استعفای یک مسوول پس از یک حادثه ناگوار در ایران، امر بدیعی بود که بالاخره اتفاق افتاد.

«مدیرکل راه آهن شاهرود استعفا داد.» دلیل؟ تصادف قطار در ایستگاه امروان دامغان، مرگ حداقل یک مسافر و زخمی شدن ۳۱ نفر. 

این اتفاق میمون و مبارکی است. حتما یادتان هست که در زمستان ۹۱ حمیدرضا حاجی بابایی، وزیر آموزش و پرورش پس از فشارهای بسیار مجلس و افکار عمومی برای استعفا از وزارت به دلیل آتش سوزی در مدرسه انقلاب اسلامی شین آباد، با لحنی که بسیاری را آزرد، چنین گفت: «با عذرخواهی من مشکلی برطرف می شود؟ خب من برای همه اتفاقات ناگوار آموزش و پرورش تا قیامت عذرخواهی می کنم.» (نقل به مضمون)

در آن ماجرا حتی مدیر مدرسه و معلم کلاس هم استعفا ندادند، چه برسد به مدیران ارشد وزارت آموزش و پرورش.

یک سال پیش بیایید؛ در ماجرای آتش سوزی خیابان جمهوری و سقوط و مرگ دو زن کارگر، افکار عمومی و برخی از اعضای شورای شهر تهران از شهردار، معاونش و فرمانده سازمان آتش نشانی خواستند استعفا دهد. هیچ کس استعفا نداد، هرچند که قالیباف از مردم غذرخواهی کرد. فرمانده آتش نشانان هم مدتی بعد برکنار شد. ضمن اینکه در انتقاد به عملکرد آتش نشانی، موجی از استعفا میان ماموران آتش نشانی دیده شد و نه مدیران شهری. 

از همین الان، سه سال عقب بروید؛ شمس الدین حسینی، وزیر اقتصاد دولت محمود احمدی نژاد، به دلیل فساد مالی ۳ هزار میلیاردی به مجلس فراخوانده شد تا پاسخ این بی کفایتی و فساد در چرخه مالی کشور را بدهد. فشارها برای استعفای او زیاد بود. اما حسینی نه تنها استعفا نداد،‌ بلکه فقط راضی شد برای فرار از استیضاح از تریبون مجلس از مردم عذرخواهی کند.  

در همین سالها چند حادثه ناگوار در دنیا را مرور کنید. آخرین آنها غرق شدن کشتی کره ای و مرگ حدود ۳۰۰ نفر. رییس جمهور عذرخواهی کرد،‌ نخست وزیر استعفا داد. معاون دبیرستان خودکشی کرد. 

اما در ایران کلا برای هیچ حادثه ای هیچ گاه چنین خبرهایی منتشر نشده است. استعفای مدیرکل راه‌آهن شاهرود دو روز پس از حادثه تصادف قطار مسافری تهران-مشهد با قطار باری، مرگ یک نفر و مجروح شدن ۳۱ نفر اتفاق تازه ای است. حتی اگر برخی بگویند: «او را استعفا داده اند.» 

این استعفا حداقل توقع مردم از مسوولان در چنین حوادثی است. کافی است به نظرات خبرهای حوادثی که مسوولیتش بر عهده کسی است نگاهی بیندازید تا میزان درخواست مردم را درک کنید.

به هرحال باید از مسوولان وزارت راه بابت چنین اتفاقی تشکر کرد. البته با این تذکر به بقیه مسوولان که؛ این احساس مسئولیت لطفا فراموشتان نشود.

کد خبر 359038

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 18
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۷:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
    16 12
    عامو اخماتو واکن
  • بی نام IR ۰۷:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
    61 1
    مشکل از دو جا ناشی می شود: 1. مقام دوستی و پول دوستی 2. اکثر مسئولان چنین فکر می کنند که در هر اتفاقی فقط شخص رده پایین مسئول است مثلا لوکوموتیو ران حادثه اخیر در حالیکه مسئول اصلی در اینگونه وقایع، مسئولین رده بالا هستند که نتوانسته اند سیستم تحت مدیریت خود را بدرستی کنترل و مدیریت کنند.
  • مات IR ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
    29 0
    جالبه كه اين روال تو كشورهاي آسياي شرقي مثل ژاپن و كره جنوبي خيلي معمول هست ؛ مسئولين در اين كشورها اگر از مسئوليتشان كوتاهي كنند مثل سامورائي ها از زير بار غفلتشان فرار نمي كنند و خودشان رو با استعفا از مقام و منصب بالاشون تنبيه مي كنند . بنابراين سرعت رشد و پيشرفت همه جانبه اين دو كشور بي دليل نيست.
    • آقا محسن CA ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
      1 9
      البته این توی کشورهای آسیای شرقی خیلی متداول هست ولی من در کشورهای غربی همچین چیزی ندیدم. کسی موردی به خاطر داره؟ ولی به هر حال به نظرم در بسیاری موارد امر پسندیده‌ای هست و نشانه احترام و مسئولیت پذیری یک مسئول.
    • منوچهر A1 ۱۹:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
      2 0
      بله هست در ماجرای رسوایی واترگیت حتی رییس جمهور امریکا استعفا کرد
  • امین IR ۰۸:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
    23 1
    اگر شما میدونستید برای رسیدن به این پست ها تو ایران ما چکارهایی می کنند مطمئنا خود نخست وزیر کره جنوبی هم تصدیق می کرد که نباید استعفا داد
  • بي نام A1 ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
    14 0
    احتمالا" بصورت ظاهري استعفا مي دهند و بعد آنها را ارتقا مي دهند و در پستهاي مديريتي ديگر و بالاتر منصوب مي كنند و همه اش فيلم است كه خيلي هم از اين فيلمها ديده ايم.
    • سروش آریا A1 ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
      8 0
      من هم مثل شما آدم بدبینی هستم؛ اما نه در این مورد، علتم رو توضیح میدم: مدیر با اعلام استعفا، ضمن شهادت به عظمت مشکل، تردیدش رو نسبت به توانایی خودش اعلام می‌کنه. این موضوع بسیار کار پسندیده‌ایه؛ ازین جهت که نشان‌دهنده خودشناسیِ مدیر و شجاعتش در عبور از مقامه، حتی اگر دفعات اول سیمبلیک باشه و مدیر مستعفی در مفام دیگری به کار گرفته بشه، باز هم در اذعان قطعی ایشون به ضعف در مسئولیت قبلی خللی وارد نمیشه و از اون مهمتر بار مسئولیت مدیر جدید سنگین‌تر و زیر ذره‌بین خواهد بود. پس بیاین از این حرکت استقبال کنیم و بذاریم تبدیل به رویه بشه چرا که به مرور از حالت نمادین خارج میشه و در زمانی نه چندان دور مدیران ما با دغدغه مدیریت می‌کنن که نتیجه این کار دقت بیشتر و اشتباه کمتر خواهد بود.
  • بی نام A1 ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
    2 5
    باید وزیر راه استعفا میداد نه یه مسئول بدبخت تو شاهرود برای طوفان هم وزیر راه و رییس هواشناسی باید استعفا میکردن
    • بی نام A1 ۱۶:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
      1 0
      برای طوفان چرا باید وزیر راه استعفا می داد؟؟؟؟
    • بی نام IR ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۹
      1 2
      ازین به بعد بارون هم اومد باید یکی استعفا کنه حتما,دیگه جوگیر نشید خواهشا
  • بی نام A1 ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
    2 8
    این نوشته شما سیاسی است . اگه راست میگید برای بقیه حوادثی که در این دولت بود بگید کی باید استعفا میداد . برف شمال و سیل شمال و تصادفات وحشتناک و طوفان تهران
  • شکوه خدایی IR ۱۵:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۸
    5 0
    آفرین امید. یادداشتت خیلی خوب بود.
    • امید کریمی IR ۰۵:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۹
      1 0
      شما لطف داری
  • بی نام A1 ۰۴:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۰
    1 0
    جناب آقاي كريمي... وزير محترم راه بايد استعفا يا بركنار مي شد...
  • شایان A1 ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۰
    1 1
    سلام این مورد نادر در فضای امروزی جامعه ماست. پست مدیریت در ایران آتقدر شیرین و پر بهائ است که اگر فجایع از این موارد گفته شده بیشتر باشد باز هم استعفائ نمی دهند. یکی از این شیرینی حق مدیریت است حق مدیریتهای کلان برای هیچ، پاداش مدیران ناکارآمد ماست که دریافت میکنند. به طور نمونه در یک موسسه کوچک دولتی که حدود 35 کارمند دار د،8 نفر مدیر هستد، که برخی از آنها با حق مدیریت بالای 1.5 میلیون تومان مشغول مدیریت هستند یعنی از حقوق ماهانه خیلی از کارمندان فراتر فقط حق مدیریت دریافت میکنند. حال تو خود حدیث مجمل بخوان از این حکایت.
  • کارمند FI ۱۹:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۰
    2 0
    به نظر من در راه آهن زیرساخت ها مشکل دارد...علایمی که مربوط به 40 سال پیش است و واگن های مسافری که اکثر آنها پوسیده هستند و از رده خارج و مامورانی که 30 به بالا سابقه ی کاری دارند و 15 سال است که نیروی جدیدی استخدام نشده است، حال با این امکانات از مسئول ومدیر جزء یک ناحیه چه کاری برمیآید؟ آقایان رده بالا که با علم به این کمبودها کاری نمیکنن و چشم پوشی میکنند باید جوابگو باشند نه مدیران رده پایین ه یک ناحیه
  • علی سعید IR ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۵
    1 1
    درود برادر.تازه گاهی بجای عذر خواهی به ذکر یک ضلوات قایله خاتمه پیدا میکند انگار دعوای دو رهگذر بر روی خط عابر پیاده بوده و هیچ کشته های راهیان نور و بنزین آلوده و ... را هم به لیستت اضافه کن