روزنامه جوان در گزارشی نوشت:

در میان مقامات ارشد نظام جمهوری اسلامی بیش از همه میزان مطالعه و علاقه مقام معظم رهبری به کتاب و کتابخوانی مشهود و معروف است. توصیه‌های موکد معظم‌له بر ترویج فرهنگ کتابخوانی نمونه این مدعا است. در سال‌های اخیر بیانات رهبر انقلاب چه در دیدار نویسندگان و چه در بازدید‌های منظم‌شان از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، با تعریف از کتاب‌های خاصی همراه بوده است. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای نسبت به برخی از کتاب‌های منتشر شده در مورد جنگ تحمیلی و به صورت اخص کتاب خاطرات رزمندگان علاقه خاصی ابراز داشته‌اند.

کتاب‌هایی چون«دا»، «نورالدین پسر ایران»، «پایی که جا ماند» و «لشکر خوبان» از جمله این کتاب‌ها هستند. حتی مقام معظم رهبری شاعری مانند فاضل نظری که بیشتر اشعارش را عاشقانه‌ها پر کرده‌اند، مورد تفقد قرار داده‌اند.

وقتی این نگاه ویژه از سوی عالی‌ترین مقام نظام صورت می‌گیرد، کتاب مذکور در حقله توجه مردمی قرار می‌گیرد. مردم دوست دارند بدانند رهبرشان به چه دلیل از کتابی تعریف کرده‌اند و روی آن تقریظ نموده‌اند، به همین خاطر درخواست برای خرید کتاب، رشد ناگهانی خواهد داشت. هنوز چند ماه از برگزاری نمایشگاه کتاب تهران نگذشته است. به یاد داریم که انتشار خبر ابراز لطف مقام معظم رهبری به کتاب «ضد»، آخرین مجموعه فاضل نظری باعث شد همه نسخه‌های این کتاب به فروش برسد و چند بار نیز تجدید چاپ گردد تا شاید پاسخگوی درخواست‌های بی‌شمار تهیه این کتاب باشد.

درست است که تعریف رهبر انقلاب از کتاب فاضل نظری به خاطر ساختار قوی و مضامین اشعار بود اما این استقبال و درخواست‌های پیاپی برای تهیه «ضد» به جز به مدد ابراز لطف مقام معظم رهبری میسر بود؟ مسلماً خیر! در حالی که سرانه مطالعه به‌رغم طرح‌های بی‌سرانجام دولتی افزایش چندانی نداشته است، مردم برای اینکه بدانند ارزش‌های کتابی که رهبر انقلاب بر آن یادداشتی را تقریظ فرموده‌اند، چیست، در صف خرید کتاب می‌ایستند.

اما این شیرینی و حلاوتی که میل به مطالعه در میان مردم ایجاد کرده است با نگاه کاسبکارانه‌ای که ناشر از خود نشان می‌دهد به تلخی می‌گراید. پیش از اینها دیده بودیم زمانی که مردم برای خرید ارزاق عمومی یا اجناسی خاص تمایل از خود نشان داده‌اند، افرادی سودجو با احتکار، کم‌فروشی یا گران فروشی سعی کرده‌اند تا با سوء استفاده از فضای موجود برای خود زراندوزی کنند. اما تکرار این مسئله در بحث کتاب و از سوی ناشری معتبر که از حمایت‌های بی‌شائبه دولتی نیز برخوردار است بعید به نظر می‌رسید. اما انتشارات سوره مهر برخلاف آنچه که نفس کار فرهنگی به دنبال آن است، کیسه بزرگی برای کاسبی از استقبال مردم از کتاب‌های مورد توجه مقام معظم رهبری دوخته است. نمونه آخر این اتفاق را در مورد کتاب «لشکر خوبان» دیدیم که درست بعد از رونمایی از تقریظ رهبر انقلاب بر این کتاب، قیمت آن با جهشی بلند به 31 هزار تومان رسید.

مردم کتاب نورالدین را به قیمت 13 هزار تومان می‌خریدند اما بعد قیمتش 19 هزار تومان شد. شاید ناشر بخواهد این افزایش قیمت را به داستان قدیمی شده قیمت کاغذ ارتباط دهد، اما چطور می‌توان باور کرد عاملی مانند کاغذ که جریان گرانی آن به یک سال گذشته باز می‌گردد، ناگهان و یک‌شبه زهر خود را بریزد؟ چرا تا قبل از اینکه مقام معظم رهبری از این کتاب تعریف و تمجید نکرده بودند، قیمت کتاب در حد نرمالی بود اما بعد از آن و هنگامی که مردم به آن توجه پیدا کردند، قیمتش رشد پیدا کرد؟

زمانی که کتابی منتشر می‌شود انتظار آن است تا شخص یا اشخاصی آن را بخوانند و از میان کلمات و جملات آن شاخه نوینی از نور معرفت را دریافت کنند اما سوره مهر با افزایش قیمت‌ها کاری می‌کند اگر شخصی مشتاق مطالعه باشد یا حتی با شنیدن تعریف رهبری از کتاب علاقه‌مند به مطالعه آن شده باشد، نتواند کتاب را تهیه کند! این درست خلاف نظر مقام معظم رهبری است. سوره مهر این کار را قبل از این درباره کتاب‌هایی چون «دا»، «پایی که جا ماند» و «نوالدین پسر ایران» امتحان کرده و به نتیجه هم رسیده است. چه خوب بود مجموعه‌ای مانند سوره مهر که دست به کار بزرگی چون انتشار خاطرات رزمندگان زده است و سعی در حفظ تاریخ شفاهی دفاع مقدس دارد، کار جاودان و ارزشمند خود را با این نگاه‌های کاسبکارانه خراب نکند. وظیفه‌ای که نهاد‌های فرهنگی بر عهده دارند و برای آن بودجه دریافت می‌کنند، توسعه فرهنگ است، نباید این وظیفه اصلی فدای مسائل حاشیه‌ای چون کسب درآمد شود.

6060

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 317582

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • یک شاعر A1 ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
    3 8
    کتاب ضد یک مجموعه غزل خوب ولی در حد این استقبال نیست . فاضل نظری یکی از مدیران حوزه هنری می باشد که به واسطه شعور شعری که از گذشته دارد همچنان می نویسد و کتاب ها را در نوبت چاپهای بالا منتشر می کند و این به طبع حضور در حوزه می باشد.
  • کتابخوان A1 ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
    6 2
    جای تأسف است
  • بی نام IR ۱۳:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
    8 2
    غير از كاسبي هيچ اسم ديگه اي نميشه روش گذاشت. تاسف آوره
  • بی نام A1 ۱۵:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
    3 2
    این اقایان فقطس نقش گونی را بازی می کنند که مهم نیست چی وچقدر از کجا توش برزین فقط برزین
  • بی نام IR ۲۰:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
    1 0
    سردبیر محترم خبر آنلاین با سلام و خسته نباشید لطفاً برای مطالب منتشرشده امکان ارسال به دوستان را فراهم کنید. مثلاً من می‌خواستم این مطلب رو به یکی از دوستانم ارسال کنم ناچار شدم لینک اون رو کپی و از طریق ایمیل براش بفرستم. متشکرم
  • بی نام FR ۱۵:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    1 2
    جالب تر اینکه دولت (سوره مهر) چاپ میکنه و دولت (بسیج و سپاه و ...) میخرن و هدیه میدن! بله از اسلام میگفتید!!!
  • رند تبریزی IR ۱۷:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    0 0
    وقتی کتابی اینجور تبلیغ می شود این عواقب را هم بدنبال دارد