ابتکار: مشکل ریزگردها و آلودگی هوا اولویت نخست سازمان محیط زیست است

امروز اولین نشست خبری رئیس سازمان محیط زیست با خبرنگاران برگزارشد و درباره آلودگی هوا، ریزگردها، مشکلات محیط زیست و آلاینده ها صحبت شد.

زهرا تالانی: در ابتدای این نشست،معصومه ابتکار رئیس سازمان محیط زیست دو خبر داد. او از لایحه معافیت سازمان حفاظت محیط زیست از پرداخت هزینه‌های دادرسی در محاکم قضایی خبر داد و گفت: به موجب این لایحه سازمان حفاظت محیط زیست در مواقعی که از دست‌اندازی افراد به محیط زیست و تخریب‌ها به مراجع قضایی شکایت می‌کند نیازی به پرداخت هزینه دادرسی ندارد.

به گفته او این مصوبه در کمیسیون لوایح دولت به تصویب رسیده و مصوبات این کمیسیون همانند مصوبات دولت است: برخی از دادرسی هایی که مربوط به محیط زیست بود هزینه بر بود که با این مصوبه مشکلات ما حل می شود.

رییس سازمان محیط زیست همچنین گفت: در سایت سازمان به آدرس www.doe.ir فراخوانی است که از تمام نهادها و فعالان محیط زیست درخواست کردیم مشکلات زیست محیطی را با ذکر جزئیات شرح دهند تا بتوانیم به آنها رسیدگی کنیم. همچنین از امروز محور برنامه های کاری من در این سایت گنجانده می شود تا همگان مطلع شوند.

ابتکار از سفر خود به استان اصفهان در روز ۲۹ مهرماه خبر داد و گفت: رسیدگی به مسائل محیط زیست و برگزاری چند جلسه کاری با مدیران شورای اداری و بررسی آخرین وضعیت زاینده‌رود و تالار گاوخونی از جمله اهداف این سفر است.

در ادامه او به سوالات خبرنگاران پاسخ داد که در جدول زیر آورده شده است:

سوال پاسخ
با توجه به افزایش آلودگی هوا، یکی از برنامه های طرح کاهش آلودگی هوا خروج مینی‌بوس‌های فرسوده بود. اما به خاطر پرداخت نشدن یارانه ها این طرح سال قبل متوقف شد. الان احیای مجدد طرح کاهش آلودگی هوا در تهران و 7 کلان شهر دیگر در دستور کار قرار دارد. در این زمینه دو جلسه هم در اراک و کرج داشتیم. اما انتظار داریم در این زمینه بخش صنعت و خودروسازی هم به ما کمک کنند. برای تهران اولین جلسه کاهش آلودگی هوا تشکیل شد که مهمترین موضوع در آن استانداردسازی سوخت بود که در گذشته به تعویق افتاده بود. اما الان آقای زنگنه نسبت به آن رویکرد مثبت دارد. امیدوارم استاندارد خودروهای داخلی هم ارتقا پیدا کند. اما برای خروج خودروهای فرسوده نیاز به اعتبار و برنامه ریزی داریم که در این زمینه صندوق ملی محیط زیست می تواند کمک کند.
مشکل کمبود بودجه سازمان چگونه جبران می شود؟ در روزهای اول کار من در سازمان محیط زیست آقای مجابی مکاتباتی را انجام دادند و برای برخی طرح ها اعتبار گرفتیم. ما مشکل دیه محیط بانان را داریم که امیدوارم مساعدت شود و امید زیادی به صندوق ملی محیط زیست داریم.
ناسالم بودن آب برخی مناطق تهران من در شورای شهر هم پی گیر این موضوع بودم. در این زمینه باید وزارت بهداشت مساعدت کند.
اولویت در محیط‌‌زیست ما مشکلات محیط زیست را براساس سلامت مردم و آسیب رسانی به طبیعت طبقه بندی می کنیم که در حال حاضر موضوع ریزگردها و آلودگی هوا مهمترین اولویت ما هستند.
پارازیت ها موضوع امواج مشکل مهم و دغدغه محیط زیست است. در شورای شهر هم این موضوع را بررسی کردم. در آنجا هم اعلام کردیم که همه تولیدکنندگان امواج باید در قالب استاندارد عمل کنند. در شورای شهر در یک مصوبه همه آنتن ها را سازه تلقی کردیم و قرار شد هرکسی که دکلی در شهر احداث می کند از شهرداری مجوز بگیرد. در سازمان هم این موضوع را بررسی می کنیم. الان طبق استاندارد فاصله دکل ها از خانه های مسکونی 50 متر و از دانشگاه، بیمارستان ها و مدارس 100 متر باید باشد. دکل هایی هم که از قبل مشکل دارند به کمیسیون اصل 100 ارجاع می شوند. ما هنوز در سازمان وارد این موضوع نشدیم و وظیفه اصلی آن به عهده وزارت بهداشت است.
استفاده از تصویر یوزپلنگ های ایرانی بر پیراهن فوتبالیست ها این پیشنهاد به سازمان داده شده و ما بررسی می کنیم. البته در سازمان از هر پیشنهادی که برای حفط محیط زیست باشد حمایت می کنیم. یوزپلنگ ایران برای کل منطقه آسیا مهم است. امیدوارم از این نماد برای اصلاح فرهنگ شکار بی رویه و تعرض به محیط زیست جلوگیری کنیم.
نجات دریاچه ارومیه 18 طرح در کارگروه نجات دریاچه ارومیه داده شده و در دولت هم مصوب شده است. مطالعات ما برای نجات این دریاچه از سال 79 آغاز شد. اما در این چند سال وقفه ای افتاد. برنامه هایی مانند لایروبی مسیرهای منتهی به دریاچه، بازنگری سیاست های کشاورزی از نتوع الگوی کشت و نوع آبیاری، بازگشت حق آبه دریاچه و ...
مشکل ریزگردهای محلی امسال هنوز بازندگی نداشتیم و این کمک می کند که ریزگردها بیشتر منتشر شوند. اما مدیریت خاک و سرزمین هم مهم هستند. وقتی مراتع از بین می روند، پوشش گیاهی از بین می رود و فرسایش خاک رخ می دهد که با باد موسمی این ریزگردها بیشتر می شوند. همچنین روی ورودی اکثر تالاب ها سدهایی ایجاد شده که حق آبه رعایت نمی شود و منبع ریزگردها هستند. بنابراین منشا همه ریزگردها فقط بیرونی نیستند. معادن با اینکه ارزش افزوده اقتصادی دارند اما نباید باعث نابودی سرزمین شوند.
انتقال صنایع آلاینده از شهرها برای انتقال صنایع آلاینده سه کار باید انجام شود؛ آمایش سرزمین،طرح های جامع شهری و پایش و کنترل واحده ها. تمام واحدهای صنعتی اکنون پایش لحظه ای می شوند. باید موضوع آمایش سرزمین را با جدیت دنبال کنیم تا انتقال این مراکز امکان داشته باشد. در دوره قبل که من در محیط زیست بودم با شرکت آلومینیوم اراک توافق کردیم که اعتباری پرداخت شود تا دیگ های جدید و استاندارد جایگزین شود اما بعدا این مصوبه را تغییر دادند و همچنان آلوده کننده است. باید استانداردهای محیط زیست در صنایع مدیریت شوند درغیراینصورت برخورد می شود. ما با این واحدها تعامل می کنیم و ابزار تشویقی داریم. در دوره قبل برای صنعت سبز را داشتیم. اما باید از زمانیکه قرار است یک واحد صنعتی احداث شود برنامه ریزی محیط زیستی داشته باشد.
پتروشیمی بندر امام در دوره قبل که من در محیط زیست بودم واحدهای پتروشیمی ارتقای مدیریت و استاندارد داشتند. الان وقفه افتاده اما با جدیت دنبال این موضوع هستیم. چون این پتروشیمی به شیلات هم آسیب رسانده است. من در آینده سفری به استان خوزستان دارم و به این موضوع رسیدگی می کنم. کنوانسیون "می می" ما که در ژاپن امضا کردیم برای آلایندگی جیوه است و امیدوارم تمام واحدهای پتروشیمی در این زمینه اقدام کنند.
تعیین زمان مشخص برای حل مشکلات زیست‌محیطی من نمی گویم که در دوره قبل هیچ تلاشی برای محیط زیست نشد اما انصافا رویکردها با دوره من متفاوت بود. باید سیاست های ملی را پیگیری کنیم و این به نظرم ربطی به دولت و سیاست ها نباید داشته باشد. اما در مورد تعیین زمان، نمی توانم وعده بدهم که در چند وقت مشکلات ریزگردها یا آلودگی هوا حل می شود چون نیاز به زمان دارد و این وعده ها عوام فریبانه است. اما این تعهد را می دهم که از تمام توان و ظرفیت برای پیشبرد مشکلات محیط زیست تلاش کنم. در دوره قبل ما دو گزارش از محیط زیست دادیم اما این کار ادامه پیدا نکرد. اما من دوباره گزارش عملکرد از محیط زیست می دهم.
چرا مدیرانی که تخلف می کنند و محیط زیست را نابود می کنند جریمه نمی شوند؟ رویکرد ما در محیط زیست تعامل با دستگاه‌ها است. کار ما برنامه ریزی، سیاست گذاری و نظارت است. متاسفانه تمام جاذبه‌های گردشگری و طبیعت ما در حال نابودی است و منابعی که قرار است برای نسل های بعدی بماند نابوده شده است. بنابراین ما تلاش می‌کنیم که در تولید، الگوی کشت و سیاست اقتصادی تجدید نظر شود. باید اقتصاد محیط زیست را جدی گرفت. اما این یک رویکرد کلان است و نیاز به هماهنگی دستگاه ها دارد. در منشور هیات دولت آقای روحانی برای اولین بار اعلام شد که از محیط زیست و انرژی پاسداری شود که این خیلی نکته خوبی است. 
آزاد راه تهران-شمال و افزایش ویلا سازی در شمال و تخریب زمین ها من هم گزارش هایی دارم که تغییر کاربری در اراضی و شالیزارهای شمال شده است. اما شهرداری و شورایاری این مناطق باید کمک کنند. الان متاسفانه به خاطر شیب جنگل ها امکان کاشت و بازسازی جنگل ها وجود ندارد.

 

در این جلسه احمدعلی کیخا، معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست هم به سوالات خبرنگاران پاسخ داد:

 

سوال پاسخ
جاده‌سازی در جنگل ابر معاونت محیط طبیعی سازمان همچون گذشته مخالفت شدید خود را با احداث این جاده با توجه به اینکه مسیرهای جایگزین برای این جاده وجود دارد، اعلام می کند کمااینکه در مدیریت قبلی سازمان هم اسناد نشان می دهد که تنها موافقت این سازمان با بازسازی این جاده در حد یک جاده روستایی بوده است. مردم باید بدانند که حفاظت از محیط زیست ممکن است مقداری هزینه داشته باشد اما نمی توان برای تمام روستاها در کشور تسهیلات رفاهی با کمترین هزینه را به بهای نابودی محیط زیست تامین کرد. در بازدیدی که چند ماه پیش از جنگل ابر داشتم ساخت این جاده با توجه به مخالفت های کارشناسان و نهادهای مردمی متوقف شده بود، اما با توجه به اینکه اسنادی مبنی بر رانش زمین در روستاهای اطراف این منطقه وجود دارد، دستورالعمل فوری برای بازبینی سریع این منطقه ارائه می شود.
مشکلات باغ‌وحش‌ها و استاندارد نبودن
یک دستورالعمل برای استاندارد سازی باغ وحش ها در سال های قبل تهیه شده اما اشکالاتی دارد. وضع موجود باغ وحش ها مطلوب نیست و برخی ارگان ها کار حرفه ای انجام نمی دهند. ما با شورای شهر یک هماهنگی را انجام دادیم تا در باغ وحش ها یک دامپزشک همیشه حضور داشته باشد و شرایط حیوانات را کنترل کند که در تهران این کار انجام می شود. با پلیس فن آوری هم برای خرید و فروش مجازی گونه های نایاب مکاتباتی را انجام داده ایم. در مورد باغ وحش های زیرزمینی هم با متخلفان برخورد می شود.

47232

کد خبر 318391

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۱:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۸
    4 0
    آلودگی های سرب و روی زنجان............................
  • اهوازی IR ۱۲:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۸
    4 0
    مشکلات رودخانه کارون چی؟
  • باربارا IR ۲۱:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
    1 0
    خشک شدن دریاچه های پریشان، بختگان و مهارلو!

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین