القاعده در عراق تغییر ماهیت داده است. اگر تا دیروز عاملان انتخاری در بغداد یا دیگر شهرهای بزرگ این کشور کمربندهای انتحاری را به خود میبستند و در میانه بازاری شلوغ جمعیتی از شهروندان غیرنظامی را به کشتن میدادند اکنون دیگر القاعده هم در انتخاب اهداف خود اندکی منصفانهتر عمل میکند . در طول دو ماه گذشته تمامی اهداف تروریستی القاعده در این کشور را ساختمانهای دولتی و وزارتخانهها شامل شدهاند . این تحلیل را ریان کروکر سفیر سابق ایالات متحده در عراق هم قبول دارد . ریان کروکر سرسختانه اعتقاد دارد که القاعده در عراق تغییر ماهیت داده است . جنگ عراق دو سال پس از حمله به افغانستان آغاز شد و با این وجود عراقیها در بازده زمانی کمتری به خود آمدند و همین طلب استقلال بود که آمریکاییها را به عقبنشینی از کوچه و خیابانهای پایتخت وادار کرد . اکنون القاعده هم این حقیقت را دریافته که نزد عراقیها گروهی که شهروندان غیرنظامی را هدف قرار میدهد از اندک مقبولیت و محبوبیتی برخوردار نیست .
در آخرین دور از انفجارهای زنجیرهای در عراق هشت نفر در بغداد جان خود را از دست دادند . کروکر در مصاحبهای با سی ان ان تاکید کرده است که القاعده مهلکترین گروهی است که در این کشور جنگزده بال و پر گسترده است . القاعده با هدف قرار دادن ساختمانهای دولتی با یک تیر دو هدف را نشانه رفته است . نخست آنکه شهروندان غیرنظامی را قربانی نمیکند و دوم آنکه اعتماد مردم را به دولت در تامین امنیت زیرسوال میبرد . کروکر در این خصوص میگوید : در عراق هر روز دولت به زمان برگزاری انتخابات نزدیکتر میشود و در چنین شرایطی خلق حس بیاعتمادی در میان عراقیها میتواند دستاورد بزرگی برای القاعده باشد .
در تازهترین دور از این بمبگذاریها ، شبهنظامیان ساختمانهای دولتی در منطقه فوق امنیتی الخضرا را هدف قرار دادند . اکنون شبکههای تبلیغاتی القاعده از مردم این سوال را میکنند که دولتی که قادر به تامین امنیت در منطقه فوق امنیتی خود نیست چگونه میتواند امنیت شهروندان را تامین کند .
موج انفجارهای زنجیرهای تنها بغداد ر ا هدف قرار نداده است و در موصل هم چهار نفر جان خود را در انفجاری از دست دادند .
کروکر در گفتگو با کریستین امانپور از سی ان ان در این خصوص گفت: بر من واضح است که القاعده در عراق تغییر ماهیت داده است . دور جدید بمبگذاریها در بغداد درست یک هفته پس از سه شنبه خونین که 130 نفر را به کشتن داد ، رخ داد . آنچه در سهشنبه خونین رخ داد از ماه اکتبر تاکنون در بغداد بیسابقه بوده است . همزمان میزان کشته شدن شهروندان غیرنظامی در عراق به کمترین حد خود در این ماهها رسیده است .
کروکر در تبیین استراتژی جدید القاعده تاکید دارد که این گروه پیش از این با هدایت عملیاتهای تروریستی بعضا در مناطق شیعه نشین قصد در تعمیق شکافهای مذهبی در عراق داشت که این استراتژی در نهایت پاسخ نداد . کروکر در ادامه افزود : عراقیها به راحتی به تلاشهای القاعده برای تعمیق شکاف میان اهل تسنن و شیعیان در سالهای 2006 و 2007 پاسخ منفی دادند . اکنون القاعده دولت را هدف قرار داده و البته من گمان نمیکنم که این استراتژی در دراز مدت هم پاسخ دهد .
کروکر انتخابات سراسری در عراق در ماه مارس را حیاتی اعلام کرده و هشدار داد که بیشک چالشهای امنیتی بسیاری در این بازده زمانی به سراغ عراقیها خواهد آمد . ایالات متحده پیش از این در راستای تعیین ضربالاجل زمانی برای خروج از عراق اعلام کرده بود که این کشور تمامی نیروهای خود را تا پایان آگوست سال آتی میلادی از عراق خارج خواهد کرد و در نهایت تنها 50 هزار نفر در عراق باقی خواهند ماند .
ارتش امریکا از هماکنون تامین مالی ارتش و نیروهای امنیتی را آغاز کردهاست . 18 میلیارد دلار تاکنون برای تامین نیروهای امنیتی هزینه شده است .ارتش و نیروهای امنیتی اکنون در شرایطی قرار گرفتهاند که میتوانند به راحتی کنترل امور مملکتی را در اختیار بگیرند .
نظر شما