محمود عزیزی:همان طور که انتخاب روحانی موجب شد دو طیف اصولگرا و اصلاح طلب هر کدام خود را پیروز انتخابات بدانند، حضور رئیس جمهور در سازمان ملل هم با استقبال اصولگرایان و اصلاح طلبان روبرو شد و بعد از بازگشایی مجلس 170 نفر از نمایندگان نامه ای را امضا کردند که در آن علاوه بر تقدیر از سخنان روحانی و هیات همراه او در نیویورک از برخی بداخلاقیها گله دارند، بداخلاقیهایی که اوج آن در استقبال از رییسجمهوری در فرودگاه مهرآباد به منصه ظهور رسید. اینجا را ببینید.حتی در نشست اخیر دولت و مجلس ، اظهارات روحانی درباره سفرش با صلوات های مکرر نمایندگان روبرو شده است.اینجا را ببینید.
رئیس مجلس هم در سخنان خود در این مراسم که حدود 200 نفر از نمایندگان از همه طیف ها در آن حضور داشتند، ضمن تقدیر و تشکر از مواضع دکتر روحانی در سفر به نیویورک، گفت:«رئیس جمهور با سخنان خود در نیویورک خیلی خوب از منافع ملی ایران دفاع و صیانت کردند.»
اگر اظهارات رئیس جمهور سابق در سازمان ملل یک طیف مخالف در فضای سیاسی کشور داشت، اینجا را ببینید. اما روحانی تفاوتش با احمدی نژاد آنجا است که سخنانش را چهره های چون حسینیان عضو ارشد جبهه پایداری هم تائید می کنند و از سخنان« عزت مدارانه» روحانی در نیویورک سخن می گوید. اینجا را ببینید.محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام هم یک روز بعد از بازگشت روحانی از این سفر در گفت وگویی با بیان اینکه "به آینده مذاکرات ایران و آمریکا خوشبین هستم"، افزود: معتقدم تغییرات اساسی در روابط ایران و آمریکا شکل خواهد گرفت و اگر آمریکا اجازه ندهد مذاکرات به بنبست برسد، این میتواند یک موفقیت بزرگ برای این کشور باشد.
فرمانده سپاه پاسداران هم اگر چه به مکالمه تلفنی روحانی با اوباما اشکال داشت و آن را اشتباه تاکتیکی خوانده بود، اما در گفت وگویی تاکید کرد بود که«آقای روحانی و هیئت همراهشان در این سفر نشان دادند که الحمدلله روی اصول ایستادهاند و در مسیر انقلاب اسلامی، چارچوبها و سیاستهای نظام و مقام معظم رهبری حرکت میکنند.» اینجا را ببینید.در این میان حمایت حجت الاسلام علی اکبر ناطق نوری رئیس دفتر بازرسی مقام معظم رهبری که سالهای اخیر را به دوری از سیاست گذرانده بود، نیز مورد توجه رسانه ها قرار گرفت. ناطق نوری در گفت وگو با خبرآنلاین در پاسخ به اینکه رئیس جمهور تا چه اندازه در سفر به سازمان ملل ، موفق بود، تاکید کرد:«با توجه به سخنرانی خوبی که در مجمع عمومی سازمان ملل ایراد شد و ملاقات های سطح بالایی که انجام گرفت و مواضع حکیمانه ای که در نیویورک چه در مصاحبه های تلویزیونی و چه در دیدار با مقامات بلند پایه کشورهای مختلف جهان اتخاذ شد می توان گفت که در انتقال این پیام و ارائه تصویری واقعی از ایران موفق بوده است.»
علاوه بر بلند شدن صدای رژیم صهیونیستی و انتقادات مقامات این رژیم از شیوه هیات ایرانی که نتانیاهو آن را خرید زمان! خوانده، اینجا را ببینید.گری سیک تحلیل گر غربی معتقد است دلایل عصبانیت نتانیاهو در خلال سخنانش در مجمع عمومی سازمان ملل به این مساله باز می گردد که «سال هاست برای به دست آوردن نفوذ و تفوق بیشتر در منطقه با یکدیگر رقابت می کنند و مشخصا روحانی در این سفر اخیر خود به نیویورک چند امتیاز از رقیب پیش افتاد. از این رو می توان این روش نتیانیاهو را تلاش او برای مساوی کردن وضعیت قلمداد کرد.» اینجا را ببینید.
توماس فریدمن تحلیلگر شهیر نیویورک تایمز هم در مطلبی با اشاره به حضورش در دو نشست مطبوعاتی رئیس جمهور ، نوشت:پس از شرکت در جلسات، چندین برداشت از آن پیدا کردم:1: روحانی تصادفا اینجا نبود، در واقع فشار های قدرتمند داخلی او را به اینجا کشانده بود و...»اینجا را ببینید. علاه بر نگاه مثبت تحلیل گران غربی از شخصیت و اظهارات روحانی، تلفن تاریخی دو رئیس جمهور ایران و آمریکا یک نتیجه داشت و آن به تعویق افتادن تحریم هایی بود که مجلس سنای این کشور تا زمان مذاکرات ایران و 1+5 آن را به تعویق انداخت. جزئیات بیشتر را اینجا ببینید.
اما مهمترین حاشیه این سفر، گفت وگوی تاریخی روسای جمهوری ایران و آمریکا است. گفت وگویی که رسانه ها بعد از انجامش عنوان دیپلماسی تلفن را برای آن بر گزیدند و بعد از حاشیه هایی که درباره درخواست مذاکره تلفنی از سوی دو طرف مطرح شد، رئیس جمهور چند روز بعد از بازگشتش زوایای پنهان آن را در حاشیه جلسه هیات دولت با خبرنگاران مطرح کرد و از 5 درخواست مقامات آمریکا برای گفت وگوی رودرو خبر داد و گفت:«مقامات آمریکایی اصرار داشتند که بین دو رییسجمهور ایران و آمریکا ملاقاتی صورت بگیرد، از چند روز قبل از سفر به نیویورک پیامهایی را در این زمینه ارسال کردند. اولین پیام روز جمعه قبل از سفر ارسال شد و پیامهای بعدی تا قبل از آغاز سفر ارسال شد. در مجموع قبل از سفر پنج پیام در این زمینه از سوی آمریکاییها ارسال شدند و ما پاسخی به این پیامها ندادیم و به دوستانم در وزارت خارجه گفتم که وقتی وارد نیویورک شدیم در این زمینه تصمیم میگیریم. در آنجا نیز این پیامها و صحبتها وجود داشت، ولی فرصت توافق روی جزئیات تمام ابعاد و زوایای این موضوع نبود.» اینجا را ببینید.
تغیر لحن اوباما در جریان دیدارش با نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی اگر چه لبخند را بر چهره این مقام ارشد رژیم صهیونیستی نشاند، اما با واکنش مقامات کشورمان روبرو شد و محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در یکی از نوشته های خود بر روی صفحه فیس بوک از اوباما درخواست ثبات در رفتار را داشت. اینجا را ببینید.
حسام الدین آشنا مشاور امور فرهنگی رئیس جمهور هم در یک گفت وگوی تلویزیونی از دلایل این تغییر لحن سخن گفت. اینجا را ببینید و اینجا
اظهارات رئیس جمهور در ملاقات با نمایندگان مجلس و تاکید بر اینکه « از مذاکره کردن هراسی نداریم»، بیش از همه نشان دهنده تلاشی است که تیم دیپلماتیک روحانی برای به ثمره نشستن راهبردش در سیاست خارجی اش انتخاب کرده است. تلاش هایی که البته مخالفینی هم دارد و قانع کردن آنها نیز یکی از مشکلات پیش روی رئیس جمهور است.
روحانی این اقبال را دارد که در ابتدای دولتش حاشیه های دور و اطراف خود و تیم سیاست خارجی اش کم باشد و اجزای مختلف قدرت سیاسی در کشور حامی او. این همه شاید بیش از هر چیز به حمایت رهبر معظم انقلاب از دولت مربوط باشد.اعتماد و اختیار همه جانبه به رئیس جمهور برای به سرانجام رساندن مذاکرات هسته ای، گوشه ای از این حمایت است.آیا روحانی در این راه موفق می شود؟
219/212
نظر شما