بحران آب در ایران جدی تر می شود/ جنگ آبی در راه است؟

سرانه آب به اعضا هر نفر برای ایران طبق پیش بینی ها در سال 1400 به کمتر از 1400 مترمکعب در سال خواهد رسید و این به معنی ورود به بحران آبی است.

ولی خلیلی: طبق آمارهای رسمی و به اعتقاد کارشناسان ایران درآستانه بحران آب به سرمی برد و طی سال های آینده تامین آب به یکی از بزرگ ترین چالش های کشوردربسیاری ازاستان ها، شهرها ومناطق تبدیل خواهد شد. ایران ازنظرجغرافیایی دربخش نیمه خشک و خشک جهان قرارگرفته به شکلی که میانگین بارش درایران حدود 250 میلیمتراست درحالی که میانگین جهانی حدود 850 میلیمتراست یعنی بیش ازسه برابرایران. دراین گزارش تلاش شده تا به بحران ها و تنش های سیاسی و اجتماعی پیش روی ایران در داخل و خارج از مرزها درارتباط با کم بود آب پرداخته شود و نقش منابع آب در توسعه صنعتی و اقتصادی کشور مورد توجه و بررسی قرار گیرد.  

حدود دوهزار نفریک پارچه دراستادیوم فریاد می زدند:«آب نداریم، آب نداریم». محمود احمدی نژاد رئيس جمهور سابق درسالروزآزاد سازی خرمشهربه این شهرسفرکرده بود اما به نوشته خبرگزاری ها نه خبری از استقبال خیابانی بود ونه جمعیت چندانی دراستادیوم جمع شده بودند،کسانی هم که برای سخنرانی آمده بودند دائم به نشانی اعتراض فریاد می زدند :« بیکاریم، بیکاریم» و «شعاربسه، آب نداریم، آب نداریم».

مردم خرمشهر چند سالی است که حل مشکل آب آشامیدنی به خواسته اصلی شان تبدیل شده است. بخش های مختلف این شهرازجمله جزیره مینو و روستاهای بسیاری با قطع مداوم آب رو به روهستند و بیشترمردم ازمغازه های آب فروشی وتانکرها، آب آشامیدنی خود را می خرند. محمود احمدی نژاد سال 85 دراولین سفراستانی خود به خرمشهر روبه مردم با خنده گفت اگرتا سال آینده مشکل آب خرمشهرحل نشود وزیر(نامجو) را درلوله می کنم. اما نه تنها بعد از یک سال مشکل آب این شهرحل نشد که چند وزیردیگرهم دراین دوران عوض شدند ولی خبرازآب سالم درلوله های شهرنشد. یکی از نمایندگان استان خوزستان در مجلس گفته «خرمشهربدترین آب خاورمیانه» را دارد.

البته مشکل آب آشامیدنی تنها مسئله مردم خرمشهرنیست کمی آن سو ترازاین شهر، مردم آبادان هم ازمشکل آب آشامیدنی می گویند و 100 کیلومتر آن طرف ترمردم اهوازهم به نبود آب سالم در شهرشان اعتراض دارند. مردم روستاهای اطراف منطقه پلدختردراستان لرستان هم دو سال گذشته به دلیل مشکل آب جاده ترانزیت شمال و جنوب را برای ساعتی بستند. از سوی دیگر در شرق کشورهم حال و روز مردم بهتر ازخرمشهرو آبادانی ها نیست. برخی از اهالی منطقه حاشیه ای «همت آباد» مشهد که بیشترشان زن بودند سال پیش دراعتراض به مشکل آب جاده سیمان مشهد را بستند و مردم خراسان جنوبی و بخش های زیادی از سیستان و بلوچستان هم با مشکلات فراوان کم آبی دست و پنجه نرم می کنند. به اعتقاد کارشناسان ایران درآستانه بحران آب به سر می برد و طی سال های آینده تامین آب به یکی از بزرگ ترین چالش های کشوردربسیاری ازاستان ها، شهرها ومناطق تبدیل خواهد شد.  

ایران ازنظرجغرافیایی دربخش نیمه خشک و خشک جهان قرارگرفته به شکلی که میانگین بارش درایران حدود 250 میلیمتراست درحالی که میانگین جهانی حدود 850 میلیمتراست یعنی بیش ازسه برابرایران. ازسوی دیگربیشترین میزان پتانسیل آب شیرین تجدید شونده کشورهم 130 میلیارد مترمکعب درسال است که در مقایسه با کشورهای مهم آبی جهان همچون برزیل، روسیه، کانادا، چین و اندونزی عدد بسیارکمی محسوب می شود و حتی نسبت به همسایه غربی، ترکیه هم حدود 70 میلیارد مترمکعب کم تراست. البته پتانسیل آب تجدید شونده ایران نسبت به کشورهای دیگرهمسایه همچون عراق با 96 میلیارد مترمکعب، قطربا 0.15 میلیارد مترمکعب، کویت 0.02 میلیارد مترمکعب و یا امارات با 0.03 میلیارد مترمکعب بیشتراست. ایران بعد از ترکیه ازنظر پتانسیل آب تجدید شونده درجایگاه دوم خاورمیانه قرارگرفته است.

البته همه این محدودیت ها درشرایطی اتفاق می افتد که ایران از نظرمدیریت منابع آبی و مصرف دربخش های مختلف هم با مشکلات بسیاری روبه رواست واتلاف منابع آب درایران دربخش های کشاورزی و شهری بسیار بالاتراز استانداردهای جهانی است. برای مثال طبق استاندارد جهانی میانگین مصرف آب به ازاي هرنفردرشبانه روزحدود 150 لیتراست درحالی که درایران این عدد بیش از 250 لیتراست. 

ازسوی دیگرمقایسه نحوه مدیریت منابع آب درکشور با استاندارهای جهانی نشان می دهد که مدیریت منابع و ذخایرآب  کشورکه کالایی استراتژیک محسوب می شود، بسیار ضعیف است. طبق آمارهای وزارت نیرو درکشوراز130میلیارد مترمکعب پتانسیل سالانه آب تجدید شونده 92 درصد دربخش کشاورزی، 6 درصد در بخش شرب شهری و روستایی و تنها 2 درصد دربخش صنعت مصرف می شود درشرایطی که طبق میانگین جهانی سهم کشاورزی از پتانسیل منابع آب تجدید شونده 70 درصد، سهم مصرف 8 درصد و سهم صنعت 22 درصد است.

آب چه نقشی در توسعه بخش صنعتی و اقتصادی دارد؟

به اعتقاد کارشناسان رابطه بین توسعه صنعتی واقتصادی با شرایط آبی یک کشور رابطه مستقیم است به شکلی که کشورهایی همچون برزیل با 8200 میلیارد مترمکعب، روسیه با 4200 میلیارد مترمکعب، کانادا با 2900 و چین با 2800 میلیارد مترمکعب پتانسیل آب تجدید شونده سالانه واستفاده ازاین توانمندی دربخش صنعتی درسال های گذشته توانسته اند با جهش بسیار زیاد توسعه اقتصادی رو به رو باشند.

توسعه صنعتی از راه اندازی کارگاه های کوچک تا ایجاد شهرک های صنعتی و کارخانه های بزرگ مادرمانند پتروشیمی  وفولاد بدون منابع آب امکان پذیرنیست و ازهمین رو به اعتقاد کارشناسان کشورهایی می توانند در آینده از نظر صنعتی به سوی توسعه گام بردارند که منابع آبی کافی دراختیار داشته باشند و سهم مناسبی از منابع خود را به توسعه صنعتی اختصاص دهند. موضوعی که درتوسعه صنایع ایران رعایت نمی شود؛ ازیک سو درحاشیه شهرهایی که وضعیت چندان مطلوبی از نظرمنابع آبی ندارند، صنایع ای ایجاد می شود که وابستگی بسیاری به آب دارند و ازسوی دیگرهم دولت سهمی مناسب از منابع آبی کشور را به صنایع اختصاص نمی دهد. درحال حاضرسهم آب مراکز صنعتی درایران حدود 2.6 میلیارد مترمکعب در سال است درحالی که طبق استاندارد جهانی این عدد باید 28.6 میلیارد مترمکعب باشد یعنی حدود 11 برابربیشتر.

بررسی ها نشان می دهد تنها با مدیریت یکپارچه منابع آب کشور، داشتن چشم انداز مدیریت آب طی سال های آینده، اصلاح و تغییر روش های آبیاری کشاورزی از روش سنتی به روش مدرن و صرف جویی در منابع آب در تمام بخش ها و اختصاص سهم بیشتر منابع آب به بخش صنعتی می توان به توسعه صنایع امیدوار بود. تحقیقات انجام شده درتعدادی ازمراکز صنعتی هم حتی نشان می دهد که دراین مراکز هم با اتلاف منابع آب رو به رو هستیم؛ برای مثال مطالعه روی مدیریت منابع آب در پالایشگاه تهران نشان داد، می توان میزان آب مصرفی دراین پالایشگاه( روزانه 20 هزار متر مکعب) دربخش های مختلف مانند تولید بخار، تزریق به بخش خنک کننده، شستسوی واحدها و مصارف دیگر را به اندازه 35 درصد کاهش داد یا بررسی دیگری درکارخانه قند اصفهان نشان داد می توان میزان آب مصرفی را به شکل قابل توجهی با مدیریت منابع در این کارخانه کم کرد.

بحران آب و تنش هاي جانبي

همچنین یک تحقیق موردی روی تنش آبی درمنطقه خشک و درحاشیه کویرگناباد دراستان خراسان نشان می دهد آب می تواند جرقه ای باشد برای درگیری های بي جهت ميان اهالي منطقه به شکلی که درسال 59 بین بخشی از اهالی گناباد با منطقه مجاورآن «کاخک» سربرداشت آب ازمنابع زیرزمینی درگیری مسلحانه پیش آمد و 6 نفرکشته شدند. بررسی های کارشناسان نشان می دهد که در مناطق کم آب و خشک درسال های پر باران درمجموع میزان تنش، درگیری و دعاوی قضایی کمترازسال های کم باران است. برهمین اساس بررسی های پرونده های قضایی درباره درگیری و مناقشات سرآب نشان می دهد که درتابستان ها که خشک سالی تاثیر بیشتری دارد و منابع آبی محدود تراست پرونده های قضایی بیشتری در این باره تشکیل می شود.

ازسوی دیگرمشکل کم آبی و آلودگی آب آشامیدنی می تواند تاثیرات گسترده ای را بر روند افزایش مهاجرت و تغییر مشاغل به دنبال داشته باشد. کارشناسان و مسئولان برای نمونه ازاصفهان نام می برند ومعتقدند خشک شدن آب زاینده رود طی سال های گذشته و نبود آب کافی برای کشاورزی درحاشیه رودخانه باعث از بین رفتن برخی مزارع، تغییرشغل کشاورزان و مهاجرت آن ها به شهر اصفهان شده است.

اما به اعتقاد کارشناسان تنش های اجتماعی به دلیل مشکلات آب درحالی در کشور رو به افزایش است که بررسی های منابع آب کشورنشان می دهد ایران از نظرمنابع و وضعیت ذخایر آبی درآینده با مشکلات بیشتری رو به رو خواهد شد و اگر کشوربا افزایش جمعیت رو به رو شود درسال های آینده از نظر تامین آب در وضعیت بحرانی قرارمی گیرد. در90 سال گذشته با رشد جمعیت ازحدود10 میلیون نفردرسال 1300 به بیش از75 میلیون نفردر سال 90 سرانه سهم آب کشوربه ازاي هرنفرهم به شدت کاهش یافته است. به طوری که پتانسیل آبی هر ایرانی درشروع این قرن شمسی 13 هزارمترمکعب بوده که درسال 1340 به 5500 مترمکعب کاهش یافته و درسال 1356 و درآستانه انقلاب به 3400 مترمکعب رسیده و در سال 1367 به 2100 و در سال 1386 به 1900 مترمکعب رسیده است و اگر همین روند ادامه پیدا کند طبق پیش بینی ها در سال 1400 به کمتر از 1400 مترمکعب در سال خواهد رسید و این به معنی ورود به بحران آبی است. 

رودخانه های مرزی

ایران در شرایطی درمناطق مختلف داخلی با بحران آب رو به رو خواهد شد که در خارج از مرزها و با کشورهای همسایه هم می تواند طی سال های آینده سرحق آب رودخانه های مرزی مشکلات متعددی داشته باشد. ایران با پنج کشورعراق (کارون)، ترکمنستان (اترک)، آذربایجان (ارس)، ارمنستان (ارس) وافغانستان ( هیرمند) رودخانه مشترک دارد و طبق آمارهای وزارت نیرو سالانه حدود 12ميليارد مترمكعب آب از طريق رودخانه هاي مرزي وارد كشورمي شود و این می تواند بستری برای تنش و اختلاف باشد، موضوعی که ایران درجریان جنگ تحمیلی با آن رو به رو شد و درحال حاضر سر حق آب رود هیرمند، بین ایران و افغانستان با آن رو به رواست.

افغانستان درسال های گذشته با تغییر مسیر و زدن سد سهم آب ایران از رودخانه هیرمند را نداده و این موضوع باعث خشک شدن رودخانه هیرمند و دریاچه هامون درایران و بروزمشکل شدید کم بود آب در منطقه سیستان و بلوچستان شده است و اختلاف هایی را بین ایران و افغانستان به وجود آورده است.

اما از طرف دیگر به جز مشکلات احتمالی سر حق‌آبه با همسایگان، ایران در منقطه ای از نظرجغرافیایی قرار گرفته که بین کشورها اختلافات شدید سرمنابع و تقسیم بندی آب وجود دارد. در غرب ایران عراق، سوریه و ترکیه بر سر تقسیم بندی آب رودخانه های دجله و فرات اختلاف دارند، درجنوب شرقی پاکستان و هند سر حق‌آبه رود سند مشکل دارند و در شمال شرقی درآسیای میانه هم بین کشورهای ازبکستان، قرقیزستان و تاجیکستان سرحق آب و زدن چند سد تنش وجود دارد و قرار گرفتن ایران بین این کشورها خود می تواند یک مشکل از نظرجغرافیای سیاسی باشد.«عادل درویش»، روزنامه نگارعرب و نویسنده کتاب «جنگ آب: نبردهای آتی در خاورمیانه» معتقد است جنگ بعدی میان یمن شمالی و جنوبی به احتمال زیاد برسرآب رقم خواهد خورد و کشورهای دیگری هم در خاورمیانه درگیر جنگ آب خواهند شد. او گفته:« تجربه من از اولین جنگ خلیج فارس میان عراق و کویت این است که منابع طبیعی همواره در بطن درگیری ها وجود دارند». 

 طبق تحقیقات سازمان ملل تا سال 2025 تعداد کشورهایی که از کمبود آب رنج خواهند برد به 30 کشور می رسد که 18 کشور از میان آن ها درخاورمیانه و شمال آفریقا جای گرفته و این می تواند حساسیت منطقه خاورمیانه که ایران هم در آن جای گرفته برای بروز«جنگ آب» یا «جنگ پنهان» را در ده های آینده نشان دهد.

3535

 

کد خبر 363201

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 54
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۵:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    26 0
    در ايران ما در بسياري از موارد نتوانسته ايم عمق فجايع محتمل را درك كنيم و يكي از آنها بحران آب در آينده است. بهتر است از خواب بيدار شويم
  • حسین IR ۰۵:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    37 2
    یادمه اون موقع آقای کردوانی همیشه سال ها پیش با این وضع نابسامان مدیریت منابع آب چند سال دیگر ایران باید آب وارد کند ولی همه مسخره میکردند میگفتند او جغرافیا خونده از این چیز ها سر در نمیاره؟؟؟؟؟
  • بهنام بهرامی ES ۰۵:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    57 1
    ما که هزار بار توی جمع های خصوصی و حتی همینجا توی کامنتهامون التماس کردیم که به جای مرور روزنامه ی وزین « کیهان » بیایید دنبال راهی برای حل بحران بی آبی و کم آبی باشیم . ضمن اینکه صدا و سیمای « میلی » به جای اینهمه برنامه ی « بی بیننده » بیاد از حجم تبلیغات تلوزیونی کم کنه یا حداقل وسط برنامه هاش آموزش استفاده ی بهینه از آب رو آموزش بده . به خدا قسم از بی « آب و هوا » یی مثل زامبی ها میشیم وقتی که توی سال 2014 هنوز شیرهای هوشمند آب الکترونیکی هنوز برای بالای 90درصد مردم ناشناخته س ... ، معلومه که طرف میاد واسه یه دست و صورت شستن و مسواک زدن قد یه دوش گرفتن آب هدر میده . بمیند از حیف و میل آب در سیستم لوله کشی هامون که آب خوردنیمون با آب سرویس بهداشتیمون یکیه
  • بهنام بهرامی ES ۰۵:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    15 1
    http://www.khabaronline.ir/detail/363033/multimedia/movie برای درک درست در استفاده ی بهینه از آب خواهش میکنم این ویدئو رو تماشا بفرمایید تا ببینید هیچ کس به جز خود ما به داد ما نخواهد رسید .
  • بی نام IR ۰۵:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    113 2
    وباره بگیدجمعیت زیادشه باچه امکاناتی؟
    • بی نام A1 ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۲
      2 3
      یاد دوره ریاست جمهوری خاتما افتادم . که با دبه آب جمع میکردیم . هفته ای یه روز آب نداشتیم. دولت های اصلاحات کلاً روی درآمد از طریق انرژی خیلی تمرکز دارن . تو این زمینه اصن به فکر مردم نیستن.
  • بی نام IR ۰۵:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    61 12
    قبض برق را ارزانتر کنند تا مردم بتونند از کولرهای گازی استفاده کنند
    • کمالی EU ۱۴:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۲
      7 0
      دوست عزیز بیشتر آب کشور در بخش کشاورزی هدر میرود و این بل بشوئی که هر روز در رسانه ها به پا میشود ثمره شعار خود کفا شدن در بخش کشاورزی است و ما هر روز شاهد این موضوع هستیم که میوه هائی که با هدر رفت آب تولید شده اند به خاطر گرانی چگونه در مغازه ها و پشت وانت ها گندیده میشوند و کسی قدرت خرید آن را ندارد. به عنوان یک کارشناس به شما میگویم که اوضاع خیلی خراب تر از آن چیزی هست که مینویسند و میگویند و اثرات زیست محیطی که در انتظارمان هست خیلی وحشت ناکتر از این است .
  • بی نام IR ۰۵:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    85 1
    کشوری که نه آب داره و نه برق و نه اقتصاد فقط نفت داره که حتی با فروش اونم نمیتونه آب و برق بخره...
  • بی نام A1 ۰۵:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    32 6
    صرفه جویی برای خیلی از مردم بی معنیه
    • بی نام IR ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۲
      6 0
      خیلی از آمهایی که پول دارن میگن استفاده میکنم و پولشو میدم.
  • علی A1 ۰۵:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    12 2
    راستش خبرهای سیاسی را نمی خوانم بیشتر خبرهای سلامت و روانشناسی پیگیرم
  • مصطفی A1 ۰۵:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    98 3
    اون وقت میگن جمعیت کشور باید بیشتر هم بشه این جمعیت بیشتر باید حداقل آب واسه خوردن داشته باشن که درسته ؟
  • بی نام IR ۰۵:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    23 1
    همین بحران کمبود اب دلیل قانع کننده ای برای جلوگیری از افزایش جمعیت است.ایران منابع اب برای همین جمعیت فعلی راندارد حالا جمعیت را هم افزایش دهید.
  • حسام A1 ۰۵:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    50 0
    نمایندگان محترم دچار پارادوکس شده اند؛ از یک طرف می گویند به زور هم که شده جمعیت باید افزایش یابد و از سوی دیگر نگران بحران آب و آلودگی هوا و محیط زییست و تخریب منابع طبیعی هستند که همین جمعیت کشور باعث آنها بوده است.
  • بی نام IR ۰۶:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    48 0
    برای من سوال پیش آمده با توجه به وضعیت آبی کشور چرا و به چه دلیل آقایان میگویند ایران پتانسیل اداره یک جمعیت یکصدو پنجاه میلیونی را دارد ؟
  • مازیار A1 ۰۶:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    33 0
    اگه ایران با 75 میلیون دچار کم ابی میباشد پس 150 میلیون رو باید چه کنیم؟ لابد هر انکس که دندان دهد اب دهد
  • سعید A1 ۰۶:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    20 0
    اشکال نداره.جمعیت و تا 200 میلیون زیاد میکنیم.50میلیونشو میچلونیم مشکل آب 150 میلیون بقیه حل میشه.
  • بی نام IR ۰۶:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    53 0
    به احمدی نژاد اعتماد کردین همین شد حالا بکشید
  • امیر A1 ۰۶:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    6 13
    وقتی مملکت با مشکل کم ابی بسر میبرد دولت محترم با دامن زدن به قومیت ها این مشکل را بیشتر میکند لطفا حرفی هم از کمبود اب اصفهان بزنید اگر استان چهار محال نخواهد حق ابه اصفهان را بدهد برقی که به وسیله اب در توربینها بخار میشود و انها سهمشان را نمیدهند یا فولادو اهنی که برای تولید به اب احتیاج دارد را به انها نخواهیم داد همچنین هر وسیله نقلیه به به چهار محال میرود جلو ان را خواهیم گرفت چون دلیلی ندارد که ما دود ان را بخوریم وانها از مزایای ان استفاده کنند همچنین گاز انها را قطع میکنیم چون لوله ان از استان ما رد میشود و انها باید بابت ان اجاره بدهند
  • بی نام A1 ۰۶:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    24 0
    همین الان خیلی از استانهای کشور سر آب با هم درگیرند.
  • محمد IR ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    39 1
    جمعیت 150 میلیون بشه درست میشه خخخخخخخخخخخخخخخخخخ
  • داریوش IR ۰۶:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    42 1
    با این وضعیت خراب اقتصادی و خشکسالی باید جمعیت ایران کمتر شه
  • بی نام IR ۰۶:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    43 0
    5 تا 8 تا 14 تا بچه بیارید درست میشه
  • امیر رامین IR ۰۷:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    12 11
    جنگ آبی فقط جو بدید. کلا خوشتون میاد از جنگ و این حرفا صحبت کنید. کلا همه تون مثل صدا و سیما اخبار ناامید کننده دارید. واقعا چی گیرتون میاد از انتقال استرس به جامعه؟ یه بار تو دوره سربازی دیدم شیر آب دستشویی خرابه و آب شرشر می کنه، به سرهنگ رفتم گفتم. دیدم سرهنگ لنگا رو بالا داده با بی خیالی یه سرباز صفر رو صدا می زنه برو درستش کنه. روزه بعد و روزای بعد هم رفتم دیدم باز همون وضعیته. باور کنید آب به اندازه کافی هست اما اسراف آب بیش از حده. در ضمن اون آقایونی که دم از افزایش جمعیت می زنند اگه فقط موضوع آب را در نظر بگیرند به احمقانه بودن پیشنهاد افزایش جمعیتشون می رسند با تشکر
    • بی نام IR ۱۳:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۲
      1 0
      وقتی اقلیم ایران به بیابان شدن پیش میره وتمام رودخانه های مرزی که به طرف ایران می اومدند سدزده شده وکلی خرج ازطرف ایران برای سددوستی درتاجیکستان شدوتامین آب مشهد به مشکل خورد مردم همان مصرف سابق رامی کنند وتامین آب مشکل دارد پاسخگو افرادی هستندکه این بلا راسرمردم آورده اندواصراربرپاک کردن صورت مسئله دارندوازنطرایشان بازهم مردم مقصرند
  • بی نام A1 ۰۷:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    7 3
    از اواسط دهه 70 هشدار های جدی در مورد یحران در آینده خاور میانه و ایران توسط کارشناسان داده می شد ولی با کمال تاسف دولت ها طی 16 سال بیشتر وقت خود به روز مرگی گذراندند مگر جز چند پروژه که اگر همت و پیگیری خارج از دولت نبود معلوم نمی شد چه سرنوشتی دارند . اگر پروژه های آبی با نگاه ملی به آن پرداخته شود و تغیرات باعث افت خیز غیر منطقی در آن نشود حل مشکل آب شرب در سطح کشور می توان طی سه مرحله برای جمعیت 150 میلیونی حل کرد .
  • ناشناس IR ۰۷:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    39 0
    جمعیت را زیاد کنید تا مردم از تشنگی بمیرند...
  • sasan A1 ۰۷:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    25 1
    با این وضعیت جمعیتم افزایش میدن
  • بی نام IR ۰۷:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    19 0
    باز هم بگید جمعیت باید زیاد بشه
  • عباس A1 ۰۷:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    6 27
    ان موفع ما 5 میلیون افغانی رابا جان ودل قبول کردیم وبه صورت غیرقانونی ومصرف اب اینها در روز فقط خوراکیش چندبرابر مصرف مردم سیستان است
  • ناشناس A1 ۰۸:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    25 0
    جالبه با این که همه از بحران اب مطلع هستند، اقایون بدون توجه به این مسئله به فکر افزایش جمعیت به بیش از 150 میلیون نفر هستند. به نظر من که جمعیت همین الان هم زیاد ست.
  • معصومه A1 ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    21 1
    دوستان عزیز که فناوری باور کردن مصنوعی ابرها رو کاملا در اختیار داشتن . . چی شد اونوقت ؟
  • علی اکبر A1 ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    54 2
    اونوقت میگن جمعیت کمه میخوان جمعیت ایران رو افزایش بدن حتماً به صورت "دیم "قراره این کار انجام بشه
  • بی نام A1 ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    32 0
    الان این پیش بینی ها با جمعیت 70 ملیونی هست یا 140 میلیونی ؟ اگه جمعیت دوبرابر بشه آبش رو از کجا میخوایم تامین کنیم
  • بی نام IR ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    14 2
    راهش استفاده از انرژی پاک هست همیشه مسئولین می گن صرفه جویی ولی خدایی خودشون چیکار کردند؟ کشور بی آب تاکی باید از کولر آبی استفاده بکنه؟ از کولر گازی هم استفاده بشه صدای بی برقی هوا میره تا کی باید آب تصفیه شده برای مصارف غیر خوردنی استفاده بشه؟ تا کی باید ساختمان ها غیر استاندارد ساخته بشه و نظارتی نباشه تا اتلاف انرژی در حد بالایی باشه؟ کشورهایی مثل امارات چیکار کردن که کسی از بی آبی اونجا ناله نمی کنه؟ ...
  • بی نام IR ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    30 1
    وقتی اب نداریم بخوریم، چه اصراریه که جمعیت زیاد بشه؟
  • بی نام A1 ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    27 1
    حالا هی بگید جمعیت و افزلیش بدید
  • بی نام US ۱۰:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    2 39
    ولی من فکر میکنم هنوز جمعیت کمه
    • عطا IR ۰۷:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۲
      3 0
      آقا یا خانم بی نام که از آمریکا پیشنهاد دادی مثل اینکه شما آمریکایی هستی که میخواهی با افزایش حمعیت این مردم را بدبخت کنی
    • بی نام IR ۱۱:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۲
      5 0
      چرا اونور دنیا فکر میکنی بیا اینجا فکر کن.
  • خضیراوی IR ۱۰:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    17 0
    5 سال پیش این پیشنهاد به مسئولین دادم برای بارش باران و خفه کردن گردوغبار از منشاء ولی رد کردن بخصوص وزارت نیرو پیشنهاد: در زمستان استانهای مثل خوزستانو.... یک سیل خفیف با باز کردن سدها و سراب کردن زمین و مرطوب کردن آن از گردوغبار جلوگیری می شود مثل گذشتهو همچنین با تابش نورخورشید در تابستان در تشکیل ابرها و ایجاد توان بارشب در پاییز و زمستان ،اکوسیستم زیستی منطقه درست خواهد شد ولی امان از ثروت اندوزی
  • بی نام IR ۱۰:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    27 1
    اآین همه مشکل این کشور داره اونوقت دغدغه مجلسیان اینه که قانون تصویب کنن هر کی وازکتومی کرد رو بگیرنش بندازنش زندان
  • شهروند A1 ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    40 0
    حالا هی بگید باید جمعیت زیاد شه. ما که نمیتونیم واسه 70 میلیون آب و امکانات تهیه کنیم با 150 میلیون جمعیت میخوایم چیکار کنیم. خبر جان چاپ کن.
  • بی نام A1 ۱۰:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    28 0
    بعد نمایندگان زیر کولر بشینند بگویند افزایش جمعیت درست کنید
  • کیان A1 ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    26 0
    باز بگید کمبود جمعیت داریم.آب برای جمعیت فعلی هم کم است.کسی این را متوجه نمی شود؟
  • بی نام A1 ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    17 1
    افغانها را حریف نشدین که اب رود خانه را بر ایران بستند .
  • بی نام A1 ۱۱:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    22 0
    با اين مشكلات جدى تأمين أب در كشور ايا بحث افزايش دو سه برابرى جمعيت منطقى است؟..
  • بی نام A1 ۰۴:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۲
    4 3
    نگران آب نباشید با مکانیزه شدن کشاورزی بیش از 90 درصد آب مصرفی در بخش کشاورزی هست مشکلات آب حل میشه مثلا با آبیاری قطره ای بارانیتحت فشار میزان مصرف آب بخش کشاورزی به حدود یک سوم میرسه با کاشت محصولاتی که مصرف آب کمتری دارند و واردات محصولات با مصرف آب بالا برنح میشه میزان مصرف آب رو کاهش داد میزان مصرف آب شهری کمتر از 10 درصد هست
  • عطا IR ۰۷:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۲
    2 0
    کمبود آب و برق نتیحه عدم کارایی دولت فبلی است که از محل طرج های توسعه ای آب و برق یارانه داد حالا باید کمبود آب و خاموشی را اجساس کنید تا یارانه پرداخت شود اقتصاد رونق نمیابد
  • بی نام IR ۱۰:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۲
    3 5
    ان شا اله اگر جمعیت زیاد شه خیر برکت زیاد میشه وسط تابستونم بارون میاد مشکل کم آبی هم حل میشه.
  • امیر EU ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
    1 2
    بحران اب بحران اب بحران اب بحران محیط زیست بحران جمعیت بحران خوراک بحران بحران چسمانتان را باز کنیدبه کجا میرویم
  • بی نام IR ۱۴:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۳۱
    2 0
    ههههههههههههههه
  • فاطمه تقوی A1 ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۸/۳۰
    1 0
    تو را به خــــــــدا بحـران آب را جدی بگـیریدخواهـش کردم

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین