دستاوردهای دیدار احتمالی روحانی و اوباما چیست؟

رئیس​جمهور روز گذشته با «اختیار تام» راهی نیویورک شد.

نسرین وزیری: اعلام این موضع از سوی رئیس جمهور ایران {اینجا} به همراه دیگر سخنانی که در گفت و گوی اخیرش با شبکه NBC بر زبان راند {اینجا} به گمانه زنی​های رسانه​ای و سیاسی در باب احتمال دیدار روسای جمهور ایران و آمریکا دامن زد. بویژه آنکه در این گفت و گو به نامه​نگاری​های روحانی و اوباما اشاره شده و بالاترین مقام در دستگاه اجرایی کشور آن را قدمی برای آینده خواند. {استقبال از مواضع روحانی در عرصه جهانی را هم اینجا ببینید}.

گمانه زنی​هایی که از یک ماه پیش آغاز شده بود، طی روزهای اخیر جان دوباره​ای گرفته و تشدید شد. تا جایی که خبرگزاری فرانسه از سبک سنگین کردن احتمال چنین دیداری از سوی مقامات دو کشور سخن گفت، یو​اس ای تودی آن را دیداری برنامه ریزی نشده خواند و فارین پالیسی نوشت «جهان در آستانه یک تحول دیپلماتیک بزرگ است». {اینجا} نیویورک تایمز هم در تحلیلی نوشت که «فرصتی حقیقی برای تغییر در روابط ایران و آمریکا به وجود آمده است». اغلب تحلیل گران خارجی اظهارات مقام معظم رهبری درباره «نرمش قهرمانانه» را مبنای تحلیل خود قرار داده بودند. واشنگتن پست هم درباره بهبود روابط ایران و آمریکا نظرسنجی کرد و با پاسخ مثبت 80 درصدی کاربران خود روبرو شد. {اینجا}

با وجود تمامی این گمانه زنی​ها روحانی که با آرزوی موفقیت مقام معظم رهبری عازم نیویورک شد، پیش از سفرش به نیویورک، در تشریح برنامه​های خود اشاره​ای به دیدار احتمالی با اوباما نکرد. {اینجا} {برنامه​های روحانی برای سفر به نیویورک را اینجا ببینید}.

اما هنوز پای روحانی به خاک آمریکا نرسیده بود که دو اتفاق مهم رخ داد. نخست دیدار ظریف و اشتون که پس از آن مسول سیاست خارجی اتحادیه اروپا این دیدار را «بسیار مثبت» ارزیابی کرد و از برگزاری نشست 1+5 با حضور جان کری خبر داد که می تواند زمینه ساز دیدار ظریف و همتای آمریکایی​اش باشد{اینجا}. و دوم اظهارات مارتین نیسرکی سخنگوی سازمان ملل متحد که دیدار روحانی و اوباما را به عنوان یک «دیداری تاریخی» پیش بینی کرد که امشب برگرار می‌شود. سی‌ان‌ان از برگزاری احتمالی این دیدار در ضیافت شامی که بان کی مون دبیرکل سازمان ملل سه شنبه شب تدارک دیده خبر داد. ساعاتی پیش از سخنان نیسرکی، کاخ‌سفید نیز اعلام کرده بود: دیدار، رییس‌جمهوری آمریکا با روحانی «ممکن است»، اما برای انجام آن برنامه‌ریزی نشده است. اگر بنا باشد تا دیداری میان رییس‌جمهوری ایران و آمریکا صورت بگیرد، این دیدار، غیررسمی برگزار خواهد شد. 

حال آنکه علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ایران بر این باور است که دیدار برنامه ریزی نشده نمی​تواند برای ایران سودآور باشد و پیش از آن باید آمریکا از رویکر خصمانه خود دست بردارد. {اینجا} پیش از وی نیز وزیر دفاع گفته بود که بدون هیچ پیش شرطی در اوج عزت آماده مذاکره هستیم {اینجا} .

فارغ از اینکه پیش شرط هر گونه دیداری بین مقمات ایرانی و آمریکایی و مذاکره میان آنها چه می​تواند باشد، دستاوردهای ناشی از آن نیز برای دو طرف بسیار حائز اهمیت است. بی تردید شرایط امروز منطقه گردابی برای نیروهای نظامی و امنیتی آمریکاست که خروج از آن در گرو مدد  با ثبات ترین کشور منطقه یعنی ایران است. در شرایطی که آمریکایی​ها پاسخی برای مشکلات بوجود آمده پس از خروجشان از عراق و افغانستان ندارند و در حالی برای جنگ در سوریه شاخ و شانه می​کشند که افکار عمومی جهان را با خود همراه نکرده​اند، ادامه حضورشان در منطقه به بهانه ایجاد امنیت و آرامش قانع کننده نیست. الهه کولایی عضو پیشین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در این راستا گفته بود « این تحولات معادله روابط کشورهای منطقه با جهان را به سوی در نظر گرفتن سازوکارهای جدید پیش می‌برد».{اینجا}

اینکه آمریکا در موضع ضعف قرار دارد و تغییر لحنش در قبال ایران به دلیل نیازی است که برای حل مشکلات خود در منطقه دارد، این روزها بارها و بارها از سوی سیاست​مداران اصولگرا در ایران و رسانه​هایشان عنوان شده است. {موضع کیهان در این زمینه را نیز اینجا و اینجا بخوانید}.

اما بر اساس اصل «بقا» در هر ارتباطی، هر نوع رابطه یک طرفه که منفعتی برای طرفین نداشته باشد، مردود است. از این رو قطعاجمهوری اسلامی ایران نیز در پی منافع خود در قبال ارتباط احتمالی با آمریکا است. دو دستاورد مهمی که در این راستا قابل تصور است، «پیشبرد بهتر و سریعتر مذاکرات هسته​ای» از یکسو و «کاهش تحریم​ها و فشارهای اقتصادی به ایران» از سوی دیگر است. اینکه «آیا فقط با رفع تحریم‌ها، ایران از وضعیت کنونی خارج خواهد شد؟ و چه نوع امتیازاتی ممکن است میان تهران و واشنگتن رد و بدل شود؟» سوالی است که در گزارش روزنامه فیگارو به آن اشاره شده است {اینجا}.

البته تحلیل گرانی چون فواد ایزدی استاد علوم سیاسی دانشگاه مطالعات جهان بر این باورند که گفت وگوی مستقیم و صرفا لبخند زدن در نهایت ما را تبدیل به فلسطین خودگردان می کند که با امریکا مذاکره می کند، اما وضعیت اقتصادی آنها از قبل از مذاکره هم بدتر شده است. بنابراین باید برای افکار عمومی تبین کرد که گفت وگو ولبخند به معنی حل مشکلات نیست و این دست دادن ها حتی می تواند مضر باشد {اینجا}.

با این حال تبدیل کردن تهدیدها به فرصت​ها از دستاوردهای احتمالی دیدار روسای جمهور ایران و آمریکاست.  نبی حبیبی دبیرکل حزب موتلفه در این باره گفته است: دیپلماسی کشور در شرایط کنونی می‌تواند با انعطاف نسبت به تحولات اخیر در جهت حفظ منافع ملی، تهدیدها را به فرصت تبدیل کند و از این بابت رئیس جمهور از اختیارات کافی برخوردار است. {اینجا}.

البته تحلیل گرانی چون صادق زیباکلام نیز بر این باورند که مادام که ما در همان پارادایم دشمنی 34 ساله گذاشته‌ باشیم، صرف‌نظر از اینکه ملاقاتی میان اوباما با روحانی صورت بگیرد یا نگیرد، خیلی چیزی عوض نخواهد شد. {اینجا}

در این میان فشار و لابی​های صهیونیستی برای عدم برقراری چنین ارتباطی را هم نمی توان نادیده گرفت. فشاری که به گفته محمد صدر معاون پیشین وزارت امور خارجه از سوی افراطیون در هر دو کشور ایران و آمریکا تشدید می​شود {اینجا}. نیویورک تایمز نیز انزوای این رژیم در پی دیدار روحانی و اوباما را پیش بینی کرده و از نگرانی قامات این رژیم در این باره نوشته بود{اینجا}.

اینکه روحانی شخصا با اوباما دیدار می کند ولو دیداری برنامه ریزی نشده و یا اینکه برقراری نخستین رابطه میان دو کشور پس از سه دهه به وزرای خارجه طرفین واگذار می​شود، سوالی است که پاسخ به آن ظرف امروز و یا حداکثر چند روز آینده مشخص خواهد شد.

  /2929

 

کد خبر 314467

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 27
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ناصر A1 ۰۵:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
    133 2
    من به عنوان یک شهروند ایرانی از رییس جمهورم میخوام با تمام دنیا دوست باشیم و با آمریکا هم کنار بیایم.
  • بی نام IR ۰۵:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
    9 190
    هیچیک از مقامات ایرانی حق ندارند با سران امریکا ملاقات کنند بیخودی جو ندهید
    • بی نام A1 ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
      67 1
      ای وای شما اینجایین؟ ببخشید بدون اجازه شما نیت کردن دیدار کنن!!!
    • ایمان A1 ۱۲:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
      2 1
      اولا شما یه نگاه به منفی مثبت های ثیغامت بننداز.دوما خواسته مردم رو میفهمی.
    • مبین IR ۱۸:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
      4 1
      آقا رسمی شده ملاقات دکتر ظریف با جان کری
  • بی نام IR ۰۶:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
    115 1
    به هر حال رابطه داشتن خیلی بهتر از نداشتن است
  • رضا A1 ۰۶:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
    92 4
    به اميد خدا مذاكره ميكنن
  • بی نام IR ۰۶:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
    39 38
    حتی تصور اینکه 30 سال دشمنی با یک ملاقات و مذاکره بخواد به جایی برسه هم غلطه.
  • بی نام IR ۰۶:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
    75 5
    آشتی ، صلح ، آرامش ، کاهش قیمت دلار....، لطفا
  • سایه IR ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
    79 5
    حسن اقا برید بشینید باهم صحبت کنید بزارید کدورتها برطرف شه. خوب نیس مسلمون اینهمه کینه به دلش بمونه
  • بی نام IR ۰۶:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
    67 1
    ببینیم بالاخره این حسن وحسین چه می کنند یک دنیا رو چشم انتظار گذاشتن!
  • سینا MY ۰۷:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
    47 0
    امیدوارم افراط گرایی هر چه زودتر جایش را به اعتدال و تدبیر بدهد. ایجاد رابطه بین ایران و امریکا برای افراطیون یک زنگ هشدار هست. بی شک این ارتباط می تواند زمینه ساز دنیایی بهتر برای مردم هر دو کشور و همچنین دیگر کشورها شود.
  • بی نام A1 ۰۷:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
    57 2
    نجات مردم ایران از تنگدستی و بیچارگی بهترین دستاورده
  • ماهان IR ۰۷:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
    43 1
    امیدوارم این دیدار صورت بگیره و نتایج مثبتی به دنبال داشته باشه و البته امیدوارم افراطیون داخلی هم بعد از دیدار احتمالی جناب روحانی با اوباما ، کفن پوش به خیابان ها نریزند و پرچم ملتی را به آتش نکشند .... !!!!
  • بی نام IR ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
    33 2
    قهر کار زشتیه بچه نیستن که همدیگه رو ببینن روبوسی کنن این کدورتها هم کنار بزارن
  • بی نام IR ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
    21 1
    خصومت و دشمنی بین دو کشور بتدریج قابل حل خواهند بود در صورتیکه مبنا عمل نه براساس دشمنی بلکه دیپلماسی باشد یعنی فراهم کردن شرایطی که در جهت حفظ منافع خود و طرف مقابل باشد
  • عبداله IR ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
    29 1
    اگر خوب گوش کنیم ، صدای تاجران تحریم را که پشت نقاب ارزش ها پنهان شده اند ، بیشتر از هر زمان دیگری می شنویم که نگران تر از هر زمان دیگری اند.
  • حسین A1 ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
    16 5
    روحانی جان خیلی عزیزی اینجور که پیش میره معلومه که قرمزته!!!!! ایول ایول!
  • بی نام IR ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
    26 1
    با خواهش و استدعا از آقايان حسن وحسين امكانا خواهشمند است براي ازبين بردن هرچه سريعتر خصومتها و ناهنجاريها بين دو دولت دراين 35سال گذشته وبا احترام وبرسميت شمردن هر دو كشور از اين بلاتكليفي و بي توجهي ها ي مكرر دست دوستي و همكاري با كرامت و احترام بهم درازكنيد .............با تشكر وسپاس .
  • بی نام IR ۰۹:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
    59 2
    همش دستاورده! آقا خسته شديم از اين دشمن بازي ها، ملت لايك كنين! (البته به باج ندادن و رعايت احترام دوطرفه هم پايبنديم!)
  • جواد A1 ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
    38 1
    حسین اوباما و حسن روحانی امیدوارم هر تصمیمی میگیرند به نفع مردم ایران و آمرکا باشه و از فشار تحریمها روی دوش مردم ایران کم بشه
  • بی نام IR ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
    30 1
    جناب ایزدی، برداشت کاملا غلطی از ایران دارد. چطور ممکن است کشور و ملتی مانند ایران را با فلسطین خودگردان مقایسه کرد. وزنه ایران در تحولات منطقه خاور میانه، به اندازه تمام کشورهای منطقه است. با تمام احترامی که برای فلسطینیان قایل هستیم، ولی قیاس میان ایران و فلسطین کاملا مردود و به دور از عقل است.
  • نعیم FI ۱۱:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۲
    18 1
    طبعی بهم رسان که بسازی بعالمی .......یا همتی که از سر عالم توان گذشت
  • بی نام IR ۰۵:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۳
    0 0
    من به عنوان یک ایرانی دوست دارم با تمام کشورهای دنیا تعامل داشته باشیم با شرط احتمال و تساوی حقوق یکدیگر
  • بی نام IR ۰۶:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۳
    0 0
    بنظرم بهتر دیدار در سطح دیپلماتیک باشه تا اینجوری گر چه من هم دوستدارم حد اقل یک احوال پرسی میکردن.
  • بدر A1 ۱۳:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۳
    0 0
    اقا ريس جمهور زندكي مردم ايران به شما بستكي دارد اكر صلاح مردم مخواي بس مذاكره كن من بعنوان شهروندايرون راي اري مدهم
  • بی نام A1 ۱۳:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۳
    0 0
    اگر ایران و آمریکا آشتی کنن چطوری از آب گل آلود ماهی بگیریم .آشتی نمی کنن نترسید

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین