زهرا تالانی:در این مراسم،محمد علی نجفی رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری حضور یک فرد از وزارت امور خارجه در حوزه گردشگری را برای توسعه گردشگری به فال نیک گرفت و افزود:امیدوارم آقای رحمانی در چارچوب برنامه های قبلی و آینده بتواند با قدرت و هماهنگی گردشگری را توسعه دهد.
محمدعلی نجفی گفت بنده درباره منابع درآمدی هتلهای سایر کشورها صحبتی داشتم که آنها درآمدهایی از جمله فروش مشروب و بار دارند در حالی که ما به درستی از آن محروم هستیم ولی گفتم که ما باید فکر کنیم امتیازات دیگری برای هتلها داشته باشیم به طور مثال مجوز تراکم تجاری را برای آنها افزایش دهیم اما عدهای برداشت کردند که این صحبتهای من مقدمه آزاد شدن فروش مشروب در هتلهای داخل کشور است در حالی که این طور نیست و آنها از یک مقدمه و نتیجه به یک مقدمه و نتیجه دیگر رسیدند.
او تاکید کرد:گردشگری برای توسعه نیاز به هماهنگی و برنامه ریزی با همه ارگانها دارد تا به جایگاه اصلی خود برسد.
او با بیان اینکه برخی کارشناسان این حوزه،گردشگری را چاه نفت می دانند گفت:در مورد چاه هم ابتدا باید سرمایه گذاری کرد تا به بهره برداری برسد،اما در مورد بخش گردشگری هنوز برنامه ریزی مادی و فکری نشده و باید ضعفها را جبران کرد تا انتظار رئیس جمهور،بخش خصوصی و مردم برآورده شود.
نجفی ادامه داد:یکی از نواقص کار من این بود که در این دو ماه نتوانستم با همکاران بخش گردشگری دیدار داشته باشم،برای همین الان از این فرصت استفاده می کنم و بخشی از کارهایی که در حوزه معاونت باید انجام شود را اعلام می کنم.
او تشکیل شورای بخش خصوصی گردشگری را مهمترین اولویت دانست و گفت:باید شورای بخش خصوصی گردشگری متشکل از نمایندگان و فعالان این بخش تشکیل شود تا بخش عمده برنامه ها را انجام دهد و از آنها کمک فکری بگیریم.
نجفی گفت: اما تشکیل این شورا هم دشورای های خاص خود را دارد چون گروه ها و اتحادیه های مختلفی در این حوزه فعالیت می کنند که در مواردی هم با هم اختلاف دارند،لذا امیدوارم این کار انجام شود تا راهکارهای عبور از مشکلات توسعه گردشگری اعلام شود.
نجفی دومین کار در بخش معاونت را ساماندهی آن دانست و گفت:این معاونت نیاز به شورای برنامه ریزی دارد که تعدادی از فعالان بخش خصوصی هم باید در آن حضور داشته باشند تا معاونت گردشگری یک برنامه منسجم داشته باشد و بتوانیم یک سند ملی برای توسعه گردشگری تهیه کنیم.
او اعلام کرد که بخش هایی که فعلا در معاونت گردشگری فعال هستند پاسخگوی نیازهای این معاونت و گردشگری کشور نیستند و من با یم مطالعه ابتدایی که داشتم معتقدم که سیستم فعلی به شدت سنتی است.
نجفی پیشنهاد داد:باید در بخش معاونت یک مشاور داشته باشیم تا با نگاه جدید به ساماندهی این معاونت بپردازد،مثلا لازم است که گردشگری طبیعت و سلامت را تعریف کنیم تا در جذب گردشگر موفق باشیم.
او گفت:فکر می کنم نگاه جدیدی باید به تشکیلات و سازمان گردشگری داشت و باید سرمایه گذاری های مادی و معنوی کرد تا به نقطه ای برسیم که انتظار بازدهی و اشتغالزایی داشته باشیم.
او ادامه داد:مدتی قبل یکی از دوستان زیرساختهای گردشگری سلامت در ایران و ترکیه را بررسی کرده بود و به نتایج جالبی رسیده بود،در این مطالعه مشخص شد که هرکس در هرجای دنیا که بخواهد می تواند نرخ،بیمارستان و تجهیزات کشور ترکیه را با اینترنت بدست آورد اما در ایران این اطلاعات ناقص و اغلب اشتباه بودند.
او اقدام بعدی در این معاونت را سروسامان دادن به پژوهشکده گردشگری دانست و گفت:الان یک جدایی میان معاونت و این پژوهشکده وجود دارد و ارتباط ما با دانشگاههای کشور هم کم است که لطمه بزرگی خوردیم چون از فارغ التحصیلان این حوزه استفاده نمی شود.
نجفی گفت:من به دوره دکترای گردشگری از نظر محتوا ،ارزش علمی و بازار کار خوشبین نیستم.
نجفی به آموزش و فرهنگ سازی در زمینه گردشگری تاکید کرد و گفت:با وجودیکه ایرانیها به مهمان نوازی مشهور هستند اما اطلاعات و فرهنگ مردم کم است و باید با تخلفات برخورد کرد.
نجفی با اشاره به گفت وگوی تلویزیونی خود گفت:یک منبع درآمد هتل ها در دنیا از فروش مشروب است که چون در کشور ما ممنوع است باید شیوه های درآمدزایی دیگری را جایگزین کنیم مانند ایجاد مراکز تجاذی در کنار هتل ها،اما برخی سوءبرداشت کردند و گفتند که منظور من آزاد کردن فروش مشروب در هتلها است.
او تاکید کرد:باید آموزش و سواد هتلداران را بالا ببریم و این موضوع رسیدگی شود،چون متوسط سواد کارکنان در هتل ها و میهمان پذیرها از متوسط سواد کارکنان همین بخش ها در سطح بین المللی پایین تر است. آموزشهای رسمی و غیررسمی و آماده کردن کارکنان گردشگری در بخش حرفه ای بسیار اندک است.
او به مسئله نظارت بر این حوزه تاکید کرد و ادامه داد: متاسفانه خیلی نمی توان به آمار فعلی گردشگری تکیه کرد و صدرصد درست نیستند.
تشکیل کمیته لغو روادید
منوچهر جهانیان معاون سابق گردشگری کشور در این مراسم به گزارش عملکرد خود پرداخت و گفت:تاکنون بیش از 50 درصد هتل های کشور استاندارد شده اند و عاملان تطبیق شروع به استانداردسازی این هتل ها کرده اند.
او با بیان اینکه در بحث ساماندهی دفاتر خدمات مسافرتی یک کمیته ساماندهی شکل گرفته تا استانداردسازی در این حوزه نیز انجام شود ادامه داد: در این مدت سعی کردیم توجه جدی به مراکز آموزشی داشته باشیم و به حضور متخصصان در سیاست گذاری برنامه ها، ساماندهی تعطیلات در طول سال برای توسعه سفر و مدیریت سفر خانواده ها توجه بیشتری کنیم.
او گفت: تشکیل کمیته لغو روادید برای برخی کشورها لازم است و اولین جلسه آن هم برگزار شد که در این باره نظر دستگاه های مختلف را جلب کرده ایم و مصوبات آن در هیئت دولت به تصویب رسید تا کمیته یا کارگروه لغو روادید به بررسی کشورها بپردازد.
او در مورد ورود و خروج گردشگران خارجی گفت: در سال 1390 با رشد 5 درصدی در بخش ورود گردشگران خارجی به ایران مواجه بودیم، در سال 91 نیز با 24 درصد و در هفت ماهه اول سال 92 با 26 درصد رشد در این بخش مواجه بودیم این در حالی است که طبق اعلام سازمان جهانی جهان گردی (UNWTO) رشد گردشگری در جهان در سال 2012 چهار درصد و در سال 2013 تنها چهار و ده دهم درصد بوده است.
حاشیه های مراسم
• جهانیان گفت:من با وجود این که معاون گردشگری کشور بودم اما در این دوسال فرصت نکردم حتی یک روز همراه خانواده ام به سفر بروم.
• جهانیان گفت:در این دو ماه و 17 روز که با آقای نجفی کار کردم متوجه شدم ایشان شخصیت دانشگاهی دارند و خصوصیات خاص اخلاقی دارند.
• وی توضیح داد: متوسط سواد کارکنان در هتل ها و میهمان پذیرها از متوسط سواد کارکنان همین بخش ها در سطح بین المللی پایین تر است. آموزشهای رسمی و غیررسمی و آماده کردن کارکنان گردشگری در بخش حرفه ای بسیار اندک است.
• زمانیکه نجفی در مورد کم سواد بودن هتلداران و بخش گردشگری کشور سخن می گفت، اکبر غمخوار عضو هیات مدیر انجمن دفاتر خدمات مسافرتی تهران گفت: این سواد کم، در بین کارکنان سازمان میراث فرهنگی هم وجود دارد که نجفی هم حرف او را تایید کرد .
• در این مراسم،نجفی جهانیان را به عنوان مشاور در این معاونت معرفی کرد و گفت:امیدوارم ایشان بتواند مسئولیت دو پروژه را به عهده بگیرد.
• نجفی در مورد مشکلات گردشگران خارجی در ایران گفت: سفیر ایران در عربستان گفت از گردشگری که از هتل تا فرودگاه در مشهد تاکسی گرفته بود 150 ریال سعودی پول گرفته شده که این بی انصافی است.
• در مراسم معارفه و تودیع معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی جمعی از هتل داران، آژانس داران، فعالان گردشگری و کارکنان وزارت امور خارجه در سالن اجتماعات سازمان میراث فرهنگی حضور داشتند.
45232
نظر شما