فاطمه استیری: در آغاز چهارمین روز از مذاکرات هستهای ایران در «ژنو»، نشست معاونان ایران و 1+5 (آمریکا،انگلیس،فرانسه،روسیه،چین بعلاوه آلمان) برگزار شد. کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه نیز دور نخست از دیدارهای خود در چهارمین روز از مذاکرات ژنو را همرمان با دیدار معاونان، دقایقی پیش آغاز کردند.
بنا به گفته مایکل مان سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، پس از دیدار شب گذشته، اعضای 1+5 مشورتهای مفصل و جزیی داشتند.
عباس عراقچی مذاکرهکننده هستهای کشورمان که صبح امروز با سرگی ریباکوف معاون وزیر خارجه روسیه هم دیدار کرده بود، پیش از آغاز جلسه معاونین ایران و 1+5 در ژنو، تصریح کرد که هنوز 2 یا 3 مورد اختلاف وجود دارد اما دو طرف به توافق نزدیک شدهاند.
امری که شب گذشته نیز از سوی لاوروف مورد تاکید قرار گرفته بود. آنجا که وزیر امورخارجه فرانسه در دیدار با ظریف همتای ایرانی خود در حاشیه مذاکرات ژنو تاکید کرد «برای نخستین بار طی چند سال اخیر امکان رسیدن به توافق بین ایران و گروه ۱+۵ کاملا واقعی است. که گروه «1+5» و ایران بتوانند در خصوص مسائل مربوط به برنامه هستهای ایران به توافق دست یابند.» لاوروف در این دیدار تاکید کرد که روسیه همه تلاش خود را برای نزدیک شدن مواضع طرفین در این راستا و کمک به تقویت اعتماد متقابل انجام خواهد داد.
بر اساس بیانیه ای که وزارت خارجه روسیه از این دیدار منتشر کرد، لاوروف و ظریف در این دیدار به بررسی روند اوضاع پیرامون مذاکرات در ژنو پرداختند و توجه اصلی وزرای خارجه روسیه و ایران روی نزدیک کردن مواضع ایران و گروه 1+5 برای رسیدن به توافق در مورد حل و فصل مسئله هستهای متمرکز شده بود.
در بیانیه وزارت خارجه روسیه همچنین یادآور شده است که سرگئی لاوروف دیدار دوجانبهای نیز با "کاترین اشتون" مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا داشته که توجه طرفین در این مذاکرات روی یافتن راهی برای رسیدن به توافقی قابل قبول همه طرفین شرکت کننده در مذاکرات هستهای در ژنو متمرکز بود.
وزیر خارجه فرانسه: به دنبال توافق با ایران هستیم
لوران فابیوس، که دور پیشین مذاکرات با کارشکنی های او به بن بست رسیده بود و «توافق بزرگ» احتمالی حاصل نشده بود؛ اینبار نیز به دنبال لاوروف و جان کری وزرای خارجه روسیه و آمریکا راهی ژنو شد. وی در بدو ورود به ژنو با بیان اینکه ما به دنبال توافق هستیم،گفت: «اما این توافق باید محکم باشد و این چیزی است که من به خاطر آن اینجا هستم.»
در همین راستا جان کری وزیر امور خارجه آمریکا مانند دور گذشته اولین دیدار خود را پس از کاترین اشتون در ژنو را با وزیر امور خارجه فرانسه انجام داد.
وستروله: شانس واقعی برای توافق وجود دارد اما کار زیادی برای انجام داریم
گیدو وستروله وزیر خارجه آلمان که به ژنو سفر کرده است در بدو ورود به هتل محل مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ گفت: شانس واقعی برای توافق وجود دارد اما کار زیادی برای انجام داریم.
ورود وزرای خارجه کشورهای عضو 5+1 با اخباری همزمان شده است که از پیشرفت مذاکرات به سمت تدوین پیشنویس بیانیه درباره حق غنیسازی اورانیوم ایران خبر میدهد. در حالی که قدرتهای غربی از به رسمیت شناختن این حق در توافقنامه موقت خودداری میکنند، طرف ایرانی این موضوع را به عنوان خط قرمز قلمداد میکند.
عربستان و اسرائیل همچنان هشدار می دهند
دور پیشین مذاکرات هسته ای ایران و 6 قدرت جهانی در حالی در ژنو 2 به نتیجه ای نرسید که برخی کارشکنی عربستان و رژیم صهیونیستی به واسطه فرانسه را از دلایل اصلی این امر می دانستند. سفر لوران فابیوس به سرزمین اشغالی در فاصله بین دو مذاکرات بر این مهم صحه گذاشت.
عربستان و اسرائیل از چند روز پیش هشدارها نسبت به هرگونه حصول توافق با ایران را شدت بخشیده اند. در همین راستا و در میانه مذاکرات ژنو 3 عربستان سعودی به آمریکا و دیگر کشورهای غربی هشدار داد که در صورت رسیدن به توافق و شکست در مهار برنامه هستهای ایران ریاض دست روی دست نخواهد گذاشت.
آنگونه که فارس به نقل از روزنامه تایمز گزارش داده، عربستان به غرب هشدار داده است که اگر آمریکا و انگلیس و سایر قدرت های بزرگ در مهار برنامه هستهای ایران شکست بخوردند، دست روی دست نخواهد گذاشت. تایمز این اظهارات را به نقل از «محمد بن نواف بن عبدالعزیز» سفیر سعودی در لندن نوشته است. سفیر عربستان در لندن در این گفتوگو تاکید کرده است که «همه گزینه ها روی میز است».
روزنامه تایمز نوشت: سفیر سعودی این مطلب را در اشاره تلویحی به این مسئله بیان کرد که کشورهای عرب حوزه خلیج فارس نگران و ناراحت از برنامه هسته ای ایران هستند و ادعا می کنند که ممکن است به رقابت تسلیحاتی هسته ای منجر شود.
بن عبدالعزیز در این مصاحبه گفته است که تعجیل واشنگتن برای جذب تهران و بازنگری گسترده در سیاست خارجی آمریکا در منطقه، امری مبهم است.
روزنامه صهیونیستی «جروزالمپست» هم نوشت: «موشه یعالون» وزیر جنگ اسرائیل اعلام کرده است که اسرائیل از توافق اولیه پیشنهادی بین جامعه بینالملل و ایران که هماکنون در «ژنو» روی میز است بسیار نگران است.
با انتشار بیانیهای، 14 وزیر خارجه سابق خواستار ادامه مذاکرات «ژنو» شدند
وزرای خارجه پیشین 13 کشور جهان و رژیم صهیونیستی با انتشار بیانیهای حمایت خود را از مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ در ژنو اعلام کردند.
آنگونه که فارس به نقل از صدای آمریکا گزارش داده، وزیران خارجه پیشین 13 کشور جهان به همراه وزیر خارجه سابق اسرائیل با انتشار بیانیهای حمایت خود را از مذاکرات هستهای «ژنو» بین ایران و 1+5 (آمریکا،انگلیس،فرانسه،روسیه،چین بعلاوه آلمان) که هماکنون در جریان است اعلام کرده و خواستار دادن وقت و فرصت کافی برای ادامه این مذاکرات شدهاند.
در بیانیه این وزیران پیشین چنین آمده است: «ما وزیران خارجه پیشین از 13 کشور جهان {اروپا، خاوردور، آمریکای شمالی و خاورمیانه}، به شدت معتقدیم که حمایت از و ادامه مذاکرات میان کشورهای 5+1 با ایران درباره برنامه اتمی به سود همه و به نفع جهان است.
در ادامه این بیانیه اینگونه آمده است: ما، به عنوان وزیران خارجه پیشین، معتقدیم که منطق حکم می کند که در مدتی که ایران برنامه غنی سازی اورانیوم خود را به تعلیق درمی آورد، خود را به انجام مذاکرات فشرده با ایران متعهد بدانیم.
به اعتقاد این وزرای خارجه پیشین جهان، این اقدام، هم دعوت و ترغیب به پیشرفت مذاکرات است و هم از تاریخ عبرت می گیرد. در بخشهایی از این بیانیه آمده است: ما با اوباما و بسیاری از رهبران جهان که می گویند نباید به ایران اجازه داد که سلاح اتمی تولید کند، موافقیم. هم در علاقه ما و هم به نفع ماست که ایران در مدت انجام مذاکرات، غنی سازی اورانیوم خود را به تعلیق درآورد. زیرا هرگونه امکان و فرصت تشدید غنی سازی را، تا زمانی که مذاکرات در جریان است، ازمیان بر می دارد و پیشرفت این روند را تضمین می کند. به علاوه، چنین توافق موقتی می تواند در هنگام تدوین مذاکرات نهایی کشورهای 5+1 در باره کل برنامه اتمی ایران، موجب اعتماد سازی شود.
امضاکنندگان این بیانیه عبارتند از؛ «مادلین آلبرایت» از آمریکا، «هالدور اسگریمسون» از «ایسلند»، «لوید اکس ورثی» از کانادا، «اشلومو بن آمری» از اسرائیل، «اریک دریک» از بلژیک، «لامبرتو دینی» از ایتالیا، «هایمه گاما» از پرتغال، «هان سونگ سو» از کره جنوبی، « دان مک کینون» از نیوزیلند، «ژرژ پاپاندرئو» از یونان، «نیلس پترسون» از دانمارک، «لیدی پولفر» از لوکزامیبورگ و « کنوت ولباک» از نروژ.
/29220
نظر شما