طبق آمارهایی که توسط کمرگ کشور درباره واردات پوشاک طی 9 ماهه اول سال 92 منتشر شده است. مشاهده می شود که میزان واردات پوشاک از طریق کمرگ کشور به نسبت مدت مشابه زمانی در سال گذشته، بیش از 80 درصد کاهش نشان می دهد.
با توجه به اینکه بازار داخلی نیازمند پوشاک خارجی است و مصرف کننده داخلی تمایل بیشتری دارد تا پوشاک وارداتی را مصرف کند، بنابراین، این حجم کاهش نشان دهنده این موضوع است که واردات پوشاک از مبادی رسمی کشور کاهش یابد و به جای آن واردات پوشاک از طریق واردات غیر رسمی یا همان قاچاق به کشور انجام شود.
در واقع برای یافتن علت کاهش شدید واردات پوشاک به کشور باید به مسائل زیر توجه کنیم. اساسا هنگامی که کالایی به کشور قاچاق می شود دلیل آن این است که روند واردات آن کالا به صورت رسمی با مشکلات عدیده ای روبرو است. اولین دلیلی که در روند واردات رسمی پوشاک به کشور اخلال ایجاد می کند، تعرفه های بالای گمرکی در این زمینه است.
تعرفه های بالای گمرکی در بخش واردات پوشاک سبب شده است تا واردکنندگان در این بخش واردات غیر رسمی را جایگزین واردات رسمی بکنند. نکته دیگر در این زمینه سبب می شود تا قاچاق به واردات رسمی ترجیح داده شود این است که با تصمیمی که در سال گذشته گرفته شد و کالاها را به 10 گروه تقسیم کردند، قرار گرفتن پوشاک در اولویت 10 سبب شد تا واردات این کالا از راههای رسمی ممنوع اعلام شود.
اما از آنجایی که نیاز به این کالا در بازار داخل به شدت حس می شود، بنابراین قاچاق پوشاک به کشور جذابیبت خود را حفظ کرده است. نکته پایانی در این بخش تنها متوجه پوشاک نیست بلکه به کل بحث واردات کالا در کشور مربوط می شود، متاسفانه شاهد هستیم که پروسه واردات کالا به کشور بسیار زمانبر است.
وارد کنندگان باید روند بسیار طولانی را واردات کالا به کشور را طی کنند. این سه عامل سبب می شود تا روند قاچاق پوشاک به کشور در یک سال اخیر از رشد قابل ملاحظه ای برخوردار باشد. تنها دلیل برای این امر این است که بازار داخلی مملو از پوشاک و البسه خارجی است. نکته دیگری که در ایم زمینه تا حدودی مغفول مانده اما بی تردید تاثیر فراوانی بر روی بحث قاچاق پوشاک به کشور دارد، بحث عدم حساسیت قضایی بر روی قاچاقچیان در این بخش سبب می شود که قاچاق این کالا به کشور سهل و آسان شود. به طور مثال، اگر آن حساسیتی که بر روی قاچاق مشروبات الکی به کشور وجود دارد در زمینه قاچاق پوشاک هم وجود داشت و با قاچاقچیان در این زمینه برخورد قاطعانه تری انجام می گرفت، بی شک بر روند قاچاق پوشاک به کشور تاثیر بیشتری داشت.
اما همان طور که اشاره شد، با قاچاقچیان پوشاک با مدارا رفتار می شود و این افراد معمولا در محاکم قضایی در بدترین حالت با جرائم نقدی روبرو می شود. چنانچه دولتمردان به خصوص مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت بخواهند تا با این پدیده مقابله کنند باید یک پکیج تدارک ببینند. در این پکیج باید علاوه بر بازنگری در میزان تعرفه های گمرکی، اصلاح مقررات واردات و همچنین تسهیل در روند پروسه اداری مربوط به واردات در دستور کار قرار بگیرد.
*عضو اتاقهای بازرگانی و صنایع و معاون تهران و ایران
31222
نظر شما