روزنامه واشنگتن پست یادداشتی را به قلم دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری کشورمان منتشر کرده است که برخی دیدگاه های دولت یازدهم درباره مسائل سیاست خارجه را شامل می شود.

آنچه می خوانید متن کامل یادداشت رئیس جمهوری در روزنامه واشنگتن پست است که به نقل از خبرگزاری تسنیم در اختیار خوانندگان گذاشته می‌شود:

سه ماه پیش برنامه کاری انتخاباتی "تدبیر و امید" من اختیاراتی گسترده و مردمی کسب کرد. ایرانی‌ها رویکرد من در قبال امور داخلی و بین‌المللی را به‌دلیل اینکه مدت زیادی بود احساس نیاز به آن می‌کردند، پذیرفتند. من متعهد هستم وعده‌هایی که به مردمم داده‌ام، شامل وعده برای ورود به تعامل سازنده با جهان، را محقق سازم.
جهان تغییر یافته است، سیاست بین‌الملل دیگر عرصه بازی حاصل‌جمع صفر نیست بلکه میدانی چندبعدی است که در آن همکاری و رقابت اغلب به‌صورت همزمان رخ می‌دهند. دیگر عصر عداوت‌های خونبار به پایان رسیده است. انتظار می‌رود که رهبران جهان تبدیل تهدید به فرصت‌ها را هدایت کنند.
جامعه بین‌المللی با چالش‌های بسیاری در این جهان جدید ــ تروریسم، افراطی‌گری، مداخله نظامی خارجی، قاچاق دارو، جنایت سایبری و تهاجم فرهنگی ــ رویارو است. تمامی این چالش‌ها در چارچوبی رخ می‌دهند که بر قدرت سخت و استفاده از نیروی اجبار تأکید می‌کند.
ما برای حل و فصل مسائل باید به پیچیدگی‌های آنها توجه کنیم. به تعریف من از مذاکره تعامل سازنده بپردازیم. در جهانی که سیاست‌های جهانی دیگر بازی با حاصل‌جمع صفر نیست، تعقیب منافع بدون در نظر گرفتن منافع دیگران امری متناقض است، یا باید باشد. رویکرد سازنده نسبت به دیپلماسی به‌معنای منصرف شدن از حق [یک کشور] نیست. این رویکرد به‌معنای تعامل با طرف‌های مقابل بر اساس شأن و رتبه برابر و احترام متقابل است تا به نگرانی‌های مشترک پرداخته شده به اهداف مشترک دست یافت. به بیان دیگر، نتایج برد‌ــ‌برد نه‌تنها مطلوب بلکه قابل دستیابی نیز هستند. روحیه جنگ سردی و حاصل‌جمع صفر منجر به باخت همه می‌شود.
متأسفانه، یک‌جانبه‌گرایی بر رویکردهای سازنده سایه افکنده است. تأمین امنیت به‌بهای ناامنی دیگران و با پیامدهایی فاجعه‌بار دنبال می‌شود. بیش از دوازده سال از 11 سپتامبر گذشته، اما القاعده و دیگر افراطی‌های شبه‌نظامی به خرابکاری ادامه می‌دهند. سوریه، گوهر تمدن، تبدیل به صحنه خشونت‌های غم‌انگیز،‌ شامل حملات شیمیایی، شده که قویاً آنها را محکوم می‌کنیم. در عراق، 10 سال پس از تهاجم به‌فرماندهی آمریکا، هنوز روزانه ده‌ها نفر قربانی خشونت می‌شوند. افغانستان نیز خونریزی‌هایی مشابه را که به همه‌جای کشور سرایت کرده‌اند، تجربه می‌کند.
رویکرد یک‌جانبه، که به نیروی اجبار بها داده تخم خشونت می‌پراکند،‌ آشکارا ناتوان از حل مسائل پیشِ‌روی همه ما، به‌مانند تروریسم و افراطی‌گری، است. می‌گویم همه زیرا هیچ‌کس از خشونت‌های افراطی‌ها، حتی اگر هزاران کیلومتر فاصله داشته باشد، در امان نیست. آمریکایی‌ها 12 سال پیش با این واقعیت آشنا شدند.
رویکرد من در قبال سیاست خارجی سعی دارد تا مسائل را از طریق پرداختن به علل آنها حل و فصل کند. ما باید با یکدیگر همکاری کنیم تا به رقابت‌های ناسالم و دخالت‌هایی که خشونت را شعله‌ور ساخته ما را از یکدیگر جدا می‌کند، پایان دهیم. ما همچنین باید به مسأله هویت به‌عنوان محرک اصلی تنش‌ها در خاورمیانه و ورای آن توجه کنیم.
نبردهای شرورانه‌ای که در عراق، افغانستان و سوریه روی می‌دهند، در اصل، بر سر هویت‌های این کشورها و نیز نقش متعاقب آنها در منطقه ما و جهان رخ داده‌اند. محوریت هویت شامل مسأله برنامه انرژی صلح‌آمیز کشور ما نیز است. در نظر ما، کسب مهارت در چرخه سوخت هسته‌ای و تولید قدرت هسته‌ای همان‌قدر که به متنوع‌سازی منابع انرژی مرتبط می‌شود با اینکه ایرانی‌ها به‌عنوان یک ملت چه‌کسانی هستند، درخواست ما برای کسب بزرگی و احترام و جایگاه متعاقب ما در جهان، در ارتباط است. بدون فهم نقش هویت، بسیاری از مسائل پیشِ‌روی ما لاینحل باقی می‌مانند.
من متعهد به مواجهه با چالش‌های مشترک‌مان از طریق یک رویکرد دوگانه هستم.
اول، ما باید دست‌ها را به هم دهیم تا همکاری سازنده‌ای به‌سوی گفت‌و‌گوی ملی، چه در سوریه و چه در بحرین، داشته باشیم. باید فضایی را بیافرینیم که در آن مردم منطقه بتوانند درباره سرنوشت خود تصمیم بگیرند، به‌عنوان بخشی از این [رویکرد] من آمادگی دولتم برای کمک به تسهیل گفت‌و‌گو بین دولت سوریه و مخالفین را اعلام می‌کنم.
دوم، ما باید به بی‌عدالتی‌ها و خصومت‌های گسترده و فراگیری بپردازیم که خشونت و تنش‌ها را شعله‌ور ساخته‌اند. یکی از وجه‌های تعهد من به تعامل سازنده شامل تلاشی صمیمانه برای همکاری با کشورهای همسایه و سایر ملت‌ها برای شناخت و تضمین دستیابی به راه‌حل‌های برد‌ــ‌برد است.
ما و همتایان بین‌المللی‌مان زمانی زیاد ــ شاید بیش از حد ــ را صرف بحث درباره آنچه نمی‌خواهیم، به‌جای آنچه می‌خواهیم، کرده‌اند. این امر منحصر به روابط بین‌المللی ایران نیست. در فضایی که بخش اعظمی از سیاست خارجی نتیجه مستقیم سیاست‌های داخلی است، تمرکز بر آنچه ما نمی‌خواهیم راهی سهل و آسان برای برون‌رفت بسیاری رهبران جهان از مشکلات بغرنج و پیچیده است. بیان آنچه می‌خواهیم نیازمند شجاعتی بیشتر است.
پس از 10 سال کش و قوس، آنچه همه طرفین درباره پرونده هسته‌ای ما نمی‌خواهند مشخص است. همین پویایی در رویکردهای رقیب در سوریه نیز صادق است.
این رویکرد برای جلوگیری از تبدیل مناقشات سرد به گرم می‌تواند ثمربخش باشد. اما برای حرکت به آن‌سوی بن‌بست‌ها، چه در ارتباط با سوریه، برنامه هسته‌ای کشور من یا رابطه‌اش با آمریکا، نیازمند اهدافی والاتر هستیم. به‌جای تمرکز بر جلوگیری از بدتر شدن مسائل، ما باید برای بهتر کردن امور اندیشه ــ و گفت‌و‌گو ــ کنیم. برای انجام این کار، همه نیازمند تقویت شجاعت‌مان برای آغاز بیان ــ شفاف، جامع و صمیمانه ــ آنچه می‌خواهیم و نیز پشتیبانی از آن با اراده سیاسی بر اتخاذ اقدامات عملی، هستیم. آنچه ذکر شد، جوهره رویکرد من در تعامل سازنده است.
هم‌اکنون که برای شرکت در افتتاحیه مجمع عمومی سازمان ملل عازم نیویورک می‌شوم از همتایان خود می‌خواهم که فرصت پدیدآمده از انتخابات اخیر ایران را مغتنم شمارند. از آنها می‌خواهم که بیشترین بهره را از اختیار برای تعامل مدبرانه که مردم به من داده‌اند برده و پاسخی حقیقی به تلاش‌های دولت من برای ورود به گفت‌و‌گوی سازنده نشان دهند. بیش از هرچیز دیگر، از آنها می‌خواهم که ــ اگرنه برای منافع ملی‌شان، به‌خاطر میراث‌شان و کودکان ما و نسل‌های آتی ــ نگاهی دوراندیشانه‌تر داشته باشند.

4949

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 313834

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 16 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 29
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • diplomat A1 ۰۸:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    289 5
    درود بر روحانی،فن بیان ویاداشت خردمندانه اش
    • بی نام A1 ۰۳:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۰
      22 0
      خواننده های واشنگتون پست هم به زیبا بودن و عقلانی بودن متن (انگلیسیش) اذعان داشتند.
  • ساره A1 ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    176 2
    آفرین به این جامع نگری...........واینکه بیان آنچه میخواهیم نیازمند شجاعت بیشتری ست نسبت به آنچه نمیخواهیم
  • امیر A1 ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    152 0
    مترجم عزیز دقت نکره که منظور از drug در مقاله، مواد مخدر بوده و "قاچاق مواد مخدر" رو به "قاچاق دارو" ترجمه کرده.
    • کورباطن US ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
      88 1
      احتمالا علی آبادی خبر را ترجمه کرده. سئوال اینجاست که چرا سایت ریاست جمهوری این خبر را فورا منتشر نکرده که تسنیم سرخود برود آنرا ترجمه و منتشر کند و اگر کرده چرا تسنیم از منبع اصلی استفاده نکرده است. این نیست که «دراگ ترافیکینگ» یک اصطلاح خیلی کم کاربرد باشد، روزی هزار بار در خبرها استفاده می شود. چطور یک مترجم با سابقه آنرا به قاچاق دارو ترجمه می کند خدا می داند. ما به خصوص در این شرایط که دشمنان خارجی و فرصت طلبان داخلی کوچکترین رفتار و گفتار مسئولان را زیر نظر دارند باید خودمان بیشتر از همه مراقب باشیم.
    • بی نام A1 ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
      18 0
      یادم از از همکاری که دانشجوی فوق لیسانس علوم سیاسی بود و به عنوان بخشی از کارورزی عملی پایان نامه اش متن بلند بالایی رو برگزیده بود تا ترجمه و در رسانه متبوع مان منتشر کند. متن ترجمه شده را معاون سردبیر پیش از چاپ به من سپرد تا درباره آن نظر بدهم. در نخستین پاراگراف ها واژه های عجیب بسیاری یافتم که غریب ترین آنها «وزیر اول» بود که به جای نخست وزیر استفاده شده بود(صحبت از تونی بلر بود) همه این ها حکایت از آن داشت دوست رسانه ای من کوچکترین نگاهی به متن نینداخته و با آن دانش اندک زبانی احتمالا برگردان فارسی را به دارالترجمه یا جایی شبیه آن سپرده است و البته مشخص شد که چنین بوده است و ایشان هم زحمت نداده به خودشکه ببیند چه آشی به اسم اون پخته شده است. حالا باید یقه سردبیر «تسنیم» را گرفت که...
  • بی نام IR ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    182 2
    آقای روحانی اکثریت قریب به اتفاق مردم محکم پشت شما ایستاده اند امیدوارم موفق باشید
  • بی نام FR ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    201 1
    داشتن یه رئیس جمهور فهمیده چقدر لذت بخشه
    • رسول A1 ۱۳:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
      16 0
      آی گفتی ...
  • صلح طلب IR ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    129 1
    بسیار مدبرانه و امیدوار کننده. احسنت به رئیس جمهور تدبیر و امید
  • بی نام IR ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    91 1
    عالی!
  • بی نام A1 ۰۸:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    81 1
    قشنگ بود.
  • بی نام DE ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    206 2
    ان یکی از خود هاله نور منتشر میکند، این یکی مقاله در واشنگتن پست! این کجا و ان کجا ....
  • اهوازی IR ۰۹:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    واقعا که ملت فلسطین چه تنهاست
  • ایرانی IR ۱۰:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    94 4
    شیخ خوش قدم ما از شعارهای این هشت سال خسته ایم خسته خسته دلمان هوای تازه می خواهد
  • mrr A1 ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    67 0
    (( بیش از هرچیز دیگر، از آنها می‌خواهم که ــ اگرنه برای منافع ملی‌شان، به‌خاطر میراث‌شان و کودکان ما و نسل‌های آتی ــ نگاهی دوراندیشانه‌تر داشته باشند.))احسنت.
  • على A1 ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    65 2
    بعد از هشت سال كيف كردم به امي سربلندى روزافزون ايران اسلامى
  • بی نام A1 ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    42 0
    چرا فقط برای واشنگتن پست فرستادید؟!! برای لوس آنجلس تایمز و بقیه هم بفرستید ایرانیان مقیم آمریکا خیلی کارها می توانند بکنند.
  • بی نام KW ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    31 1
    دراین اوضاع بسیارحساس منطقه ای به نظر می رسد که بهترین عملکرد درقبال دیگرکشورها تعامل سازنده و دور ازهرگونه عرض اندام برای کشور ما باشدتابتوانیم ازاین شرایط اقتصادی-فرهنگی-سیاسی واجتماعی به سلامی گذرکنیم تا حافظ خون شهیدان ودستاوردهای رزمندگان وجانبازان انقلاب باشیم.درود براین دوراندیشی که رئیس جمهورمحبوب کشورمان داشته اند.....
  • شریف A1 ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    37 0
    منظور از بازی جمع صفر هم zero sum play هست که در تئوری بازی ها به کاربرده می شود و منظور این است که در صورتی که کسی برنده شود حتما فرد دیگری بازنده شده است تا مجموع سود و زیان صفر شود. آقای روحانی معتقدند که این بازی باید کنار گذاشته بشه و به بازی دو سر برد روی بیاوریم!
  • دهاتی RS ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    30 0
    متأسفانه، یک‌جانبه‌گرایی بر رویکردهای سازنده سایه افکنده است. تأمین امنیت به‌بهای ناامنی دیگران و با پیامدهایی فاجعه‌بار دنبال می‌شود. عالی بود..
  • یک رفیق قدیمی IR ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    20 29
    با این حرفها یک مشت محکم که دنداناش در دهنش بریزه به سران اسراییل
  • امیرصدرا A1 ۱۲:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    51 0
    احساس سبکی میکنم از اینکه برای 4 سال آینده کشور به دست اهلش سپرده شده است.
  • سانمیک IR ۱۳:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    38 0
    محمود ترا بخدا چرا این بلاها رو سر ما آوردی؟ میبینی حسن چقدر ساده دوست داشتنی شده محمود تو واقعا نمیخواستی یا نتونستی
  • رضا A1 ۱۴:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    12 0
    8 سال تمام از لفاظی ها و یاوه گویی ها مردم ایران صدمه دیدند. دکتر عزیز شتاب کن تا شاید مرهمی بر دلهای غمگین و زخم خورده این ملت باشید. مطمئن باشید ملت نیز شما را تنها نخواهند گذاشت. انشالله
  • بی نام IR ۱۴:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    7 0
    نوشته رییس جمهور اطمینان امید به اینده و شخصیت را در خود نهفته دارد که چگونه با خشونت میشود با تدبیر وتعقل برخورد کرد همه ارایی که به صندوق ریختیم را حلال کرده وبسیار خشنود کننده است سیاستهای ایشان تو این مدت کم احسنت
  • بی نام EU ۱۶:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    6 0
    ما و همتایان بین‌المللی‌مان زمانی زیاد ــ شاید بیش از حد ــ را صرف بحث درباره آنچه نمی‌خواهیم، به‌جای آنچه می‌خواهیم، کرده‌اند
  • عادل شریفی توبنق IR ۱۷:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    6 0
    کشورداری مولفه هایی دارد که هر کدام از مولفه ها تاثیرات منحصر خود را دارد و حذف یکی قابل جبران با دیگری نمی باشد که در هشت سال گذشته فقط خود محوری و تاکتیک های لحظه ای و با بد بینی به دنیای خارج پیگیری می شد خوش بختانه دکتر روحانی تمامی مولفه های موفقیت و امید را همزمان مد نظر دارند که مایه دلگرمی همه شده است
  • حسین ازقم A1 ۰۵:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۰
    5 0
    دوران عقلانیت فراگیر