افراط در هرس درختان - با هر انگیزه ای باشد - نتیجه ای جز خشک شدن و یا ضعیف شدن درختان ندارد. این روند در سطح وسیع در کشور اجرا می شود و لازم است با نگاهی نو به مدیریت فضای سبز در کشور خشک ایران، جلوی آن گرفته شود.

اول: حدود 10-12 سال پیش پردیس دانشگاه تهران پر بود از درختان تنومند چنار و توسکا. تاج این درختان به حدی پر پوشش بود که وقتی از وسط دانشگاه عبور می کردی سایه درختان احساس خوبی به آدم می داد. یک روز پنج شنبه که به سر کار رفته بودم شاهد هرس گسترده درختان و قطع تمامی شاخه های تاج بالایی آنها بودم. تنها کاری که از من می آمد حرص خوردن بود. نه صدایم به کسی می رسید و نه در ابتدی خدمتم جرات اعتراض داشتم. چند سالی گذشت بازهم در یک روز پنجشنبه به دانشگاه آمدم و دیدم سه درخت تنومند از قاعده قطع شده اند. از فردی که تنه آنها را بار وانت کرده بود سوال کردم که این کارها برای چیست؟ گفت او پیمانکاری است که برای شهرداری کار می کند. از ما خواسته اند درختان پوسیده دانشگاه را قطع کنیم. گفتم فقط یکی از درختان قطع شده پوسیده است و دو درخت دیگر کاملا سالمند. به همه کسانی که در دانشگاه آشنایی داشتم تلفن کردم. سرنگهبان آمد و تایید کرد که دو درخت سالم قطع شده است. تنه سالم را به عنوان مدرک کنار نگداشتم و از آنها عکسی تهیه کردم تا هفته بعد پیگیری کنم. صبح شنبه بعد نامه ای به رئیس پردیس نوشتم و با مدارک مربوطه درخواست رسیدگی کردم. قول دادند رسیدگی می کنند ولی خبری نشد. تصادفا در یک جلسه معاون اداری مالی دانشگاه را دیدم. ایشان را به محوطه دانشگاه آوردم و تنه را نشان دادم و قول پیگیری داد، ولی بازهم اتفاقی نیفتاد، تا اینکه بلاخره تنه را از دانشگاه بردند.

دوم: در تاریخ 27 بهمن 89 که به دانشگاه آمدم به یکی از تلخ ترین صحنه های زندگی خود مواجه شدم. تاج 140 درخت سالم دانشگاه به کلی قطع شده بود. زبانم بند آمده بود. استاد و دانشجو بود که یکی یکی می آمدند و می گفتند چی شده که اینهمه درخت قطع شده است. می گفتم مگر من مسئول حفظ این درختانم؟ باور کنید بدنم می لرزید. همه همکاران کمک کردند و طوماری به ریاست دانشگاه نوشته شد تا علت این واقعه بررسی شود. علیرغم پیگیری ها کسی جوابگو نبود. حتی روزی شخصا با یکی از کارکنان حراست صحبت کردم که آیا این مسئله امنیتی است؟ ایشان گفت به هیچ وجه. ظاهرا مسئول فضای سبز با بی تدبیری دست به این اقدامات زده است. سه سالی که از قطع تاج درختان می گذرد تعدادی از آنها دارند به کلی خشک می شوند و بسیاری از آنها هم شاخه های جانبی زده اند. سال گذشته بازهم شاهد بودم که کارگران به جان همان چند شاخه جانبی افتاده اند و همچنان کچل سازی درختان با اره ادامه دارد. این داستان مختص دانشگاه تهران نیست. مشابه آن در سطح شهر زیاد دیده می شود. شاید تنها احتمالی که به عقل من می رسد سودی است که هر ساله به جیب پیمانکاران هرس کن و احتمالا بقایای سر شاخه ها بدست می آید. اما در لوای این کار نمی توان خواستهای پنهان درخت کشی تدریجی برای تغییر کاربری و یا توجیه جذب بودجه بیشتر برای احیای فضای سبز را از نظر دور داشت. نکته دیگر هرس شدید درختان توت در سطح شهر و بخصوص در محوطه دانشگاه تهران است. وقتی از مسئول فضای سبز می پرسم چرا این درختان به این قشنگی را بدینگونه هرس می کنید که هیچ شاخه ای نداشته باشند، می گوید چون میوه های توت روی زمین می ریزد و بعضی مسئولین معترضند. فرض کنیم که چند روزی توت هم به زمین بریزد و دانشجویان هم توت بخورند، آخر این دلیل نمی شود که این درخت بیچاره را بدین گونه شکنجه کنید و حق میوه دادن را از آن بگیرید. اگر مسئولی خودش خجالت می کشد در محوطه دانشگاه توت بخورد، حالا چرا جلوی توت خوردن دانشجویان را می گیرد!

آخر: هرس، آنهم بدین شکل بی رحمانه، توجیه علمی ندارد. درخت یک موجود زنده است که زخمی کردن آن تنش شدید و خشنی به آن وارد می کند و برای گیاه مضر است، سطح فتوسنتزی آن را کاهش می دهد و باعث آسیب پذیری در مقابل تنشهای محیطی می شود. با زخمی کردن درختان راه برای ورود باکتری ها و ویروسها و آسیب دمایی (هم سرما و هم گرما) باز می شود. مگر درختان جنگلی هرس می شوند؟ هرس شدید همان بدآموزی روشهای قدیمی در مهندسی کشاورزی است که متاسفانه همچنان در سطح وسیع در ایران اعمال می شود. هرس فقط در مورد اندک درختان هرس پذیر بخاطر ایجاد فرم، بعضی درختان میوه به منظور کاهش سطح رویشی و افزایش میوه و یا حذف شاخه هایی که ممکن است به تاسیسات شهری مانند کابل های برق آسیب برساند توجیه دارد. ولی هرسی که در شهر تهران مد شده توجیهی جز نمایش حضور فعالانه کارگران در شهر ندارد و اگرچه ممکن است برای پیمانکاران هرس کننده و جمع آوری کننده سر شاخه ها سود آور باشد، ولی برای درختان شکنجه ای مرگ آور است و نتیجه ای جز کاهش توان فتوسنتزی گیاه و محروم کردن شهروندان از اکسیژن تولیدی آنها ندارد. این نکته را هم باید از دید روانشناسی بررسی کرد که چرا کارگران هرس و قطع درختان - برخلاف بسیاری از کارگرانی که دوست دارند با کم کاری زحمت خود را کم کنند- وقتی به جان درخت می افتد با عشق و علاقه تا آنجا که می توانند کل تاج و یا درخت را از ُبن می کنند؟

آقای شهردار محترم لازم نیست هزینه خرید سالی 6 میلیون نهال را پرداخت کنید. دست از سر درختان بیچاره موجود بردارید، آنها از پیمانکاران شما دلشان برای زندگی بیشتر می طبد؛ اگر هم حرف مرا باور ندارید همین روزها سری به سطح شهر و بخصوص خیابان گیشا بزنید و ببینید که هرس گران شما چه بلایی بر سر درختان آورده اند.

این مطلب، پیش از این در تاریخ 6 اسفند در سایت روزنامه ایران منتشر شده است.

چنار

 

 

کد خبر 340880

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 26
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محمد جواد IR ۰۳:۴۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    16 0
    اگر در هر جایی پیشرفت کرده ایم ؟ در این قضیه 100برابر پیشرفت حاصل شده؟
  • بی نام A1 ۰۴:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    13 1
    مملکته ما داریم..!!!!؟
  • عباس IR ۰۴:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    9 0
    سلام ،محیط زیست در کشور ما واژه غریبی است ومتاسفانه مسئولین ما به اهمیت این واژه یا پی نبردند یا به آن اهمیت نمی دهند.واژه درخت مساوی با ثروت است وکشورهایی که درخت وجنگل دارند کشورهای ثروتمندی هستند.در چین چینی ها سالی 5 درخت می کارند وموظف به نگهداری آنها در طول سال هستند.در ایران مدیران ما درابتدای مدیریتشان به جان فضای سبز سازمان واداره شان می افتند وتعدادزیادی ازدرختان را قلع وقمع می کنند ودلایل مختلفی را بهانه می کنند از قبیل ریختن میوه های آنها وکثیف کردن محیط،نشستن کلاغها وریختن فضولات آنها،ریختن برگهای درختها و... .ما اگر هیچ نوع ساخت وساز ومحوطه سازی در محیط سازمانها وادارات و شهرهایمان انجام ندهیم وفقط درخت وگل بکاریم شهرمان زیبا می شودآنهم زیبایی طبیعی نه زیبایی مصنوعی.
  • از شیراز A1 ۰۵:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    16 0
    تمام درختان بوستان آزادی شیراز هرس شدند و دیگه هیچ درخت سالمی در این پارک دیده نمیشه! اگه درخت ها رو از ریشه کنده بودند بهتر بود تا این همه زجرشون بدن! شهرداری شیراز، هر روز بهتر از دیروز !!!!!!
  • جمال IR ۰۵:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    18 0
    این که هرس نیست قتل وعامه
  • shk IR ۰۶:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    8 0
    کو گوش شنوا.کجا از دست اینا جان سالم بدر برده.
  • بی نام EU ۰۶:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    16 0
    توی شیراز هم که روزی به شهر گل و بلبل معروف بود شهراداری شروع به هرس کلی درختان چند ساله چنار ونارون کرده و جز تنه اصلی درخت چیزی ازش باقی نذاشته، بدون اینکه آب از آب تکون بخوره و بخواد جایی جوابگو باشه ویا حتی علتی برا این کار داشته باشه چون بعضی از این درختان دروسط پارک هستند ونه سیم برقی هست و نه چجیزدیگری
  • بی نام A1 ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    31 2
    شهرداری هرس نمیکنه بلکه کشتار دسته جمعی میکنه نمیدونم شهرداری چه دشمنی با درختان بیچاره داره در اتوبان بعثت که محل تردد منه نزدیک به 50 اصله درخت بدون هیچ دلیلی یا اینکه مزاحم کسی باشه کاملا قطع شده شهردای حتی در پارک بعثت هم تعدادی چنار کهن سال رو قطع کرده کلا اقای قالیباف عاشق نابود کردن درختان تهرانه
    • بی نام IR ۰۶:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
      13 0
      این همه مهندس تحصیلکرده و بیکار در رشته های کشاورزی داریم ولی اون مواقعی که باید ازشون استفاده بشه ....... واقعا آدم متحیر میمونه که چجوریاست؟
    • دلال مرکزی IR ۰۵:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۲۱
      3 0
      باب اینا ثابت کردن که درخت بعث آلودگی کل دنیا است و برای همین قطع میکنند، یوقت فکر نکنید بابت منافع مالی و یا خدای ناکرده برای ساخت و ساز و درآمد بیشتر است ، نه تمام مسولان فقط برای رضای خدا این کارها را میکنند نه برای جیبشان.
  • رکسانا IR ۱۰:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    9 0
    بیچاره درخت های بی زبون! همه شهرداری های شهرهای بزرگ علاقه خاصی به قطع هرروزه این درختان زیبا دارن. نمی دونم چه مشکلی با درخت و طبیعت زیبای خدا دارند. از نظر اونها فقط باید مشتی ساختمان زشت و بدترکیب ساخته بشه بره بالا تا این آقایون عوارشون رو بگیرند و کسب درآمد بیشتری داشته باشند. اصلن خدا اشتباه کرده درخت و سبزه و گیاهان رو آفریده.
  • محمد A1 ۱۷:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    8 0
    در تمام خیابانهای شیراز درختان به شکلی وحشیانه هرس شده اند که وسط بلوارها فقط یک سری تیرک چوبی به جا مانده است از هر بلواری که رد میشه با دیدن یک سری تیرک چوبی به جای درخت مواجه میشی.
  • حمید IR ۱۹:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    9 0
    تمام درختان کهنسال شهرستان فسا در استان فارس هم به همین مصیبت دچار شده اند برایشان نارنج و پرتقال و اکالیپتوس هم فرقی نمی کند روزی ورودی شهر فسا هنگام بهار از عطر نارنج مستت می کرد اما حالا هیچ خبری نیست و حتی یک درخت اکالیپتوس هم در پارک های شهر نمانده و البته که هیچ نوع درختی هم جای آن رانگرفته هرس از یک طرف و آب ندادن به درختها هم از طرف دیگر
  • سوریان A1 ۰۸:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
    9 0
    خشکسالی بوانات فارس را نابود کرد حرص هرساله درختان خیابانهای این شهر که در سال 1314 کاشت شده اند یک فاجعه است
  • پیمان IR ۱۰:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
    9 0
    شهرداری شیراز باید خجالت بکشه! به هیچ جایی هم جوابگو نیست. دم عیدی افتادن به جون درختها و دارن قلع و قمع می کنند. یعنی هیچ کس نیست تا یقه شهرداری بی حساب و کتاب شیراز رو بگیره؟!!!!
  • بی نام US ۱۹:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
    4 0
    مسوول قطع این درختان آقای قاسمی بود که اون زمان مدیر امور فنی و امور ساختمان های دانشگاه تهران بود و در حال حاضر از مدرسان فعلی دانشکده جغرافیاست!
    • بی نام DE ۱۳:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۹
      5 0
      هر كسي اين خيانت را كرده بايد با آمدن رئيس جديد دانشگاه به تخلفات و محاكم قضائي معرفي بشود. افراد بي كفايت وقتي توي دانشگاه تهران دست به اين كارها مي زنند در جاهاي ديگر الگو مي شوند. مثلا همين هايي كه از شيراز خبر داده اند نتيجه عملكرد مديران بي كفايت در دانشگاه تهران و شهر داري تهران است.
  • پیمان 2 IR ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۹
    7 0
    من از شهرهای دیگه خبری ندارم ولی عملکرد شهرداری شیراز در رابطه با فضای سبز و درختان تا به حال فاجعه آمیز بوده. کافیه یک سری به بلوار چمران و قصردشت بزنید که یک زمانی از باصفاترین نقاط ایران بوده اما صاحب مشتی درختان خشکیده و بی جان هست، که در پشت تمام این درختان خشکیده تعدادی ساختمان سبز شده. دریاچه مهالو که نقش مهمی در تعدیل هوای شیراز و چهار فصله کردن آن داشت خشکیده (و در نتیجه هوای شیراز به شدت کویری و خشک شده). رودخانه خشک شیراز به شدت ویران شده و پر از فاضلاب و آشغال. امسال هم که به هیچ درختی در خیابان ها و بلوارهای شیراز رحم نکرده و همه را قلع و قمع کردن. با این اوصاف چه شیراز زیبایمان مانده؟ هیچ. آیا وظیفه شهرداری شیراز ساختن تنها چند پل و زیرگذر است و بس؟ پس پارکها و فضای سبز چه؟
  • پیمان IR ۰۹:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۹
    7 1
    من از شهرهای دیگه خبری ندارم ولی عملکرد شهرداری شیراز در رابطه با فضای سبز و درختان تا به حال فاجعه آمیز بوده. کافیه یک سری به بلوار چمران و قصردشت بزنید که یک زمانی از باصفاترین نقاط ایران بوده اما صاحب مشتی درختان خشکیده و بی جان هست، که در پشت تمام این درختان خشکیده تعدادی ساختمان سبز شده. دریاچه مهالو که نقش مهمی در تعدیل هوای شیراز و چهار فصله کردن آن داشت خشکیده (و در نتیجه هوای شیراز به شدت کویری و خشک شده). رودخانه خشک شیراز به شدت ویران شده و پر از فاضلاب و آشغال. امسال هم که به هیچ درختی در خیابان ها و بلوارهای شیراز رحم نکرده و همه را قلع و قمع کردن. با این اوصاف چه شیراز زیبایمان مانده؟ هیچ. آیا وظیفه شهرداری شیراز ساختن تنها چند پل و زیرگذر است و بس؟ پس پارکها و فضای سبز چه؟
  • مهک A1 ۲۱:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۹
    1 2
    اونوقت میگن علی دایی توهین کرده به .....
  • ناشناس A1 ۰۵:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
    5 0
    محیط زیست وحفظ آن توایران مثل خیلی از امور مهم دیگه متولی متخصص ودلسوز نداره .البته مردم هم فرهنگ نگداری از محیط زیست را ندارن.مردمی که هنوز فرق بین سطل آشغال با کف خیابون رونمیدونن مردمی حتی به پارکینگهای کنار آزادره ها وجاده ها رحم نمی کنن مردمی که جنگلهای شمال و سواحل خزر رو تبدیل کردن به زباله دونی ...............هرجا برن برای پیکنیک تمام آشغالاشونو همونجا میذارن میرن ................تویه همچین جامعه ای هست که صدای اعتراض به قتل عام درختان به جایی نمیرسه
    • بی نام A1 ۰۴:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۱
      0 0
      جالب
  • بی نام A1 ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
    0 0
    سلام
  • بی نام A1 ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
    0 0
    سلام ما تو مشهد زندگی میکنیم قطع درخت جرمه. من یک سوال دارم اولش توضیح بدم یک درخت تو کوچه کنار خونه ی ماست که نمیدونم اسم درختش چیه یک پودرهایی از خودش میریزه که سخت باعث بیماریه تنفسی من و مادرم حالمون به شدت بد شده میخوام این درختو خشکش کنم چون امکان عوض کردن خونه وجود نداره میشه کمکم کنید خواهش میکنم کمکم کنید.
  • محمد EU ۰۶:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۸
    0 0
    سلام درختان جنگلی اصولا نیازی ب هرس ندارند مگر در موارد خاص 1درختان کهنسال که دچار پوکی تنه شده اند... 2درختانی که به عنوان کمربند سبزدرختکاری حریم جاده ها استفاده شده ...اارتفاع زیاد این درختان بتبع سگینی تنه باعث شکستن این درختان در برابر بادهای شدید میشود
  • داود IR ۱۰:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۸/۱۰
    0 0
    اصلا اتفاقی که افتاده مهم نیست مهم اینکه واسه آینده چه برنامه ای داریم افسوس خوردن؟؟ سهم من چیه ؟ من چکار کردم؟