امید سلیمی بنی:طرح تفصیلی شهر تهران که سند مجوز ساختمان سازی و تراکم فروشی در پایتخت شده، آنطور که وزیر مسکن و شهرسازی دولت یازدهم می گوید با یک مصوبه 17 درصد تراکم فروشی را افزایش داده، ولی مشاور عالی قالیباف و دبیر شورای نظارت بر گسترش شهر تهران در گفتگو با خبرآنلاین تاکید می کند این تغییرات، در حداقل ممکن بوده و از مجاری قانونی صورت گرفته است.
دکتر سید موسی پورموسوی، مشاور عالی شهردار تهران در این گفتگو تاکید می کند طرح جامع شهر تهران، این اختیار را به کارشناسان داده، در طرح تفصیلی با طی کردن روند قانونی، تغییر دهند. به بیان ساده تر، برخی از نهادهای دارای اختیار قانونی می توانند تراکم فروشی در تهران را تصویب کنند. یعنی همان که مورد اعتراض وزیر راه، مسکن و شهرسازی است که چرا با دو برگه کاغذ، تراکم فروشی در تهران و بلندمرتبه سازی در همه پهنه ها، تصویب و اجرا می شود. در ادامه گفتگوی دکتر پورموسوی را می خوانید:
سال گذشته طرح تفصیلی تهران، تصویب و اجرا شد، چرا تغییرات در این طرح بسیار زیاد است؟
طرح تفصیلی تبلور فضایی احکام طرح جامع است. یعنی به تنهایی نمی تواند سندی تلقی شود، مگر اینکه در امتداد و استمرار مسیری باشد که طرح جامع مشخص می کند. به طور مثال، انواع کاربری ها را طرح جامع مشخص کرده، احکام آن نیز معلوم است. طرح تفصیلی در مقیاس مناطق شهری تهران، این احکام را تعقیب می کند.
شما در جریان تغییرات طرح تفصیلی که فروش تراکم را افزایش داده، هستید؟
تغییرات در طرح تفصیلی بسیار اندک است. بعد از اینکه طرح های جامع و تفصیلی تصویب شد، به دستور شهردار تهران، شورایی به نام شورای عالی نظارت بر گسترش شهر تهران تشکیل شد که رئیس آن، شهردار تهران است و در ترکیب اعضای آن نیز 10 نفر از استادان دانشگاه عضو هستند، 5 نفر از شهرداری تهران حضور دارند، رئیس شورای شهر و معاونان شهردار تهران نیز عضو این شورا هستند. بنده نیز دبیر آن هستم. در آن شورا، بحثهای مفصلی دارد دنبال می شود و آن اینکه تغییرات باید در حداقل ممکن صورت بگیرد و باید در نهاد بالادستی تصویب شود و به استحضار نهادهای بالادستی ازجمله شورای عالی شهرسازی و معماری برسد. این فرآیند دارد طی می شود.
ظاهرا برخی از نهادها تغییر در طرح تفصیلی و مجوز صدور ساخت و ساز متراکم را انجام داده اند. آیا شما این تغییرات را رصد می کنید؟
کمیسیونهای ماده 100 و ماده 5، کمیسیونهای متعلق به شورای عالی معماری و شهرسازی، هستند. مشخصا به دستور شهردار تهران، بررسی های مربوط به تغییرات در طرح تفصیلی، به عهده معاون شهرسازی و معماری شهرداری است.
بررسیها را عرض نمی کنم، تغییراتی که نهادهای مختلف در طرح تفصیلی می دهند، به تعبیر رئیس سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری، باعث 17 مرتبه تغییر شده که 12 مرتبه آن، تغییرات کلی است. یعنی اکثر پهنه ها دچار تغییر و افزایش تراکم ساخت و ساز شده اند؟
مطابق قانون، تغییر در طرح تفصیلی امکان پذیر است. در طرح جامع قدیم که مورد انتقاد بنده بود، ما با طرحی بدون انعطاف و صرفا با نگرشهای کالبدی روبرو بودیم. امروز با افتخار عرض می کنیم، طرح جامع جدید، علی رغم نواقصی که دارد، این حق را به حوزه کارشناسی داده که مطابق قانون، جاهایی که لازم شد و این طرح، شهروندان را با اشکالات جدی مواجه می کند، طی فرآیندی این طرح را تغییر دهد. تاکیدم این است که هر تغییری باید در چهارچوب قانون باشد. کمیسیونهای ماده 100 و 5 شهرداری، اختیارات قانونی برای تغییر دارند و چون اختیار دارند، در چارچوب منویات شورای عالی شهرسازی و معماری می توانند تغییر در طرح تفصیلی بدهند. ولی هیچ نهاد دیگری غیر از شورای عالی شهرسازی، حق تغییر در متن را ندارد.
آیا در اجرا، تغییرات در متراکم سازی و بلندمرتبه سازی، اندازه همان است که عنوان می شود؟
اگر مواردی مشاهده شد، شما که چشم و گوش مردم هستید، اطلاع بدهید تا با متخلفان برخورد شود. ما نمی توانیم چهارچوب قانونی را رعایت نکنیم. در چهارچوب قانون، هر نوع تغییر سند باید به اطلاع نهاد بالا دستی برسد. شهردار هر منطقه موظف است مطابق با طرح تفصیلی جدید، پروانه صادر کند. تغییرات تنها باید در کمیسیون های ماده 5 و 100 انجام شود. طرح جامع جدید، صلبی و حکمی نیست. فقط می توان از مسیر قانون برخی از جاها را تغییر ایجاد کرد.
47/231
نظر شما