۰ نفر
۱۸ آبان ۱۳۹۲ - ۰۹:۵۸

بررسی‌ها پس از نبش قبر پابلو نرودا شاعر بزرگ شیلیایی نشان می‌دهد دلیل مرگ او مسموم شدن نبوده و بر اثر سرطان درگذشته است.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، تحقیقات انجام شده روی بقایای جسد پابلو نرودا که حدود شش ماه به طول انجامید و در آن 15 متخصص اهل شیلی و دیگر کشورها دخالت داشتند، نشان داد هیچ ردی از سم در بقایای این شاعر وجود ندارد.

این شاعر چپ‌گرا سال 1973 تنها 12 روز پس از کودتای نظامی که ژنرال آگوستو پینوشه را به قدرت رساند، درگذشت.

استخوان‌های پابلو نرودا در باغ «ایسلا نگرا»، خانه ساحلی عزیزش در حاشیه اقیانوس در شیلی دفن شده است.

قبر او در کنار قبر همسر و منبع الهامش ماتیلد اوروتیا است. بدن این شاعر ماه آوریل امسال نبش قبر شد تا بررسی شود آیا دلیل مرگ نرودا مسموم شدن بوده یا خیر. ادعای مسموم کردن این شاعر را راننده او و چند تن دیگر از نزدیکانش رسانه‌ای کرده بودند.

نرودا، شاعر برنده جایزه نوبل در سن 69 سالگی درگذشت. او که شعرهای سیاسی‌اش شهرت دارند یکی از دوستان نزدیک رئیس جمهور سالوادور آلنده بود.

پاتریسیو بوستو، رئیس دایره پزشکی شیلی روز جمعه اعلام کرد: «هیچ ردی از هیچگونه ماده شیمیایی در بدن نرودا کشف نشد.» بوستو تائید کرد که بررسی روی بقایای نرودا نشان می‌دهد آنچه در پرونده مرگ او ذکر شده یعنی مرگ بر اثر سرطان صحت دارد.

با این حال نتایج منتشرشده روز شنبه بسیاری را راضی نکرد. ادواردو کونترراس، وکیل حزب کمونیست شیلی گفت: «پرونده نرودا امروز بسته نمی‌شود.»

او افزود: «امروز ما درخواست دادیم تا نمونه‌های بیشتری در اختیار ما بگذارند. آن‌ها ما را به نمونه‌های شیمیایی ارجاع دادند و نگار هیچ مطالعه‌ای روی نمونه‌های بیولوژیک انجام نشده است. فصلی بسیار مهم بسته شده است و خیلی هم جدی پیگیری شد اما این پرونده مختومه نیست.»

مانوئل آرایا، راننده و دستیار شخصی نرودا ادعا کرده بود این شاعر مسموم شده است.

آرایا گفته است نرودا از بیمارستان با او تماس گرفته و گفته از وقتی به او آمپولی در شکمش زدند، حالش ناخوش شده است.

او پیش از این هم گفته بود: «تا روزی که زنده هستم حرفم را عوض نمی‌کنم. نرودا به قتل رسید. آن‌ها نمی‌خواستند نرودا کشور را ترک کند برای همین او را کشتند.»

با وجود گذر زمان، آرایا گفته است به خوبی اتفاقاتی را که پس از کودتای نظامی رخ داد به خاطر می‌آورد. او گفت نرودا در 19 سپتامبر 1973 در بیمارستان بستری شد، و قرار بود 24 سپتامبر به مکزیک پرواز کند.

«صبح روز 23 سپتامبر، ماتلید و من به ایسلا نگرا رفتیم تا وسایل مورد نیاز نرودا را جمع کنیم. وقتی آنجا بودیم از بیمارستان با ما تماس گرفتند. نرودا بود، گفت خیلی سریع برگردید. وقتی خواب بودم یکی به اتاق آمده و سوزنی در شکمم فرو کرده.»

آرایا و ماتیلد به سرعت به سانتیاگو برمی‌گردند. نرودا همان شب ساعت 22:30 درگذشت.

 ماتیلد اوروتیا سال 1985 فوت کرد. او همیشه مرگ شوهرش بر اثر سرطان را تکذیب می‌کرد، اما هرگز بطور رسمی نگفته بود او به قتل رسیده است.

مقامات شیلیایی از سال 2011 ادعاهای آرایا را پیگیری کردند. این ادعاها را حزب کمونیست شیلی نیز تائید کرد. آن‌ها مدعی بودند و هستند که در نرودا هیچکدام از علایم بیماری سرطان پیشرفته پروستات که گفته می‌شود دلیل مرگ او بوده، دیده نمی‌شد.

آرایا گفته است نرودا که کمونیست بود قرار بوده به مکزیک تبعید شود و قصد داشته از آنجا جنبشی جهانی را ضد دیکتاتوری نظامی در وطنش رهبری کند و دولت پینوشه به همین دلیل او را با تزریق آمپولی مرگبار به قتل رسانده است.

با وجود این گزارش‌ها که ادعای مسمومیت نرودا را رد می‌کند، هنوز یک نکته عجیب مرگ نرودا را در بر گرفته و آن از بین رفتن اغلب مدارک پزشکی او در بیمارستان‌هایی است که در آن‌ها بستری شده بود.

کار گروه پزشکی کالبدشکافی از طرفی وقتی سخت‌تر می‌شود که بدانیم هیچ سند و مدرکی در بیمارستانی که نرودا در آن بستری بود، وجود ندارد. نرودا در بیمارستان سانتا ماریا در سانتیاگو، پایتخت شیلی فوت کرد.

 طبق گزارش‌های روزنامه‌های آن زمان، بیمارستان گزارشی تهیه کرد و در آن اشاره کرد نرودا بر اثر ایست قلبی درگذشته است، اما این بیمارستان گفته هیچ نسخه‌ای از گزارش باقی نمانده و در گواهی فوت شاعر هیچ حرفی از ایست قلبی نیامده است.

 چند ماه پیش از مرگ نرودا، رسانه‌های شیلی گزارش داده بودند که نرودا در بیمارستان دیگری در سانتیاگو زیر تیغ جراحی رفته، اما مقامات آن بیمارستان هم می‌گویند هیچ مدرکی از این جراحی ندارند.

قاضی مسئول پرونده مرگ نرودا حتی اسناد پزشکی موجود در فرانسه را هم بررسی کرده است. شاعر در دهه 1970 درحالیکه در سفارت شیلی در پاریس کار می‌کرد، چندین بار در بیمارستان حضور پیدا کرده بود. هیچ مدرکی نیز در پاریس پیدا نشد.

آرایا و حزب کمونیست شیلی گفت فقدان چنین مدارکی مشکوک است، به ویژه با توجه به جایگاه نرودا به عنوان برنده جایزه نوبل ادبیات و یک سیاستمدار معروف.

بی‌بی‌سی / 8 نوامبر / ترجمه: حسین عیدی‌زاده

58241

کد خبر 321658

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین