۰ نفر
۳ تیر ۱۳۹۳ - ۱۰:۳۲

فرانسوی ها به استاد مسلم موسیقی ایرانی نشان شوالیه دادند. نشانی که پیش تر به چند تن از نام آوران فرهنگ و هنر معاصر ایران تعلق گرفت. بدون شک این نشان، نشان معتبری است و دست کم گواهی است بر فراگیر شدن نام و آوازه هنر ایرانی. اما آیا القاب و نشان هایی از این دست می تواند بومی شود و مورد قبول مخاطب جامعه ایرانی واقع شود؟

 کمی موسیقی بدانید این نکته بدیهی را نیز خواهید دانست که این نشان فرانسوی ها به قدر ارزنی بر شان و مرتبه هنری استاد شجریان نیفزوده است. در واقع فرانسوی ها با اعطای این نشان خودشان را تحویل گرفته اند و ذوق و سلیقه خود را به نمایش گذاشته اند: مادح خورشید مداح خود است. تازه می توان فرانسوی ها را بابت این همه تعلل در اعطای نشان مورد نظرسرزنش هم کرد. حتی ممکن است اگر کمی بدبین باشید فرانسوی ها را علاوه بر سرزنش به چیزهایی هم متهم کنید. بگذریم. اصلا بحث من این چیزها نیست. می خواهم بگویم این القاب و عناوین اگر با شناخت درست و دقیق از فرهنگ ایرانی به هنرمندان اعطا نشود کاربردی صرفا تشریفاتی خواهد داشت. فکر نکنم کسی از این به بعد استاد شجریان را با پیشوند شوالیه کند. حتی مطبوعات این پیشوند را به کار نخواهند برد-مگر این که خیلی بی ذوق باشند-. چرا؟ عرض می کنم. شوالیه یک نشان نظامی است. یعنی ریشه ای جنگاورانه دارد. اگرچه امروز این نشان کاربرد دیگری یافته است اما نمی توان آن را بدون در نظر گرفتن پیشینه تاریخی اش مجسم کرد. مثل این می ماند که ما نشانی درست کنیم با عنوان پهلوان. نشانی فرهنگی و هنری. و آن وقت این نشان را مثلا بدهیم به کیشلوفسکی. جناب کیشلوفسکی فیلمساز خوبی است اما آیا نسبتی با لقب پهلوان دارد؟ آیا توقع ما را از این لقب برآورده می کند؟ علاوه بر پیشینه تاریخی، خود لفظ شوالیه آهنگی حماسی دارد.

همان طور که گفتم فرانسوی ها لقب شوالیه را به چند هنرمند ایرانی دیگر نیز داده اند. تا آن جا که من به خاطردارم به شهرام ناظری، عباس کیارستمی و محمدعلی سپانلو. به نظر می رسد اذهان فرهنگ دوست از این میان فقط لقب شوالیه را متناسب با استاد شهرام ناظری دانسته اند. ندیده ام که بنویسند: شوالیه شعر ایران محمد علی سپانلو، اما بسیار دیده ام که نوشته اند: شوالیه موسیقی ایران شهرام ناظری. تازه اگر شهرام ناظری اش را هم ننویسند گوشی که با موسیقی ایرانی آشنا باشد خواه نا خواه شهرام ناظری را به خاطر خواهد آورد. لحن حماسی و اسطوره ای شهرام ناظری که یاد و یادگار آیین یاری است با این لقب چندان بی ارتباط نیست اما آقای سپانلو و جناب کیارستمی هر چه قدر هم هنرمند باشند خیلی به حماسه و جنگاوری ربطی ندارند. استاد شجریان هم اگرچه آثار حماسی در کارنامه پربارشان دیده می شود اما صدای نازنینشان بیشتر به کار سعدی خوانی و حافظ خوانی می آید. و درست به همین دلیل است که کمتر سراغ شاعر جنونمندی هم چون حضرت مولانا می روند و یا سراغی از حکیم ابوالقاسم فردوسی می گیرند. این حرف ها اصلا و ابدا به معنای خدشه وارد آوردن به ساحت هنر یگانه و بی همتای حضرت استاد نیست، چنان که شهرام ناظری عزیز هم در خواندن شعر حافظ و سعدی، درخشش و فروغی را که به هنگام خواندن شعر مولانا دارد، ندارد. به استاد شجریان می گویند خسرو خوبان، که خوش نشسته است. می گویند استاد مسلم موسیقی ایران، که خوش نشسته است. لقب و عنوان را دیگران اعطا می کنند اما این حافظه و ذوق جمعی است که باید برآن مهر تایید بزند. حافظه و ذوق جمعی هم تا آن جا که من به خاطر دارم حواسش به خیلی چیزها هست.     

 

 

کد خبر 361987

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • وحید A1 ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۳
    39 6
    بسیار زیبا و متین بود آفرین
  • بی نام IR ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۳
    85 7
    حضرت استاد شجریان و استاد شهرام ناظری: سلاطین آواز ایران
  • ساجی IR ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۳
    59 6
    سلطان موسیقی اصیل ایرانی پاینده و برقرارباشید
  • عرشیا A1 ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۳
    36 6
    استاد شجریان زنده باشی و پیروز .شوالیه و این القاب نه چیزی به اعتبار بی بدیل استاد اضافه میکند و نه کم .استاد تا ابد استاد است .
  • رحمان IR ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۳
    30 5
    دردانه هنر ایران محمدرضا شجریان...همه به هنر و هنرمند می نازن...هنر و هنرمندان تراز اول به خسرو آواز ایران.... شجریان تاریخ سرزمین ایران است همچون قهرمانان و عیاران و دانشمندان و نویسندگان و روشنفکران و همه افراد مشهور گمنامی که در حفظ خاک و تمدن و ارزشهای انسانی این مملکت قدم برداشتند...از آرشها و ابوعلی سیناها و فارابی ها و ملاصدرا ها تا حافظ و عطار و مولانا و سعدی و در این سالهای نزدیک تختی و شریعتی و همت و باکریها........ بالاترین نشان لیاقت مردم هر سرزمین هستند و خوشا به حال استاد که این نشان سالهاست که ایرانیان بر سینه استاد چسبانده اند....نشان لیاقت،رضایت،ارادت،حمایت و ارزوس سلامت برای دماوند موسیقی ایران
  • بی نام IR ۱۱:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۳
    9 9
    خسرو خوبان نه خسرو آواز
  • علیرضا IR ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۳
    7 19
    به فتح الله زاده هم نشان شوالیه دادن :
  • ادیب A1 ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۳
    7 2
    تحلیل خوب و محترمانه ای بود . سپاس
  • بی نام A1 ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۳
    8 5
    بسیار نکته بجایی بود . ممنون
  • سینا IR ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۳
    8 45
    بی خیال حضرت و استاد و فلان و بهمان...آوازه خوان و کلا بازی زندگی که قابل این حرفها را ندارد...
  • حسین A1 ۱۲:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۳
    4 2
    اصلا نمیشه از اسم شوالیه و یا سِر جلوی اسمشون استفاده کنن. چون ساکن ایران هستن و فقط ساکنین کشوری که این لقب بهشون اعطا شده میتونن استفاده کنن.
  • سیدی A1 ۱۲:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۳
    33 6
    استاد شجریان افتخار ایرانیان
  • ناصری A1 ۱۲:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۳
    15 5
    تا جایی که ذهن من به عنوان یکی از شنوندگان استاد در حدود 50 سال اخیر یاری می کند لقب ایشان «خسرو آواز ایران» است نه «خسرو خوبان».
    • سعید خان A1 ۰۵:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
      3 2
      "خسرو آواز ایران " این دقیق و لطیف است نه خسرو خوبان . احساساتی نشیم بهتره .
  • محمود A1 ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۳
    12 5
    این که گفته اید صدای استاد به شعر فلان شاعر می خورد و به فلان شاعر نمی خورد به هیچ عنوان صحیح نیست. ایشان به دنبال شعرهایی می روند که در آن برهه از زمان بیشتر به آن علاقه دارند. ربطی به صدا ندارد.
  • بی نام IR ۱۴:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۳
    6 11
    واقعا چه افتخاری داره این شوالیه دادن سفارت فرانسه تو تهران به ما که عضو اکادمیک هستیم و برای سخنرانی در کنفرانسی در فرانسه می خواستیم شرکت کنیم صرفا به خاطر عکس های با حجاب که در سایت سفارت رسما نوشته عکس بدون پوشش سر برای کلیه ویزاهای کوتاه مدت و حتی ترانزیت ویزا نمی دهد یعنی تو یه کشور مسلمان به فرهنگ و مذهب ما دهان کجی می کنند بعد به آقای شجریان جایزه فرهنگی می دهد و ما هم ما چقدر ذوق زده می شویم
  • هرمز A1 ۱۴:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۳
    4 18
    ناظری طلا، شجریان نقره. جایزه ای که به استاد شجریان داده اندنقره ایکه در سفارت اهدا می شود یک درجه پایین تر از شوالیه استاد ناظری است در حقیقت جایزه شوالیه طلاییآفیسر در کشور فرانسه و توسط مقامی بالاتر اهدا می شودمانند شوالیه شهرام ناظری
  • ali IR ۱۵:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۳
    5 18
    شجریان دیگه اون شجریان سابق نیست این رو کاراش می گه کاشکی برگرده به دهه ی 60ولی ناظری هر روز بهتر از دیروزش داره کا می کنه
  • ایران IR ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۶
    8 19
    دولت فرانسه در راستای جنگ نرم کشورهای غربی و با پوشش جایزه فرهنگی و هنری، هر از چند گاهی نشان شوالیه را به فعالین ناتوی فرهنگی اعطا می‌کند. شوالیه‌های تمپلر یا معبد، کسانی بودند که در جنگ‌های صلیبی ده‌ها هزار مسلمان را تکه‌تکه کردند و از دست، پا، سر و بدنشان کوه‌هایی ساختند و در بیت‌المقدس سیلاب خون راه انداختند. افرادی که این نشان را می‌گیرند نیز با ایفای نقشی مشابه همان شوالیه‌ها تقدیر می‌شوند البته در قلع و قمع کردن فرهنگ اسلامی ایرانی مردمان این سرزمین.
  • ramin A1 ۰۹:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۲
    4 0
    شواليه يا خسرو خوبان هيچ كدوم مهم نيست مهم اينه كه وقتي هوا پس بود كنار مردمش ايستاد واسه همينم محبوب مردم هست
  • شهرام کرمانشاه اسلام آبادغرب A1 ۱۴:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۷
    0 0
    شوالیه آوازایران فقط استاد شهرام ناظری است وبس و خسرو آواز استادشجریان است من افتخار میکنم که همشهری استاد ناظری هستم مگر ما چند تا استاد مثل استاد شجریان و ناظری داریم نداریم. وقتی مهدیان دوتا استاد کنار هم میبینم به وجودشان افتخار میکنم