دعای انسان در چهل سالگی / از زبان خدا بخوانید

چهل سالگی دوران کمال و پختگی است. در این دوره انسان نه بی تجربگی دوران نوجوانی و جوانی را دارد و نه هم چون دوران پیری، ضعف و سستی به سراغش می آید.

خداوند در سوره «احقاف» آیه 15 بعد از سفارش احترام به پدر و مادر، دعا و درخواست انسانی چهل ساله از پروردگار را به زیبایی بیان می کند. گزیده ای از تفسیر این آیه را که از کتاب «تفسیر المیزان» نوشته علامه طباطبایی انتخاب شده است، می خوانید.


آیه 15 سوره  «احقاف»

«و وصینا الانسان بوالدیه احسانا حملته امه کرها و وضعته کرها و حمله وفصاله ثلثون شهرا حتی اذا بلغ اشده و بلغ اربعین سنه قال رب اوزعنی ان اشکرنعمتک التی انعمت علی و علی والدی و ان اعمل صالحا ترضیه و اصلح لی فی ذریتی انی تبت الیک و انی من المسلمین »

«و ما به انسان سفارش پدر و مادرش راکردیم که به آنها نیکی کند، مادرش او را به حملی ناراحت کننده حمل نمود و به وضعی ناراحت کننده به دنیا آورد و حمل او تا روزی که از شیر گرفته شود سی ماه بطول می کشد و تا هنگامی که به حد بلوغ و رشد عقلی برسد همچنان پدر و مادر مراقبش هستند تا وقتی که به حد چهل سالگی برسد، آنوقت می گوید: پروردگارا به من توفیق بده که شکر آن نعماتی که به من و پدر و مادرم بخشیدی به جا آورم و اعمال صالحی که موجب خشنودی تو باشد انجام دهم، و ذریه و فرزندان مرا نیز اصلاح فرما، بدرستی که من به درگاه تو رجوع می کنم و از تسلیم شدگان هستم.»

 

تفسیر  آیه

می فرماید: ما سفارش کردیم به انسان درباره پدر و مادرش که به آن دو احسان کند، به هر مقدار که بتواند و این سفارش مخصوص به شریعت اسلام نیست بلکه از احکام عمومی خداست که در همه شرایع الهی تشریع شده است. آنگاه به ناراحتی هایی که مادرانسان در دوران حاملگی ، وضع حمل و شیردادن تحمل می کند، اشاره کرد تا ملاک حکم را تبیین کند و عواطف و رأفت و رحمت انسان را برانگیزد و اینکه فرمود حمل و شیردهی انسان سی ماه به طول می انجامد، در مقایسه با آیه (فصاله فی عامین ، از شیرگرفتنش در دو سال است ) معلوم می کند که کمترین مدت حاملگی 6 ماه است که به اضافه دو سال شیردهی، مجموعا سی ماه می شود. و (بلوغ اشد) به معنای رسیدن به زمانی است که انسان قوایش محکم می شود.

 و سن چهل سالگی هم کنایه از زمانی است که انسان به کمال عقل می رسد. و عادتا ملازم با بلوغ و کمال عقلی است. به هرحال انسان وقتی به کمال عقلی برسد از درگاه الهی استدعا می کند که شکرنعماتی را که به او و پدر و مادرش ارزانی کرده به او الهام کند، یعنی با دعوت باطنی و الهامی عملی او را به انجام عمل خیر و شکر نعمت و عمل صالح وادار کند و این نعمات شامل: نعمت های ظاهری (حیات، رزق، شعور و اراده ...) و نعمت های باطنی (ایمان به خدا و اسلام و خشوع در برابر آن و توکل به خدا و...) است و نیز از خدا می خواهد که به او فعل صالح را الهام کند، که شکر ظاهر اعمال را زینت می دهد و صلاح، باطن آن را می آراید و شکر حقیقی باعث خلوص نیت و صلاح عمل است.

سپس از خداوند درخواست می کند که ذریه او را اصلاح کند یعنی آنها را نیکوکار و اهل احسان قرار دهد و آنها را موفق به عمل صالح کند، تا بعد از درگذشت او، به واسطه نیکی ذریه اش، او را به نیکی یاد کنند. و در انتها توبه و اسلام را با هم قرین کرده و می گوید: خدایا من به سوی تو توبه کردم و از کسانی هستم که همه امورشان را تسلیم تو کرده اند، و اجتماع توبه و تسلیم، باعث می شود که خدا آنچه را باعث خلوص اوست به وی الهام کند و در نتیجه هم ذاتا از مخلصین می شود و هم عملا از مخلصین می گردد. به دلیل آنکه عمل شایستگی و صلاحیت پذیرفته شدن در بارگاه الهی را نمی یابد و به سوی او بالا نمی رود، مگر وقتی که خالص برای خدا باشد.

62303/

کد خبر 315141

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 10
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ali A1 ۱۹:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    113 2
    خدایا مرا در زمره ی تسلیم شدگان قرار بده. آمین
  • کیانی A1 ۱۹:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    115 0
    چقدر زیبا وبا معنی کاش قدر این فرصت که پروردگار به ما داده بدانیم ، پروردگارا ما هرچه داریم از فضل توست مارا ببخش وبیامرز
  • بی نام IR ۲۰:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    5 0
    به یاد شعر فروغ افتادم: زمان گذشت و ساعت چهاربار نواخت...
  • سیرتی IR ۲۱:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    7 2
    خداوندا امروز که به لطفت به 40 سالگی رسیده ام مرا از هرگونه گناه و پلیدی و به شفاعت مولایمان اباعبداله نائل کردان.ای محبوب من فردای روز قیامت تاب شرمندگی در پیشگاه عدل الهی و شرمساری پیامبر خوبیها را ندارم. پس ای مهربان ترین مهربانان امروز به مثابه این 40 سال که دستم را بجای مچم گرفتی بر این بنده گنه کارت رحم کن.آمیــــــــــــــــــــــن
  • بنده خدا A1 ۰۲:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    6 0
    خدایا چهره واقعی دنیا را بعداز ظرفیت به ما بنما.همانا همه وجود ما از توست.وکل جهان هستی ونیستی چیزی جز اراده تو نیست.
  • سلیم IR ۰۴:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    6 0
    خیلی عالی وبجاست،ای کاش همه ما قدر والدین خودمان را بیشتر بدانیم و در خدمتشان باشیم.
  • علی IR ۰۵:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    9 0
    خیلی ممنون از یادآوری این مسائل ، من از خداوند عاقبت به خیری برای تمام مسلمانان را دارم ودعای همیشگی من این است که خدایا هیچ کس را در مقابل زن و فرزند شرمنده مکن ،آمین یا رب العالمین
  • ساسان IR ۱۵:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    4 0
    مطلب خوبي بود. به فكر فرو رفتم تا 2 سال ديگر 40 سالم ميشود ولي هيچي از كمالات معنوي كسب نكرديم و هرچه را هم داشتيم در پي كسب مال و دنيا كمرنگ كرديم. خدايا خودت دست ما را بگير. بگو آمين
  • راحله IR ۰۵:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۸/۱۶
    2 0
    چهار سال ديگه تا چهل سالگيم فرصت دارم. تو اين 36 سال خيلي چيزها ياد گرفتم و امروز جاي بدي نيستم، اما براي چهار سال باقيمانده خيلي مي‌ترسم و نگرانم. موضوعي هست كه اميدوارم با كمك خدا بتونم ازش عبور كنم و وقتي به چهل سالگي رسيدم، از همه اسماعيل‌هاي نفسم گذشته باشم.
  • عباس A1 ۱۹:۲۰ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۶
    1 1
    47 سالمه تو چهل سالگی روز تولدم این دعا را خواندم و هرکس چهل ساله میشه بهش میگم این را دعای قرانی را بخواند. جالب است خدا تا چهل سالگی زیاد توقعی از ما نداره حتی توی اون چهل سال هم باز برا خودمون دعا می کنیم . امیدوارم همه تون دومین چهل سالگی اتان را تجربه کنید و دوباره این دعا را بخوانید با ارزوی عزت و سربلند برای همه ی شما عزیزان . التماس دعا