سرهنگ سیدهادی هاشمی، رییس پلیس پیشین راهور تهران در مقاله ای که ایسنا منتشر کرده است،‌ واقعیت ایمنی حمل و نقل و ترافیک در ایران پرداخت و وضعیت ایمنی وسایل نقلیه و مشکلات ریشه‌ای ایمنی ترافیک در راههای کشور را تشریح کرد.

در بخشی از این مقاله درباره استاندارد و ایمنی خودروهای تولید شده و مخصوصا اتوبوس های اسکانیا نوشته است: 

- خودروهای تولید کشور بدلیل فقدان استحکام و یکپارچگی پس از برخورد با خودروی دیگریا جسم ثابت و یا واژگونی به راحتی متلاشی شده و سرنشینان براحتی کشته می شوند.

- بعد از تصادفات متعدد رخ داده و از جمله تصادفات اخیر واژگونی اتوبوس در محور بروجن سال 91 و واژگونی اتوبوس زائرین عراقی در محور بروجرد در سال جاری باید قبول کرد که اتوبوس‌های موجود در کشور به راحتی پس از واژگونی علیرغم اینکه پلیس غالبا سرعتهای آنها را مجاز اعلام کرده بدون اینکه اتوبوس در پرتگاهی سقوط کند، سقف اتوبوس یا از بدنه جدا شده یا به صندلیها چسبیده و مسافران مستقر بر صندلیها بدلیل فشار و ضربه به سر و گردن مرگ دلخراشی را داشته اند.

- استانداردهای خودرویی در ایران 55 گانه است که چهار استاندارد متعلق به آلایندگی هوا و51 استاندارد ایمنی است و مبین کف ایمنی است و ارتقای آن با کارخانه سازنده است.

درخصوص اتوبوس هاهندلینگ اتوبوس که توانایی قدرت مانورخودرو و فرمانپذیری رانشان می دهد تست اجباری ندارد لذا تست : CHANGE DOUBLE LINE تغیر لاین حرکتی انجام نمی‌شود و CRITICAL SPEED سرعت حد در مانور حرکتی مشخص نیست وراننده نمی داند.

- در اسکانیای سوئد تستC E R66 E (افتادن اتوبوس )انجام می‌شود لیکن در ایران این تست صورت نمی پذیرد تامقاومت اتوبوس در مقابل ضربه چک شود.

- در اتوبوس‌های اسکانیای سوئد حداکثر سرعت در اتوبوس ها 100 کیلومتر در ساعت هست و اتوبوس قادر به سرعت بیش از 100 کیلومتر در ساعت نیست (STEEL LIMITER ) لیکن در اسکانیای ایران حداکثر سرعت 120 کیلومتر در ساعت است البته بادستکاری توسط اشخاص خارج از کارخانه سرعت به 150 کیلومتر در ساعت هم می رسد.

- کنترل ها برای تولید انبوه (COP )، 80 درصد کارخانه‌ای است و تولید می بایست برابر نمونه اولیه ویا بهتراز آن باشد، که معمولا درساخت خودرو دست می برند و کیفیت خودرو پایین می آید ودرکاهش ایمنی تاثیر دارد ( فرهنگ احساس مسئولیت وجود ندارد ).

- تست خودرو در ایران در یک مرکز صورت نمی گیرد بلکه در مراکز مختلف در داخل و خارج از کشور صورت می گیرد لذا در بخش استاندارد باید کار عملی تر باشد و تست ها با حضور بازرس باشد . بازرسی استاندارد در خط تولید به صورت رندوم می بایست سخت گیرانه تر باشد.

- به دلیل بداخلاقی ها و عدم رعایت و ارتقای اصول استاندارد و عدم انجام تست‌های برخورد متاسفانه رفتار خودرو به لحاظ متلاشی شدن پس از حادثه و انفجار و اشتعال قابل بررسی نیست. سازمان استاندارد ملی ایران ادعا دارد برای خودرو بیش از 51 در صورتیکه برخی از این استانداردها مربوط به اشتعال اجزای قابل اشتعال خودرو بطور مجزا و منفردند اما مثلا هیچ اطلاعاتی در خصوص رفتار واقعی باک خودروها پس از ضربه وجود ندارد.

- اتوبوس های قدیمی بدنه محکم ، سنگین ، موتور ضعیف و باک کوچک (ظرفیت تا 140 لیتر) لیکن در اتوبوس‌های جدید موتور قوی تر باک بزرگ تر (ظرفیت بین 600 تا 900 لیتر و گاها با باک اضافی با ظرفیت بیش از 2000 لیتر ) که این امر هنگام کاهش سوخت در باک و ایجاد تلاطم در باک علاوه بر بهم زدن تعادل هندلینگ اتوبوس در تنش ها موجب تراکم گاز در داخل باک شده و با ضربه یا اصطکاک انفجار ایجاد می‌شود و در صورت استفاده از (اکسز)که قیمت بسیار ناچیز دارد به سادگی می توان از انفجار و تلاطم و حجم شعله جلوگیری کرد.

- تمام متعلقات داخل کابین اتوبوس می بایست نسوز باشد ودر صورت آتش سوزی باید فاقد شعله و گاز سمی باشد و پیشروی آتش 10 سانتی متر در دقیقه باشد. درصورتیکه اتوبوس اسکانیای ایران در شرکت سایپا آذین تست حریق انجام شد البته قادر به انجام همه تست ها نبوده و حریق با شعله همراه بوده لذا تست حریق پاس شده تلقی و استاندارد دریافت شد.

در تصادف اتوبوس های قم شعله آتش به صورت تهاجمی و یک باره داخل و بیرون اتوبوس را فراگرفت البته چون هیچگونه نظارتی بر اتو بوس ها صورت نمی‌گیرد داخل اتوبوس پرده، روکش صندلی ، قالیچه کف و... نصب بوده در صورتیکه همه اشتعال زا هستند!

- در اروپا تست ضربه (CRASH TEST) تست ECER24 برای کامیون‌ها و کامیونت وجود دارد و تست می شوند لیکن در ایران این تست صورت نمی گیرد.

- شبیه‌سازی‌های کامپیوتری در این گونه موارد نیز فاقد ارزش واقعی هستند و در دنیا نیز رفتار خودرو و اجزای آن پس از انجام برخورد های شدید با سرعت های محتمل ارزیابی می شود.

- در مورد تصادفات ناوگان مسافری کشور که تعداد زیادی از هموطنان زنده زنده در اتوبوس‌ها سوختند نیز از همین نوع مشکلات ناشی از عدم بررسی رفتار واقعی خودرو پس از تصادف است.

متاسفانه هنوز خودروهای مرگباری همچون وانت نیسان تولید و عرضه می‌شود. خودرویی که مطابق آمار پلیس از جمله خطرناک ترین خودروهای کشور در شبکه از راههای برون شهری محسوب می شود.

- خودروی پیکان سواری به دلیل استانداردهای منسوخ تولید نمی شود اما وانت پیکان تولید و عرضه می شود. وانتی که پس از بارگیری به دلیل عدم وجود سیستم ترمز مناسب و سیستم تعلیق مناسب به شدت مستعد ایجاد مخاطره برای سرنشینان وانت و سایر وسایل نقلیه خواهد بود.

- موتورسیکلت‌های فاقد استاندارد و با تراز استاندارد 30 سال قبل هنوز ارائه می شود بدون حتی حفاظ مناسب برای محافظت پاها که در گذشته بیشتر به آن توجه می شد.

- به موجب آئین نامه مدیریت ایمنی حمل و نقل و سوانح رانندگی مصوب شهریور 88 هیئت دولت که به امضای شخص رئیس جمهور وقت ابلاغ شد، بند 5 ماده 10 از فصل سوم اشعار می دارد: کمیسیون(کمیته تخصصی ناوگان )وزارت صنایع و معادن موظف به برسی سالانه تصادفات و تلفات هر یک از انواع وسایل نقلیه موجود در کشور و اعلام سطح ایمنی نسبی آنها بر حسب سیستم درجه بندی است. افسوس که قوانین و آئین نامه ها اجرا نمی‌شوند و مردم آگاهی از وضعیت خودرو خود ندارند.

در دنیا انواع استاندارد در ساخت خودرو وجود دارد، استاندارد کارخانه ای ،استادارد ملی، استاندارد منطقه‌ای ، استاندارد بین المللی.

امروزه در دنیا حدود 80 درصد استانداردها، کارخانه‌ایست وکارخانه‌های سازنده خودرو تنها به مدد ارتقای کیفیت و ایمنی و راحتی می توانند مشتری جلب کنند و حیاتشان به افزایش کیفیت در دنیای بی رحم رقابتی بستگی دارد لذا فرهنگ احساس مسئولیت در چنین فضایی امری است اجتناب ناپذیر لیکن در کشور ما به مدد حمایت بی چون و چرای دولت ، تعرفه‌های سنگین گمرکی و مالیاتی، حذف رقابت، تامین تقاضای اجباری مردم برای خودروسازان داخلی ، ترجیح دادن 1000 مرتبه‌ای منافع خودروسازان بر منافع و ایمنی وجان مردم برخلاف اصول حاکم بر تمام جوامع بشری، کیفیت و ایمنی چندان معنا ندارد.

 

در بخش دیگری از این مقاله درباره وضعیت ایمنی راه‌ها آمده است:

- متاسفانه بسیاری از راه‌های ساخته شده درایران بدلیل ضعف دانش ایمنی، خط مشی ارزان سازی و شوق و ذوق ناشی از افتتاح های زودرس از برخی مشکلات جدی رنج می برند.مشکل آنست که دربسیاری از راههای ساخته شده، استانداردهای راهسازی مربوط به ایمنی راهها رعایت نمی شود. به عنوان نمونه در بسیاری از پیچ ها شیب عرضی و شعاع پیچ ها رعایت نشده یا تقاطع های خطرناکی در طول راهها بدون ایمن سازی هستند که گهگاه از رانندگان با تصادف استقبال می‌کنند. همینطور وجود بریدگی‌های فراوان، شیب‌های تند و خطرناک، تقاطع‌های خطرناک با راههای فرعی تر، تلاقی راه برون شهری با محل گذر عابران یا موتورسواران و راه‌های افتتاح شده فاقد تابلو یا گاردریل‌های لازم از این نوع موارد هستند و به همین دلیل تلفات آنها بطور نسبی همواره بالاست.

پروژه های راهی به میزان 100 هزار میلیارد تومان کلنگ زنی شده در حالی که متوسط اعتبار واگذاری در هر سال 3500 میلیارد تومان هست یعنی این پروژه ها بطور متوسط 28سال به طول می انجامدکه نتیجتا به کاهش کیفیت و ایمنی و ... می انجامد.

همواره مطرح می‌شود که این راهها توسط پیمانکاران و بر اساس استانداردها ساخته شده اند در صورتیکه پیمانکاران در واقع تابع نظر صاحبان کار ومدیران دولتی هستند و همواره از استانداردها گذشته اند و افتتاح سریعتر و صرفه جویی و ارزان سازی بر اصل ایمنی راه فایق آمده است. در نتیجه برای ایمن سازی این راهها باید عزم جدی ایجاد شود و با صرف هزینه های هنگفت اصلاحات ضروری و رفع نقاط و راههای حادثه خیز انجام شود.

ریزش سقف تونل شیبلی آزاد راه زنجان- تبریز که الان مسدود شده و از کنار تونل استفاده می شود از این نوع موارد است. افتتاح جاده قم - گرمسار نیز از مواردی بود که پس از افتتاح طی سه سال کشته های بسیاری را باقی گذاشت و این قتلگاه نهایتا به دلیل حاشیه غیرایمن، تقاطع‌های و پیچ های خطرناک مسدود شد و تنها چاره کار را تبدیل آن به آزاد راه دانستند.

- مقایسه هزینه ساخت راه در ایران با سایر نقاط جهان که بطور نسبی با در نظر گرفتن ارزش پول آن کشورها در ایران حتی 8 تا 15 برابر ارزانتر ساخته می شوند بیانگر نگاه سطحی در این زمینه و فدا شدن کیفیت راهها در برابر کمیت راههاست.

-هزینه نگهداری راه در دنیا بین دو تا شش درصد ارزش راه است. درکشورهای پیشرفته شش درصد. درکشورهای درحال رشد چهار درصد. درکشورهای فقیر مثل پاکستان وهندوستان و کشورهای آفریقایی دو درصد لیکن درکشور ما هزینه نگهداری راه حدود یک درصد پیش‌بینی که تنها کمتر از 0.5 درصد تخصیص می یابد و این امر بلای جان ایمنی است لذا از اعتبار واگذاری می توان به ارزش نگهداری و ایمنی راه پی برد.

- به هر حال ایمنی راه از تکالیف وزارت راه و شهرسازی است و وزارت راه و شهرسازی برای کاهش تصادفات یک سری تکالیف جدی دارد؛ به عنوان مثال در تصادف دو دستگاه اتوبوس در آزاد راه قم تهران چنانچه حفاظ وسط (گاردریل) که در حد خودرو سواری است برای وسایل نقلیه سنگین مثل اتوبوس نیز پیش بینی لازم می شد یاحداقل از گاردریل سه شیاره با فاصله کمتر پایه های آن و یانیوجرسی استفاده می شد و از عبور اتوبوس به لاین مخالف جلوگیری و یا حداقل از سرعت اتوبوس بیشتر کاسته می شد امکان داشت این حادثه وحشتناک که 44 نفردر آن زنده زنده سوختند به یک تصادف خسارتی تبدیل می شد.

- اصل کیفیت در ایمنی راهها یعنی : (ضرورت تامین پنج اصل اساسی ایمنی راه در پاسخگویی به نیاز کاربران جاده ای ) قابلیت دید، حدود90 درصد اطلاعات مورد استفاده رانندگان وسایل نقلیه درحین رانندگی ، اطلاعات دیداری می باشند . بنا بر این یک نیاز اصلی برای تسهیل رانندگی ایمن ، تامین شرایط بهینه برای قابلیت دید و اطمینان از آن است که آیااطلاعات دیداری بهنگام و در زمان مناسب به کاربر می رسد ؟ و آیا این اطلاعات دیداری رانندگان وسایل نقلیه را قادر به تطابق رفتار وانجام یک مانور مناسب در مقابله با خطرات می سازد ؟

** طراحی راه خود معرف:

آیا راه و محیط اطراف آن توسط علائم به آسانی قابل شناخت است ، به طوریکه کاربر سریعاقادر به تعیین موقعیت خود و مسیر مناسب باشد ؟ آیا رویدادهای پیش رو ( جریان ترافیک و حرکت عابران پیاده ، تغییر وضعیت راه ) به آسانی قابل پیش بینی هستند تا استفاده کننده بتواند رفتار مناسبی از خود نشان دهد ؟

** تامین شرایط مناسب راه برای حفظ پایداری وسیله نقلیه:

- تامین نیازهای اساسی همچون اصطکاک سطح جاده و رعایت شیب عرضی ( دور) برای تحمل نیروی گریز از مرکز وسایل نقلیه در قوس‌ها یعنی: به لحاظ سرعت ، شرایط راه قادر به حداقل رساندن خطرات مرتبط با واژگونی ، لغزندگی و... و اجتناب از آنها است مانند: تغییر ناگهانی در قوس پیچ ها و یا مواجهه با یک قوس خطرناک غیرمنتظره ، لغزندگی خط کشی های جاده که موجب ناپایداری وسایل نقلیه دو محور حتی در سرعت های کم می‌شود.

** تامین امکان بازگشت و کنترل وسیله نقلیه منحرف شده ( راه بخشنده)؛ آیا راه امکان بازگشت و کنترل وسیله نقلیه برای رانندگان منحرف شده از مسیر را فراهم می سازد؟ آیا راننده می تواند تعادل وسیله نقلیه خود را که از کنترل خارج شده ، دوباره در دست گیرد؟ آیا راه دارای بخشندگی لازم برای راننده در مانورهای اضطراری جهت فرار از تصادف و یا بازگشت و کنترل وسیله نقلیه می باشد؟

** محدود نمودن شدت تصادفات بوقوع پیوسته؛ آیا موانع موجود در حاشیه راه برای جلوگیری از وخیم تر شدن تصادف به اندازه کافی از آن دور هستند ( ویا تا حد امکان شکننده و با اقدامات خاص حفاظت شده اند . همچون استفاده از تکنیک BOL NOSE و ضربه گیرهای ماسه ای و...)؟ آیا شیب‌های کناره راه ، به اندازه کافی ملایم هستند تا از واژگونی یا سقوط وسایل نقلیه جلوگیری شود؟

 

در بخشی دیگر از این یادداشت درباره وضعیت حمل و نقل عمومی آمده است:

حمل و نقل عمومی علیرغم اهمیت و جایگاه ویژه تقریباُ می توان گفت که بحال خود رها شده است و فاقد جهت گیری صحیح مطابق سایر کشورهای موفق دنیاست و کاملا غیر حرفه ای وبه صورت یک بنگاه اقتصادی که تنها به درآمد فکر می کند اداره می‌شود.

نتیجه آن احساس ریسک بالای سفر،ترس و عدم اعتماد به رانندگان ، ترس از ایمنی ناوگان مسافری ،حوادث وحشتناک و به آتش وخاک و خون کشیده شدن مسافرین در راههای برون شهری کشور است. برخی از کارشناسان اذعان دارند که در حدود 40 درصد تصادفات فوتی برون شهری کشور یک طرف از عامل تصادف وسایل نقلیه عمومی باری یا مسافری هستند که در این صورت آمار نگران کننده ای محسوب می شود.

جالب اینجاست که مطابق آمار در مجموعه تصادفاتی که یک طرف آن وسایل نقلیه عمومی بوده اند بیش از 55 درصد مقصرین به رانندگان وسایل نقلیه عمومی بار و مسافر بر میگردد. یعنی آنکه در ایران رانندگان وسایل نقلیه عمومی از رانندگان عادی دارای سطح رانندگی خطرناک تری هستند که می باید فکر جدی و تحولی اساسی در این زمینه صورت پذیرد. عقب ماندگی انباشته شده در این زمینه، چهره واقعی خود رادرحوادث اخیر نمایان کرد و نشان داد که تغییر شکل و نوسازی ناوگان بدون اعمال و توسعه نظام مدیریت حمل و نقل و توسعه نظارت و ارائه آموزشهای لازم دیگر پاسخگوی نیازهای حمل و نقلی و ایمنی جامعه نخواهد بود .برخی مشکلات مهم حمل و نقل عمومی بار و مسافر عبارتنداز:

* فقدان نظارت مناسب بر ناوگان و وضعیت راننده گان در پایانه ها توسط شرکت های حمل و نقل(مدیران فنی).

* فقدان مدیرفنی یا نداشتن آگاهی و انگیزه ،که متاسفانه فقط مهر مدیر فنی ساخته شده ودر اختیار صادرکننده بلیط و صورت وضعیت هست که از آن استفاده می شود؟! و گاها راننده و اتوبوس اصلا توسط شرکت دیده نمی شود فقط صورت وضعیت مسافری تحویل شاگرد اتوبوس می‌شود؟!

* فقدان نظارت مناسب ،وزارت راه و شهرسازی بر عملکرد شرکتها و موسسات و ناوگان حمل و نقل عمومی بار و مسافر.

* نظارت سنتی و غیرحرفه ای و ناقص پلیس بر وضعیت ایمنی ناوگان و وضعیت راننده گان در راهها.

* حذف سیستم تاخوگراف در کنترل سرعت و زمان سفر که علاوه بر امکان دقیق رصد رفتار راننده، پلیس را قادر می ساخت که پس از تصادفات مدرک معتبری را به منظور ارزیابی رفتار راننده در اختیار داشته باشد.با حذف تاخوگراف این امکان مناسب زایل شد و رانندگان بدلیل برخی اشکالات سیستم جدید (یعنی جی پی اس) در هر فرصت مناسب به افزایش سرعت غیر مجاز مبادرت می ‌کنند.

جالب آن است که علیرغم آنکه در اکثر تصادفات سرعت غیر مجاز نقش اساسی ایفاء می کند ،اما در تصادفات ناوگان عمومی که رسانه ای شده هیچ گاه تخلف راننده به صورت سرعت غیر مجاز اعلام نشده که علت آن ضعف موجود در نحوه ارزیابی سرعت لحظه ای ناوگان بدلیل فقدان تاخوگراف است که در واقع به نوعی جعبه سیاه ناوگان عمومی محسوب می شود.

۴۷۴۷

کد خبر 315658

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 47
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۴:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    180 4
    درود بر شرف این مرد
    • م IR ۰۶:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
      11 2
      به نظر میرسه پلیس کنترلی بر سرعت این اتوبوس ها نمی کنه والا چر ا با سرعت بالا حرکت کنن امیدوارم با رعایت مقررات وکاهش حادثه بتونیم شبیه کشورهای اروپایی بشیم
    • بی نام IR ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
      6 1
      سازندگان خودروهای سنگین مسافربری و باربری (اتوبوس، مینی بوس، کامیون و کشنده) نباید حداکثر سرعت این خودروها را که وزن زیادی دارند و مهار آن ها در شرایط سخت و حتی شرایط عادی، دشوار است را بیش از 80 یا 90 کیلومتر بر ساعت در نظر بگیرند. قرار نیست که خودروهای عمومی در مسابقات «فرمول یک» شرکت کنند.
    • بی نام A1 ۱۶:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۹
      1 0
      سلام بهتر نیست ادعای پوچ خودروسازی را به تاریخ بسپاریم و واردات هر نوع خودرو اعم از کوچک و بزرگ را آزاد (مثل سایر دنیا با تعرفه 5-10 درصد)و شرکتهای خودرویی جهانی در ایران نمایندگی رسمی داشته باشند. و هر گاه اتفاقی افتاد قوه قضاییه مثل شیر غرامت میلیون دلاری ازشون برای قربانیان بگیره. تا هم اوون خودرو ساز و هم راننده وسیله نقلیه به حقوق مردم احترام بگزارند.
  • بی نام IR ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    174 4
    خیلی عالی و کارشناسی بود. ممنون از سرهنگ هاشمی
    • بی نام IR ۱۸:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
      26 1
      من هم از این استاندارد ها سر در نمی اورم اما اتوبوس های شهری جدیدی که ساخت این شرکته رو نگاه کرده باشید در مدت کوتاهی فرسودگی بدنه داخلی و.......پیدا کرده
  • بی نام A1 ۱۴:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    48 33
    جناب سرهنگ فقط یک سوزن به خودشون اونم تو یک خط زدن و بقیه رو با جوالدوز سوراخ سوراخ کردن! این وسط همه مقصرن جز پلیس؟؟!!
  • بی نام IR ۱۴:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    50 3
    با تشکر از جناب سرهنگ لطفا این مقاله ارزشمند کارشناسانه در سطح رسانه های همگانی و تخصصی منتش شده و کلیه ذیربطان اعم از خودروساز و راننده و راهسازان به مشارکت و تعامل در این زمینه فرا خوانده شوند تا با کاهش صدمات و اتلافات جانی و مالی امید به زندگی را افزایش دهیم.
  • بی نام IR ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    92 3
    هيچ جاي دنيا اتو بوس با سرعت بالاتر از صد كيلومتر حركت نمي كند در ايران اتوبوس ها با ١٤٠ كيلومتر روي خط سبقت سواري ها را زير مي گيرند مشكل اصلي در تصادفات تسامح پليس و عدم اعمال قانون است بنده در خروجي اتوبان شهر آمل ١١١ كيلومتر با خودروي سواري پيشرفته رانندگي مي كردم پليس جريمه ام كرد همسرم با اتو بوس مسير اصفهان وقتي به راننده اعتراض كرد كه چرا با سرعت سرسام آور رانندگي مي كند گفت نارا حتي پياده شو ! چرا چون از پليس حساب نمي برند.
    • بی نام IR ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
      6 1
      وقتی قرار نیست در هیچ جای دنیا اتوبوس با سرعت بالاتر از صد كيلومتر حركت کند چرا طوری اتوبوس را می سازند که سرعتش از صد هم بالاتر می رود. اتوبوس های بنر 302 که در گذشته بیش از 40 سال بدون حوادث هولناک در بدترین جاده های ایران می تاختند، حداکثر می توانستند 80 کیلومتر بر ساعت حرکت کنند.
  • بی نام IR ۱۵:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    45 1
    همه جا وقتی اتفاق می افته ، مسئولین قبلی یادشون می افته انتقاد کنند. سرهنگ جان خدا وکیلی این چیزهایی که گفتی زمان خودت انجام میشد؟
  • بی نام A1 ۱۶:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    34 2
    عالی بود به شرطی که یه نیم نگاهی هم از بالا بشه !
  • بی نام US ۱۷:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    42 1
    آفرين به اين جناب سرهنگ، آفرين. من هى مى گفتم چرا اتوبوس هاى آلمان به خوشگلى اتوبوس هاى ايران نيستند؟ نگو اين خوشگلى كلى دردسر داره و استاندارد نياز داره.
  • وحید A1 ۱۷:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    51 1
    این مقاله کامل بود... و من از آن این چنین نتیجه گرفتم که در ایران کسی به فکر جان مردم نیست و همه به فکر سود بیشتر هستند... از خودروسازان و راهسازی بگیرید تا حمل و نقل عمومی و پلیس و حتی ***خودمان*** هم به فکر جانمان نیستیم
  • بی نام US ۱۷:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    62 3
    به نظر من یکی از مهمترین دلایل این حوادث نپرداختن به قطار است. در بسیاری از کشورها، چه پیشرفته و چه در حال پیشرفت، قطار نقش بسیار مهمی در جابجایی افراد و کالاها برعهده دارد ولی در ایران به اندازه کافی به آن توجه نمیشود. سرعت کم و کیفیت پایین قطارها و نامناسب بودن ریلها و نیز کم بودن تعداد قطارها و گسترش ناکافی خطوط راه آهن از مشکلات ترابری ریلی است.
    • بی نام A1 ۱۹:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
      15 4
      مطمئنی قطار ها هم دست کمی از اتوبوس ها ندارن؟؟؟؟؟
  • سامان IR ۱۷:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    11 0
    واقعاً به غير از قطارهاي به اصطلاح سبز بقيه قطارها قابل استفاده نيستند وقتي به داخل قطار نگاه ميكنم احساس بدبختي فراوان ميكنم احساس خيلي بدي پيدا ميكنم انگار تو يكي از شهرهاي فقير نشين هند هستم من هم راج كاپورم
  • عباس A1 ۱۷:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    4 0
    تا ديروز كه دليل تمام تصادفات داخلي، عامل انساني بود.
  • مجید A1 ۱۸:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    14 3
    جناب سرهنگ چرا اون موقعی که رییس پلیس راهور بودند از این گزارشها نمیدادند و جلوی تخلف خودروسازان ایستادگی نمیکردند حالا یادشون افتاده؟
  • حکمت A1 ۱۹:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    12 2
    بهتر است بجای این همه هیاهوی رسانه ای هرچه سریعتر خط ریلی سریع السیر تهران اصفهان و خطوط ریلی مسافری دیگر کشور راه اندازی شود
  • بی نام IR ۱۹:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    14 2
    سالی 40000 نفر تو جاده ها با پراید و پژو میمیرن به اونا گیر نمیدید ایا ایمنی اونا بیشتره ؟
  • بی نام A1 ۱۹:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    10 0
    واقعا عالی بود ولی کو گوش شنوا؟مدیران لایق کجا رفتن که اینا جاشونو گرفتن؟
  • بی نام IR ۱۹:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    15 1
    پس چرا پلاک می کنید ؟ تو این چند وقته یادتون افتاده!! کارشناسی کنید تازه از این خودرو بدتر هم داریم این خوبشه
  • مثلا مسافر A1 ۱۹:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    10 3
    به عنوان کسي که همه روزه در جاده ها رفت و آمد ميکنم هم سوار اسکانياي پر ايرادوخراب و بد رکاب ميشم هم سوار ميني بوسهاي بدون مشکل و کاملا سالم و ايمن!وخوش رکاب!!بنز و فيات ميشم!عاغا نميدوني چه کيفي داره اين ميني بوسهاچه تکونهاي لذتبخشي داره!واي از صندلي ها که چي بگم که گفتم اون احساس زيباي خون مردگي تو پاهات احساس مي کني!به علت فاصله کم صندلي ها!واي ادم کيف ميکنه!آهان در مورد صداي دلنواز موتور اين ميني بوسها که نبايد چيزي به زبون آورد آدم رو ياد صداي هواپيما ميندازه آخ که چقدر دلنشين و با کلاسه!در مورد کمربند ايمني وترمز هاي استثنايي اين خوردروهاي وزين وهمچنين از راننده هاي خوش لباس!و خوش برخورد اين ميني بوسها که نبايد چيزي گفت!صندلی معروف 5 نفره عقب و چهارپایه مسافر!مراغه به میاندوآب و مهاباد
    • بی نام IR ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
      6 0
      حداقل آن مینی بوس های قدیمی شیشه هایشان باز می شوند تا اگر آتش گرفتند مسافران حبس نشوند.
  • شهروند IR ۲۰:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    25 1
    در ایران همه خودروها و اتوبوس ها تست ایمنی و تست افتادن و تست مچاله شدن رو روی مردم و شهروندان خودشون انجام میدهند ! در کشورهای خارجی قبل از معرفی و راه انداختن خط تولید بر روی اجسام انجام میدهند ! دلیل : این مردم ارزش اینو ندارند که مثلا یه پراید توی تست ایمنی از بین بره ! جان شهروندان چه اهمیتی داره که پراید 18 میلیونی رو بزنیم تو دیوار ! واقعا که !
  • مهدی IR ۲۰:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    11 2
    دوستان سلام. عدم ایمنی کافی وسایل نقلیه درون کشور صحیح، اما به این دو مورد توجه کنید: - چندی پیش در مسیر مشهد به شهر های شمالی مسافر اتوبوس اسکانیا بودم. نیمه های شب با تکان های ناشی از سرعت غیر معمول از خواب پریدم و زمانی که جی پی اس موبایل رو روشن کردم با سرعت 142 کیلومتر بر ساعت مواجه شدم. - چندی قبل تر در اتوبان باغچه به سمت مشهد با خودروی شخصی در حال حرکت بودم. بنا به دلایلی به تعقیب یک اتوبوس زردرنگ اسکانیا که پر از مسافر بود اقدام کردم. زمانی که به این خودرو رسیدم عفربه ماشین من عدد 180 رو نشون میداد و من پس از چند لحظه از ادامه این کار منصرف شدم چون اصلا عافلانه نبود. اگر هواپیما سقوط میکنه جعبه سیاه رو بررسی میکنیم و بعد به این نتیجه میرسیم که مقصر خلبان بوده ولی دراین تصادفات...
    • بی نام IR ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
      5 0
      سازندگان خودروهای سنگین مسافربری و باربری (اتوبوس، مینی بوس، کامیون و کشنده) نباید حداکثر سرعت این خودروها ‏را که وزن زیادی دارند و مهار آن ها در شرایط سخت و حتی شرایط عادی، دشوار است را بیش از 80 یا 90 کیلومتر بر ساعت در ‏نظر بگیرند. قرار نیست که خودروهای عمومی در مسابقات «فرمول یک» شرکت کنند.‏
  • مهدی IR ۲۰:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    6 8
    ... در این تصادفات چون عملکرد راننده رو نمیدونیم، سریع میریم سراغ کارخانه سازنده که اگر داخلی ساز باشه، بهترین گزینه است تا همه تقصیر ها به گردنش انداخته بشه. و تازه یادمون میوفته که استاندارد و ایمنی و... پس مجوز های تولید و تردد و غیره چطور صادر شده؟ ده ها مسافر هر بار جان خود و خانوادشون رو به دست رانندگانی میسپارن که کمترین احتمالی برای خطر قائل نیستن. درحالی که در سوانح غالبا خودشون از اولین قربانیان هستند.
  • محمد حسین ابراهیمی IR ۲۱:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    5 0
    دست مریزاد. عالی بود.
  • بی نام A1 ۲۱:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    12 0
    گاهی وقت‌ها فکر می کنیم ما ها واقعا خس و خاشاک بودیم و آقای احمدی نژاد راست می‌گفتن . تنها چیزی که تویه این مملکت ارزش نداره سلامتی و جون ماهاست. این از ایمنی ماشین و جاده و ...اون از وضعیت مرغ سمی و برنج سمی و آت و آشغال هایی که از چین وارد می‌کنن و هزار بدبختی درست می کنن و هیچ مس تو این مملکت نیست که کاری کنه . خس و خاشاک که خوبه انگار ما مردم تو ایران هیچی نیستیم.
  • بی نام A1 ۰۱:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    6 5
    این همه پژو آتش گرفت همه رو لا پوشونی کردید حالا باید دید مدیر اسکانیا با کی مشکل داره که اینجوری میکوبنش
    • بی نام IR ۱۳:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
      5 0
      این بیچاره ها در تصادفات گوناگون اسکانیا له شدند و یا سوختند. به نظر شما به مدیر کدام کارخانه باید انتقاد شود تا بلکه اشکال این خودروها رفع گردد. چرا فکر کی کنید با مدیر اسکانیا مشکل دارند؟!
    • بی نام IR ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
      5 0
      چه طوره آتش گرفتن اسکانیاها را هم لاپوشانی کنیم.
  • بی نام A1 ۰۴:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    7 0
    نکات بسیارعالی درمقاله ذکرشده بودکه جای تقدیرفراوان داردامادرکنارهمه استانداردهای ذکرشده جای استانداردهای پلیس راهورخالی بودکه ایکاش سرهنگ عزیزنیم نگاهی هم به آن میداشتند.درهرصورت تشکر
  • شاپور A1 ۰۴:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    5 0
    به نظر من...سیستم حمل و نقل ما از همه نظر پوسیده و از رده خارج هستش...شاید جاده ها تازه احداث بشن..شاید ماشین ها نو باشن.... و هزاران شاید دیگر....اما دقیقا مثل یه درختی می مونه که از داخل کرم زده باشش....بدی کار این هستش هیچکدوم مسئولت اشتباه خودمون رو نمی پذیریم و به این فکر نمی کنیم کسانی که این وسط از بین می رن انسان هستن...تمام عشق و آروزهای یک جمع....جمعی به اسم خانواده....
  • بی نام IR ۰۵:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    7 0
    همه فرمايشات درست، چه زماني و با نظارت و تاييد چه شخص يا ارگاني اين مشكلات برطرف ميشه؟ حرف كه باد هواست! همه فقط حرف ميزنن، عمل، و البته اون هم عمل واقعي نه فرماليته، كجاست؟؟؟؟؟
  • بی نام IR ۰۵:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    11 0
    تفاوتش از زير زمين تا آسمانه!
  • مسافر A1 ۰۶:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    6 0
    سلام به همه آیا در ایران پلیس رانندگان را کنترل میکند؟ مثلا اینکه پس از هر دو ساعت رانندگی باید راننده تعویض شود تا خواب آلوده و خسته نباشد؟ من هم هر روز در اتوبان رانندگی می کنم واقعا سرعتشان زیاد است طوریکه وقتی در لاین وسط حرکت میکنم و پشت سر اتوبوس می بینم فورا راه را باز می کنم تا رد شود چون خیلی تندتر از خودروی سواری حرکت میکند. وااسفا
  • پرهام IR ۰۷:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    6 0
    به خدا ماشینایی که تولید میشن جایگزین ازرائیل شده هیچ امنیتی ندارن مخصوصا پراید که مردم مجبورا به خاطر ارزان بودنش بخرن بلای جون مردم شده خداوکیلی مسئولین یه همتی بکنن این تا این معضل از بین بره ...با احترام به تمام پراید سوارای عزیزی من خودمم پراید دارم
  • بی نام A1 ۰۷:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    3 0
    مگر پليس همه ماشينهاي سنگين را مجبور نكرد كه جي پي اس نصب كنند تا كنترلشان راحت باشد ونياز به برگه هاي ثبت سرعت نباشد پس چگونه است كه باز هم اتوبوسها مي توانند با سرعتهاي سرسام اور حركت كنند وپليس مانعشان نمي شود
  • جعفری IR ۰۷:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    2 1
    با سلام بنده مسیر اتوبان تهران به قم زیاد رفت آمد دارم و شاهد رانندگی بد این اتوبوسها بوده ام که حتی در خط سرعت هم می آیند ولی خوب در بعضی موارد این رانندگان سواریها هستند که باعث اتفاقات ناگوار میشوند ای کاش همانطور که برای سرعت زیاد فرهنگ سازی و گوشزد میشود درباره کسانی که تسلط ومهارت رانندگی در اتوبانها راندارند و با سرعت کمتر از استاندار اتوبان حرکت میکنند و باعث کند شدن حرکت در آن خط مخصوصا" در مواقعی که اتوبان شلوغ است میشوند فرهنگ سازی شود و این اتوبوسها هم پشت سر آنها مرتب بوق وچراغ که راه بگیرند . گرچه من خودم در یکی از همین روزهای شلوغ که سرعت ماشینها از مرز 90 نمیگذشت بدلیل شلوغی یک اتوبوس در حال لایی کشیدن بود که بنده از طریق تلفن 110 اعلام کردم و فکر نکنم فایده داشت
  • بی نام IR ۱۸:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۱
    1 1
    در کل اتوبوس وسیله نقلیه استاندارد و ایمنی برای سفر نیست والسلام. فقط قطار
  • بی نام IR ۱۸:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۱
    5 0
    در این که بیشتر رانندگان اتوبوس ها علی رغم این که می دانند خودشان نخستین قربانی تصادف هستند ولی باز هم بی کله رانندگی می کنند، هیچ شکی نیست. در این مقاله هم نکات ارزنده ای گفته شده که تاکنون کسی در جایی به آن اشاره نکرده است. البته باید گفت اتوبوس های قدیمی مزیت دیگری هم نسبت به اتوبوس های جدید داشتند و آن امکان بازشدن پنجره ها بود که در خروج مسافران و ورود مردم و امدادگران در زمان حادثه خیلی موثر بود. اگر در اتوبوس هم بوی بدی می پیچید و یا هوا سنگین می شد، بی حاجت به منت هواکش، با یک باز کردن پنجره، تهویه هوا انجام می شد. گویا طراحان محترم تنها نگران خروج گرما و سرمای داخل اتوبوس هستند و به همین خاطر شیشه های اتوبوس های را ثابت درست می کنند.
  • بی نام IR ۱۸:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۱
    7 0
    حالا هی بگویید چون با مدیر شرکت اسکانیا مشکل داشتند، می کوبندش یا بگویید اسکانیا، برند اروپایی است و مو لای درزش نمی رود. جاده های ایران که 15 سال پیش و قبل تر از آن، خیلی بدتر بودو اتوبوس ها در جاده های بدون گاردریل حتی با کامیون یا اتوبوسی دیگر شاخ به شاخ می شدند یا ته دره می رفتند ولی این طور هولناک تکه پاره نمی شندن یا به کباب پز مسافر تبدیل نمی شدند. آن زمان که وضع جاده ها خیلی بدتر بود، خوادث این قدر فاجعه بار نبود. یعنی طراحی اتوبوس چون به نام یک برند اروپایی است، هیچ نقصی ندارد و فقط راننده ها تند می روند و جاده ها و لاستیک ها معیوب است!
  • بی نام IR ۱۹:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۱
    7 0
    یک شباهت دیگر هم بین اسکانیا و مینی بوس هست. صندلی های هر دو نزدیک به هم نصب می شوند تا مسافر بیشتری در اتاق خودرو جا بگیرد. برای همین در خادثه تهران-قم، مسافرها بعد از برخوردها وترمزهای شدید، لای صندلی ها گیر کردند و زنده زنده در آتش سوختند. البته اگر هم به هر زحمتی در می آمدند معلوم نبود از کدام پنجره باید فرار می کردند. اگر پنجره ها باز می شد شاید مردم گذری یا امدادگرها می توانستند از پنجره های باز شده داخل بیایند و مسافرانی که لای صندلی ها گیر کرده اند یا دچار شکستگی و خون ریزی هستند و یا بیهوش شده اند را نجات دهند. واقعا صد رحمت به طراحان مینی بوس ها و اتوبوس های قدیم.
  • بی نام IR ۱۳:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۵
    6 0
    تفاوتش از هسته زمین تا لایه ترموسفر جو کره زمین است!

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین