نیکلاس برنز در مقاله ای که در روزنامه بوستون منتشر شد: به تعاملات اخیر ایران و آمریکا در زمینه برنامه هستهیی ایران پرداخت و تاکید کرد که اگر قرار باشد مذاکرات به یک توافق بین دو طرف منجر شود کنگره آمریکا باید از اعمال تحریمهای بیشتر علیه تهران در مرحله کنونی خودداری کند.
نیکلاس برنز، دیپلمات پیشین آمریکایی که معاون وزیر امور خارجه آمریکا در دوران جورج بوش بود در این مقاله نوشت: در حالی که تندروها در کنگره در حال تخریب دولت در طول تعطیلی آن بودند، دیپلماتهای وزارت امور خارجه مایلها دورتر در ژنو مشغول دنبال کردن فعالیتهای مفیدتری بودند. مذاکرهکنندگان آمریکایی و ایرانی مذاکراتی را که همه از مدتها پیش منتظرش بودند درباره برنامه هستهیی ایران برگزار کردند. دو طرف اولین ملاقات را سازنده خواندند که این یعنی آغاز گفتوگوها به نحو حیرتانگیزی خوب بود.
باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا و جان کری، وزیر امور خارجه این کشور به درستی برنامه هستهیی ایران را اولویت اصلی بینالمللی آمریکا در یک سال آینده می دانند. اگر آنها بتوانند به توافقی با ایران دست یابند این برایشان یک دستاورد بزرگ خواهد بود. آنها برای این که موفق شوند باید دو استراتژی مخالف را متعادل نگه دارند.
اول این که توافقی صورت نخواهد گرفت مگر این که هر دو طرف مصالحه کنند. آمریکا و ایران آنقدر مغرور و قوی هستند که تسلیم دستورات یکدیگر نخواهند شد. مذاکرات باید واقعی باشد و ایران باید با محدودیتهای شدید و بازرسیهای سرزده از فعالیتهای هستهییاش موافقت کند. آمریکا نیز به نوبه خود باید اجازه یک برنامه غنیسازی محدود و به شدت کنترل شده را به ایران بدهد.
اما دوم این که تنها راه رسیدن به چنین توافقی این است که آمریکا اعمال فشار قابل توجه به ایران را حفظ کند تا زمانی که تهران با آیندهای عاری از تسلیحات هستهیی موافقت نکرده است آمریکا و اتحادیه اروپا نباید تحریمهای اصلی علیه ایران را لغو کنند.
برنز در بخش دیگری از مقالهاش با ادعای این که آمریکا ضربههای قابل توجهی به اقتصاد ایران زده است نوشت که واشنگتن اکنون باید از این اهرم برای متقاعد کردن ایران به آن چه وی رویای تسلیحات هستهیی خواند استفاده کند.
در ادامه این مقاله آمده است: این امر نیازمند انعطافپذیری و مصالحه از جانب ما برای رسیدن به راهحلی است که ایران و آمریکا بتوانند با آن کنار بیایند.
اوباما باید چندین ماه سر میز مذاکرات بماند تا بتواند به یک توافق دست یابد. اما کنگره تهدید اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران را مطرح کرده است؛ این در حالی است که بسیاری در دولت اوباما معتقدند تحریمهای جدید میتواند مذاکرات که تازه آغاز شدهاند را نابود کند. کنگره باید اعمال تحریمهای جدید را به تاخیر بیاندازد. اسراییل نیز باید به تلاشهای دیپلماتیک اوباما اعتماد کند.
219219
نظر شما