خانمی که از بیماری جذام رنج میبرد در آستانه روز جهانی جذام در انتظار صدقه از مردم هند است.
امسال روز جهانی جذام درحالی فرا رسید که این بیماری تقریبا در سراسر جهان، به فراموشی سپرده شده و تقریبا هیچ نامی از مکانی با عنوان جذامخانه شنیده نمیشود. شاید در دهه 40، زمانی که فروغ فرخزاد فیلمی مستند درباره جذامخانه بابا باغی با عنوان «خانه سیاه است» ساخت جذامیها جزو طردشدگان جامعه بودند؛ اما در حال حاضر با کاهش شیوع آن وحشت از میان مردم رخت بربسته است.
بیماری جذام یکی از قدیمیترین بیماریهای عفونی شناخته شده جهان است، به طوری که حتی در کتاب انجیل به این بیماری اشاره شده است. 54 سال پیش «فولیرا» فیلسوف فرانسوی، آخرین یکشنبه ماه ژانویه هر سال را روز جهانی جذام نامید. در آن زمان در سراسر جهان، تقریباً 15 میلیون نفر به این بیماری مبتلا بودند، در حالی که امروزه این رقم کاهش یافته است. اغلب افراد مبتلا به این بیماری انسانهای فقیر هستند، به همین علت بیماری جذام به بیماری فقرا مشهور شده است بررسیهای انجام شده نشان میدهد که این بیماری بیشتر در کشورهای هند، ماداگاسکار موزامبیک، نپال و تانزانیا که دارای آب و هوای گرم و مرطوب و از نظر اقتصادی ضعیف هستند به چشم می خورد.
سازمان جهانی بهداشت میگوید در حال حاضر 200 هزار بیمار جذامی در سراسر جهان به ثبت رسیدهاند و آمار موارد گزارش شده در سالهای اخیر به شدت کاهش یافته و این بیماری در بسیاری مناطق تقریبا محو شده است.
این بیماری اکنون قابل درمان است و پیشرفت دارو و درمان به ویژه در چهار سال گذشته به این معنا بوده است که هر ساله شمار مبتلایان به این بیماری حدود بیست درصد کاهش مییابد.
هم اکنون درمان جذام توسط سازمان جهانی بهداشت در سراسر دنیا رایگان صورت می گیرد، بستههای دارویی این بیماری توسط سازمان جهانی بهداشت به سراسر دنیا اهدا و در سیستم بهداشتی کشور و در مراکز بهداشتی درمانی توزیع میشود و بیمار در صورت نیاز میتواند این داروها را به صورت رایگان دریافت کند.
جذام که روزی «خوره» نیز نامیده میشد در طول تاریخ بیش از هر بیماری دیگری وحشت و انزوای مبتلایان و اطرافیان آنها را به دنبال داشته و جوامعی از جمله سازمان جهانی بهداشت را در تب و تاب و چاره اندیشی انداخته و آنها را با چالشهایی روبرو کرده بود، امروز با کاهش شیوع بیماری از ذهنها حتی اذهان پزشکان هم دور مانده و کمتر سخنی از آن شنیده میشود.
اگرچه جذام بیماری تاریخی با عوارض نامطلوب بوده و از سابقه طولانی برخوردار است؛ اما در حال حاضر صد در صد قابل درمان است. بد نیست بدانید که تعداد موارد کشف شده جذام در کشور خودمان نیز در سال ۱۳۷۰ ۱۹۱مورد بوده که در سال ۱۳۸۶ شیوع این بیماری به ۳۷ نفر کاهش یافته است.
نظر شما