اگر تو را نداشتیم.../ ملاقات دوباره با آن 14 نفر

«خدا تو را از ما نگیرد که خوب به قصه‌ها و غصه‌هایمان گوش می‌کنی، دستمان را می‌گیری، یاریمان می‌کنی و با دست پر، روانه شهر و دیارمان می‌سازی...»

به گزارش خبرآنلاین، دومین بازنشر از «آن چهارده نفر» اثر محمدتقی اختیاری منتشر شد. کتاب «آن چهارده نفر» را که دومین چاپ آن از سوی انتشارات کتاب نیستان منتشر شده است، می‌توان یکی از آخرین آثار قلمی شده توسط محمد تقی اختیاری، نویسنده 56 ساله کم کار و در عین حال پر ثمر انقلاب اسلامی دانست.


اختیاری که پیش از این با آثاری چون غربت قرون، اولین شب بهار، تماشای آفتاب، غریب سوم و... شناخته شده است، در این اثر به تألیف متن‌هایی غیر داستانی ساخته شده از متن زندگی چهارده معصوم (ع) پرداخته و با بهره‌گیری از فرازهایی از زندگی آنها، جدای از بازنویسی هنرمندانه برخی از فرازهای زندگی آنان؛ سعی کرده تا نگاهی نو به زندگی دینمدارانه بر پایه آن ارائه دهد.


اختیاری که در میان آثارش به نگارش قطعات ادبی پر شور مشهور است، در این کتاب نیز دست به خلق متنی شاعرانه زده است که در آن واگویه‌های هنرمندانه و شاعرانه خود را با مخاطب شریک می‌شود: «در روزگاری که حرمت آن تکرار ناپذیران تاریخ و آن چهارده آیت بی‌بدیل به سنت زمانه، بی‌قرائت می‌مانند، این صفحات، عرض ارادت و اظهار محبتی است تنها از سر نیاز صاحب این قلم که می‌خواهد از نگاهی دیگر و از منظری نو، به قامت این استواران بنگرد؛ هرچند که مور را نه یارای تماشای بلندای سرو است و نه حتی توانای بیان آنچه می‌بیند.»

به اعتقاد ناشر، آن چهارده نفر را نباید قصه زندگی اهل بیت(ع) دانست، بلکه فراق‌نامه یک انسان دربند چهارچوب‌های زندگی معاصر است نسبت به تمامی موضوعاتی که او را زندگی موحدانه دور کرده است. به تعبیر دیگر اختیاری در این کتاب فضایی زیستی را به تصویر کشیده است که دور بودن و فراق ائمه اطهار (ع) در ساخت آن نقش قابل توجهی دارند و البته محور اصلی آن انسانی موحد و در عین حال منتظر است. متن‌های اختیاری در این اثر از چند منظر بسیار شیوا و خواندنی است. از سویی او به دلیل صاحب تجربه بودن در نگارش متون ادبی توانسته به ساختی تازه از نگارش چنین متونی در این کتاب دست پیدا کند؛ به گونه‌ای که این متن به عمد، مخاطب را از پخته‌خواری و دریافت بی واسطه و سریع مفاهیم عالی و معنوی دور می‌کند و او را وادار به ایستادن و تنفس و تعقل در فضای درونی زندگی به کمک و بهره‌مندی از استعاره‌هایی از زندگی ائمه(ع) می‌کند.

از سوی دیگر زبان هنری روایت در این کتاب بسیار دلنشین و حس‌برانگیز است. ترکیب واژه‌ها، نوع حضور قصه در متن، زاویه دید راوی و انتخاب دقیق جغرافیای روایت از مهمترین ویژگی‌های این متن به شمار می‌رود. دیگر ویژگی این متن را نیز می‌توان دوری نویسنده از اطناب و زیاده‌گویی دانست که منجر شده او بتواند با استفاده حداقلی درکاربرد واژگان به خلق زیباترین زبان روایی و در عین حال عمیق‌ترین و عاطفی‌ترین عبارت موجود در وصف ائمه (ع) دست پیدا کند. تصویرگری و تصویرسازی آغشته با متن نیز از طرف دیگر بر تاثیرگذاری قابل توجه متن افزوده است.


در بخشی از این کتاب می‌خوانیم:
«اگر تو را نداشتیم با چه کسی می‌توانستیم به این خوبی و آسانی سخن بگوییم؟ خدا تو را برای ما نگاه دارد که پیش مایی و درد دل‌های روزها و ماه‌ها را جمع می‌کنیم و سالی یک بار هم که شده، به سراغت می‌آییم و سفره دل باز می‌کنیم و داستان یک ساله می‌گوییم.
خدا تو را از ما نگیرد که خوب به قصه‌ها و غصه‌هایمان گوش می‌کنی، دستمان را می‌گیری، یاریمان می‌کنی و با دست پر، روانه شهر و دیارمان می‌سازی.
گاه قرض‌هایمان به دست تو ادا می‌شود. گاه بیماری‌هایمان با نفس مسیحایی تو شفا می‌یابد و گاه بغض‌ها و غم‌هایی که سخت راه گلو را بسته است، با لبخند تو آب می‌شود و آسودگی و رضات جایش را می‌گیرد.
چه خانه‌های کوچک و نقلی که سرپناهمان شد و آنها را از تو داریم. چقدر آرزوهای دست نایافتنی که دعای طلبش در بارگاه تو، به اجابت رسید. راستی چه دل نازک و مهربانی داری که اشک‌های ما را هم تحمل نمی‌کند، می‌لرزد و از خدا می‌خواهد تا همه چیز درست شود...»


آن چهارده نفر در 72 صفحه با قیمت 2500 تومان منتشر و عرضه شده است.

 

 

6060

کد خبر 303588

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =