همایشی برای آموزش غیر‌رسمی در موزه‌ها

موزه علوم و فناوری که در خیابان سی تیر تهران نزدیک میدان امام خمینی قرار دارد، یکی از موزه های تازه تاسیسی است که برای علم و فناوری در کشور ساخته و تاسیس شده است. سه شنبه صبح نشستی با حضور مسئولان موزه در مورد همایش آموزش غیر رسمی برگزار شد.

محمدعباس جوادی نوبندگانی: این موزه که در میان مجموعه موزه های قدیمی و باستانی تهران قرار دارد، در عین سادگی ظاهر ساختمان و عدم انطباق فضا با اصل موضوع محیطی جذاب را برای بازدید کننده ایجاد می کند.

پیش از نشست خبری، باید گردشی در موزه داشته باشیم؛ در موزه دو سالن برای بازدید وجود دارد یکی سالن فناوری های ایرانی باستانی، یکی سالن فناوری های روز و باصطلاح نوین. در سالن فناوری های ایرانی که وارد شدیم اول دل گرم به سابقه تاریخی کشور و بزرگانی بودیم که در صدها و شاید هزاران سال پیش از ابزار هایی استفاده کردند که امروزه در دنیا به شکلی دیگرش و با اسمی دیگر تولید و استفاده می شود. 

در این سالن که همه چیز بازسازی شده از روی اصل بود چیزهایی دیدیم که باور کردنش برای زمان های دور بسیار عجیب و غیرممکن است. یکی از این اشیاء پیل اشکانی یا همان باطری سفالی خودمان است. عجیب نیست که ایرانیان نزدیک به هزار سال پیش از باطری استفاده می کردند؟این باطری که ساختارش شبیه باطری های امروزی است حدود نیم ولت برق تولید می کند.

بعد از بازدید و تعجب بسیار از آثار این سالن به سالن کناری رفته و علم را تجربه کردیم. در این سالن اصول اپتدایی فیزیک به نمایش در آمده بود. نکته جالب در این موزه این بود که نه تنها بازدید کننده می توانست به همه چیز دست بزند و با آن کار کند بلکه خودش در مواردی در آزمایشات شریک می شد. مثلا در آزمایشی برای جرثقیلی که طرح امروزه آن بر اساس ایده ابوعلی سینا ساخته شده بود بازدید کننده روی یک صندلی می نشیند و بازدید کننده دیگری او را با یک اهرم بسیار ساده به بالا می برد. کاری که نیروی زیادی لازم دارد با چند چرخ و اهرم خیلی راحت انجام می گیرد.

بعد از بازدید نشست خبری همایش "آموزش غیر رسمی در موزه ها و مراکز علم" آغاز شد و همایش محور سخنان مسئولین موزه قرار گرفت. در این نشست که وحدتی ریاست موزه علوم و فناوری هم در آن شرکت داشت شرح همایش و کارگاهای آموزش غیر رسمی بیان شد.

در ابتدا گفته شد در همایش که ۲۶ تا ۲۸ آبان در موزه ملی ایران برگزار می شود، فیورنزوگالی رییس موزه لئوناردو داوینچی ایتالیا که یکی از موزه های مشهور دنیا و موزه اصلی علوم و فناوری ایتالیاست حضور دارد.

سپس محمودپور، دبیر علمی همایش "آموزش غیر رسمی در موزه ها و مراکز علم" برنامه ها و محور این همایش را اینگونه بیان کرد: همایش آموزش غیر رسمی در موزه های علوم و مراکز علم در راستای گسترش و نهادینه سازی آموزش اپتدا در موزه ها به صورت عام و بعد از آن در موزه های علوم بطور خاص است.موزه های علوم یک سری از نهاد های نوپا در کشور ما هستند که در راستای گسترش علم و آموزش های غیر رسمی همچنین نهادینه کردن فرهنگ علمی ایجاد شده اند.مخاطبان این موزه ها از کودکان تا اساتید دانشگاهها هستند.

او انتقال مفاهیم از طریق آموزش و بازدید را یکی از مواردی دانست که طی بازدید از این مجموعه شکل می گیرد.

محمودپور هدف عمده در این همایش را تولید ادبیات علمی در راستای آموزش غیر رسمی موزه ها بیان کرد و گفت: هم اندیشی و هم افزایی بین صاحب نظران و اندیشمندان این حوزه اتفاقی است که بعد از 5 روز همایش و کارگاه اتفاق می افتد.

به گفته او همایش آموزش غیر رسمی موزه علوم و فناوری در دو مرحله یکی همایش از 26 تا 28 آبان و دیگری کارگاه از 29 تا 30 آبان بصورت کارگاه برگزار می شود.

بعد از محمود پور، دکتر وحدتی، مدیر و رییس موزه به بیان و طرح مشکلات این موزه و کم لطفی ها گفت. وحدتی در پاسخ به سوال خبرنگاران در مورد حمایت ها گفت: ما هیچ مشکلی با حمایت ها نداریم چون اصلا حمایتی نیست که بخواهد مشکل ساز شود.

وحدتی مشکل اصلی موزه را مکان آن دانست و گفت: در کل دنیا موزه های علوم و فناوری معماری شگفت انگیز و بسیار زیبایی دارند که برخی از آنها میلیارد ها دلار پول صرفشان شده.اما در اینجا فضای موزه با اصل هدف موزه در تضاد است.

به گفته او تعداد موزه های علم و فناوری در ایران به زحمت به 10 موزه می رسد. علاوه بر این مسائل ما نیازمند مکانی حداقل حدود 3-4 هکتار در تهران هستیم تا بتوانیم آنگونه که شایسته است خدمات ارائه کنیم.

47233

کد خبر 321047

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =