۰ نفر
۱۰ مهر ۱۳۹۲ - ۰۹:۲۸
چرا اخوانی‌ها قافیه را باختند؟

نمی‌توان آینده روشنی برای اخوانی‌ها متصور شد، مگر اینکه اتفاق غیرمنتظره‌ای رخ دهد.

دکتر مهدی گلجان*

بسیاری معتقدند سقوط محمد مرسی رییس‌جمهور پیشین مصر، پایان کار اخوان‌المسلمین در این کشور بود. شاید این موضع‌گیری کمی سخت‌گیرانه به نظر برسد اما آن‌چه در چند ماه گذشته در مصر اتفاق افتاده، نشان می‌دهد که اوضاع برای اخوان‌المسلمین بسیار پیچیده و بغرنج شده است. در واقع اخوان‌المسلمین به عنوان بزرگ‌ترین گروه سیاسی سُنی، طی حیات 85 ساله خود هیچ گاه با چالشی به این بزرگی روبرو نشده است.
وضعیت امروز مصر به گونه‌ای است که پیش‌بینی نوع توزیع قدرت در نظام سیاسی آینده این کشور را دشوار کرده است. جامعه مصر همواره به عنوان الگویی برای هم‌سازی گروه‌های مختلف قومی، مذهبی و سیاسی محسوب می‌شد، اما برخی رفتارهای نسنجیده محمد مرسی و سکوت دولت مصر در مقابل اقدام‌های افراطی گروه‌های تندرو (به ویژه سلفی‌ها)، موجب شد پس از سال‌ها این هم‌جواری مسالمت‌آمیز جای خود را به درگیری و کشمکش بدهد. به گونه‌ای که هر روز شاهد گسترش کشمکش ها میان طرفداران مرسی به خصوص جریان اخوان و مخالفان آن هستیم.
اخوان‌المسلمین به عنوان حزب حاکم مصر، خطاهای بزرگی مرتکب شد و نتوانست از فرصت تاریخی پیش آمده بهره گیرد و به دلیل نداشتن تجربه سیاسی لازم شکست خورد. البته در این بین نمی‌توان از کنار تلاش‌های جناح رقیب و عوامل خارجی بی‌تفاوت گذشت، اما بدون شک مقصر اصلی محمد مرسی و جنبش اخوان‌المسلمین بودند که نتوانستند به وعده‌های خود عمل کنند و با در پیش گرفتن سیاست‌های سوال برانگیز، خیلی زود زمینه را برای سرنگونی خود فراهم آورند.
حال باید پرسید با توجه به شرایط کنونی، آینده مصر و اخوان‌المسلمین چگونه رقم خواهد خورد؟
به نظر می‌رسد 3 رویکرد پیش روی اخوان‌المسلمین قرار دارد: نخست اینکه همچنان بر حقانیت محمد مرسی تاکید کرده و از طرفداران خود بخواهند به اعتراض علیه دولت موقت کنونی ادامه دهند. این رویکرد نه تنها کمکی به اخوان نخواهد کرد، بلکه بر ناآرامی‌ها و کشمکش‌های حاضر دامن خواهد زد و مصر را بیش از پیش به سمت بی‌ثباتی خواهد.
دومین رویکرد پذیرفتن شرایط موجود و به رسمیت شناختن دولت موقت و سپس تلاش برای سهم‌خواهی در دولت آینده است. این رویکرد اگرچه منطقی به نظر می‌رسد، اما با توجه به این‌که ارتش و دولت موقت در تلاش هستند که جنبش اخوان‌المسلمین را منحل کنند، به سرانجام نخواهد رسید.
رویکرد سوم بازگشت به فعالیت‌های زیرزمینی و تقابل مسلحانه با دولت مصر است. اخوان‌المسلمین طی سال‌های فعالیت خود در مقاطع مختلف چنین روشی را در پیش گرفته بود، اما شرایط امروز مصر اجازه چنین کاری را به آن‌ها نخواهد داد. در واقع اخوان با این کار عملا سند نابودی خود را امضا خواهد کرد، چراکه ارتش مصر به دنبال بهانه‌ای است که کار این جنبش را یک‌سره کند و اقدام مسلحانه، بهانه و توجیه لازم را به آن‌ها خواهد داد.
با توجه به شرایط کنونی مصر و همچنین تغییراتی که طی 3 سال اخیر در سطح منطقه و جهان به وجود آمده، نمی‌توان آینده روشنی برای اخوانی‌ها متصور شد، مگر اینکه اتفاق غیرمنتظره‌ای رخ دهد!

*مدیرعامل بنیاد اندیشه اسلامی

5252

کد خبر 315743

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محمد رضا A1 ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    17 16
    این پایان گروهی است که با شهادت ددمنشانه شهید حسن شحاته در جشن نیمه شعبان گور خود را برای هیشه کندند. و پس از 80 سال فعالیت به زباله دان تاریخ رفتند .به امید ظهور مهدی (عج)
  • بی نام IR ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    8 2
    همه راه ها که ختم به نابودی شد !
  • پیمان IR ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    9 22
    نویسنده محترم اخوان قبلا هم چالش هایی بزرگتر از این داشته . دلتو خوش نکن شک نکن که اخوان برنده میدان خواهد شد .
    • بی نام EU ۲۱:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
      3 2
      نه دوست عزیز این بزرگترین پالش اخوانی هاست چرا که در چالش های قبلی همواره اخوان مسلمین به عنوان گروهی که قصد فعالیت سیاسی داشته و سرکوب شده امکان مظلوم نمایی داشت و همواره این سئوال برای بخشی از جامعه مصر وجود داشت که شاید اخوان بتوانند حل کننده مشکلات مصر باشند ولی چالش بزرگ اخوان امروز این است که اخوان به قدرت رسید و به سمتی رفت که جامعه مصر را دپار تفرقه و بخش بزرگی از گروه های اجتماعی و زنان و اقلیت های مذهبی و تحصیل کردگان و نخبگان در شهرهای بزرگ را در برابر خود قرار داد و دچار ریزش نیرو و پایگاه اجتماعی شد و در نبود پایگاه اجتماعی قدرتمند سرکوب این جنبش بسیار راحت و بدون هزینه تر از تمام دفعات قبل خواهد بود
  • علی A1 ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    10 10
    اخوان المسلمین دوباره احیا خواهد شد ولی مدتی زمان می برد آنها سالها با رژیم مبارک جنگیدند ونقش اصلی در پیروزی علیه مبارک داشتند بنابراین با اینکه الان در بدترین شرایط هستند ولی بازهم با تغییر شرایط انها دوباره برمیگردند.
    • بی نام EU ۲۱:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
      3 4
      خیر دوست عزیز اخوان از آخرین گروههایی بودند که به انقلاب مصر پیوستند و نقشی کاملا حاشیه ای در انقلاب مصر داشتند و تنها موفقیتشان این بود که توانستند در انتخابات آرا توده های ساکن شهرهای کوچک که درکی از سیاست نداشتند را تنها به واسطه پسوند اسلامی شان جذب کنند و اتفاقا آرا اصلی اخوان در شهرهای کوچکی بود که سهمی در انقلاب مصر نداشتند. در قاهره و اسکندریه و دیگر شهرهای بزرگ اخوان یا شکست خوردند در انتخابات و یا با اندکی آرا بیشتربرتری یافتند آنهم در غیاب 50 تا 60 درصد جامعه مصر در انتخابات به نظر من تاریخ اخوان تمام شد مگه اینکه تغییرات اساسی در بینش و روش خود ایجاد کننده و 10 سال بعد دوباره به عرصه سیاست باز گردند.
  • بی نام IR ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    9 7
    گروه های تندرو جایی در اینده ی بشر ندارند. کشتن شیعیان و دیگر اقلیت ها در زمان قدرت اخوان رو جهان هرگز فراموش نخواهد کرد. در ضمن همه میدونیم که اینا نزدیک به نیمی از قدرت رو داشتند اینجوری رفتار میکردند وای به روزی که همه قدرت دستشون می افتاد ، شاید اون روز دیگه هیچ شیعه و مسیحی در مصر زنده نبود یا دستکم حق زندگی مثل دیگران رو نداشت درست مثل کشور اخوان دوست قطر که یه چند ملیارد دلاری هم پول داد به اخوان تازه همون هم معلوم نشد کی خورد!!!!! مصر در دوران اینا بدترین روزهای تاریخش رو از هر نظر طی کرد و چیزی نمونده بود مردم از گرسنگی بمیرند چون حتی نان هم کمیاب شده بود !!!
  • غلام IR ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    9 4
    در همان زمان انتخابات ریاست جمهوری مصر محمد مرسی با اختلاف بسیار کمی از رقیب خود که یکی از مقامات رژیم حسنی مبارک بود برنده شد لذا در اوج انقلاب مصر اخوان المسلمین برتری مطلقی نسبت به سایرین نداشتند
  • بی نام IR ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    6 8
    اخوان تو دل مردم مصر و جهان اسلام و عربه 85 سال فعالیت داشتن شک نکن اخوان از این آزمون سربلند بیرون میاد اونا ابزار لازم رو که همان مشروعیت مردمی است دارند

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین