سیدصادق روحانی: به همین خاطر است که ترکیه و عراق هم برای رسیدن به راه حلی برای بحران سوریه عازم تهران شدند. هفته پیش رئیس مجلس عراق مهمان لاریجانی بود و این هفته رئیس پارلمان ترکیه.
مسئله سوریه موضوع مشترک دیدارهای اخیر رئیس مجلس شورای اسلامی بوده است. علی لاریجانی پس از دیدار با اسامه النجیفی که هفته پیش برگزار شد، گفت که عراق برای حل این موضوع فکری را دنبال میکند تا بتوان این بحران را به شکل سیاسی حل کرد.(ایــنـــجـــا) رئیس مجلس عراق هم گفت: در مورد بحران سوریه فکر میکنیم راه حل نظامی نمیتواند مساله را حل کند، بلکه بهترین روش را راهحل سیاسی میدانیم و زمینه سازی برای یک انتخاب دموکراتیک در این کشور میتواند یکی از راهکارهای حل بحران سوریه باشد. این اتفاق با همکاری ایران، عراق، عربستان و ترکیه و همکاری ابرقدرتها مانند آمریکا و روسیه امکانپذیر است.
به نظر میرسد فکری که عراقیها در سر میپرورانند موضوع دیدار این هفته لاریجانی با جمیل چیچک رئیس پارلمان ترکیه بوده است و اساسا به خاطر نقش محوری ایران در منطقه است که همسایگان سوریه برای رسیدن به راه حلی برای این بحران عازم تهران شده اند. لاریجانی در کنفرانس خبری مشترک خود با چیچک گفت: در مساله سوریه نگاهمان آن است که ضمن ایجاد اصلاحات در سوریه بر اساس دموکراسی باید راهحل سیاسی را پیگیری کرد تا هرچه زودتر به خشونتها پایان داده شود.
وی به سفر رییس پارلمان عراق به ایران اشاره و گفت: در زمان حضور آقای نجیفی در ایران، توافقی بین ما به وجود آمد تا سه کشور ایران، ترکیه و عراق راهحل سیاسی را برای حل موضوع سوریه پیگیری کنند. لاریجانی تاکید کرد که سفر چیچک به ایران منشاء خیری برای روابط دوجانبه و کمک به حل مسائل منطقه خواهد بود.(ایـــنـــجـــا)
با توجه به بن بستی که در مذاکرات ژنو به وجود آمده است، هر طرحی که بتواند بحران سوریه را از بن بست بیرون بیاورد مورد استقبال قرار خواهد گرفت. آن گونه که النجیفی در کنفرانس خبری خود با لاریجانی مطرح کرد، طرح ابتکاری که عراق برای حل بحران سوریه اعلام کرده است، نتیجه گفت و گوهای پارلمانی در عراق بین دولت و سیاستمداران دو کشور است و مهمترین بخشهای آن برقراری آتشبس در این کشور، عقب نشینی نیروهای خارجی و تدوین یک جدول زمانبندی برای برگزاری انتخابات در سوریه است که این موضوع نیازمند همکاری کشورهای منطقه است.
برخی از کارشناسان بر این باورند که توافق بین ایران و ترکیه میتواند میتواند نقطه پایانی بر بحران سوریه باشد.(ایــنــجــا) ترکیه در بحران سوریه از موضع آمریکا حمایت کرد و خاک خود را در اختیار مخالفان بشار اسد قرار داد. در حالی که ایران از حاکمیت نظر مردم سوریه حمایت کرد که در آخرین انتخابات به اسد رای داده بودند.(ایــنــجــا)
بخشی از طرحی که امروز مورد توافق سه کشور تاثیرگذار منطقه قرار گرفته است دو سال پیش و در آغاز بحران در سوریه، دولت بشار اسد هم آن را اعلام کرد و آن «برگزاری انتخابات پس از پایان دوره ریاست جمهوری در سال 2104 » است. اکنون پس از گذشت دو سال از آن تاریخ و در حالی که به سال 2014 و پایان دوره ریاست جمهوری بشار اسد نزدیک میشویم، عملا این کشور درگیر یک جنگ داخلی است.
در این فاصله مذاکرات ژنو با حضور آمریکا و کشورهای اروپا برگزار شد اما به سرانجامی نرسید. اما امروز دیپلماسی پارلمانی ایران در حالی در پی یافتن راه حلی برای مسئله سوریه است که حسن روحانی رئیس جمهور امروز راهی سازمان ملل شد و مسئله سوریه یکی از دستورکارهای او در این سفر است. روحانی پیش از این سفر در یادداشتی که در واشنگتن پست منتشر شده بود نوشت: من آمادگی دولتم برای کمک به تسهیل گفتوگو بین دولت سوریه و مخالفین را اعلام میکنم.(ایــنـــجـــا) این پیشنهاد روحانی با استقبال برخی از کشورهای غربی روبرو شد.(ایــنـــجـــا) اما چندان به مذاق مخالفان دولت سوریه خوش نیامد.(ایــنـــجــا)
در هر صورت بحران سوریه در سطح منطقهای با توافق ایران و ترکیه و در سطح جهانی با توافق روسیه و آمریکا ارتباط مستقیمی دارد. اگر طرح روسای مجالس ایران، ترکیه و عراق به نتیجه برسد میتوان به راه حل مسالمت آمیز برای پایان بحران خوشبین بود.
29219
نظر شما