به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، او شامگاه پنجشنبه 31 تیر پس از دریافت حکم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از معاون اول رئیس جمهور و شنیدن دغدغههای نمایندگان طیفهای مختلف فرهنگی و هنری از برنامههایش برای اداره این وزارتخانه سخن گفت.
جنتی گفت: «ما امروز در تالاری که وحدت نام دام دارد گرد آمدهایم تا ترانه وحدت همه اصحاب هنر و فرهنگ را سر دهیم.»
او با اشاره به جلسه رای اعتمادش در مجلس شورای اسلامی و صحبتهایش در آن جلسه افزود: «همانطور که در جلسه رای اعتماد نمایندگان محترم مجلس گفتم، وضعیت فرهنگی کشور ما به رغم تمام تلاشهایی که در دولتهای قبلی صورت گرفته همچنان نامطلوب است.»
جنتی ادامه داد: «تهاجم فرهنگی، توهم توطئه نیست. در شرایط فعلی کشورهای اروپایی هم از تهاجم فرهنگی آمریکا بینصیب نیستند و نسبت به آن نگرانند، پس شایسته است که ما هم به این موضوع نگاه جدی داشته باشیم.»
به گفته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت یازدهم ایستادگی در مقابل تهاجم فرهنگی با بازگشت به خویشتن خویش و رجوع به ریشههای اسلام ناب امکان پذیر است.
او یکی از چالشهای مهم و تاثیر گذارعرصه فرهنگ را سیاسی شدن این حوزه دانست و تاکید کرد:«سیاست زدگی آفت بزرگ عرصه فرهنگ و هنر ست که طی این سالها دچارش بودهایم.»
جنتی گفت که سیاست زدگی انتظارات غیرواقعی را درعرصه فرهنگ ایجاد کرده و باید سعی کنیم انتظاراتمان را از فرهنگ و فرهنگیان معقولتر کنیم و ناکامیها را به گردن آنها نیندازیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت تدبیر و امید که صحبتهایش با تشویق هنرمندان حاضر در تالار وحدت مواجه شده بود، ادامه داد: «فرهنگ عرصه سیاست زدگی و حزبگرایی نیست؛ چراکه سیاست زدگی باعث حاکم شدن محافظهکاری ریاکارانه در این عرصه میشود و جسارت و خطر کردن را از مدیران و هنرمندان میگیرد.»
او یکی دیگر از آفتهای سیاستزدگی در این عرصه را ایجاد حاشیه دانست و تصریح کرد: «وقتی این عرصه سیاست زده شود، مدیران فرهنگی به جای این که انرژی خود صرف مسائل اساسی کنند، مجبورند این توان و انرژی را صرف مسائل حاشیهای کنند.»
جنتی گفت که اگر نگاه هنرمند ایرانی به کپر نشینان دیروز باشد، جای نگرانی دارد، نباید نگاه هنرمندان ما به شارجه و دوبی باشد، و به همین خاطر توسعه اقتصاد فرهنگی از دغدغههای این دولت است.
به گفته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این دوره تلاش میشود تا فرهنگ خرید و فروش آثار هنری رواج پیدا کند. او همچنین خاطرنشان ساخت که از هنر اصیل و معنویتگرا دفاع خواهد کرد.
جنتی خطاب به هنرمندان گفت: «من به شما هنرمندان اعتماد خواهم کرد و یقین دارم که از میوههای این اعتماد، نظام جمهوری اسلامی بهره مند خواهد شد. نیک میدانم که خود شما در فضایی با اعتماد متقابل بهترین خواستار و پاسدار ارزشهای ایرانی و دینی خواهید بود.»
او به خالی بودن دیوار خانهها و ادارات کشورمان از هنر ایرانی اشاره کرد و ادامه داد: «دیوارهای ما امروز تشنه هنرهای اصیل ایرانی هستند و در مقابل استادان ما در خانههایشان زیر آوار تابلوهای خود گرفتار آمدهاند.»
وزیر ارشاد تاکید کرد که تلاش میکند تا بازار هنر را در کشور رونق دهد و در این راه از بخش خصوصی حمایت خواهد کرد.
او که سخنانش تشویق هنرمندان و اهالی فرهنگ را به دنبال داشت، به مشکل مدیریت فرهنگی در ایران هم پرداخت. جنتی گفت: «یکی دیگر از آفتهای فرهنگ و هنر به حضور برخی از مدیرانی بر میگردد که نگاهشان به این عرصه تنگ و محدود است.»
او گفت که من بر واژه «برخی مدیران» تاکید میکنم تا از جاده انصاف خارج نشوم و ظلمی در حق دیگر مدیرانی نکنم که در دولتهای گذشته نگاه سالمی به عرصه فرهنگ داشتهاند.
جنتی افزود:« منظورم آن دسته از مدیرانی است که عرصه فرهنگ و هنر را تنها وسیلهای برای کسب نام و شاید هم نان میدانند. بزرگترین ظلم به فرهیختگان کشور، سپردن امورشان به مدیرانی است که هیچ وجه تشابه یا گفتمان مشترکی با فرهیختگان و هنرمندان ندارند.»
وزیر ارشاد گفت که خودش را مصون از اشتباه نمیداند، اما در تلاش است تا مدیریت فرهنگی را به اهلش بسپارد؛« یعنی مدیرانی با پشتوانه علم و عمل. به ثبات مدیریتی اعتقاد راسخ دارم و جابجاییهای بی مورد را نمیپسندم، چون در دهه چهارم انقلاب مجالی برای آزمون و خطا نداریم.»
او گفت که در فضای فعلی دغدغه مدیران فرهنگی گریز از حاشیههاست و از همه عزیزان اهل فرهنگ و هنر میخواهم این دغدغه را مد نظر قرار دهند.
جنتی گفت که بر شوره زار یاس ریزش باران امید کارسازتر است، پختگی و اعتدال پیام انتخابات 24 خرداد بود و باید بکوشیم که از مسیر اعتدال بیرون نغلطیم.
وزیر ارشاد ادامه داد: «من به عنوان خدمتگزار اهل فرهنگ و هنر با خدای خود پیمان بستهام که جز به اعتلای فرهنگ وهنر، و سربلندی نظام نیندیشم. تلاش میکنم که خدمتگزاری امین و صدیق در این عرصه باشم.»
او از صندلی وزارت ارشاد به عنوان صندلی پدری، و از ساختمان این وزارتخانه به عنوان خانه همه اهالی فرهنگ و ارشاد اسلامی نام برد و گفت: «این خانه ممکن است کوچک باشد یا کهنه و قدیمی، اما در سایه محبت همه را جا میدهد و هیچ کس در این خانواده جای عضو دیگری را تنگ نخواهد کرد.»
جنتی یکی دیگر از چالشهای حوزه فرهنگ را بحث تمرکززدایی در عرصه مدیریت فرهنگی دانست و افزود: «عدالت فرهنگی یعنی بالاتر بردن سطح فرهنگی در همه نقاط کشور، یعنی بردن برنامههای فاخر به دورترین نقاط کشور و اهمیت دادن به جوانان و رعایت جایگاه پیشکسوتان.»
او آرمانگرایی دور از واقعیت را هم یکی دیگر از مشکلات عرصه فرهنگ و هنر دانست و با اشاره به شعار تولید فاخر گفت: «این شعار میتواند حربهای برای بستن راه تولید باشد. رمز ماندگاری شعر شاعران تراوش شعر همه شاعران با احساس و بینام و نشان است. ما هزاران هزار بیت شعر فارسی داشتهایم، اما از این تعداد تنها برخی ماندگار و جاودانه شدهاند، اما همان شعرهای درجه دو و سه هم در شکل گیری شاعران تراز اول ما تاثیرگزار بودهاند.»
وزیر ارشاد گفت: «از بین همه شاعران معاصر یکی قصیر امینپور میشود، اما اگر راه را بر آن هزاران ببندیم، همین یک نفر هم متولد نخواهد شد. راه تولید محصولات درجه یک و درجه دو اگر بسته شود، برای محصولات درجه یک نیز مشکل ایجاد میشود.»جنتی با اشاره به مشکلات ایجادشده در عرصه سینما افزود:«این مشکلات را قابل حل میدانم. سازمان سینمایی با نگاه به همه سلیقهها خواهد کوشید همه اعضای این خانواده را دور هم جمع کند و به نظرمان میتوان مشکلات را به راحتی حل کرد
او به بحث ممیزی هم اشاره کرد و گفت که ممیزی براساس سلیقههای شخصی دست نویسندگان توانا را کرخت خواهد کرد. ممیزی قانونی حق حاکمیت است و تلاش میکنیم با مشورت ناشران و اصحاب رسانه، و صاحبنظران عرصه نشر راهی برای برون رفت از این مشکلات پیدا کنیم. او از اهالی فرهنگ و هنر خواست که همه با هم عقاید گروهی را بر عقاید فردی ارجحیت بدهیم و باهم عهد ببندیم که روحیه هماندیشی و نقدپذیری را در نظر بگیریم و راستگویی سرلوحه کارمان باشد
5757
نظر شما