چرا رای اعتماد به وزرا علنی نیست و اسامی موافقان،مخالفان وممتنعین اعلام نمی شود؟

بر اساس مشروح مذاکرات ادوار مجلس، تنها اسامی نمایندگان مخالف، موافق و ممتنع وزرای پیشنهادی در دو مجلس اول و دوم به ثبت رسیده است.

نسرین وزیری: پس از آن تاریخ، دیگر اسامی نمایندگان رای دهنده به وزرا در مشروح مذاکرات مجلس منتشر نشده است.

محمدحسین فرهنگی عضو هیات رئیسه مجلس در پاسخ به این سوال خبرگزاری خبرآنلاین، که چرا اسامی نمایندگان به تفکیک آرایشان در مورد کابینه در مشروح مذاکرات قید نمی​شود؟، گفت: بر اساس آیین نامه داخلی مجلس، اسامی نمایندگان به این تفکیک چاپ نمی​شود و تنها اسامی و متن اظهارات ناطقان درباره کابینه درج می​گردد.

وی با تاکید بر اینکه اصل در مجلس بر رای گیری مخفی و غیر علنی است، ادامه داد: در مواردی که رای گیری علنی می​شود، تشریفات خاص خود را دارد. در آیین نامه فعلی چنین مجوزی به هیات رئیسه داده نشده که آرای نمایندگان را به شکل علنی در مشروح مذاکرات درج کنند.

به گفته این عضو هیات رئیسه مجلس درج اسامی نمایندگان مخالف و موافق در خصوص رای گیری کابینه در مشروح مذاکرات مجلس اول و دوم یا به دلیل نوع آیین نامه داخلی مجلس در آن زمان بوده و یا به دلیل اعمال شرایط مندرج در آیین​نامه و رعایت تشریفات خاص که در آیین نامه فعلی هم هست.

فرهنگی در پاسخ به این سوال که چرا علی رغم نکات مثبتی همچون نظارت پذیر شدن آرای نمایندگان و اطلاع یابی مردم از آرای نمایندگانشان، رای گیری در موارد حساس همچون رای اعتماد به وزرا علنی نمی​شود؟، گفت: چون این مساله نکات منفی​ای همچون احتمال اعمال فشار بر نمایندگان را نیز دارد. به این ترتیب نماینده ممکن است به هر علتی نظر خودش را علنی نکند.

او که سه دوره است نمایندگی مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی را بر عهده دارد، عنوان کرد که تا کنون از مفادی از آیین نامه داخلی مجلس که رای گیری از نمایندگان را علنی می​کندف در این سال​ها استفاده نشده است. این یعنی در 10 سال گذشته حتی یک مورد رای گیری علنی در مجلس نداشته​ایم.

گفتنی است بر اساس ماده 119آیین نامه داخلی مجلس، مصوبات مجلس در جلسه رسمی و با رأی موافق اکثریت مطلق حاضران که بیش از نصف نمایندگان حاضر است، معتبر می‌باشد مگر در مواردی که در قانون اساسی یا این آیین‌نامه نصاب دیگری تعیین شده باشد.

در ماده 124 هم آمده است که در موارد ذیل أخذ رأى علنى با ورقه خواهد بود:

هرگاه حداقل ده نفر از نمایندگان به‏جاى استفاده از دستگاه الکترونیکى و یا  قیام و قعود رأى علنى با ورقه را تقاضا نمایند. ابتدائاً بدون بحث نسبت به درخواست، رأى‏گیرى به عمل مى‏آید و درصورت تصویب درخواست، اصل موضوع با ورقه و به‌طور علنى به رأى گذاشته مى‏شود.

بر اساس آنچه که در ماده 125هم آمده،  در رأى علنى با ورقه، هر نماینده داراى سه‏نوع کارت سفید، کبود و زرد است که اسم آن نماینده روى کارت​ها چاپ شده است. کارت سفید علامت قبول، کارت کبود علامت رد و کارت زرد علامت امتناع است. هنگام اخذ رأى علنى با ورقه، نمایندگان کارت سفید یا کبود یا زرد خودشان را با نظارت دبیران در گلدان‌ها مى‏ریزند. نمایندگانى که رأى ندهند و یا بعد از اعلام اخذ رأى از تالار جلسه خارج شوند، ممتنع محسوب مى‏شوند. اسامى موافقان، مخالفان و ممتنعان و کسانى که در رأى‏گیرى شرکت نکرده و یا بعد از اعلام أخذ رأى از تالار خارج شده‏اند، بدون اینکه در جلسه قرائت شود، درصورت مشروح مذاکرات مجلس ثبت مى‏گردد.

همچنین آنگونه که در ماده 126تاکید شده، در موارد ذیل أخذ رأى مخفى با ورقه الزامى است:

1- انتخاب اعضاى هیأت رئیسه، حقوقدانان شوراى نگهبان، نمایندگان مجلس در نهادها و هیأت‏ها ، مجامع و شوراها و سایر انتخابات راجع به اشخاص

2- انتخابات داخلى شعب و کمیسیون‏ها

3- رأى اعتماد و عدم اعتماد به وزیران و هیأت وزیران و رأى عدم کفایت به رئیس جمهور

4- رأى نسبت به اعتبارنامه نمایندگانی که مورد اعتراض واقع شده‌اند.

/2929

 

کد خبر 319760

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • farzad...esf RS ۱۶:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۶
    12 2
    آقا علنی نکنین!! فقط به ظریف گیر ندین دیگه
    • majid A1 ۰۵:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
      24 0
      چون ظرفیت راستگو بودن و ندارید
    • majid A1 ۰۵:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
      11 0
      چون ظرفیت راستگو بودنو احزاب ندارن
  • بی نام IR ۰۵:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    2 5
    چون قضيه خانوم راستگو تكرار ميشه و ازادي بيان و فكر از طرف شما روزنامه نگاران زيزر سوال ميره...
    • بی نام IR ۰۵:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
      15 1
      اتفاقا بد هم نیست... بالاخره مردم باید بدونند به چه نماینده ای و با چه تفکر واقعی رای میدهند. قضیه خانم راستگو هم خیلی ربطی به آزادی بیان ندارد. بیشتر از آن به گمان بنده به ساز و کارهای ناقص احزاب و جبهه‌های سیاسی بلوغ نیافته‌مان بر می گردد. این مسأله هم که احتمال فشار بر نماینده بیشتر می شود خیلی توجیه خوبی نیست. نماینده باید اقتدار خودش را داشته باشد. فشار بر نمایندگان زمانی زیاد است که موضوع باج دهی و باج خواهی - که بدور از منافع واقعی مردم است - فرصت بروز و ظهور پیدا می کند ...
  • بی نام A1 ۰۵:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    18 0
    اونایی که از اعتراض مردم حوزه انتخابیه شون و همچنین از دست دادن رانتهای بعدی شون میترسند با علنی شدن رای شون مخالفند. مردم باید بدونند کسی که به اسم اونا توی مجلس هست رای داده یا نداده و یا اگر داده به کی داده.
  • كاظم IR ۰۶:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    1 3
    امت عاشق نمايندگان اصولگراي خدوم ارزشي است و ممكن است با انتشار آرا به نمايندگان غربزده اقليت آسيب برساند كه به صلاح نيستش
  • الیمی IR ۰۷:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    8 0
    چون پای انتخابات بعد هم در میان است .

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین