سجادی حسینی به گفته خودش بطور رسمی کار خود را از سال ۱۳۴۷ با تئاتر اهواز شروع کرده است. او بعد از آن راهی تهران شد و در گروه «زمان» به سرپرستی مهین اسکویی فعالیت خود را ادامه داد. سجادی حسینی تئاترهای تلویزیونی «نسیم حضور» و «قطار ۲۱ جنوب» را نیز کارگردانی کرده است، این آثار در جشنواره فیلم های دفاع مقدس، جوایزی را دریافت کرده است. او هم چنین ساخت فیلم سینمایی «خط آتش» و فیلم های تلویزیونی «رنگ شهر» و «بهشت» را در کارنامه خود دارد. سجادی حسینی پس از اعلام انصراف حسن هدایت از کارگردانی مجموعه تلویزیونی «بانو»، سکان دار این مجموعه شد. روزنامه خراسان طی گفت و گویی با او از دلایل انصراف هدایت از کارگردانی «بانو»، پذیرش کارگردانی این مجموعه تلویزیونی و چند و چون تولید آن پرسیده است.
تا چه حد از تجربه دستیاری کارگردانان مطرحی هم چون کیانوش عیاری و داوود میرباقری، در ساخت مجموعه «بانو» استفاده کردید؟
بسیار زیاد. اگر شاگرد خوبی بوده باشم، باید قدم به قدم جای پای آن ها به خصوص کیانوش عیاری در کار احساس شود. زیرا با عیاری همین دوره تاریخی را کار کرده بودم. البته جای پای داوود میرباقری، شهرام اسدی و حسن هدایت هم در این کار وجود دارد.
آیا حال و هوای «بانو» به مجموعه «روزگار قریب» شباهتی دارد؟
به لحاظ قصه خیر، اما بافت و دوره تاریخی آن به «روزگار قریب» نزدیک است. در دوران ساخت «بانو» حال و هوای «روزگار قریب» را داشتم. هنگامی که کارگردانی «بانو» را برعهده گرفتم، به تازگی ساخت «روزگار قریب» به پایان رسیده بود.
«بانو» نخستین تجربه سریال سازی شما است. این مجموعه چه ویژگی هایی داشت که تصمیم به کارگردانی آن گرفتید؟
«بانو» قصه جذاب و زیبایی داشت من شیفته داستان آن شدم. این مجموعه در ابتدا اثری مذهبی نبود و داستان زنی را روایت می کرد که در مقطعی، به او بی حرمتی می شود و حیثیتش زیر سوال می رود. بعد از ۲۰ سال به شهر خود بازمی گردد، تا اعاده حیثیت کند. قصه «بانو» جدید نبود؛ بلکه فیلم نامه پرداخت خوبی داشت. با توجه به این که آن دوره، مسائل مذهبی پررنگ بود و اتفاقات تاریخی خاصی ازجمله مسجد گوهرشاد، تعرض به عزاداران حسینی، مبارزات مردم و روحانیت و کشف حجاب به وقوع می پیوست، داریوش ارجمند بخش مذهبی فیلم نامه را پررنگ تر کرد. البته فیلم نامه توسط نادر وحید به نگارش درآمده بود.
چه قدر مطالعه کردید تا این دوره را بیشتر بشناسید؟
در حقیقت به داشته های ذهنی خود و تجربیاتی که کسب کرده بودم مراجعه کردم. هم چنین مطالعاتی که در گذشته در این زمینه داشتم و تجربیاتی که در مجموعه های «روزگار قریب» یا «سال های خاکستری» به دست آورده بودم، کمک های بسیاری به من کرد. زیرا در شرایطی که ساخت مجموعه را به من سپردند، مجال چندانی برای مطالعه نداشتم. بلافاصله درگیر کار شدم و با نگرانی کار را آغاز کردم
فیلم برداری در چه لوکیشن هایی صورت گرفت و چه مدت طول کشید؟
فیلم برداری در یزد و اطراف آن انجام شد. حسن هدایت مدت ۲ ماه زحمت کارگردانی این مجموعه را برعهده داشت. ۵ ماه و نیم هم من کار را کارگردانی کردم. در مجموع فیلم برداری مجموعه «بانو» ۷ ماه و نیم طول کشید.
با ساخت این مجموعه می خواستید علاقه خود را به ژانر تاریخی و مذهبی نشان دهید؟
البته این کار در ابتدا به هیچ عنوان مذهبی نبود. من به تاریخ معاصر علاقه مندم. هنگامی که با عیاری «روزگار قریب» را کار کردم، توجهم به این دوره تاریخی جلب شد. اما حقیقت این است که تنها به مسائل تاریخی یا ژانر خاصی علاقه مند نیستم. اگر علاقه ای در میان باشد به خود سینما و کار نمایشی است.
چرا «حسن هدایت» از کارگردانی این مجموعه انصراف داد؟
ایشان درگیر تدوین و آماده سازی مجموعه «کارآگاه علوی» بود. مدت اندکی که وی مجموعه «بانو» را کارگردانی کرد، مدام در حال رفت و آمد بود. زیرا لوکیشن های ضبط مجموعه در یزد بود و با تهران فاصله داشت. تصور می کنم مشکل اصلی انصراف هدایت از کارگردانی «بانو»، تداخل این کار با مجموعه تلویزیونی «کارآگاه علوی» بود.
چه شد که شما برای کارگردانی این مجموعه انتخاب شدید؟
من دو هفته در مجموعه «بانو» دستیار هدایت بودم. هنگامی که وی از کارگردانی این مجموعه انصراف داد، مسئولان به این نتیجه رسیدند که من نزدیک ترین فردی هستم که می تواند کارگردانی کار را ادامه دهد.
هنگامی که کارگردانی مجموعه را پذیرفتید، عوامل کار تغییر کردند؟
بازیگران همه انتخاب های مناسب و درست حسن هدایت بودند و تغییر نکردند. اما وقتی او از کارگردانی کار انصراف داد، گروه کارگردانی، دستیارها، منشی، برنامه ریز، صدابردار، گروه طراحی صحنه و لباس و گروه فیلم برداری تغییر کردند.
نظرتان درباره پخش روتین این مجموعه چیست؟
مخالف پخش شبانه این مجموعه هستم. اگر اثری به صورت هفتگی روانه آنتن شود، بیننده می تواند وقت خود را تنظیم کند و به تماشای آن بنشیند. اما هنگامی که اثری هر شب پخش می شود، مخاطب نمی تواند برنامه ریزی درستی برای دیدن آن داشته باشد.
بازتاب پخش این مجموعه را در میان مردم چگونه دیدید؟
به این حقیقت رسیده ام که در ایران نباید به دنبال بازتاب های یک اثر باشم؛ زیرا مردم بسیار تعارف می کنند. نمی خواهند دل کارگردانی را بشکنند. در نتیجه رک و راست به انسان نمی گویند که کارت بد است. همه به اتفاق از آن اثر تعریف می کنند. البته تاکنون بازتاب ها خوب بوده و مخاطب از کار راضی است.
مجموعه های مذهبی با دقت ویژه مورد بازبینی مسئولان صدا و سیما قرار می گیرد. کار شما دچار سانسور هم شد؟
به لحاظ ممیزی چیزی از کار حذف نشد، اما بخش هایی حذف شد که فرصت نکرده بودم آن ها را اصلاح کنم. زیرا زمان کافی نداشتم. به واقع از این که مجموعه خیلی خوب از کار درآمده است، بسیار خوشحالم. البته می توانست خیلی بهتر از این شود. به هر صورت آن چه که روی آنتن است راضی کننده است. زیرا مرا مصمم می کند که بار دیگر حواسم را جمع کنم، تا خواسته های ذهنی ام را بسازم.
سختیهای تولید «بانو» زیاد بود. زیرا به طور ناگهانی و بدون محاسبات قبلی کارگردان این مجموعه شدم.خوشحالم که مجموعه «بانو» حسینی شد و سر از محرم درآورد و در این ایام پخش شد. در صورتی که برای پخش این سریال در محرم، از پیش برنامه ای نداشتیم، اما گویی خداوند ماموریتی را به من محول کرده بود و شانسی به من داد که مجموعه حسینی شد. پخش این مجموعه تلویزیونی در ایام محرم، مرا بیشتر خوشحال کرد.
نظر شما