۰ نفر
۲۶ مرداد ۱۳۹۲ - ۰۷:۵۹

دویچه وله نوشت:

 کشورهایی که در سرکوب مخالفان داخلی کوتاهی نکرد‌ه‌اند، حالا با حساسیت اوضاع مصر را دنبال می‌کنند و هرکدام بنا به منافع خود، انگشت اتهام را به سوی ارتش یا اخوان‌المسلمین نشانه می‌روند.

کشورهای خاورمیانه، بویژه همسایگان مصر در ابراز نگرانی نسبت به حوادث خونین چند روز اخیر آن گوی سبقت از یکدیگر ربوده‌اند. تفاوت در نوع این نگرانی البته زیاد است. گروهی در کنار ارتش ‌و گروهی در کنار اخوان‌المسلمین قرار گرفته‌اند.

یک چیز اما در همه آن‌ها مشترک است: یک بام و دوهوا در برخوردها. واکنش‌ها به رخدادهای مصر در هردو سوی طیف طرفداران اخوان‌المسلمین و ارتش آمیخته به جنجال و عاری از اصول اخلاقی است.

ترکیه و مرغ همسایه

به عنوان مثال دولت ترکیه که تا همین دیروز پلیس را به جان معترضین به تخریب یک پارک انداخت و مردم بی‌سلاح را به شدت سرکوب کرد، حالا از رفتار ارتش با اخوان‌المسلمین انتقاد می‌کند.

رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه آن زمان مخالفان سیاست خود را تروریست نامید که بی هیچ ملاحظه‌ای باید با آن‌ها مقابله کرد. اما حالا که نوبت به مصر رسیده است، لحن اردوغان هم کاملا تغییر کرده است.

ترکیه در راس کشورهایی قرار گرفته که دولت انتقالی مصر و ارتش آن را تکفیر و اخوان‌المسلین را حمایت می‌کنند. نخست وزیر ترکیه رفتار ارتش را "کشتار" نامیده و خواهان محاکمه عاملان و آمران حمله به اخوان‌المسلمین در «یک پروسه شفاف و عادلانه» شده است. او هم‌چنین غرب را متهم کرده که چشم خود را بر خشونت‌های مصر بسته است.

متهم به جنایت علیه بشریت، شاکی حوادث مصر

عمر البشیر، رئیس جمهوری سودان که دیوان عالی لاهه قصد دارد او را به جرم قتل‌عام و جنایت علیه بشریت به محاکمه بکشد نیز در کنار اخوان‌المسملین قرار گرفته است. حکومت سودان از مصر خواسته است «دست از بی‌عدالتی بردارد و به کشتار مردم پایان دهد.»

رشید العنوشی، رهبر حزب النهضه که حزب اسلام‌گرای حاکم بر تونس است، رخدادهای مصر را فاجعه خوانده و گفته است که این «نتایج زیر پا گذاشتن قانون اساسی» است. از سخنان او بوی نگرانی به مشام می‌رسد که مبادا تونس هم دچار سرنوشتی مانند مصر شود. چراکه حکومت منتخب تونس هم خود را در برابر نارضایتی شدید جریان‌ها لیبرال می‌بیند.

حکومت ایران هم نسبت به حوادث مصر واکنشی مشابه دارد. حسن روحانی، رئیس جمهور جدید ایران که درباره سرکوب خشونت‌آمیز مخالفان حکومت ایران در رخدادهای پس از انتخابات دور پیشین ریاست جمهوری سخنی نگفته، خشونت‌ارتش مصر را محکوم کرده و خواستار توقف «سرکوب مردم» شده است.

نگرانی اسرائیل

اسرائیل در این میان از موضع‌گیری پرهیز می‌کند. اما این کشور نیز نگران آینده است زیرا از هنگام برکناری محمد مرسی، وضعیت امنیتی شکننده شبه جزیره سینا، بازهم وخیم‌تر شده است.

اسرائیل هفته گذشته تنها فرودگاه خود در منطقه تفریحی دریای سرخ را از ترس عملیات تروریستی اسلام‌گرایان افراطی برای دو ساعت بست. این منطقه بارها هدف حملات تروریستی قرار گرفته است.

از هنگام برکناری محمد مرسی در روز سوم ژوئیه امسال، بر شدت اقدامات تروریستی در شبه جزیره سینا به طرز چشمگیری افزوده شده است. اکنون اسرائیل نگران آن است که شیرازه امور در مصر کاملا از هم بپاشد.

همه کشورهای عرب منطقه بجز قطر

در مقابل همه کشورهای عرب منطقه، به استثنای قطر از اقدامات خشونت‌بار ارتش مصر علیه اخوان‌المسلمین استقبال می‌کنند. بحرین می‌گوید که این کار ارتش برای استقرار «امنیت، ثبات و نظم عمومی» ضروری بوده است.

این واکنش بحرین در عین حال هشداری روشن به مخالفان داخلی است که از هنگام برآمد آن‌ها ظرف دو سال و نیم اخیر به شدت از سوی نیروهای امنیتی به شدت سرکوب شده است.

امارات متحده عربی نیز رسما از ارتش حمایت کرده و «نیروهای افراطی» را مسئول موج خشونت‌های اخیر دانسته است. ابوظبی آمادگی خود را برای حمایت مالی سه میلیارد دلاری از قاهره اعلام کرده است.

52261

کد خبر 308701

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 16
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • رضا IR ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۶
    14 92
    بستگی داره علت اعتراض چی باشه .. به کودتای نظامیان یا به بهانه واهی تقلب .. اصلاح طلبان عزیز منفیاتونو رو با کمال میل پذیرا هستم چون خود را ب خواب زده اید
    • بی نام IR ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۶
      34 8
      اشتباه تاييد زدم .رايمو پس بده
    • بی نام IR ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۶
      24 5
      حتی اگر واهی باشد کشتن مردم واهی نیست یعنی شما می فرمایید اگر گروه کثیری هرچند اقلیت به نظر ما اعتراض واهی کرد بزنیم بکشیم تاریخ خوانده اید/ ماجرای کربلا و توجیه صاحب منصابان آن دوره را خوانده اید؟ حاضرید کسانی چنین معامله ای با شما وخانواده اتان بکنند؟ گاهی آدم نظرهایی می خواند که فقط باید گفت پناه برخدا،
    • بی نام A1 ۱۶:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۶
      16 27
      من شخصا معتقدم هیچ تقلبی نشد. و توهم پیروزی اون اتفاقات رو رقم زد. کسانی که ادعای تقلب رو مطرح کردند فراموش کردن که ایران فقط تهران و چند شهر بزرگ نیست. بلکه هزاران شهرستان و شهرک و روستا هم هستند که دغدغه هاشون هم الان و هم اون دوران بیشتر متوجه مسائل اقتصادی بود و شعارهای ازادی خواهانه اون اشخاص اونطور که انتظار داشتند مردم این مناطق رو جذب نکرد.
    • جابر عليمحمدي IR ۱۸:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۶
      15 4
      آن موقعي كه طرفداران مرسي سرمست از قدرت در روز نيمه شعبان به خانه شيخ شحاته رهبر مظلوم شيعيان مصر ريختند و ناجوانمردانه و وحشيانه او وپسرش را در خيابان كشيدند و فجيعانه كشتند بايد فكر مي كردند كه تنها هفته اي بعد شايد فضا از دستشان خارج شود و در اندك زماني اين فجايع دامان خودشان را نيز بگيرد براستي باي ذنب قتلت به كدامين گناه كشته شدند هرچند كه جنايت در حق هر گروه مذهب و قومي محكوم و مذموم و غير انساني است اما كاش در زمان قدرت هم به فكر روزهاي سخت بودند............
    • بی نام A1 ۱۹:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۶
      1 12
      نه کشتن شیخ شحاته درست بود نه قتل عام در قاهره. مگر مرسی رای نیاورده بود؟ همه مردم مصر حتی کسانیکه از رای دادن به او پشیمان شده بودند موظف بودند به مدت پنج سال طبق قانون مصر به حکومت او گردن نهند. کشتن شیخ شحاته وحشیانه بود اما آیا قاتلان او 1000 نفری بودند که در کف خیابان توسط ارتش کودتاچی کشته شدند؟ آیا خوشحالی به خاطر کشتار 1000 بیگناه به انتقام کشتن 1 بیگناه دیگر رواست؟قاتلین شیخ شحاته باید محاکمه و مجازات شوند و همچنین قاتلان 1000 نفر و مرسی باید به قدرت بازگردد تا 5 سال. شیعه مکتب آزادگی و جوانمردی است . وگرنه اگر مسلم بن عقیل یک ضربه شمشیر به ابن زیاد در خانه هانی می زد شاید قیام اباعبدالله به سقوط یزید منجر میشد اما در مکتب شیعه هدف وسیله را توجیه نمی کند.
    • پندار IR ۰۲:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
      3 0
      یه نگاه به تعدادِ مثبت منفی ها بنداز، بعد اگه همچنان جدا فکر می کنی تو این مملکت فقط شما و آقای شریعتمداری و نظایرتون که در حداقلِ ممکنید بیدارید و بقیه یا خوابن یا گمراه، بی هیچ توهینی به سرعت به یک متخصص رجوع کنید دوستِ من . . .
    • بی نام A1 ۲۲:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
      1 0
      بی نام 00:21:58 اشتباهی منفی زدم. ببخشید.
  • بی نام IR ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۶
    31 0
    همه از جمله خود ما اينطوري فكر مي كنيم متاسفانه
  • بی نام IR ۰۸:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۶
    18 1
    خب نان را به نرخ روز باید خورد!
  • جواد IR ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۶
    20 4
    ماشاالله به این قضاوت شما مسئله پارک گزی و مسائل پشت پرده آنرا چگونه با مسائل مصر مقایسه میکنید درست است که ایران با ترکیه در مواردی با هم اختلاف نظر دارند و این مسئله کاملا طبیعی است اما این اختلاف نظر نباید موجب شود که شما یک طرفه به قاضی رفته و در هر موردی که توان داشتید علیه ترکیه مطلب بنویسید مسئله پارک گزی ابتدا یک مورد محیط زیستی بود که با تلاش مخالفان دولت تبدیل به یک بحران شد امیدوارم روزی برسد که سیاست یک بام و دو هوا یتان برطرف شود زیرا اگر گروهی غیر از حزب عدالت و توسعه در ترکیه حاکم شود تنشهای موجود چندین برابر خواهدشد.
    • یک رفیق قدیمی IR ۱۰:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۶
      9 1
      تمام قد حرفتو قبول دارم
  • سهند A1 ۱۱:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۶
    8 0
    آیا این بود امت واحده؟
  • علی IR ۱۱:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۶
    17 6
    اولا تو ترکیه دولت دست منتخبین مردمه تو مصر دست کودتا چیا دوما اردوغان کی مردمشو به گلوله بست که با مصر مقایسه می کنین؟
  • بی نام IR ۱۷:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۶
    6 2
    من هميشه با دولتاي ايدئولوژيك مخالف بودم از مرسي هم بدم ميومد.اما اين رفتار ارتش شرم اوره.فكرميكنم در مقام مقايسه مرسي شرف داشت به اين ژنرال هاي سكولار هرچند كه مرسي با خودرايي و عدم برگزاري انتخابات زودهنگام و ناديده گرفتن تكثر مصري ها به انقلاب مصر خيانت كرد
    • بی نام IR ۰۷:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
      1 1
      اشتبا منفی دادم..

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین