۰ نفر
۱۵ مهر ۱۳۹۲ - ۰۶:۳۴
تاریخ فرهنگی بدن در ایران

به اعتقاد مولفان کتاب، «بدن» محمل اصلی تجارب و تعاملات روزمره افراد و بستر مهم تولید، نمایش و مشارکت در فرهنگ عامه‌پسند است.

به گزارش خبرآنلاین، «درآمدی بر تاریخ فرهنگی بدن در ایران» نوشته محمدسعید ذکائی و مریم امن‌پور از سوی انتشارات تیسا روانه بازار نشر شده است.

ناشر در توضیح کتاب آورده است: «حوزه مطالعات بدن که تا‌کنون، در سلسله‌مراتب سنت‌ها و شاخه‌های علوم اجتماعی و به‌ویژه جامعه‌شناسی کم‌اهمیت، حاشیه‌ای و تا اندازه‌ای کم‌منزلت بود، در چند دهه اخیر به حوزه‌ای پویا، پراهمیت و جذاب برای طیف روزافزونی از محققان در سنت‌های جامعه‌شناسی غربی و غیرغربی تبدیل شده است. آنچه جاذبه و اهمیت این توجه را بیشتر برجسته می‌سازد، فضای بین‌رشته‌ای مطالعات بدن و دستورکارهای متنوع آن است. شاید سنت فرهنگی مطالعات این قلمرو را، که در چند دهه اخیر با مطالعات تاریخی نیز پیوند یافته و در قالب سنت مستقل تاریخ فرهنگی بدن، آثار و مطالعات زیادی پدید آورده است، بتوان از جمله پررونق‌ترین رویکردهای مطالعاتی در این حوزه دانست.

اثر شش‌جلدی تاریخ فرهنگی بدن انسان که انتشارات برگ در سال ۲۰۱۰ منتشر کرد (و ترسیم‌کننده سویه‌هایی از تحولات فرهنگ جسمانی در اروپا از عهد عتیق تا زمان حاضر است) و همچنین، وجود بیش از ۲۰ نشریه تخصصی در این قلمرو که برخی از آنها در کشورهای شرق آسیا به چاپ می‌رسد، بر اهمیت این حوزه مطالعاتی تأکید می‌کند.»

بنابراین گزارش، بدن وجه مهمی از فرهنگ عمومی، ارزش‌ها و شیوه زندگی ساکنان این سرزمین را آشکار می‌سازد. تجربیات بدنی دلالت‌های آشکاری برای تنظیم روابط و تعاملات اجتماعی موجود داشته و نشانه‌هایی از نظم اجتماعی را در خود نهفته دارند. اثر حاضر، برش‌هایی از این حوزه حیاتی و نسبتا مغفول را با رویکردی تجربی و با منظری بین رشته‌ای در سنت مطالعات فرهنگی مورد توجه قرار می‌دهد. ایده محوری نویسندگان کتاب این است که اگرچه در مسیر تحول هیجان‌ها و کنش‌های جسمانی در بستر تاریخی ایران، دین مهم‌ترین عامل در تعیین و نظم‌دهی به مصرف بدن و هنجارهای مختلف آن در متن زندگی روزمره بوده است، اما روندها و الگوهایی چون انعطاف‌پذیری، تنوع و تکثر، رسمی شدن و در پی آن - یا به موازات آن - غیررسمی شدن، نمایشی شدن و دموکراتیزه شدن که در حال حاضر وجه مشخصه بسیاری از کدهای رفتاری و هیجانی بدن در ایران محسوب می‌شوند، بیش از آنکه در فرایندی تاریخی و با تحولات ساختاری و نهادین جامعه سنتی همراه باشند و بر پایه و در امتداد آن شکل بگیرند، متاثر از مواجهه و تاثیرپذیری مستقیم و غیرمستقیم از کانون‌های معنایی غیرایرانی و به‌ویژه غربی بوده است.

به اعتقاد مولفان کتاب، بدن محمل اصلی تجارب و تعاملات روزمره افراد و بستر مهم تولید، نمایش و مشارکت در فرهنگ عامه‌پسند است. پرداختن نظام‌مند به آداب مدیریتی و حرکات بدن در متن زندگی روزمره به ویژه در کلان شهرها اطلاعات زیادی را در زمینه دینامیسم فرهنگی به دست داده و به ردیابی تاثیرات فرهنگی و غیر فرهنگی داخلی و خارجی بر آن و شناسایی گفتمان‌های مهم برسازنده هوایت اجتماعی کمک می‌کند.

این کتاب در 440 صفحه و باقیمت 12هزار تومان منتشر شده است.

6060

کد خبر 316472

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین