محمود عزیزی: دو روز بعد از انتخاب محمد جواد ظریف به عنوان سکاندار جدید دستگاه دیپلماسی، مقدمات مذاکرات جدید هسته ای ایران و 1+5 هم کلید خورده و کاترین اشتون تلفنی تماسی با وزیر جدید خارجه داشته است و گفته منتظر است تا تیم جدید مذاکره کننده هسته ای شکل بگیرد و اوبتواند با ظریف در حاظیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل دیدار کند.
مذاکراتی که ظریف به مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است که شیوه مناسب برای حل و فصل این مسئله تکیه بر دو مساله است.«وجود اراده سیاسی» جدی در به رسمیت شناختن حقوق حقه هستهای جمهوری اسلامی ایران، «تامل و فکر نو در مورد مسئله هستهای ایران»
خبرگزاری فرانسه هم به نقل از سخنگوی اشتون از«توافقی» سخن گفته که براساس آن دو طرف « به زودی با هم دیدار میکنند.»
سخنگوی اشتون تاکید کرده است که مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این گفت و گو بر تعهد و عزم خود بر ضرورت یافتن راه حلی دیپلماتیک برای حل و فصل مساله هسته ای ایران تاکید کرده است.
اگر پرونده هسته ای ایران از شورای عالی امنیت ملی به وزارت خارجه باز گردد ، اولین گام جدی در داخل کشور برای شروع مذاکرات جدید آغاز شده ه باشد. آن طور که مهر اعلام کرده است:«براساس برخی شواهد و قرائن پیگیری پرونده هسته ای ایران از شورای امنیت ملی ایران خارج و به وزارت امور خارجه سپرده شده و احتمالا محمد جواد ظریف به عنوان وزیر خارجه پیگیری مذاکرات با اشتون را بر عهده خواهد گرفت.»
بازگشت پرونده به وزارت خارجه بیش از همه به دلیل تخصص ظریف است که سالها معاون حقوقی وزارت خارجه بوده است و در
دوران حضورش به عنوان نماینده ایران در سازمان ملل هم نقش تاثیرگذاری در مذاکرات داشت.
پرونده هسته ای ایران از مهرماه سال ۱۳۸۲ با دستور مقام معظم رهبری به شورای عالی امنیت ملی واگذار شد و تا مرداد سال ۱۳۸۴ یعنی به مدت ۲۲ ماه توسط حسن روحانی دبیر شورای عالی امنیت ملی وقت پیگیری شد و پس از آن و همزمان با روی کار آمدن دولت محمود احمدی نژاد به مدت ۲۶ ماه یعنی از ۲۵ مرداد ۱۳۸۴ تا ۲۸ مهر ۱۳۸۶ به علی لاریجانی دبیر وقت این شورا سپرده شد اما از ۲۹ مهرماه ۱۳۸۶ پرونده هستهای جمهوری اسلامی ایران به سعید جلیلی دبیر فعلی شورای عالی امنیت ملی کشور سپرده شد .
با این حال، اگر احتمال بازگشت پرونده هسته ای ایران به وزارت خارجه محقق شود، ظریف باز هم نیازمند ظرافتهایی در مدیریت این پرونده است.شاید نگاه های موافق و مخالف در مورد شیوه مذاکره مهمترین چالش تیم مذاکره کننده در داخل کشور باشد.
اظهارات کاربران خبرآنلاین نشان می دهد هر تصمیمی در این راستا اجرایی شدنش هم چندان ساده نیست.در میان 18 نظر کاربران خبرآنلاین از درخواست برای توافق بر سر مساله هسته ای ایران به دلیل تورم و گرانی تا اینکه غرب به دنبال مذاکره راستین با ایران نیست به چشم می خورد.
یک کاربر به نتیجه رسیدن مذاکرات در این زمینه نوشته است:« انشا ا... به نتیجه دلخواه برسن مردم هم از این گرفتاری... نجات پیدا کنند.»
ایران دوست هم کاربری است که نوشته است:«غرب دنبال مذاکره راستین نیست ! مذاکره سرپوشی است برای اینکه دست ایران را فعلاً در حنای تعارفات دیپلماتیک نگاه دارند تا سر بزنگاه که کار متحدان منطقه ای ایران را ساختند و خواستند سراغ خود ایران بیایند...»
این کاربر یک پشنهاد مشخص دارد و آن این است که در زمان معین حداکثر دوساله با چهارچوب کاملاً روشن دو طرف مذاکره کنند، اگر پس از آن غرب جر زنی کرد ، بی درنگ ایران اندیشه کار خویش نماید و از ان پی تی خارج گردد.
/27212
/212
نظر شما