تیم اقتصادی هماهنگ است اما با مشکلات زیادی روبهروست. سعید لیلاز که از منتقدان جدی اقتصاد دوران احمدینژاد بوده، البته با خوشبینی زیادی از کارآمدی این تیم حرف میزند و معتقد است که هر چند مشکلات بسیار زیاد است و ماههای دشواری در پیش، اما باید امیدوار بود. ، با او درباره وزارتخانههای اقتصادی گفتوگو کرده ایم.
اسامی وزیران پیشنهادی دولت یازدهم این هفته در حالی اعلام شد که به نظر میرسد تیم اقتصادی با توجه به فشارها و مسائل معیشتی که وجود دارد، بیشتر از همه توجهها را به خودش جلب میکند، ارزیابی شما از تیم اقتصادی معرفی شده چیست؟
تیم اقتصادی معرفی شده بسیار خوب است، شاید بتوان گفت که این تیم، بعد از انقلاب، بهترین و بالاترین سطح تجربه و انباشت دانش را دارد و این تنها مختص به حوزه اقتصادی نیست، بلکه در تمام حوزهها این انباشت تجربه و دانش قابل مشاهده است. مشخص است که یک تیم فکری پشت این کابینه است که به خوبی میداند چه کاری را میخواهد انجام دهد و به کجا می خواهد برود.
یک نکته هم که لازم است مورد توجه قرار گیرد، این است که این تیم به مراتب بهتر از تیم کابینه دولت آقای خاتمی در شانزده سال پیش است. این تیم تکلیف خودش را میداند و برنامهاش هم مشخص است، میداند که ما راهی بهغیر از حرکت به سمت اقتصاد آرام، آن هم بدون شوک درمانی و شتابزدگی در این مسیر نداریم.
برخی به میانگین سنی اعضای کابینه و بهخصوص تیم اقتصادی دولت ایراد گرفته و میگویند این تیم پیرتر از آن است که بتواند به دنبال کارهای اجرایی باشد و مدیریت را در دست بگیرد.
من از این افراد خواهش میکنم که سکوت کنند و صبر داشته باشند. به هر حال ما سابقه کار کردن جوانها و دوندهها را هم دیدهایم و متأسفانه سابقه بدی بوده است، این یک اصل مشخص است که وقتی نمیدانیم به کدام طرف و به کدام مقصد میرویم، زیاد کردن سرعت قطار چه فایدهای میتواند داشته باشد؟
اداره امور با تدبیر است که محقق میشود. اینکه مسابقه دو نیست، متأسفانه این نگاههای سادهلوحانه هنوز وجود دارد و اینها کسانی هستند که میخواهند به ما نشان بدهند. باقیمانده پوپولیسم هنوز وجود دارد، هر چند همه میدانیم که اینها دیگر آن سروصدای سابق را ندارند. مردم متوجه عدم صداقتها شدهاند.
افرادی که انتخاب شدهاند، در برخی موارد سابقههایی دارند که باهم خیلی جور نیست، با توجه به اینکه هر کدامشان قبلاً سابقه مدیریتهای کلان را داشتهاند، فکر می کنید این افراد میتوانند باهم هماهنگ شوند و منسجم کار کنند؟
حتماً میتوانند منسجم باشند و این هم به چند علت است؛ اول اینکه این افراد همه، هم انسجام فکری دارند و هم سالها در پستها و موقعیتهای مختلف باهم کار کردهاند، دوم به این دلیل که این افراد سابقه زیاد و قابل توجهی در اداره امور دارند و سوم به این دلیل که یک تیم فکری مشخص و روشن دارند که کارها را به سامان میرساند.
در مورد ترکیب کلی کابینه هم همین موضوع صادق است، شما میبینید که برای اولینبار در تاریخ پستی به نام معاونت سیاسی و امنیتی ریاستجمهوری تشکیل شده و به آقای علی یونسی سپرده شده. این معاونت وزارتخانههای کشور و اصلاعات را تحت کنترل خواهد داشت و آنها را مدیریت خواهد کرد، این اقدام بسیار خوبی است.
آقای روحانی به اعتقاد من بعد از آقای هاشمی پرتجربهترین فرد در پست ریاستجمهوری است، تجربه و شناخت روشنی که او از شرایط و فضا دارد و از همه اینها مهمتر این فشارهای بیرونی که روی دولت وجود دارد، اصلاً نمیگذارد راهی به جز انسجام در پیش گرفته شود.
به دولت احمدینژاد نگاه کنید که بعد از انقلاب یکدستترین تیم اداره کشور بوده است و انسجام آنها تا زمانی که رونق اقتصادی و درآمدهای سرشار نفتی وجود داشته، برقرار بوده است، اما به محض اینکه منابع سرشار تمام شد بین افراد برای دستیابی به آن چیزی که باقی مانده بود اختلاف پیش آمد. حالا شرایط متفاوت است، الان منابعی در کار نیست که کسی بخواهند بر سر استفاده از آن دعوا راه بیندازد. الان فرصتی برای سهمخواهی و جناحبندی وجود ندارد، چون چیزی وجود ندارد که بخواهند سهمی از آن را بگیرند، این دوره، دوره کار سخت است و هیأت اجرایی با کار بسیار زیاد مواجه است.
به نظر شما با توجه به این شرایطی که در آن قرار داریم، احتمال یک تصفیه گسترده در بدنه وزارتخانه های اقتصادی وجود دارد؟
به هر حال در حد مدیران ارشد و کلان چارهای به جز این نیست، همانطور که در تمام کشورهای دیگر دنیا هم وجود دارد. این روند هم مال امروز و این دولت نیست، همواره هر دولتی که بر سر کار آمده، این تصفیه را در سطح مدیران انجام داده است، اما در مورد باقی ردهها باید دید که آنها تا چه حد میتوانند خودشان را با شرایط جدید هماهنگ کنند. من فکر میکنم در این مورد هیچ شرط و ضابطهای نباید برای دولت جدید بگذاریم، نباید بگوییم در چه سطحجی باید باشد و در چه سطحی نباید باشد.
به هر حال کل تیمی که در هشت سال گذشته بر سر کار بوده، بدترین امتحان ممکن را پس داده است.
فکر میکنید تیم جدید لازم است چه موضوعاتی را در این شرایط موردنظر قرار دهد؛ کار باید از کجا آغاز شود؟
احیای رشد اقتصادی باید در اولویت و در مرکز توجه باشد. اگر این شاخص را احیا کنیم، در تمام شاخصهای دیگر از جمله بهرهوری، سرمایهگذاری و عدالت اجتماعی شاهد بهبود وضعیت خواهیم بود.
این وظیفه سنگینی است، فکر میکنید این تیم با این مختصات از عهده کار برخواهد آمد؟
حتماً، حتماً میتوانند چارهای در این مورد بیندیشند، البته مسلم است که فشارهایی وجود دارد.
با وجود این فشارهای سیاسی و اقتصادی باز هم شما این همه خوشبین هستید؟
به هر حال باید امیدوار بود، شرایط برای فشارهای سیاسی به دولت جدید اصلاً فراهم نیست. این حرفهایی را که در برخی رسانهها میزنند جدی نگیرید، درست است که شرایط سختی است اما به باور من شرایط کشور بسیار وخیم است و حاکمیت هم این را میداند که با چه چیزهایی و با چه شرایطی روبهروست. بنابراین فشارهای سیاسی چندان نمیتواند مؤثر باشد.
تیم اقتصادی دولت شامل افراد دیگری از جمله رئیس کل بانک مرکزی و رئیس سازمان برنامه و بودجه هم خواهد بود که هنوز از طرف دولت معرفی نشدهاند، با توجه به اینکه گفتید یک تیم فکری پشت دولت است، افرادی که در این جایگاه قرار میگیرند تا چه حد میتوانند در سیاستگذاریهای اقتصادی دولت تأثیرگذار باشند؟
حتماً مؤثر خواهند بود، در این میان رئیس سازمان برنامه و بودجه تاثیر خیلی زیادی خواهد داشت و میتواند مؤثرترین فرد در سیاستهای اقتصادی کابینه باشد. آقای روحانی هنوز کارهای خیلی زیادی برای انجام دادن دارد، البته این روزها مدام افرادی که قرار است پستهای مختلف را عهده بگیرند، در حال معرفی شدن هستند و این روند تا تکمیل شدن دولت ادامه خواهد داشت، اما مشخص است که این افراد نمیتوانند خیلی متفاوت از خط فکری افرادی باشند که بهعنوان وزیر معرفی شدهاند.
در شرایط فعلی بعد از دولت آقای احمدینژاد به نظر شما بهتر است که این تیم اقتصادی و این دولت در عرصه اقتصادی به کدام طرف حرکت کند؟
مسلماً اقتصاد آزاد با حداکثر نگاه به شرایط و ظرفیتهای بومی کشور، میتواند راهحل باشد. ایران راهی بهغیر از حرکت به سمت اقتصاد آزاد ندارد، منتها این حرکت باید آرام و بدون شوک درمانی باشد، این سیاستی که هر روز یک بخشنامه و هر روز یک تشنج ایجاد میکند، نمیتواند اوضاع را در کشور بهبود دهد.
31301
نظر شما