چندی پیش شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا در گزارش جدید خود تحت عنوان "اروپا و محو گزینه دو دولت" از ادامه شهرک سازیها توسط رژیم صهیونیستی، محاصره غزه و نقض سیستماتیک حقوق فلسطینیان از سوی آن رژیم در بیت المقدس شرقی و کرانه باختری انتقاد کرده و افزود در صورت ادامه این وضعیت و تداوم اشغالگری آسیبهای جدی به روابط آن رژیم با کشورهای اروپایی وارد خواهد شد.
این گزارش ضمن هشدار نسبت به افزایش دامنه منازعه فلسطینیان و رژیم صهیونیستی اظهار داشته است که اقدامات آن رژیم علیه فلسطینیان یادآور اقدامات تبعیض آمیز دولت آپارتاید در آفریقای جنوبی است. این گزارش بیانیه اتحادیه اروپا را تلاشی در راستای پایان دادن به ابهامی دانسته است که به اسرائیل کمک کرده حضور خود را فراتر از مرزهای 1967 توجیه کند و هزینه چندانی هم نپردازد.
بیانیه اتحادیه اروپا اذعان میدارد که زیر پا نهادن قطعنامههای سازمان ملل متحد و قوانین بینالمللی میتواند هزینههایی برای اسرائیل دربر داشته باشد. طبق دستورالعمل جدید اتحادیه اروپا نهادهای خصوصی و دولتی اسراییل واقع در کرانه باختری رود اردن، شرق بیت المقدس و بلندی های جولان، از سال آینده میلادی از دریافت کمک مالی اتحادیه اروپا محروم خواهند شد و هرگونه ارتباط یا امضای موافقت نامه تجاری با آنها ممنوع است.
اما دلیل اتخاذ چنین تصمیمی از سوی اتحادیه چه میتواند باشد؟
با نگاهی به وضعیت فعلی در می یابیم که مذاکرات مستقیم صلح میان رژیم صهیونیستی و فلسطینیها از حدود پنج سال قبل متوقف شده است. رژیم صهیونیستی اعتقاد دارد که تلاش فلسطینیها برای تشکیل دولت مستقل فلسطینی در سازمان ملل مانع ادامه مذاکرات صلح است و از طرفی فلسطینیها می گویند که پیش از هرگونه مذاکره ای اسرائیل باید شهرک سازی در سرزمینهای اشغالی فلسطین را متوقف کند.
اما تمامی این مسائل بهانهای بیش از سوی رژیم صهیونیستی نیست. در حقیقت احداث شهرکهای یهودی نشین توسط رژیم اشغالگر قدس به منظور تغییر بافت مناطق و اراضی فلسطینی و یا اشغال شده پس از 1967 بود. ظهور این شهرکها بهانهای برای تثیبیت حضور رژیم اشغالگر قدس در مناطق اشغالی بوده و این رژیم به بهانه حضور یهودیان در این مناطق و حمایت از آنان توانست همچنان به اشغالگری خود ادامه دهد.
متاسفانه این رژیم با استفاده از امکانات ارزان قیمت و بسته های تشویقی و ارائه تسهیلات در این شهرکها به شهروندان یهودیِ ساکن این مناطق اجازه استفاده از سلاح را نیز داده است و ساکنان یهودی این شهرکها را نیز بازیچه اعمال سیاسی خویش نموده و آنان را سپر بلای سیاستهای فاشیستی خویش میسازند و در نتیجه نفرت را در میان مردم منطقه و جهان می پراکنند.
راست گرایان رژیم اسراییل باید به این نکته واقف شده باشند که دوران یکه تازی آنها در عرصه روابط بین الملل با حمایتهای آمریکا به سر رسیده است. استفاده از استانداردهای دوگانه در قبال زرادخانه هستهای رژیم صهیونیستی، چشم پوشی از اقدامات خشونت آمیز این رژیم در مناطق اشغالی فلسطین، اردن، سوریه و لبنان و عدم بازگشت به مرزهای 1967 بر طبق قطعنامه 242، نقض سیستماتیک حقوق بشر، حملات مکرر این رژیم به همسایگان به بهانه دفاع از ماهیت خود نهایتاً پاسخهایی را از سوی مردم تحقیر شده منطقه را در برخواهد داشت.
از همین روست که اروپا با توجه به اینکه در کنار منطقه خاورمیانه حضور دارد، حساسیتهای منطقه خاورمیانه را بهتر از آمریکا درک کرده و در اولویتهای خویش بر لزوم حل مساله فلسطین تاکید دارد و بر راه حل ایجاد دو کشور پافشاری و اصرار می کند.
آرای مثبت برخی از کشورهای اروپایی به عضویت ناظر شدن کشور فلسطین در سازمان ملل خود گواهی بر این موضوع است. اما از سوی دیگر راستگرایان افراطی در رژیم اسراییل وجود هرگونه کشوری به نام فلسطین را تهدیدی برای خود فرض کرده و به هیچ عنوان حاضر به پذیرش چنین ریسکی نیستند.
آنها از یکسو خود را در انزوای بیشتر قرار داده و از سوی دیگر با اتخاذ سیاستهای امنیتی، حمله به همسایگان و نقض حقوق مناطق اشغالی و ایجاد دیوارهای بلند سعی دارند تا از تاثیرات بحرانهای منطقه نیز دوری جویند.
به نظر میرسد اقدام اخیر اروپا از چند مسئله ناشی می شود:
1-نارضایتی اروپا از اقدامات جاسوسی آمریکا علیه کشورهای اروپایی که می تواند با همراهی رژیم اسراییل صورت گرفته باشد.
2-وقوف اروپا بر حساسیتهای منطقهای به ویژه بعد از بهار عربی و ایجاد بحرانهای منطقهای توسط این رژیم مانند حمله به غزه، لبنان و... که معمولاً اروپا را مجبور به پرداخت هزینههای آن نموده است.
3-عدم همکاری و پذیرش درخواست بسیاری از مقامات اروپا مبنی بر توقف شهرک سازی در مناطق اشغالی توسط رژیم افراطی صهونیستی و از سرگیری مذاکرات صلح.
4-عدم پیشرفت در روند صلح خاورمیانه و به ویژه گروه چهارجانبه.
5-نارضایتی افکارعمومی اروپا از اقدامات جنگ طلبانه، همراه با تجاوزات و موشک پرانیهای رژیم صهونیستی و ژستهای حقوق بشرطلبانه اتحادیه اروپا نیز باعث شده تا این اتحادیه همچون گذشته پیرو نظرات و سیاستهای آمریکا در قبال رژیم صهیونیستی نباشد (بسیاری از نظرسنجیها در اروپا رژیم صهیونیستی را مهمترین عامل به خطر انداختن صلح بین المللی می دانند(
شاید تمامی این دلایل باعث شده تا اتحادیه به تحریم مالی شهرکهای یهودی نشین در مناطق اشغالی اقدام کند. اما به نظر میرسد مهمترین علت این اقدام درک بهتر اروپا از تحولات منطقهای و جهانی است در حالی که آمریکا همچنان بر حمایت چشم بسته از این رژیم تاکید می ورزد. شاید تا چند سال دیگر آمریکا مجبور شود رژیم اسراییل را به جای قرار دادن در ساز و کارهای منطقهای اروپا در نهادها و سازمانهای آمریکای شمالی پذیرا باشد .
اروپا با توجه به اینکه در کنار منطقه خاورمیانه حضور دارد، حساسیتهای منطقه خاورمیانه را بهتر از آمریکا درک کرده و در اولویتهای خویش بر لزوم حل مساله فلسطین تاکید دارد و بر راه حل ایجاد دو کشور پافشاری و اصرار می کند.
کد خبر 304224
نظر شما