیه زندگی‌اش را برآورده کند نباید توقع رفتارهای شایسته را داشته باشیم. این در حالی است که پدر خانواده برای به دست آوردن درآمد بیشتر خانه و خانواده را رها کرده و هیچ نظارتی بر خانواده ندارد.

وی با انتقاد از سامانه 123 سازمان بهزیستی می‌گوید:سامانه 123 نمی‌تواند کمکی به موضوع مبارزه با کودک آزاری کند چرا که سازمان بهزیستی نه نیروی کافی برای این کار دارد و نه بودجه کافی از طرف دیگر اگر تماسی با این سامانه گرفته شود به دلیل اینکه در این سامانه درخصوص مجوز ورود به داخل خانه راهکاری اندیشیده نشده نهایتا ماموران می‌توانند تا پشت در خانه بروند و در عمل تا زمان گرفتن مجوز نمی‌توانند اقدام قابل قبولی انجام دهند و همین موضوع به ظاهر کوچک می‌تواند ناکارآمدی این سامانه را نشان دهد.

به گفته وی یکی از انواع کودک آزاری روانی است. پدر و مادر حتی با زبان‌شان کودک‌شان را آزار می‌دهند و تا آخر عمر همراهش است. 80 درصد خانواده‌ها الان طلاق عاطفی دارند. ازدواج اجباری دارند. حتی با ماده جدیدی هم که در لایحه حمایت از خانواده وجود دارد شاهد افزایش کودک آزاری‌ها خواهیم بود. ما نباید فقط کودک آزاری را در خیابان ببینیم. باید ببینیم در خانواده‌ها چه خبر است. پلیس چگونه با کودکان رفتار می‌کند؟ معلم چگونه رفتار می‌کند؟ به من اطمینان می‌کند؟ شخصیت کودک نباید خرد بشود. وقتی به کودک اختیار عمل داده نشود کودک خوب رشد نمی‌کند و اعتماد به نفس ندارد.

اقلیما تاکید می‌کند: وقتی امنیت روانی وجود نداشته باشد انواع کودک‌آزاری‌ها به وجود می‌آید. پدری که تمام روز را کار می‌کند و نمی‌تواند کنار فرزندانش باشد، این مسئله مشکلات خانواده را بیشتر می‌کند.

 

قانونی که مشکل‌گشا نیست

سال 72 کشورمان به کنوانسیون حقوق کودکان پیوست و شورای نگهبان سال 1381 قانون حمایت از حقوق کودکان را به تصویب رساند. اگر چه با تصویب این قانون انتظار می‌رفت مشکلات مربوط به‌حقوق کودکان رفع و رجوع شود اما این قانون در عمل نه تنها کارایی نداشت بلکه فاقد سازوکاری مشخص برای دفاع از حقوق کودکان بود. مطابق ماده 59 قانون مجازات اسلامی و ماده 1179 قانون مدنی اقدامات تربیتی که درخصوص اطفال انجام می‌شو از شمول این قانون خارج هستند.

بر اساس این ماده در صورتی که پدر و مادر فرزند خود را به صورت متعارف تنبیه کنند، کودک آزاری محسوب نمی‌شود و مورد مجازات قرار نمی‌گیرند. این د رحالی است که در سال‌های گذشته در حادترین کودک آزاری‌هایی که گزارش شده چند کودک در اثر شدت جراحات وارده فوت کرده‌اند اما بر اساس ماده 220 قانون مجازات اسلامی پدر قصاص نمی‌شود. با وجود این بازتاب قوانین ناقص و ناکارآمد به صورت ناهنجاری‌های اجتماعی بروز خواهد کرد.

چندی قبل ابوالفضل ابوترابی، دبیر دوم کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس با اشاره به این نکته که در سال گذشته 77 مورد کودک‌آزاری به این مرکز گزارش شده است،‌گفت:‌ در قانون مجازات اسلامی که به تازگی اصلاح شده، خیلی جزئی به موضوع کودک آزاری اشاره شده و تنها یک ماده به این موضوع اشاره کرده اما لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان به‌طور کامل به این موضوع پرداخته و به مواردی مانند مجازات قاچاق کودکان و منع تحصیل اشاره کرده است.

47301

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 303578

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۵:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    29 0
    یکی از دلایل بزرگش قانون ناکارامد ماست. میخوای قبول کن میخوای قبول نکن ولی واقعیت همینه عزیز من. بعد از اون بی مسئولیتی فجیع پدر ها و مادرهاست. فکر میکنن هی پشت هم بچه آوردن هنره ولی از پس حتی نگه داشتن معمولیشم برنمیان.
    • پوریا IR ۰۵:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۳
      0 1
      می خوام بگم قانون نقص نداره نگاه کنید چندتا وبلاگ نوشته شده چند بار روانشناس در زده رفته تو که به پدر ومادرها یاد بده چرا این قانون نمی ذارید که روانشناس بره توخونه هائی که کودک آزاری میشه تا مهارت فرزند پروری به پدر ومادر ها یاد بده چرا این قانون نمی ذارید که فرزند دو خانواده تعویض شه برای 3 روز یک هفته چرا من جواب سوالم می خوام اگه تونستید بیاید تووبلاگم نظر بدید حتماً
  • دلسوز مردم A1 ۰۵:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    19 0
    بهتر است در مورد علت آن با مسئولین صحبت کنید !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • بی نام IR ۰۵:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    23 0
    کودکانی که متدکی‌ها در خیابان در مترو و... به دوش خود می بندند هم جز مصادیق کودک آزاری است؟ این کودکان از صبح تا شب در گرمترین ساعات روز بدون هیچ حرکتی ،صدایی به دوش این افراد بسته شده اند.در مترو هم به عنوان سپری برای رد شدن از بین جمعیت استفاده می‌شوند. برای این کودکان هم می شود کاری کرد و یا به سازمانی گزارش داد؟
  • بی نام IR ۰۷:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    19 0
    "بر اساس ماده 220 قانون مجازات اسلامی پدر قصاص نمی‌شود" واقعا باعث تاسفه.مادر قصاص می شه اما پدر نه؟! هرکس جون یه آدم دیگه رو بگیره باید قصاص بشه مخصوصا اگه پدر یا مادر اون آدم باشه.
  • بی نام IR ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    14 0
    امان از این خلاء های قانونی و قوانین ناکارآمد و به روز نشده که بدون در نظر گرفتن شرایط اجتماعی و فرهنگی تصویب شده اند و دارن پدر مملکت رو در میارن
  • بی نام A1 ۲۰:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    11 0
    جای تاسف داره در اروپا و امریکا برای مادری که فقط با چسب کودک خود را تنبیه کرده بود مجازات 90 سال زندان تعیین کردن اما تو کشور ما.... دریغا دریغا
  • بی نام FI ۰۵:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
    8 1
    حالا ببین کی گفتم.... از این چیزا بیشتر از این هم می بینیم..... هنوز مونده.... تا گندش بالا بیاد... جامعه ما با حفظ احترام به افراد خوبی که درش هستن... روز به روز گن تر میشه و فساد و فحشا گسترش بیشتر پیدا میکنه.... فقط یه سری به مرکز شهر خودتون بزنید به پاساژها.... به جان کی قسم که این جونا بدرد ازدواج نمیخورن تا وقتی این تیپو قیافه رو دارن... حالا گیر ندید کدوم تیپ کدوم قیافه..... در خانه اگر کس است،یک حرف بس است
  • بی نام A1 ۲۱:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۱
    6 0
    در امریکا و کانادا والدین حق ندارند فرزندشان را تنبیه بدنی کنند و یابه آنها پرخاش کنند، تا سن 12 سالگی انها را تنها در خانه بگذارند یا تنها به خیابان بفرستند. تا 5 سالگی باید از صندلی مخصوص در ماشین استفاده کنند . اگر مردم، همسایه ها و معلمان متوجه کودک آزاری شوند به پلیس گزارش می دهند و پدر و مادر در دادگاه محاکمه و ادامه سرپرستی آنان مشروط و با رای دادگاه اممکن می شود، بدین ترتیب پدر و مادر ها مجبورند به کودکان توجه کافی داشته باشند زیرا قانون مدافع حقوق کودکان است و متخلف تحت پیگرد قانونی قرار می گیرد. جالب توجه است که حتی خود کودکان باشماره 911 تماس می گیرند و موارد خشونت را به پلیس گزارش می دهد.
    • بی نام A1 ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۹
      0 0
      خانم پوران رخشنده کارگردان توانمند در فیلم "هیس، دخترها فریاد نمی زنند" جنبه های مختلف کودک آزاری به تصویر کشیده شده است.
  • بی نام A1 ۲۱:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۱
    7 0
    کودکان شیرخوار را هم برای تکدی گری کرایه می کنند و در گرما و سرما در خیابانها و مترو می گردانند!!!
  • بی نام A1 ۲۱:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۱
    7 0
    در مدارس ما هم رفنارهای پرخاشگرانه و خشونت رواج دارد. خشونت فقط کتک زدن نیست. تحقیر،مقایسه کودکان، بلند صحبت کردن، لیست کردن بچه ها به خوبها و بدها و حتی اخم کردن بیجا هم خشونت است.
  • بی نام A1 ۲۱:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۱
    7 0
    باید پلیس 110 با اختیار ورود به محل در زمینه کودک آزاری فعال شود و مجازات های مناسب با ضمانت اجرایی توسط دادگاه برای متخلفین اعمال گردد.
  • بی نام IR ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۳
    0 0
    علت خودخواهی دیگه می خواستید چی باشه؟ چرا مسوولین چرا پلیس 110 درمان کردن نه مجازات ما هم که همش به فکر قتل واعدامیم یکی بیمار پیش دکتر می برنش نه اینکه بگیرنش بندازن زندان یارواعصاب نداره جرم کرده بابا همه چی راه داره بچه داری مهارت می خوادخدا هم به چه کسائی بچه داده ها اونوقت یه کسائی می دون دنبال بچه وهیچ بدست میارن علتش خود خواهی ومهارت نداشتن همین بچه هان که تومجلس عروسی هدیه به عروس بمب می دن که درش باز کرد بترکه برای چی بچه 4 ساله میره آتشنشانی خبر کنه ؟اونم علکی