محمدرضا رستمی: خانه سینما پلمب شد، آن هم شبانه، دستور از وزارت ارشاد رسیده بود و مجری حراست این وزارتخانه بود.
اولین اقدام را فرهاد توحیدی انجام داد، رئیس هیات مدیره خانه سینما، کسی که از آغاز ماجراهای این تشکل صنفی همیشه یک پای ثابت مذاکرات بوده است. او شبانه با ریاست جمهوری تماس گرفت و رئیس دولت دهم را در جریان گذاشت.
«ما شب گذشته با دفتر احمدینژاد گفتوگو کردیم ایشان قول مساعدت برای دخالت دادند و ما منتظر هستیم.» توحیدی این جملات را در جمع کسانی که از ساعت 8 صبح سهشنبه 25 تیر در مقابل خانه سینما تجمع کردهاند، بر زبان میآورد و بعد میرود سراغ ماجراهای شب گذشته؛ «شب گذشته ساختمان خانه سینما پلمب شد و ما از ساعت 23 اینجا بودیم. البته نیروی حراست ارشاد نیز در داخل ساختمان بوده است. ما با پلیس 110 تماس گرفتیم زیرا از نظر ما این یک تصرف عدوانی است. این در حالی است که آنها ساختمان را پلمپ کرده بودند اما داخل آن حضور داشتند.»
رئیس هیات مدیره خانه سینما میگوید که به غیر از مراجع قضایی هیچ شخص دیگری حق پلمب هیچ مکانی را ندارد.(اینجا)
روایت جواد شمقدری رئیس سازمان سینمایی از ماجرای دیشب چیز دیگری است؛ «طبق قوانین جاری ساختمان خانهی سینما در اختیار وزارت ارشاد است و در پی تقاضای هیأت مدیره جدید، آقای وزیر دستور دادند ساختمان در اختیار آنها قرار گیرد.» (اینجا)
این اولین بار نیست که نظر هیات مدیره خانه سینما درباره قانونی بودن یا نبودن یک اقدام با مدیران سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فرق دارد. از زمانی که ماجراهای خانه سینما آغاز شده تا به امروز مدیران سازمان سینمایی وزارت ارشاد رفتارهایی را داشتهاند که از نظر اهالی خانه سینما غیر قانونی بوده، اما کسی هم نتوانسته جلو آنها را بگیرد.
آخرین نمونه این رفتار به ماجرایی بر میگردد که از یک سو زمینهساز شکلگیری خانه سینمای دو شد و از سوی دیگر به پلمب این ساختمان انجامید.
روز پنجشنبه 13 تیر پس از بازگشت محمود احمدینژاد از سفر مسکو، نمایندگان خانه سینما و سازمان سینمایی پیش او رفتند تا سنگهای خود را وا بکنند. نتیجه این جلسه شد امضای تفاهمنامهای که بر اساس آن قرار بود خانه سینما راهاندازی شود.(اینجا)
اما روز شنبه 15 تیر ماجرا با نامه جواد شمقدری رئیس سازمان سینمایی وارد فاز دیگری شد. او در نامهی 8 بندی خود خطاب به هیات مدیره خانه سینما مراحل راهاندازی این تشکل صنفی را تشریح کرد. شمقدری به همراه این نامه اساسنامه خانه سینما را هم به هیات مدیره داد تا در مجمع عمومی مورد بررسی قرار بگیرد.
علیرضا داودنژاد کارگردان سینما
این نامه اما از نظر هیات مدیره خانه سینما شامل بندهایی بود که نسبتی با روح حاکم بر تفاهم نامه صورت گرفته نداشت. فرهاد توحیدی در جمع خبرنگاران حاضر شد و موارد اختلافی این نامه با تفاهم نامه صورت گرفته را بازگو کرد.(اینجا)
او در این نشست اعلام کرد بر اساس تفاهم نامه باید اساسنامه اصلاح شده از سوی هیات هفت نفره را رئیس سازمان سینمایی به هیات مدیره خانه سینما اباغ میکرد، اما این اساسنامهای که حالا به دست ما رسیده، همان اساسنامه نیست و در برخی از بندها تفاوت های اساسی با اساسنامه یاد شده دارد.
دی ماه سال 1391 هیاتی هفت نفره متشکل از 3 نماینده از طرف خانه سینما، سه نماینده از سوی سازمان سینمایی و یک نماینده از سوی ریاست جمهوری تشکیل شد تا با اصلاح اساسنامه خانه سینما زمینه بازگشایی این تشکل صنفی را فراهم کنند. جلسات این هیات به ریاست مسعود جعفری جوزانی (نماینده رئیس جمهور) برگزار شد و در نهایت اساسنامه اصلاح و آماده شد، اما این اساسنامه که قرار بود مبنای بازگشایی خانه سینما باشد گویا مطلوب سازمان سینمایی نبوده است.
خانه سینما ضمن اعلام نقدهای خود به نامه 8 بندی شمقدری و ماجرای اساسنامه، فراخوان مجمع عمومی خود را طبق تفاهم نامه صورت گرفته در حضور رئیس جمهور صادر کرد و قرار شد 9 مرداد سینماگران در مجمع عمومی حاضر شوند و هر دو اساسنامه در این مجمع ارائه شود و اعضای مجمع عمومی یکی از آن ها را انتخاب کنند.
موارد مورد اختلاف بین طرفین اما دوباره وجود داشت. بر اساس یکی از بندهای نامه شمقدری خانه سینما میبایست صنوف خود را ظرف مدت 72 ساعت به سازمانی سینمایی معرفی و از این سازمان رسید دریافت می کرد.
اهالی خانه سینما معتقد بودند که این فرصت زمانی بسیار کم است و تعیین آن به معنای قرار دادن اصناف خانه سینما در موقعیتی است که عملا نتوانند به این بند عمل کنند.
وکیل خانه سینما هم در برنامه «هفت» گفت که در تفاهم نامه 13 تیر خبری از قید زمانی 72 ساعت نبوده و قرار شده تا پیش از برپایی مجمع عمومی صنوف خانه سینما به سازمان سینمایی معرفی شوند.
داستان اما به همین جا ختم نشد، اصناف سازماندهی شده از سوی سازمان سینمایی این بار وارد میدان شدند و درخواست تشکیل مجمع عمومی دادند. آنها که خود را قانونی میدانستند، طبق تفاهم صورت گرفته بر اساس قرائت خود از اساسنامه خانه سینما مجمع عمومی برگزار کردند.
در این مجمع هیات مدیره و رئیس آن انتخاب شدند. آن ها که خود را یک پنجم صنوف سینمایی میدانستند، حبیبالله کاسهساز را به عنوان رئیس هیات مدیره انتخاب کردند. سازمان سینمایی این انتخابات را تایید کرد.
تشکل ایجاد شده که عنوان خانه سینما را به دست آورده بود یک قدم دیگر به سمت جلو برداشت و این بار به فکر فتح ساهتمان خانه سینما افتاد. ماجرایی که شب گذشته (شامگاه دوشنبه 24 تیر) آغاز شد و همچنان ادامه دارد.
در نهایت تجمع امروز صبح مقابل خانه سینما به پایان رسید و همه چیز به 48 ساعت آینده موکول شد. توحیدی گفت موضوع را تلفنی به سعید منتظرالمهدی معاون اجتماعی ناجا اطلاع داده و فعلا خانه سینما تحت حفاظت پلیس است تا در مدت زمان اعلامشده اختلافات با مدیران ارشاد رفع شود.
شمقدری روایت دیگری از این موضوع دارد؛ «با توجه به تجمعی که قرار بود امروز بعدازظهر 25 تیر دوستان در خانه سینما داشته باشند از حراست ارشاد خواستیم ساختمان خانه سینما را پلمب کنند و از هیأت مدیره جدید هم خواستیم حضورشان را 48 ساعت به تعویق بیاندازند... صورت جلسه انجام شد و قرار شد نقلو انتقال انجام شود اما بعد که قرار شد دوستان تجمع کنند با هماهنگی نیروی انتظامی قرار شد 48 ساعت بعد در آنجا مستقر شوند و طی این مدت هم اگر هیأت مدیره قبلی صحبتی دارند با هیأت مدیره جدید به تفاهم برسند و ما هم به آنها کمک خواهیم کرد.»
سازمان سینمایی که ساختمان خانه سینما را پلمب کرده حالا در فکر واگذاری این ساختمان به تشکل جدید است، مسالهای که مخالفت جدی اهالی سینما و هیات مدیره این تشکل صنفی را به دنبال دارد. تجمع امروز اگرچه پایان یافته اما ماجرا همچنان آتش زیر خاکستر است و معلوم نیست در نهایت چه اتفاقی برای ساختمانی می افتد که خانه اهالی سینما در ایران است.
عکسها: مهر
5857
نظر شما