رژیم آل سعود از تغییرات احتمالی در این کشور به مانند قطر نگران است و افزون بر مشکلات داخلی با بحرانهای بین المللی و منطقه ای نیز دست و پنجه نرم می کند .
روزنامه السفیر در پایگاه اینترنتی خود با انتشار مقاله ای به قلم حبیب فیاض با عنوان «عربستان سعودی و خصومتهای هم پیمانان» نوشت: سردرگمی آشکار عربستان سعودی در منطقه به آن اندازه که برای اصل رژیم سعودی خطرناک شده است در بعد منطقه ای این کشور تاثیر نگذاشته است .
آل سعود اگرچه با آمریکا اختلافات جزئی داشت اما به مرحله ای حاد و سرنوشت ساز نرسیده بود و این کشور هیچگاه در برابر ایالات متحده تمرد نمی کرد. بنابراین پاییز عمر آل سعود قابل مشاهده است و بهار در عربستان سعودی همانند بهار کشورهای عربی در حال پدیدار شدن است.
تجربه ثابت کرده است هم پیمانان آمریکایی در برابر ویروس بهار عربی در مقایسه با دشمنان آمریکا از مقاومت کمتری برخوردارند. دلیل این مدعا تحولات مصر و تونس است زیرا واشنگتن به راحتی پشت هم پیمانان خود زین العابدین بن علی و حسنی مبارک خالی کرد در حالی که از نزدیکترین هم پیمانان کاخ سفید به شمار می رفتند . این در حالی است که نظام سوریه همچنان مقاومت کرده و پا برجا ایستاده است.
بنابراین بطور آشکار نمایان شده است که عربستان سعودی بحران زده است. این بار خصومتها فقط به خاندان حاکم در عربستان خلاصه نمی شود بلکه فراتر رفته و به اختلافات ریشه دار عربستان سعودی و هم پیمانان و دوستان این کشور نیز رسیده است.
تیرگی روابط بین ریاض و واشنگتن روز به روز گسترش می یابد و البته از زمانی که آمریکا از حمله نظامی به سوریه سرباز زد و سیاست منطقه ای جدیدی را اتخاذ کرد این اختلافات بین آل سعود و کاخ سفید بیشتر شده است، زیرا این سیاست آمریکا باعث شد همه تلاشها و اهداف عربستان سعودی از بین برود.
عربستان سعودی شراکت روسیه و آمریکا در خصوص سوریه و نزدیک شدن روابط آمریکا به ایران را به منزله به حاشیه رانده شدن خود در منطقه می داند و متوجه شده نقش خود را در منطقه از دست داده است.
مسئله فقط به اینجا خلاصه نمی شود؛ بلکه به دخالتهای آمریکا در امور داخلی عربستان سعودی نیز منجر شده است.
این دخالتها شامل اصلاحات ریشه دار در نظام سیاسی ، جایگزین کردن مسئولان فعلی عربستان سعودی با دیگر مسئولان، تدوین قانون اساسی جدید در این کشور ، فراهم کردن زمینه برای تکثر گرایی سیاسی ، روی کار آمدن نظامی بر پایه انتخاب مردم ، احترام به حقوق بشر ، آزادی زندانیان سیاسی ، اصلاح نظام قضائی و شیوه های آموزشی و اجازه دادن به زنان در رانندگی خودروهاست.
بحران عربستان سعودی در افزایش اختلافات با قطر نیز مشهود است زیرا این دو کشور بر سر مصر مناقشه دارند به طوری که دوحه از اخوان المسلمین حمایت می کند ولی عربستان سعودی از ارتش و دولت جدید حمایت می کند .
این در حالی است که قطر از بحران سوریه خود را کنار کشیده است اما عربستان سعودی قصد دارد فعالیتهای خود را تا سقوط نظام سوریه ادامه دهد .
از سوی دیگر گشاده رویی قطر در تعامال با ایران بر کسی پوشیده نیست در حالیکه روابط ایران و عربستان تقریبا روابطی سرد و بی روح است.
علاوه بر آن آل سعود از شبح تغییری که در قطر روی داد دچار هراس است و از اینکه در داخل این کشور نیز تغییراتی در بین مقامات سعودی صورت بگیرد، آنها را نگران کرده است.
از سوی دیگر روابط عربستان سعودی و ترکیه نیز در همین راستا قرار می گیرد. ریاض اولین حمایت کننده و خط دهنده کودتا علیه اخوان المسلمین در مصر بود در حالی اخوان المسلمین نقطعه عطف ترکیه در طرحهای منطقه ای این کشور به حساب می آید .
اختلافات موجود بین اسلام مورد نظر ترکیه و اسلام سعودی، آماده ایجاد منازعه از نوع اخوانی - وهابی است که مرزهای آن علاوه بر مصر کشورهای دیگر را فرا خواهد گرفت.
این موضوع و رویکرد درگیری و جنگ سوریه بین ارتش آزاد -که نزدیک به ترکیه است- و گروههای تکفیری - که ساخته و پرداخته عربستان سعودی هستند - به خوبی مشهود است . شاید آنچه که خشم ترکها را برانگیخته اصرار ریاض بر فرستادن تکفیری ها به سوریه است؛ زیرا تکفیری ها در حال حاضر خطری جدی برای ترکیه به حساب می آیند، اما عربستان سعودی برای این مسائل اهمیتی قائل نیست.
سیاستهای منطقه ای مقامات عربستانی ناشی از دیدگاهی محدود است و منطقه را به سمت هرج و مرج می کشاند و می تواند باعث افزایش خشونتها در عراق، جلوگیری از تشکیل دولت در لبنان ، تهدید به جنگ داخلی در این کشور ، ایجاد مشکل بر سر راه نشست «ژنو 2» ، حمایت از ارسال سلاح و اعزام افراد مسلح به سوریه و نزدیکی و هماهنگی با اسرائیل شود .
4949
نظر شما