۰ نفر
۵ مهر ۱۳۹۲ - ۰۵:۳۶

یادداشت دکتر حسام الدین واعظ زاده پیرامون دیپلماسی ایران در سفر رئیس جمهور به نیویورک

حسام الدین واعظ زاده*

سابقه دیپلماسی رودر رو عمدتا به کنگره وین بین سالها 1814 و 1815 بر می گردد، زمانی که اروپا بعد از شکست ناپلئون بدنبال ایجاد نظم جدیدی در جهان بود. گردهمایی های بین المللی و بویژه در قالب سازمانهای بین المللی مانند سازمان ملل، معمولا در غیاب تشریفات رسمی، فرصت مناسبی برای دیدارهای دیپلماتیک بویژه میان رهبرا ن و سران کشورها فراهم می آورد. دیپلماسی رو در رو در سازمانهای بین المللی حساسیتهای ملاقاتهای دوجانبه و رسمی که مستلزم تشریفات سفر یک مقام رسمی به کشور دیگر است را ندارد. ملاحظاتی از این دست که چه کسی میزبان و چه کسی میهمان و چه کسی باید به ملاقات کدام طرف برود و اینکه آیا نتایج ملاقات با موفقیت و شکست همراه می شود، وجود ندارد.
بر اساس سخن رییس جمهور که "در عالم سیاست هر اتفاقی امکانپذیر است" خود نشان از اهمیت و نیز حساس بودن این ملاقات غیر رسمی از یک طرف، و میزان نفوذ افراد و گروههای موثر در شدن یا نشدن این دیدار میان دو رییس جمهور دارد.
ممکن است برخی از افراد با نفوذ در هر دو کشور چنین تفسیر کنند که نبایستی عجله کرد و باید تا جای ممکن چانه زنی نمود و سر فرصت، مثلا برای سال آینده برنامه ای تنظیم کرد تا بتوان در دیدار رسمی بیشترین قسمت کیک را نصیب خود نمود. برخی هم بر این نظر هستند که اصلا نیازی به چنین دیداری میان دو رییس جمهور حتی در آینده نیز نخواهد بود.
اما باید توجه داشت که همین دیدار کوتاه می توانست مقدمه ای برای دیدار رسمی سال آینده باشد و تاثیرات خود را در روابط دو جانبه باقی بگذارد. بنظر می رسد هرگونه دیدار میان روسای جمهور ایران و آمریکا می بایست در زمان اجلاس پاییزه سازمان ملل برگزار شود، اما هیچکس نمی داند تا سال آینده چه اتفاقی خواهد افناد.
ملاقات رو در رو میان روسای دو کشور و درعین حال غیر رسمی می تواند یک گمانه زنی مناسب و نیز نوعی ارزیابی در مورد آثار تبلیغاتی و روانی آن بر طرفین نیز فراهم نماید. بویژه آنکه در دیدار چهره به چهره، هیچکس منتظر یک توافق و دستاورد مهم میان دو طرف نیست.
اجلاس سالانه سازمان ملل مکانی است که می تواند فرصتهای ویژه ای را برای کاهش تنشها و فهم دوجانبه میان دو دشمن دیرینه فراهم آورد. باید توجه داشت در همین حد هم، سخنان مفاهمه آمیز رییس جمهور آمریکا و ایران در مجمع عمومی سازمان ملل، تاثیر مثبت خود را بر کاهش فضای تنش آلود و بدبینانه در سطح منطقه ای و بین المللی برجای گذاشته است.
اگرچه وزیر خارجه ایران با وزرای خارجه آمریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان و خانم اشتون و و همچنین رییس جمهورکشورمان با رییس جمهور فرانسه دیدار داشته اند و در نوع خود واقعه ی مهم برای فهم و درک مواضع یکدیگر محسوب می شود، اما ملاقات غیر رسمی روسای جمهور ایران و آمریکا در سازمان ملل نیز می توانست لااقل بخشی از فضای بدبینی و بی اعتمادی میان طرفین را از میان بردارد.

* استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران

4949


برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 314904

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • عربلو A1 ۰۵:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۵
    15 1
    حيف
    • بی نام A1 ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۵
      4 5
      خیر. فیلمشون بود و متاسفانه ما هم در ایران بازی خوردیم و هیجان زده شدیم. میخواستن اینجور وانمود کنن که ایران حاضر «نیست» مصالحه کنه و در رسانه ها ایجاد دلسردی کنن از ایران. در حالی که ایران فقط دست دادن نمایشی نمیخواست و دنبال یه دیدار برنامه ریزی شده و هدفمند هم بود.
    • رضا A1 ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۵
      6 1
      به نظر من براي آينده ، هر دو طرف برنامه ريزي مي كنند جاي ترديدي نيست، اما سياستمداران بايد شهامت استفاده از فرصتهاي تاريخي رو داشته باشن، اينكه هي بگوييم 35 سال فلان و بهمان كاري از پيش نمي ره، و مسئله اي حل نميشه، بعيد ميدونم روحاني در دوران رياست جمهوريش بتونه چنين ملاقاتهايي با ريس جمهور امريكا داشته باشه، دشمنان زورمند قطع رابطه ميان دوكشور بيشتر از دوستان زورمند ايجاد رابطه هستن براستي علتش چيه؟ يكي بگه
    • شعیب EU ۰۳:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۶
      7 0
      خیلی حیف هم نشد تلفنی صحبت کردند اما چرا ملاقاتی انجام نشد ؟
  • حمیدی EU ۰۷:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۵
    9 0
    بدرستی تحلیل و برسی شد، این فرصت را ایران و امریکا بار دیگر از دست دادند آنهم زمانی که اسرائیی در منزوی ترین وضعیت بین المللی قرار داشت. بدون شک اسراییل برنامه ریزی می کنه برای اینکه نه این ملاقات در آینده اتفاق بیفتد و نه روابط دو کشور عادی بشه. منتظر باشید و ببینید.
  • بی نام EU ۰۷:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۵
    9 0
    ببینید چه کسانی از این دیدار و بهبود روابط ایران و امریکا در دوکشور ضرر می کنن، همانها هستن که موش می دوانند!!
  • بی نام EU ۰۷:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۵
    8 0
    به همین خاطر است که دوباره قیمت دلار بالا رفت؟!!!
  • دانشجو EU ۰۸:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۵
    8 1
    فرصت سوزي شد واقعا، مگر آقايان سياستمدار نمي دانند عادي سازي روابط ايران و امريكا تاثير مستقيم بر نرخ دلار ، كاهش قيمت مايحتاج عموم، ورود سرمايه هاي خارجي به ايران براي ايجاد كار، عضويت در بانك جهاني، كاهش قيمت خودرو... و... دارد پس چرا وقتي مي روند آنجا جوگير مي شوند و كاري براي اين مردم مظلوم و سختي كشيده نمي كنند !
  • بی نام EU ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۵
    8 1
    اين همه خنده آقاي ظريف پس براي چه بود ؟ حالكه اين ديدار دو رييس جمهور اتفاق نيفتاد و قيمت دلار هم بالا رفت به آقاي ظريف بگوييد ايشان كمي سور تر باشند و اينقدر خنده هاي بيجا نكنند، اين خنده هاي زياد كاري از پيش نمي بره
  • بی نام EU ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۵
    7 2
    حيف شد چه فرصتي بود كه مي تونست اسراييل رو حسابي بجزونه
  • بی نام A1 ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۵
    5 6
    به نظر من روحانی کارش رو خوب بلده. واقعا متاسفم افرادی که ادعای حمایت از روحانی رو داشتن اینقدر بهش پریدن. متاسفانه ناف ما رو با افراط و تفریط بستن! عجول بودن رو هم اضافه کنید. اصلا توجه نمیکنیم تا همین حالا دیپلماسی روحانی چقدر مثبت و سازنده بوده. انتظار داریم یه شبه 35 سال دشمنی تبدیل به رفاقت بشه. بابا صبر داشته باشید. این زمان میخواد. باید از روحانی حمایت کنیم.
  • بی نام A1 ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۵
    5 8
    خطاب به دوستان کم حوصله؛ روحانی تونسته در داخل اجماع و حمایتی (حتی تندروها) از مذاکره مستقیم ایجاد کنه که تا حالا هیچکس از این حمایت برخوردار نبوده. دیدار نکردن با اوباما محبوبیت نداشت! ولی نشونه هوشمندی و آینده نگری روحانی بود. چون یه دیدار شتابزده و نمایشی اونم در اون شرایط (مشروب و اینها!) کاملا اجماع داخلی رو از بین میبرد. و دست روحانی برای مذاکرات اصلی بسته میشد. ضمن اینکه یه هشداری بود برای آمریکا که از ایران به راحتی نمیتونه خیلی امتیاز بگیره و باید سطح توقعش رو بیاره پایین و نرمش بیشتری نشون بده.
    • رستمي پور A1 ۱۲:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۵
      8 0
      اينكه روحاني در ميهماني دبيركل بعلت وجود شعونات غير اسلامي شركت نكرد كار خوبي است. اما مي توانست در يك جلسه همچون ديداري كه با رييس جمهور فرانسه و نخست وزير ايتاليا و ... داشت با اوباما نيز چنين ديدار مي كرد بوي‍ه آنكه دولت آمريكا نيز تمايل داشت. درستكه هيچگاه چنين اجماعي در داخل ايران براي مذاكره با امريكا وجود نداشته، اما تظميني نيست كه چنين امكاني در آينده وجود داشته باشه،
  • دوستدار ايران A1 ۱۹:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۵
    8 0
    دكتر واعظ زاده بالاخره تحليل بجاي شما بعد از 10-12 ساعت جواب داد و دو رييس جمهور اگر ملاقات نكردند اما تلفني صحبت كردند.