دکتر جهانگیر کرمی، دانشیار دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران و کارشناس روسیه و اوراسیا در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین پیرامون توافق صورت گرفته میان سرگئی لاوروف و جان کری، وزرای خارجۀ روسیه و آمریکا پیرامون خلع سلاح شیمیایی سوریه گفت: خلع سلاح سوریه بدون هیچ تغییری در طرف اسراییلی بُرد زیادی تلقی نمیشود؛ شاید برای دولت روسیه و یا برای حفظ حکومت بشار اسد تا انتخابات بعدی یک بُرد تلقی شود اما به نظر من برای جهان اسلام و کشورهای عرب این به مفهوم بُرد نیست؛ چون خلع سلاح یکجانبۀ دولت سوریه در برابر رژیم صهیونیستی آغاز خوبی برای منطقه نخواهد بود.
لازم به یادآوری است که طبق توافق صورت گرفته، ظرف یک هفته سوریه باید لیست جامع ذخایر سلاحهای شیمیایی خود را به سازمان ملل تحویل دهد. وزرای خارجه روسیه و آمریکا همچنین تاکید کردند که توافق کردهاند هر چه سریعتر سلاحهای شیمیایی سوریه باید نابود شود و در این خصوص به طرحی همه جانبه دست یافتهاند که استفاده از زور در صورت تخطی از آن نیز پیشبینی شده است.
دکتر کرمی دربارۀ این توافق افزود: سلاح شیمیایی سوریه همیشه یک عامل بازدارنده در مقابل تسلیحات هستهای و شیمیایی رژیم صهیونیستی بوده است. دولت سوریه بارها از آن به عنوان یک عامل برای بازدارندگی و عنصر موازنه بخش(موازنه در اینجا نه لزوماً به معنای تعادل نیست بلکه بیشتر به عنوان بازدارنده) در اقدامات نظامی استفاده کرده است. اینکه متعاقب یک صحنه سازی از سوی عربستان و ترکیه و قطر، آمریکا موضوع حملۀ هوایی به سوریه را مطرح کند و بعد در این میان سوریه یکجانبه خلع سلاح شود، اگرچه در شرایط کنونی و برای روسیه و حتی در کوتاه مدت، توافق صورت گرفته برای دولت سوریه شاید بردی تلقی شود اما در بلندمدت این ضربهای راهبردی به کشورهای مسلمان، جهان اسلام و کشورهای عربی خواهد بود.
کرمی در پاسخ به این سوال که: "در این صورت این معنای نادیده گرفتن تلاشهایی نیست که برای جلوگیری از حمله نظامی صورت گرفت؟" افزود:
این توافق به عنوان راه حل برای بحران موجود پذیرفته است و مثبت تلقی میشود اما اگر از بُعد راهبردی به آن نگریسته شود و در بلندمدت موضوع را مورد بررسی قرار دهد، مادامی که رژیم صهیونیستی عضو هیچ معاهدهای نیست و حتی براساس اسنادی که اخیراً مطرح شده است، غیر از سلاح هستهای سلاح شیمیایی نیز دارد؛ در آن صورت بیشتر به دست اندازیها، اشغالگری و تداوم جنایت در طرف اسراییلی کمک کردهایم و ای کاش راه حلی که مطرح شد راه حلی جامع می توانست باشد اما متأسفانه اینگونه نیست. همۀ اینها به خاطر اینست که شرایطی که دولت سوریه در آن قرار دارد و شرایطی که دولت روسیه در آن در حال پیشبرد دیپلماسی خود است، این شرایط شاید اجازۀ طرح چنین چشم اندازی را ندهد.
مشروح گفتگوی خبرآنلاین با دکتر جهانگیر کرمی را دوشنبه صبح در صفحۀ بین الملل بخوانید
5252
نظر شما